Blue Agave - Fotografie z nejoblíbenějších rostlin v Mexiku

Indové žijící v Mexiku znali užitečné vlastnosti agáve.

A tuto rostlinu vždy pěstovala četná legenda, která existovala mezi domorodými lidmi.

Jeden z nich uvedl, že lidé nemohli najít žádné využití pro agáve, které hustě pokrylo velké plochy.

Jakmile však vypukla hrozná bouřka a blesk zasáhl vysokou agávu.A pak z toho začala vytékat šťáva.Ukázalo se, že to bylo neobvykle chutné a sladké.

Lidé byli ohromeni tím, co se stalo, a rozhodli se, že je to dar, který jim bohové představili.Indové široce využívali tuto rostlinu k různým účelům, aleji neobrostli speciálně : jejich domovy byly obklopeny celou houští divokých agáv.

Kultivováno bylov roce 1758 , tehdy tehdy udělil španělský král četným zemím v Mexiku daru José de Guervo, následně zvládlpropuštění prvních alkoholických nápojů .

V té době byly pěstovány různé druhy (včetně American Agave ), empiricky byly vybrány nejvhodnější pro výrobu nápojů, tyto druhyto nepřineslo požadovaný výsledek, vykořeněno a již nebylo zasazeno.

Sázecí strojsám žil v blízkosti vesnice tequila , takže nazval nápoj, který vymyslel, „tequila“, anásledně, nejvhodnější pro výrobu vína, obdržel druhé jménotequila , jedná se o uvažovaný druh.

Vlasti

Agave Blue je téměř nejpopulárnějšírostlina v Mexiku.Proto se často nazývá „Mexická agáve“.

Zejména mnoho plantáží s takovou agávouve státě Jalisco , kde se rozprostírají na ploše 80 tisíc čtverečních kilometrů.

Modré agáve také roste v divočině, i když navenek se mírně liší od rostlin pěstovaných doma, silnějších a sevětším jádrem.

Ve volné přírodě roste v pouštích a na horských svazích, je takotužilé , že dokonce vyplňuje svahy pokryté sopečnou lávou.

Fotografie modré agáve

Dále vidíte fotografii modré agáve:



)

Agava je fotofilní trvalka patřící do rodiny chřestů.Mnoho druhů bylo dovezeno z Ameriky do Evropy a přizpůsobeno změnám klimatu. Americká agáve je jednou z nejstarších a nejúžasnějších rostlin na Zemi.Jeho užitečné a léčivé vlastnosti jsou uvedeny i v aztéckých svitcích.

Výroba tequily

Surový materiálpro výrobu tequily je modrý agáve .

V roce 1902 přijel do Mexika Franz Weber, botanik z Německa.Musel se rozhodnout, který druh agáve je nejvhodnější pro výrobu likéru.

Vědecdospěl k závěru , kterého bylo dosaženo již dávno amístní Indové: za tímto účelem stojí za to pěstovat modré agáve.

Také dostala jméno vědce a začala se jmenovat Agave Tequilana Weber.

Tento typ tvaru agávepřipomíná obrovskou růži. Jeho listy jsou masité, vláknité, mají trny podél okraje a jsou potaženy voskem, takže se mnoho vody neodpaří.Jsou namodralé nebo zelenkavě šedé barvy, pouzeje pro výrobu tequily zapotřebí jádro rostliny.

Specialisté na plantáže sledují vývoj agávy, a když jeho jádropřestane růsta červeno-hnědé, pakje speciální nástroj , který se nazýváSOA , přímo v polijsou odříznuty všechny ostatní částia jádro je odesláno ke zpracování.

V závodě je jádronapařeno , jemně nasekané avytlačené šťávy .

Na plantážích není stanoven žádný čas sklizně.Jádra zrají v různých časech a sklizeň probíhápo celý rok.

Tequila se pěstujepouze v Mexiku , protože rostliny na výrobu tohoto nápoje musí růst za určitých podmínek: agávová pole pro tequilu se obvykle nacházejí v nadmořské výšce1500 metrů nad mořem.

Teplota se zde pohybuje oddo 20 stupňů , zatažené dny by neměly být více než 100, srážkyne více než 1 metr za rok.

Existují také zvláštnípožadavky na půdu : musí být bohatá na železo a minerály.Někteří pěstitelé dávají přednost modré agáve pěstované nasvahy hor se tvořily během erupce sopky.

Všechny tyto podmínky nelze pozorovat v jiném klimatu.Konkrétně pomáhají získat průhlednou tequilu se speciální jemnou vůní.

Navzdory dlouhým suchým obdobím nejsou agávová polezavlažována , protože v tomto případě rostlina roste, aleztrácí rostlinný cukr , což je důležité při výrobě tequily [[PDN 93]

Takové modré agávové plantáže jsou chráněny UNESCO.A tequila se stala národním nápojem v Mexiku.Země ji exportuje do celého světa.

Tequila se široce používá jako aromatické přísady do jídel a nealkoholických nápojů (nektary a džusy).

Modrá šťáva z agáve vylisovaná v závodě se používá nejen k výrobě tequily, je také samostatným nápojem.

Podle chuti je šťávapodobná medu .Používá se kulinářských odborníků a přidává se do těsta (to je také výhodné, protože šťáva se snadno fermentuje), v dezertech a různých krémech.

Šťáva je snadno rozpustná v jakékoli tekutině, proto se z ní připravují různé nápoje, nejčastějikoktejly.

Šťáva má hustou konzistenci a obvykle se nazývánektar .Existujídva typytakového nektaru, získané v různých stupních zpracování jádra.

Světlý nektar máchuť karamelu , tmavý -chuť melasya jemnou dochuť.V čisté formě se oba druhy používajíjako náš džem : zalévají se pečivem a přidávají se do čaje.

Jídlo

Mladé stonky květin se v Mexiku nazývají quiotea konzumují se.Vaří se jako každá zelenina.Existuje několik oblíbených mexických zeleninových pokrmů s modrými agávovými výhonky.

Agava produkujedlouhý stopku , na kterém kvetou květiny za dva až tři měsíce.Ale na plantážíchjsou stonky květů oříznutytak, aby rostlina na kvetení neutrávila šťávy.

Farmakologie a tradiční medicína

Modré agáve se také používá pro lékařské účely.

Chemikálie, které obsahuje, zvyšují účinnost používaných lékůna choroby žaludku a střev.

Léky vyráběné s přídavkem agáve zlepšují peristaltiku, zmírňujíkolitidua pomáhají také v boji proti Crohnově chorobě .

Tomá řadu cenných vlastností : odstraňuje přebytečnou tekutinu z tkání,pomáhá posilovat nervový systém , pomáhá při nemocech souvisejících s metabolismem ) zlepšuje trávicí procesy.

Šťáva obsahujeinzulín .Aleho nelze konzumovat ve velkých množstvích , protože obsahujehodně fruktózy .

V lidovém lékařství je předepsána tinktura listůpro nadýmání a pálení žáhy.

Lékaři se domnívají, že vlastnosti modrého agávenebyly plně prozkoumány , jeho farmakologickémožnosti jsou velmi velké .

Nyní je zřejmé, že se může stát základem léků skupiny B vitaminu B a léků, které rostoumnožství železa v těle u drogzlepšuje srdeční funkci , protožeobsahuje velké množství hořčíku a vápníku .

Blue Agave se stal symbolem Mexika, hlavního zdroje jeho bohatství.