Bohatá sklizeň a chutné ovoce - Yandykovsky odrůdy jabloní

Dnes budeme mluvit o populární odrůdě jablek - Yandykovsky.

Mnoho zahradníků je oceňováno svou vynikající chutí, bohatou sklizní, všestranností a ne obtížnou péčí.

Jaký typvztahují se?

Yandykovskoe - odrůda s letním dozráváním.Jablka můžete začít sbírat od 15. července do konce měsíce.

Skladování plodiny

Letní odrůdy lze skladovat nejdéle 1 až 2 týdny .Zároveň se Yandykovskoye vyznačuje vysokou prodejností, snadnou přepravou a dostatečně silnou pokožkou.Některé plody, které spadly ze stromů, zůstávají neporušené (bez prohlubní, škrábanců) a jsou předmětem dalšího skladování.

Aby si ovoce udrželo svou chuť a vypadalo déle, pokuste se plodinu uchovat na chladném a zatemněném místě (sklep, přístřešek, pod zemí) při teplotě 2–8 stupňů.Jablka jsou lepší v jedné vrstvě, naskládaná do nízkých dřevěných beden.

Nezapomeňte si občas vybrat jablka, abyste se zbavili rozmazlených.

Znečištění

Nejlepší opylovači: Augustow, červenec Černenko, Anis scarlet.

Popis odrůdy Yandykovsky

Odrůda má své individuální vlastnosti avlastnosti, které jej odlišují od ostatních jabloní.

  1. Průměr.V prvních letech se sazenice vyznačují rychlým růstem a kulovitou korunou, která se v průběhu let stane hustou a šíří se.
  2. Kůrana stonku a hlavních větvích má šedou barvu. Větvejsou ohnuté, rostou z kmene v úhlu 45 stupňů, jsou tenké, na dotek poměrně hladké.
  3. Výhonkyzalomené, zakřivené, hnědé, pubertální.
  4. Listyjsou velké, oválné, dlouhé, se zaoblenou základnou a podlouhlými špičkami, tmavě zelené, silně pubertální.
  5. Květinyjsou bílé s růžovým nádechem.

Ovoce:

  1. Jablka jsou střední nebo velká, zploštělá, zaoblená, mírně žebrovaná, mírně jednostranná.
  2. Zralá zelenožlutá jablka.Když si lehnou, stanou se krémovějšími.Červenavě červená, vyjádřená po celém povrchu.Povrch je hladký.
  3. Nálevka je široká a hluboká.
  4. Stopka je střední, vystupuje z trychtýře.
  5. Šálek je napůl otevřený, talířek je široký.
  6. Semenové komory uzavřené, zrna velká, tmavě hnědá.
  7. Maso je bílé smetany, má sladkou a kyselou chuť a je velmi šťavnaté.
  8. Jablka jsou univerzální.Jdou dobře do výroby, na prodej a používají se pro domácí konzervování, pečení, saláty.

Historie výběru

Yandykovsky je místní odrůda, která se objevila v 18. století na území provincie Astrachaň .Místem distribuce je vesnice Yandyki, na jejímž počest dostal své jméno.M. byl poprvé popsán.Tanator v časopise "Pěstování ovoce" na začátku 20. století.

Sovětský vědec V.V.Pashkevich jej později připsal analogu Astrakhanské červené, ačkoli Yandykovsky má své vlastní vlastnosti, například schopnost vynikajícího vegetativního šlechtění vrstvením.Zajímavou studii provedla volgogradská stanice VIR.

Vědci zkoumali zahradypoblíž delty řeky Volhy.Na těchto místech bylo nalezeno mnoho odrůd (klonů) této odrůdy .Vědci vybrali více než 20 velkých forem s hmotností 200 až 250 gramů, pomocí kterých začali propagovat odrůdu zvanou „Yandykovsky velká“.Plody původní odrůdy mají hmotnost pouze 80 - 150 gramů.

Region přirozeného růstu

Odrůda je v dolním Volze rozšířena.Populární je nejen na Volze, ale také na Krymu, kde se pěstuje v mnoha zahradách a je považován za nadějný.

Výnos

Stromy začínají produkovat svou první úrodu 5 let po výsadbě.Jabloně této odrůdy produkují bohaté roční plodiny.Z jednoho stromu lze v průměru získat až 180-200 kg jablek.

Výsadba a péče

S pečlivou a náležitou péčí ovocné stromy žijí dlouho a dobře rodí ovoce až 80–100 let.Pěstovat tento odrůdový jabloň není obtížné následovat jednoduché tipy.

Místo přistání by mělo být otevřené a dobře osvětlené.

Nestavte jabloň do údolí.

Ve ​​ztemněné oblasti se stromy nevyvíjejí dobře, ale neprodukují hojnou úrodu .

Jabloně mohou začítvysazeny začátkem května, když sníh přijde z místa a noční mrazy končí.

Pokud není půda dostatečně teplá a zůstane zmrzlá, je lepší počkat na výsadbu.

Půda pro pěstování musí být úrodná, lehká a volná. Příliš kyselá půda musí být uhasena vápnem .Pokud je těžký, jíl, musíte přidat písek.

Přistání je výhodnější pro dva.Chcete-li to provést, kopat hluboké, prostorné jámy (asi 50 x 50 cm), provést nábřeží země na dně, aby hnojiva (rašelina, popel).Semenáček umístěte svisle do středu jámy, rozložte kořeny a pochovejte ho zemí. Všimněte si, že kořenový krk zůstává nad úrovní země .

V prvním roce není jabloň oplodněna.Zavádějí se pouze během výsadby.Od druhého roku života můžete krmit hnojiva potaš a fosfor.

Když jabloň začne přinášet ovoce (od 5 let věku), může být krmena čtyřikrát za sezónu : předtím, než se objeví první listy, během kvetení a po sklizni a po sklizni.

Každý rok je nutné provést postup ořezávání starých, sušených, nadbytečných (zbytečných) větviček a větví .To pomůže správně vytvořit korunu, bude sloužit jako prevence nemocí.Dokonce i staré stromy potřebují prořezávání a poté začnou lépe přinášet ovoce.

Zalévání by mělo být přiměřené a pravidelné.V horkých létech se doporučuje navlhčit Zemi pouze večer, aby byla chráněna před přehřátím a popálením.

Jabloň nemá rád nadbytek vlhkosti.Chcete-li vypustit vodu, proveďte tovedle ní speciální drážky.

Pečujte o půdu.

Plevel, odstranit kořeny, suché listy, plevele.

Uvolněte půdu, aby pomohla dýchat v deštivém počasí a pomohla saturovat Zemi vlhkostí během horkého léta.

Odrůda se neliší v dobré zimní odolnosti , proto se v prvních letech pokuste jabloň chránit před větrem a zimními mrazy.

Před začátkem chladného počasí mulčujte půdu pod stromem rašelinou, humusem, seno, kůrou, pilinami .Proveďte další podporu vázáním sazenice na kolíky vhozené do země.

Aby se strom chránil před hlodavci během zimy, zavažte kmen smrkem nebo na něj naneste vápno.

Nemoci a škůdci

Zvládání nemocí je mnohem obtížnější než následovat preventivní opatření.Proto každoročně provádějte jarní ošetření roztoky insekticidů, čalounění, dodržujte řádné zalévání.Strom napadá mnoho škůdců (mšice, můry, roztoči, můry, květní brouci a další).

Účinní pomocníci v boji proti nim: řešení malathionu a chlorofosu, fumigace tabáku .Z plísňových chorob jsou nejčastější plísně chrasty a chrasty.Roztok síranu měďnatého nebo ošetření kapalinou Bordeaux dobře pomáhá z plísní.

Postřikem koloidní síry se můžete zbavit strupovitosti.

Yandykovský je považován za velmi úspěšný kultivar pro kultivaci v mnoha regionech naší země.

Stromy ročně poskytují hojnostsklizně.

Ovoce se vyznačuje vynikající chutí a obchodní kvalitou.Péče o stromy není obtížná.

Při řádné péči si po mnoho let zachovají dekorativní vzhled a poskytují úrodu.