Cenově dostupný způsob skladování mrkve v pilinách.Podrobné pokyny, výhody a nevýhody technologie

Mrkev je jednou z nejpopulárnějších rostlinných plodin pro pěstování ve vaší vlastní zahradě.Šťavnaté, křupavé a chutné kořenové plodiny jsou zvláště příjemné k jídlu v zimě.

V zájmu zachování prospěšných vlastností mrkve je důležité zvolit správný způsob skladování.Je možné kořenové plodiny skladovat v pilinách?Zjistíme všechny funkce této technologie.

Stručný popis zeleniny

Kořenová plodina patří do rodiny Umbrelly.Výrazným rysem je pitvané (vzorované) listoví.Mrkev se dělí na jídelnu a krmivo.Chovatelé chovali více než 60 druhů této plodiny, které se vyznačují jasem barvy, velikosti, zrání a nádhery vrcholů.

Mrkev je na seznamu nejzdravější zeleniny. Pozitivní účinek kořenových plodin na organismus je následující:

  1. Toto je přirozený zdroj provitaminu A - denní zásobu lze doplnit konzumací pouze 2 mrkve.
  2. Beta-karoten (stejný vitamin A) pomáhá zvyšovat ochranné vlastnosti imunitního systému a příznivě ovlivňuje vizuální funkci.
  3. Fiber anoblahodárně působí na regulaci hladiny glukózy v krvi, pomáhá snižovat obsah tuku.
  4. Draslík pomáhá zlepšovat funkce srdce a cév.
  5. Chlor normalizuje rovnováhu voda-sůl a fosfor posiluje kosterní systém.
POMOC! Čerstvá kořenová zelenina má nízkokalorický obsah a je povinným produktem pro hubnutí.Mrkev je nezbytnou součástí stravy a správné výživy.100 g obsahuje pouze 40 kcal.

Vhodnost pro dlouhodobé skladování

Je možné skladovat zeleninu celou zimu v suterénu?Zachování kořenové plodiny až do jara je problematické kvůli tenké a jemné kůře, která snadno prochází bakteriemi.Dalším problémem je vysoká citlivost na plísňové choroby.Chcete-li ušetřit mrkev, musíte vynaložit velké úsilí a vzít v úvahu několik triků.Podrobnosti o možnostech a metodách skladování mrkve v suterénu jsou popsány zde.

Hlavními požadavky na kořenovou plodinu při výběru pro dlouhodobé skladování jsou úplné zrání, rovný povrch bez trhlin a deformací. Je vhodnější vybrat speciálně vyšlechtěné odrůdy pro zimní skladování:

  • Zlatý podzim;
  • Monastic;
  • Kaskáda;
  • Chantane;
  • Flaccus.

Pokud nevíte, nebo jste zapomněli, kterou rostlinu jste vysadili, postupujte podle tvaru mrkve. Kořenové plodiny střední velikosti a kuželovitého tvaru jsou lépe zachovány.

Před položením do krabic je třeba mrkev sušit 1-2 dny.Je zakázáno uchovávat plody se škodami způsobenými vysokým rizikemkazí a hnije.

Je možné zachovat kořenovou plodinu pomocí dřeva?

Toto je běžná metoda, která je velmi populární. Piliny obsahují vysoké procento fytoncidů, které zabrání klíčení kořenové plodiny,minimalizují možnost nákazy houbou.

Pro dlouhodobé skladování postačují suché piliny a čisté krabice nebo krabice.Tyto kontejnery musí být spuštěny do suterénu a předem dezinfikovány.Optimální teplota skladování se pohybuje od -2 do +2, vlhkost vzduchu není vyšší než 95% (o tom, zda mrkev může být uložena v teplém sklepě, přečtěte si zde ).

Vlastnosti

Po zakrytí dna pilinami je povoleno uchovávat kořenovou plodinu v krabicích.Je rovněž dovoleno nalévat piliny na police ve sklepě a na ně nasadit mrkev a navíc přikrýt piliny nahoře. Je zakázáno skladovat zeleninu na podlaze nebo blízko stěn suterénu(optimální vzdálenost je nejméně 10 cm).

POZOR! Před položením krabic s pilinami do sklepa je třeba je důkladně vyčistit.I jedna loňská shnilá mrkev může poškodit novou plodinu.Pro dezinfekci se obvykle používá hasená vápenná malta.

Pomocí pilin můžete ukládat speciální odrůdy mrkve do země.Pro tuto technologii zkušení letní obyvatelé používají integrovaný přístup: naplňují ovoce pískem, jehličnatými pilinami a cibulovými slupkami, aby udržovali teplo v půdě (skladování mrkve v písku je popsáno v zde ).

Výhody a nevýhody technologie

Mezi výhody této metody patří příznivý účinek pilin na zachování kořenové plodiny (prodloužení trvanlivosti).Materiál neumožňuje průnik vlhkosti, což poskytuje ochranu před nemocemi a infekcemi. Piliny se na zeleninu nelepí a jsou na ní snadno oddělitelné , na rozdíl od jílu nebo písku.

Mezi nedostatky patří složitost (každá nová vrstva musí být nalita samostatně), prach z pilin a možnost alergické reakce na materiál.

Příprava: co je třeba mít a jaký materiál zvolit?

Pro vytvoření optimálních podmínek pro dlouhodobé zakořenění kořenové plodiny jsou užitečné piliny, silné krabice a chladné místo pro pokládku kontejnerů.Množství pilin závisí na objemu sklizené plodiny.Je lepší položit zeleninu do dřevěných nádob, které nesou více než 18 kg. Zásuvky by se měly spouštět na mírně chladných místech - v suterénu nebo v garáži .

Pro skladování plodin se doporučuje odebírat piliny pouze z jehličnanů.V tomto materiálu jsou obsaženy těkavé produkty, které chrání zeleninu před bakteriemi a houbami.Obsah vlhkosti v pilinách by měl kolísat v hodnotě 10-13%.Při pokládce je důležité, aby materiál zcela obalil každé ovoce.

Podrobné pokyny

Předběžnou fází je příprava mrkve.Před začátkem prvních mrazů je nutné kořenovou plodinu z lože zcela odstranit.Pak je nutné třídit:ovoce se škrábanci, prasklinami a odřezky z lopaty by se mělo používat nejdříve(dlouhodobě neuchovávejte).Dále musíte oříznout vrcholy.

Někteří zkušení obyvatelé léta také doporučují umýt kořenovou plodinu, ale pokud je znečištění malé, stačí zatřást zemí.Nezapomeňte ovoce sušit na slunci a větru.Další fází je příprava a záložka v krabicích.

Jak skladovat mrkev v pilinách:

  1. Vyberte si kontejner.Ideálně jde o dřevěnou krabici s nosností až 18 kg, která je pevně uzavřena víkem.
  2. Ke dnu přidáváme jehličnaté piliny.Vrstva - 2-3 cm.
  3. Vrchní část s mrkví.Je důležité, aby se plody navzájem nedotýkaly.
  4. První vrstvu rozprostřeme, nahoře ji zakryjeme vrstvou pilin (každá zelenina by měla materiál úplně skrýt).
  5. Mění se vrstvy, dokud není pole plné.
  6. Uložili jsme kontejner do sklepa, suterénu nebo do jímky garáže k uskladnění.

Možné problémy

Kvalitu skladování zeleniny ovlivňuje řada faktorů.Většina nemocí, které narušují celistvost a chuť zeleniny, se začíná rozvíjet i v postelích.Pro minimalizaci tohoto rizika je důležité zvolit vysoce kvalitní semena, kultivovat půdu, sledovat sazenice, pravidelně krmit zeleninu a sklízet včas.

Následující onemocnění mohou způsobit poškození mrkve:

  • hniloba (bílá, šedá, černá);
  • fomóza;
  • penicelóza.

Riziko rozvoje nemocí zvyšuje přebytek vody v půdě, kde mrkev rostla,a vysokou vlhkost v úložném prostoru.Nemocné kořenové plodiny jsou měkké a poté zakrytyplísní a začnou hnít.Poškozené ovoce musí být vyhozen a další nepoškozené ovoce musí být vyjmuto a použito jako první.

Také si přečtěte, jak skladovat mrkev ve sklepě v sáčcích na cukr, v pytlích a v mechu.

Ukládání mrkve v pilinách je osvědčená metoda s minimem vad.Pro dlouhé stárnutí je důležité vybrat pouze zdravé ovoce bez mechanického poškození.Mrkev musíte umístit do dřevěných beden s nosností 15-18 kg.Vyplňte spodní a kořenové plodiny pouze jehličnaté piliny.Dodržování všech pravidel vám umožní jíst čerstvé a chutné ovoce i v zimě.

Užitečné video

Prezentované video popisuje, jak udržet mrkev v pilinách v zimě.