Dobré recepty: jak vařit kukuřici dostatečně rychle?

Měkká kukuřice vařená na klasu je oblíbeným zážitkem mnoha od dětství.Vynikající chuť obilovin si bohužel můžete užít jen pár měsíců v roce, takže se ujistěte, že její chuť splňuje očekávání.Do vaší pozornosti nejúspěšnější recepty na vaření kukuřice tradičním způsobem - na pánvi.

Vlastnosti a výhody produktu

Kukuřice je jednou z nejdůležitějších vprůmyslové zemědělství pěstovalo obiloviny, které se často vyskytují na jídelních stolech u většiny světové populace v té či oné podobě.

Výrobek je středně kalorický, výživný a neuvěřitelně zdravý .Navzdory značnému množství škrobu v kukuřici je bezpochyby hodno pozornosti, i když pouze proto, že obsahuje celý komplex vitamínů (skupiny B, PP, C, D, K atd.) A stopové prvky (fosfor, hořčík, měď, draslík),nezbytné pro naše tělo jako vzduch.

Při pravidelné mírné konzumaci kukuřice můžete výrazně snížit riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, cévní mozkové příhody, cukrovky, navázat metabolické procesy v těle, udržovat oční svaly v tónu (vzhledem k obsahu karotenu, tak důležité pro naše vidění) atd.d.

Výběr a zpracování zeleniny pro proces vaření

Aby se vařená kukuřice ukázala opravdu chutně, je nutné ji nejen kvalitativně vařit, ale také zvolit tu správnou.Sladká a šťavnatá kukuřičná jádra budou až do konce sezóny, která spadá na konec srpna.Po sezóně bude kukuřice na policích ve většině případů již zralá, a proto tvrdá.

Mladé klasy , které mají světle žlutá nebo mléčně bílá zrna, se nejlépe hodí pro vaření na pánvi.Věnujte pozornost také vzhledu a stavu zrn: měly by být mírně elastické a zároveň měkké, dostatečně velké a těsně přiléhající k sobě.

Rozpoznání „mládí“ uší je velmi jednoduché: stačí jen lehce stisknout špičku hřebíku na zrno, uvnitř kterého by měla být viskózní kapalina, trochu jako mléko.

Nejlepší je koupit kukuřici přímo v listech, které by mimochodem neměly být suché a nezaostávat za klasem.

Před přímým zahájením procesu přípravy kukuřice je nutné ji důkladně omýt tekoucí vodou a poté ji očistit od listů a knírů.Pokud si přejete, můžete slupku opustit odstraněním pouze poškozených nebo špinavých listů: takto si kukuřice udrží více šťavnatosti (hovořili jsme o tom, jak vařit kukuřici tak, aby byla měkká a šťavnatá, v tomto článku).

Před procesem vaření je vhodné vsáknout klasy 40-60 minut do studené vody .Pro vaření je lepší vzít klasy stejné velikosti,aby rovnoměrně vařili.

Jak vařit doma?

Vařené bez soli

Před přípravou kukuřice je nutné ji důkladně omýt a očistit od špinavých poškozených listů.Pro vaření kukuřice je nejlepší litinová pánev se silnými stěnami.Nejdříve se do nich položí klasy velmi pevně, poté se nalije studenou vodou (měly by zakrývat klasy 2-3 cm shora).Pánev je zakrytá.

Po vroucí vodě musí být oheň omezen na minimum, protože kukuřici nelze vařit na vysoké teplotě. Doba vaření obvykle není delší než 15 minut .5 minut před přípravou je třeba sůl nasolit.Aby byla kukuřice jemnější, můžete během vaření přidat do vody trochu cukru nebo másla.

Připravenost kukuřice můžete určit nasekáním několika zrn vidličkou a jejich vyzkoušením.Po vaření nemusíte obilí okamžitě vyjmout z pánve: trochu si odpočiňte.Produkt tak bude jemnější a měkčí.Vařená kukuřice se podává na stůl horká.V případě potřeby ho můžete namazat máslem a posypat černým pepřem.

Sůl na začátku

Mnoho lidí si myslí, že kukuřice by naopak měla být solena na začátku vaření, a ne na konci, což znamená, že takový recept si zaslouží pozornost.Podle receptury lze použít kukuřici jak mléko, tak středně zralou (stále bílá, ale již docela zralá).

Příprava :

  1. Produkt je důkladnýočistí se od listů a knírek (nemusíte vyhodit všechny slupky, nechte ty listy, které byly nejblíže k uším, budou se hodit během procesu vaření).
  2. Vezměte silnou stěnu hlubokou pánev (nejlépe litinu).Na dně je položena malá vrstva listů, pak řada kukuřičných klasů, které jsou nahoře pokryty hustou vrstvou listů.
  3. Kukuřice se nalije vodou (nepotřebuje hodně vody, pouze zakrývá uši) a velkoryse solí.
  4. Voda musí být uvedena do varu, poté ohřátá na oheň a vařena asi 20 minut (mladá) nebo 40–50 (zralejší).
  5. Po vaření po dobu 10-15 minut je lepší nechat kukuřici pod víkem ve vodě.

Můžete sloužit buď horké, namazané máslem nebo za chladu (v tomto případě je kukuřice uchovávána ve vodě v lednici až do podávání).

Pro podrobnosti o přípravě kukuřičných klasů v hrnci se solí si přečtěte tento materiál.

Máta peprná se sýrem

Pokud mírně diverzifikujete standardní recept na vaření kukuřice na pánvi, lze získat velmi pikantní a chutné jídlo.K přípravě 4 velkých klasů kukuřice budete potřebovat:

  • Citron - 1/2 ks.
  • Čedar nebo jakýkoli tvrdý sýr - 50 g.
  • Máta peprná - 4 větve.
  • Sůl, máslo podle chuti.

Příprava :

  1. Očistěte uši listů a knírek, vložte je do hrnce se silnými stěnami a nalijte studenou vodu.
  2. Přiveďte k varu a poté vařte na mírném ohni asi 20 minut - pokud jsou klásky mladé (více o tom, jak akolik času je možné vařit mladé uši kukuřice na pánvi zde ).
  3. Odstraňte kůru z citronu třecím zařízením na jemném struhadle.
  4. Listy máty jemně nasekáme nožem.
  5. Strouhaný sýr, stejně jako kůra, na jemném struhadle.
  6. Smíchejte ingredience, podle chuti přidejte sůl.
  7. Hotovou kukuřici nechte 10 minut v pánev, poté ji položte na misku, namažte máslem a smažte ve směsi citronu a sýra.

V mléce

Nestandardní, ale velmi chutný recept na kukuřici v klasu v kastrolu.Budete potřebovat následující přísady:

  • Uši kukuřice - 6 ks.
  • Mléko - 2 l.
  • Máslo - 1 lžíce.lžíce.
  • Sůl podle chuti.

Příprava :

  1. Kukuřice musí být zcela loupaná.
  2. Poté nasaďte silnou stěnu hlubokou pánev, nalijte mléko a přidejte do ní máslo.Kukuřice mizí nad nízkým teplem.
  3. Po vaření mléka se produkt vaří asi půl hodiny (pravidelně kontrolujte jeho připravenost, protože mléko zpomaluje proces vaření).
  4. Připravená kukuřice se položí na misku a setře se solí.Podávejte horké.

Zde se můžete dozvědět, jak vybrat kukuřičné klasy pro vaření, a také vidět nejlepší recepty na jídla, zde.

Existuje celá řada receptů na vařenou kukuřici.Doporučujeme, abyste si přečetli naše články o tom, jak správně a jak dlouho se má vařit v květináči odrůda Bonduelle na klasu, stejně jakopouze zrno bez hlavy.

Jak ukládat vařená jídla doma?

Pokud nelze hotovou kukuřici jíst v jednom sezení, je důležité dbát na bezpečnost produktu.Aby se zajistilo, že se chuť kukuřičných jader nezhorší, měly by býtuši skladovány výhradně v lednici .Můžete je tedy nechat ve vodě, ve které byly vařeny, nebo z vody odstranit „zbytky luxusu“, osušte je a zabalte do fólie (každé ucho zvlášť).V této podobě lze produkt skladovat až 3 dny.

Kukuřici lze snadno ohřát: lze ji provést buď ve vodní lázni, nebo ji na minutu odeslat do mikrovlnné trouby.

Aby bylo možné zeleninu dostatečně rychle vařit, je nutné ji předem namočit na 40 až 60 minut a vybrat si mladé klásky k vaření.

Nyní víte, jak vařit kukuřici na pánvi, abyste si zachovali všechny její nutriční vlastnosti a dosáhli úžasně jemné sladké chuti.Úspěšné kulinářské experimenty!