Funkce péče o sladký (bulharský) pepř: jak pěstovat rostliny, jak pěstovat, jak šetřit a mnohem více

Sladká (bulharská) paprika - přírodní koncentrát vitamínů, stopové prvky, minerální soli, těžební látky, snadno stravitelné uhlohydráty.

Toto je cenný produkt pro konzervaci a je základem mnoha chutných a zdravých jídel.

Stupeň jeho popularity lze porovnat pouze s jeho náročností napodmínky růstu - půda, okolní teplota, vystavení světlu, vlhkost.

Péče o pepř v zemi

Sladká paprika na otevřené půdě: abyste získali dobrou úrodu velkých, masitých a šťavnatých plodů, měli byste správně přistupovat ke všem metodám pěstování této plodiny.a znát jejich vlastnosti.

  • Pepř dává nejvyšší výnosy na lehce hlinitých chernozémech a pískovcích.
  • Pro střídání plodin je náročné: je žádoucí pěstovat na jednom místě po dobu 1 roku.Jako předchůdce by měly být vybrány luštěniny a rané rostlinné rostliny.
  • Půda na sladkou papriku se připravuje na konci zahradní sezóny, půda se uvolní do hloubky 30 cm a následně se zavede 3-4 kg /m² shnilé hnoje.
  • Místo přistání se připravuje s přihlédnutím k jeho umístění v křídlech plodin s vysokou stopkou.Dává toschopnost snížit negativní dopad ostrých teplotních výkyvů na růst pepře a také chrání před větrem.

Pěstování papriky pomocí sazenice

Jak pěstovat papriku?

Nejběžnější šlechtění kultury sadbou.Doporučuje se pěstovat sazenice v humusově hlinených květináčích, aby nedošlo k poškození křehkého kořenového systému rostliny.

Směs se pro ně připravuje takto: 2 díly trávníku a 1 díl mulleinu se odeberou na 8 dílů humusu s přídavkem 40 g superfosfátu, 10 g močoviny a 5 g síranu draselného na kbelík.Optimální velikost každé nádoby je 60x60 mm.

Příprava osiva

Do doby položení do směsi by mělo být osivo připraveno.

  • Nejprve se vyberou nejplnější semena: nalije se do nádoby s vodou, promíchají se, nechá se usadit, vznikající semena se odstraní, voda se vypustí přes síto s jemnými oky.
  • Zbývající materiál se suší, dezinfikuje ve slabém roztoku manganu a před kousáním klíčí na periodicky navlhčené tkáni.
  • ​​
  • Připravená semena 3–4 kusů se umístí do navlhčených květináčů, načež se posypou vrstvou zeminy 10–20 mm.

Vpravo na fotografii jsou semena papriky.

Péče o sazenice

Pro rychlejší klíčení osiva se krabice s budoucími sazenicemi umístí na dobře osvětlené místo s teplotou:

  • 25 - 30 ° С(může to být parapet oknadům nebo skleník) před vznikem;
  • po jejich vzhledu10 - 15 ° Сv průběhu týdne;
  • 20 - 25 ° С , dokud se sazenice nezasadí do půdy.

Zalévat sazenice nejméně o 2 dny později, přičemž se zároveň zabrání stagnaci vlhkosti v půdě.Denní zalévání je nutné, když se objeví čtyři až pět pravých listů.

Sazenice musí být vyživovány. 50 g superfosfátu, 20 g močoviny a 15 g síranu draselného se vezme do kbelíku s vodou.Z organických hnojiv se používá fermentovaná ptačí trus nebo kaše. Používání alternativních organických a minerálních hnojiv. První krmení se provádí ve fázi vzhledu prvního pravého listu, oplodněného ve fázi čtyř až pěti listů.

Výsadba sazenic v půdě, zalévání a vrchní obvaz

Velmi důležitou zemědělskou technikou pro pěstování pepře je výsadba sazenic v půdě.

  • Jeden až dva týdny před vysazením sazenicji začnou tvrdnout: snižují teplotu, omezují zalévání, aby se zlepšilo osvětlení;v případě neexistence nebezpečí mrazu se rostliny provádějí na čerstvém vzduchu.
  • 5 až 10 dní před vysazením papriky do půdyse postříká 0,5% roztokem síranu měďnatého k ochraně před plísňovými chorobami.
  • Papriky vhodné pro pěstování v zemi mají 5–6 pravých listů, silný stonek a rozvinutý kořenový systém.
  • Před výsadbou jsou sazenice dobře napojeny.

Vysazují ji v jižních oblastech koncem dubna.V lokalitáchs nižšími průměrnými ukazateli teploty pro toto období je vhodné zvolit počáteční čas pro červen.

Obecně trvá celý cyklus od přípravy semen až po výsadbu papriky v půdě 45 - 55 dnů , přičemž je zajištěn správný teplotní režim, dodržuje se frekvence, kvalita zalévání a vrchní úprava.Výsadba se provádí běžným způsobem s krmnou plochou 70x15 cm pro jednu rostlinu nebo 70x30 cm pro dvě rostliny na otvor.

Rostliny s předem zavlažovanými otvory se umísťují s hliněnou hrudkou o 1–1,5 cm hlouběji než kořenový límec a potom se kropí suchou zeminou. Den poté, co jsou papriky zasazeny do půdy, musí být znovu napojeny. Po celou dobu růstu až do sklizně se zalévání pravidelně opakuje, aby se zabránilo vysychání půdy.

Důležité! Nedostatek vlhkosti v půdě vede k:
  • pádu květin a vaječníků;
  • zastavení růstu rostlin;
  • zhoršená tvorba ovoce;
  • významné snížení výnosu.

Po zavlažování se půda uvolní, a to by mělo být provedeno pečlivě, kopat ne více než 5 cm, přičemž by se měla věnovat zvláštní pozornost prostoru poblíž stonku.

Důležité! Hnojiva se používají během vegetačního období v závislosti na stavu rostlin, vyhýbají se dusíkatým hnojivům, která způsobují růst vegetativních výhonků a zpomalují tvorbu plodů.

Aleprvní obvaz je nutný 10 až 15 dní po výsadbě:na 1 m² se přidá směs 15 g dusičnanu amonného, ​​20 g superfosfátu a 5 g potaše.sůl.

Takové sazenice se zakoření rychleji a lépe, čímž se získá lepší a starší plodina.

Chcete-li se dozvědět více o pěstování sazenic papriky zeleninové na otevřeném prostranství, viz níže uvedené video:

Pěstování papriky ze semen v zemi

Jak pěstovat sladkou papriku na otevřeném terénu?

Při pěstování sladké papriky na otevřeném poli bez semenáčků vyžaduje nejprvepečlivě vyrovnanou a drcenou půdupro sladkou papriku.

Semena papriky na otevřeném terénu se dekontaminují, ale nikoliv klíčí. Optimální doba pro výsadbu osiva je druhá dekáda dubna.

V případě nepřátelského pozdního jara, kdy je čas na výsadbu posunut, jsou semena nejprve vyklíčena před okusováním.

Jak pěstovat bulharský pepř ze semen?

V pečlivě vyrovnané a rozdrcené půdě se vytvoří 8 až 10 otvorů na 1 m².Pro každé z nich, pro rychlejší získání sazenic, se vysejí hromady 4–5 semen s hloubkou výsadby 3–4 cm a následným mulčováním.

Po vynoření v jamkách se obvykle nechá 1-2 rostliny.U tohoto způsobu pěstování spočívá další péče o rostliny v zalévání, uvolňování, plevelování se stejnými pravidly a četností jako u způsobu pěstování sazenic pepře.

Nemoci a škůdci

Kontrola chorob a škůdců hraje také velkou roli v pěstování pepře.Správná diagnóza choroby avčasné přijetí opatření pomůže zachovat plodinu a dokonce zabránit její smrti.

  • Příčinnou látkouvadnutí verticillumje houba, která žije v půdě.Proniká do ran kořenového systému rostliny neopatrným výsadbou nebo nadměrným uvolněním.

    Onemocnění vadnutí se projevuje skvrnitou lézí, vadnutím, padajícími listy a deformací internod. V počátečním stádiu nemoci rostlina netvoří vaječníky, pokud k infekci došlo během plodové fáze, plody se vrásčily a nevyplňovaly se. Preventivní opatření- dezinfekce půdy, opatrná výsadba sazenic spolu s hliněnou hrudkou, přesné uvolnění půdy.

  • Pozdní plíseňje také způsobena houbou.Postižené oblasti ve formě hnědých skvrn s bledě zelenou halo hnilobou za vlhkého počasí. Preventivní metody- včasná transplantace sazenic během ustáleného počasí bez rizika výrazného rozdílu denních a nočních teplot s vytvářením silného kondenzátu a jeho srážení na rostlinách.
  • Bílá hniloba (sklerotenóza). Houbové onemocnění, které se vyvíjí v bazální části pepře.Příznaky jsou bílý plak na povrchu stonku a uvnitř jsou pevné černé útvary, které brání vstřebávání vlhkosti a minerálů z půdy.

    Bílá hniloba způsobuje smrt rostliny. Preventivní a terapeutická opatření: včasné čištění odumřelých rostlin, mírné zalévání, popel nebo křída s drobnými lézemi, termálnídezinfekce půdy.

  • Gray Rot. Rostliny pěstované ve sklenících jsou většinou náchylné.Na stonku se objevují hnědé mokré skvrny se šedým povlakem a odcházejí při vysoké vlhkosti a snižují teplotu na 10 ° C. Preventivní opatření- dodržování poměru teploty a vlhkosti, požadavků na střídání plodin, plení.

    Pokud se již objevila šedá hniloba, odstraní se veškeré napadené ovoce. Šedou hnilobu lze odstranit rozprašováním s infúzí česneku: 30 g rozdrceného česneku po dobu dvou dnů, trvat na kbelíku s vodou.Používá se také postřik průmyslovými přípravky s vhodným spektrem účinku.

  • Vertex Rot. Také nemoc skleníkových rostlin bakteriálního nebo neinfekčního původu.První typ choroby je charakterizován výskytem šedých skvrn, druhý typ se projevuje ve formě vodnatých zelených skvrn na plodech.S porážkou výsledné ovoce nezraje, ale hniloba. Postřik dusičnanem vápenatým pomáhá při počátečních příznacích. Postižené ovoce je sklizeno a zničeno.
  • Černá noha. Poškození kořenové části stonku v sazenicích při nízké teplotě a vysoké vlhkosti.Důvodem je neformovaná dezinfekce osiva a nedodržování pravidel pro setí sazenic.Nemocné rostliny jsou odmítnuty, půda je ošetřena síranem měďnatým.Jako profylaxe mohou být sazenice postříkány lékem Fitodoktor.

Kontrola škůdců je obvykle účinnáinsekticidy.

  • Mšice , které se hromadí na všech orgánech rostliny, vysávají živiny a vlhkost z tkání.Dobrého výsledku se dosáhne postřikem denně infuzí popela s přídavkem mýdla na 10 litrů vody, 1 sklenici popela a 30 g mýdla.Místo popela můžete použít kuřácký tabák - 100 g na 10 litrů vody.Taková řešení zpracovávají plantáž pepře několikrát ráno.
  • Roztoč pavoukvytváří kolonie na spodní části listu rostliny.Porážka klíštěte vede k narušení životně důležitých a plodných funkcí.Aby se klíště zničilo, listy se stříkají zespodu mýdlovým roztokem.
  • Slimácizpůsobují velké poškození ovoce tím, že do nich lezou.Mechanickým způsobem, jak se vypořádat se slimáky, je ruční sběr a ničení.Půda by měla být pravidelně opylována popelem, haseným vápnem nebo hořčičným práškem.Jako prostředek k zabránění těmto škůdcům lze petržel vysévat vedle pepře.
  • Brouk bramborový. Larvy položené dospělým hmyzem jedí listy.S masivním poškozením škůdců to může vést k úplnému zničení koruny a smrti rostliny.Brouci, larvy a vejce se sbírají ručně.Plantáž pepře může být ošetřena insekticidy nebo tinkturou lastovičníků.

Další informace o možných chorobách a škůdcích papriky zeleninové se dozvíte ve videu níže:

Kolekcea skladování plodiny

Sklizeň, když je ovoce zralé: nalije se, zbarví avelikosti, podmíněné pro konkrétní stupeň.

Zrání může být také posuzováno podle charakteristického zvuku při dotyku plodu. První sběr se provádí již v polovině července - začátkem srpna , v závislosti na klimatické zóně pěstování.

Je důležité vzít v úvahu, žeje nejlepší brát ovoce za suchého počasí , aby se vlhkost na shromážděných paprikách během skladování nezhnilo.Papriky jsou odstraněny bez krájení stonku, což zvyšuje trvanlivost bez ztráty chuti.

Za celou sezónu se vynakládá až pět poplatků.Při předpovídání mrazů se shromažďuje veškeré ovoce zbývající na keřích, které je zraje uvnitř.

Jak ušetřit papriku?

Doporučené skladování paprikyse doporučuje skladovat při relativní vlhkosti 80 - 90% a teplotě 8 - 10 ° С. Absence vad a poškození plodů zvyšuje jejich skladovatelnost.V chladničkách a sklepech mohou být zralé papriky skladovány až měsíc.Jako způsob konzervace je možné zmrazit pepř.

Získávání semen

Při sklizni je nutné postarat se o genofond pro příští sezónu, protože klíčivost semen vyprodukovaných samotným, s výhradou všech rostlinných pravidel, dosahuje téměř 100%.Z vybraného, ​​nejkrásnějšího a velkého pepře se odstraní jádro, semena se od něj oddělí.Semena jsou sušena přirozeně a skladována v pytlích z bavlny po dobu tří až čtyř let.

A trochu víc o výběru.

Důležité! Ačkoli pepř je samoopylující rostlina,křížové opylení.Proto při pěstování různých odrůd papriky zeleninové je nutné izolovat rostliny ponechané na semenech.

Užitečné video

Níže naleznete užitečné video o pěstování sladké papriky:

Zde je, paprika - rozmarný, náladový, časově náročný.Ale s výhradou všech pravidel, pěstovaných opatrně as láskou, bude jistě dávat krásné, šťavnaté a sladké ovoce.