Funkce pěstování a údržby brojlerů v klecích doma i venku

V souvislosti s vlnou „zjevení“ známých výrobců potravin jsou lidé vážně znepokojeni kvalitou potravin, které konzumují, a tím, co krmí své děti.Není divu, že přírodní zemědělské produkty jsou stále populárnější.

Pokud jste hrdí na kvalitu drůbežího masa a jste připraveni jej dát na police, pečlivě zvažte, jak můžete zajistit potřebné objemy.Nejčastěji jsou začínající farmáři velmi omezeni v oblasti, která může být použita pro chov a chůzi kuřat.Nejlepší možností by bylo uchovat kuřecí maso v klecích.

Klady a záporyobsah buněk

Při obvyklém „venkovním“ chovu ptáků je obtížné pěstovat velkou populaci, zejména na malém území.Když je příliš mnoho ptáků, začíná se boj o jídlo, vodu a prostor.Za prvé, kuřata umírají, mohou být jednoduše rozdrcena jako nejslabší a nejzranitelnější.Aby se tomu zabránilo, používají se víceúrovňové struktury klecí, které obsahují 20 až 25 ptačí hlavy.

Pros:

  1. Schopnost chovat více 3–5 slepic ve stejné oblasti, aniž by to poškodilo jejich zdraví.
  2. Hmotnost brojlerů je rychlejší, protože pták má omezený početpohyb a všechny kalorie jdou k růstu a hmotnosti.
  3. Potraviny se konzumují efektivněji, kuřata je nemohou rozptýlit a jsou krmena méně.
  4. Stelivo je okamžitě vyjmuto z klece a padá na paletu.Ptáci to nekousají a nepřinesou do krmítka, neinfikují se.
  5. Proces krmení, čištění a každodenní kontroly je výrazně snížen.
  6. Omezení kontaktu s celým stádem zabraňuje šíření infekce.
  7. Vrh již není zapotřebí.
  8. Je snazší čistit krmítka a pijáky, podmínky jsou lepší.

Nevýhody:

  • náklady na nákup nebo výrobu buněk;
  • náklady na dodatečné osvětlení, vytápění a větrání.Při výpočtu 1 hlavy a 1 kg zisku se však náklady vyplácejí s úroky;
  • chutnost masa je nižší než u volně žijících ptáků;
  • potřeba každodenního čištění;
  • jídlo by mělo být vyvážené, ptáci na něj budou citliví.Nemají příležitost samostatně získat různé doplňky;
  • s těžkou hmotností mají kuřata problémy s nohama a naminami na hrudi, což snižuje kvalitu jatečně upraveného těla;
  • Po každé šarži ptáků je nutná důkladná dezinfekce.
REFERENCE:Proces chovu kuřat v klecích je docela výhodný pro získání velkého množství masa, ale vyžaduje určité náklady v přípravné fázi.

Pravidla péče

Na rozdíl od kuřat ve volném výběhu nemají ptáci v kleci možnost jít na chladnější nebo lehčí místo.Vytvoření nejpohodlnějších podmínek pro kuřata závisí zcela na farmáři.Nakupujte snímače teploty a vlhkosti a pečlivě sledujte jejich údaje a vnitřní klima.

Čím jsou podmínky pohodlnější, tím méně kuřat onemocní a rychleji přibírá na váze.A hlavním ukazatelem dobré mikroklima je vzhled a aktivita ptáků.Povinné podmínky, které je třeba dodržovat: teplota, odpovídající osvětlení, zavedený ventilační systém a optimální úroveň vlhkosti.

Podívejme se podrobněji na tyto mikroklimatické podmínky:

  1. Hladina vlhkosti musí být udržována v rozmezí 60–70%.S poklesem těchto ukazatelů ptáci ztrácí chuť k jídlu, mají žízeň, jejich vzhled je rozcuchaný.S vysokou vlhkostí se kuřata stávají letargickými a pomalými, těžce dýchají.
  2. Pro přívod čerstvého vzduchu a snížení teploty v letních měsících je nezbytný zavedený systém přívodního a odsávacího větrání.
  3. Používá se osvětlení kombinované: společné pro celou místnost a další pro nejmenší kuřata.Při nastavování osvětlení se ujistěte, že každá buňka dostává dostatečnou dávku ultrafialového světla.Jinak nelze zabránit nedostatku vitamínů a křivici.Navíc čím déle organizujete denní hodiny, tím více vaše kuřata jedí a rostou rychleji.
  4. Při nastavování teploty nezapomeňte, že brojlery stárnou, čím více tepla produkují.Nenechte se přehřát, dospělý pták má dost 18-20 stupňů.
  5. Nezapomeňte mimo jinéodstraňte odpadky včas.Pro kuřata je škodlivé dýchat výpary amoniaku, což vyvolává respirační a infekční onemocnění.U malých kuřat stačí čistit každých 5-7 dní, u starších, každé 2-3 dny a každý den před porážkou.

Zootechnické normy:

  1. Na 1 m2 není chováno více než 25 ptáků.
  2. V jedné kleci 10 m2 starých 10 dní kuřat.
  3. Kruhový podavač je určen pro 40–50 ptáků ve formě žlabu 2-2,5 cm dlouhé na 1 hlavu.
  4. Piják na bradavky pro 10-12 hlav, vakuum pro 50 kuřat, ve formě žlabu 2 cm dlouhé na 1 hlavu.

Zařízení pro domácí chov

V obchodech s drůbežářstvím a velkovýrobě stojí baterie z klecí s kuřaty ve 4 až 6 úrovních.V soukromém sektoru stačí 2-3 úrovně.Klece nebo zařízení pro chov brojlerů v nich lze zakoupit průmyslově nebo pomocí vlastních rukou, pokud máte potřebné materiály.

Struktura článků:

  1. Nejprve je rám vyroben z dřevěných nebo kovových vedení.
  2. Hlavním materiálem stěn a podlahy je síť.Je to levný a odolný materiál, který zajišťuje potřebnou ventilaci a pronikání světla.
  3. Spodní část pletiva je vyrobena z jemného drátu, takže kuřata nejsou zraněna.Velikost buněk je však dostatečná, aby stelivo dopadlo na nižší paletu a nehromadilo se na podlaze.
  4. Přední stěna je ve formě podélné mřížky nebo pletiva se širokými buňkami, skrz které kuře může držet hlavu dovnitř a normálně dosáhnout krmítka.
  5. dopředužlabový žlab je zavěšen na stěně buněk s ručním podáváním.
  6. Při mechanizovaném automatickém krmení je ve středu klece podavač ve formě obráceného skla na talíři, takzvaný „kolotoč“ nebo „deštník“.
  7. Nad krmítko, skluz nebo další skluzavky pro kuřata po dobu až 20 dnů, takže je pro ně výhodnější natáhnout se.
  8. Pro lepší ventilaci se doporučuje, aby boční příčné přepážky byly ze síťoviny.
  9. Na příčných přepážkách jsou zavěšeny napájecí žlaby vakuového nebo vsuvkového typu.Kuřata do 10 dnů jsou pouze vakuum, takže mladá zvířata nestříkají vodu.
  10. Dveře na přední stěně pro chytání a přistávání ptáků.U masa, kontrola, počáteční vyrovnání.
  11. Palety níže by měly být snadno roztažitelné, aby bylo možné vyčistit stelivo.
  12. Velké drůbežářské farmy používají mechanizovaný systém odstraňování pásů.
DŮLEŽITÉ:Je vhodnější umístit nejmenší kuřata na horní vrstvu klecí a největší kuřata níže.Takže dětem poskytujete maximální osvětlení a teplo.Navíc ptáci stejného věku se snáze snášejí.

Doporučené dávky krmení, tepla a osvětlení:

  • kuřata ve věku 0-5 dní potřebují osvětlení po dobu 23 hodin, teplota 34 stupňů a den 15-20gkrmení;
  • ve věku 6-18 dnů, osvětlení 20 hodin, teplota 28 stupňů, krmení 25 až 80 g za den;
  • od 19 dnů začíná výkrm, osvětlení 18 hodin, teplota 25 stupňů, krmení 100 - 150 g /den;
  • blíže k porážce od 38. týdne, pokrytí 16–17hodin, teplota se blíží 20 stupňů, krmení dává 160-170 g /den.

Stádia růstu

Brojlery jsou hybridy plemen masa, která se vyznačují rychlým růstem a nárůstem hmotnosti.Při pěstování brojlerů je hlavním cílem získat maximální zisk v co nejkratší době.Tento přístup se velmi liší od pěstování hornin nesoucích vejce.

Pěstují je ne déle než 50–70 dnů. S další kultivací, více než 70 dní, růst klesá a spotřeba krmiva roste.

Kuřatům se doporučuje, aby kupovali 10 dní staré, až do tohoto věku je nejvyšší úmrtnost.Kuřata na podlaze nejsou rozdělena a pěstována společně.Vykrmeno až 50–70 dní, kuřata rostou o 2,3–2,5 kg, poté jsou usmrcena.

PLATÍ POZOR:Část hospodářských zvířat 20–25% je odebrána k předčasnému porážení za 35 dní od největších jedinců.Uvolňují prostor a vylučují soutěž o krmiva a potraviny.

Těžký pták sedí častěji na nohou, problémy s vazy způsobené nedostatečným pohybem, davem, omezením prostoru v kleci.Obvykle nejprve samce odstraní, po týdnu slepic.Samci jsou větší, rostou rychleji.

Existují dva způsoby pěstování:

  1. Sezónní, když jsou kuřata získávána na jaře a poražena na podzim.
  2. Nebo celoročně, když se každé tři měsíce nakoupí nová šarže kuřat.

Je možné chovat slepice na ulici?

Za teplého počasí a za dobrého počasí je naprosto přijatelné držet klece s kuřaty na ulici.Pro pohodlí přepravy článkových baterií zespodu můžetevybavit koly.

Čerstvý vzduch a přirozené světlo budou mít nejvýhodnější účinek na produktivitu.A to je prevence křivice u kuřat, ale lze je odstranit pouze od 2 týdnů věku.Zajistěte, aby se ptáci nepřehřívali nebo naopak nezamrzli.

Pro úspěšné udržení brojlerů v buňkách je tedy nezbytné:

  • udržovat příznivé mikroklima v místnosti, kde se ptáci chovají;
  • dodržování zootechnických norem;
  • dodržování přijatelných hygienických podmínek.

Postupujte podle těchto pravidel a vaše výrobky se určitě pyšní na regálech mezi výrobky šetrnými k životnímu prostředí!

Užitečné video

Podívejte se na video o pěstování brojlerů v buňkách doma