Hrozny "Liana" - odrůda s vysokou tolerancí k suchu

Pěstování hroznů je zajímavá a fascinující činnost, kterou lze srovnávat se skutečnou kreativitou, zejména pokud jde o pěstování, rozmnožování a šlechtění nových odrůd s původními chutěmi a jakostmi.

V poslední době se jejich počet neustále zvyšuje, takže si každý vinař může vybrat pro sebe nejvhodnější odrůdu, která odpovídá jeho zkušenostem a preferencím.

Nejběžnějšími kritérii pro výběr rostlin, které se pěstují ve středním pruhu naší země, jsou navíc jejich mrazuvzdornost a necitlivost na vývoj různých chorob.

Všechny jsou plně v souladu s odrůdou „Liana“, která slučuje slušnou chuť a nenáročnou péči.

Co je to za druh?

Hrozny „Liana“ („Vierul“, Moldavsko)patří do skupiny odrůd bílých stolů s průměrnou dobou zrání .

Karmakod, Korinka Russkaya, Alexander a Pleven také patří do stolních odrůd.

Časové období od kvetení listů do sklizně je přibližně 125–135 dnů.Plně zraje do 10. – 15. Září.

Dobré pro čerstvé stravování,jakož i výroba šťáv a vín .

Čerstvě také spotřebovaný Amethyst, Crystal a Athos.

Mrazuvzdorná a mrazuvzdorná .Nevyžaduje přístřešek na zimu za předpokladu, že je k dispozici dostatek sněhu.

Navíc i ve velmi chladných zimách zůstane v rostlině až 57% středních a 76% náhradních pupenů.To ukazuje nejlepší výsledky růstu a produktivity na půdě lehkého a hlinitého typu.

Mrazy a odrůdy, jako jsou Krasa Severa, Super Extra a Klenutá dobře tolerují mrazy.

Poznámka:při pěstování této odrůdy je nutné dodržovat zatížení 40–50 očí na keř.Prořezávání by mělo být provedeno na 6-9 očích.
​​

Hrozny Lian: popis odrůdy

Velikost hroznů „Lian“ je průměrná .

Mají kuželovitý nebo mírně rozvětvený tvar, ve tvaru vejce střední a velké bobule (asi 3,8 g, parametry: 2,5 x 1,8 cm).Hmotnost svazku je v průměru 300 až 400 g, velikost: 16 x 12 cm.

Barva ovoce: světle zelená se zlatým odstínem, někdy s výrazným „opálením“ .Bobule jsou masité, s dobrou šťavnatostí a tenkou kůží.Počet semen je minimální (nejčastěji ne více než jedno).Chuť je vyvážená kyselostí a výraznou vůní muškátů, připomínající populární moldavskou odrůdu Chaush.

Budete také potěšeni muškátovou chutí Muscat Novoshakhtinsky, Anthony Great a Anyuta.

Keře jsou střední, s kulatými listy s pěti laloky, střednínebo silná pitva .Nahoře jsou hladké, světle zelené barvy.Od dna není žádná puberta.

Mladé výhonky na koruně a řapíky mladých listů jsou fialové barvy.Na okraji listu jsou zuby trojúhelníkového pilového tvaru.Růst keřů je poměrně rychlý.Kvalita vinné révy je dobrá.Druh květu - hermafroditický (bisexuální).

Romeo, Helios a Charlie mají také bisexuální květy.

Užitečné informace:i přes skutečnost, že „Liana“ patří mezi odrůdy s vysokou snášenlivostí sucha, může tato odrůda při nedostatku dostatečné vlhkosti po dlouhou dobu zbavit stonky květů a celé květenství., což vede ke snížení jeho produktivity.

Fotografie

Fotografie z hroznů Liana:

Region původu a výběr

Jako výchozí materiálpro produkci hroznů „Liana“ jsou odrůdy „Chaush bílá “a„ Pierreel “.Šlechtitelskou oblastí jeMoldavská republika , odkud byla představena do Ruska v roce 1980 (v oblasti Dolní Pridonya), a to zavedením a karanténní školkou města Tsyurupinsk.

Jedná se o interspecifický hybrid složitého typu univerzálního účelu, který se vyrábí na základě evropských a amerických druhů.Výběr odrůdy provedený D.D.Verderevsky, K.A.Voitovich, I.N.Nalezeno.

Univerzální jsou také Muscat v Hamburku, Kishmish Jupiter a Lydia.

Charakteristiky a zvláštní vlastnosti

Jedním z hlavních charakteristických rysů odrůdy révy „Lyana“ je vysoký výnos , který v průměru dosahuje asi 6 kg od keře nebo od 120 do 160 centů.na hektar.

Budete potěšeni vysokým výnosem a Darem Magaracha, výročí Khersonova letního obyvatele a Rkatsiteli.

Počet štětců bobule na vyvinutém výhonku je 1,3 ks., Na plodných - 1,5 ks.Koeficient nesení ovoce - 1,6, ovoce nesoucí - 1.7.

Obsah cukru v plodech „Liana“ je poměrně vysoký.Obsah cukru v bobulové šťávě v této odrůdě je 14-18% s kyselostí 6,5 až 6,7 g /l.

Používá se v čerstvé i konzervované formě.Podle jeho degustačních vlastností se odhaduje na 8,2 bodu.

Mezi výhody této odrůdy patří také její sucho, mrazuvzdornost, vynikající přepravitelnost a dobrá prezentace .

Nepotřebuje přístřeší na zimu a použití zvláštních chemikálií k jejich ochraně a prevenci.Necitlivý na choroby a škůdce.Dobře kompatibilní s odrůdami podnoží.

Odolnost vůči chorobám se také liší podle Delight White, Augustine a Blush.

Nemoci a škůdci

Mnoho amatérských zahradníků, kteří pěstují kultivar „Lyana“ na svých pozemcích, jej charakterizuje jako „bezproblémové“ a „snadno ošetřovatelné“.Zejména takové hodnocení získal kvůli své imunitě vůči mnohanemoci a škůdci této kultury.

Patří sem plísně, šedá hniloba, oidium, jakož i roztoči pavoučí, fyloxera atd.Avšak za podmínek spiknutí odrůdy má tato odrůda poměrně vysokou predispozici k bakteriální rakovině .

Tento název se obvykle nazývá rakovinné výrůstky, které se tvoří na rukávech a stonku hroznů (nejčastěji po těžkých a dlouhotrvajících zimách nebo dlouhodobém smáčení).

Příčinou onemocnění je bakterie typu Pseudomonas tumefaciens Sm.et Towns.- Agrobaoterium tumefaciens [Sm.et Towns.] Conn., což způsobuje poškození korýšů v kořenech a jiných částech ovocných rostlin.

Tento patogenní organismus vstupuje do keřů révy rány a mrazovými otvory.V něm se množí, způsobuje tkáňové mutace a ničí je, a tento proces může pokračovat dlouhou dobu.

Po rozpadu bakterie z nádorových útvarů vstupují do půdy, kde mohou zůstat po celá léta.

V zájmu ochrany hroznů před touto nebezpečnou chorobou je důležité zabránit stagnaci vody v jejích kořenech a chránit ji před silnými mrazy.

Kontrolní opatření: odstranění porostů z výhonků s povinnou dezinfekcí míst porcování zahradními odrůdami.Pokud tato metoda nepomůže, je nejlepší zcela odstranit keře a začít pěstovat hrozny od samého začátku.

Obecně má „Liana“ velmi vysokou odolnost vůči téměř všem hroznovým chorobám , včetně anthracnosy, bakteriosy chloróza a zarděnka, jakož i její hlavní škůdci, včetně červů.

Hrozno Liana je díky své univerzálnosti a jednoduché zemědělské technologii vhodné pro zahradníky a vinaře s minimálními zkušenostmi.Jeho hlavní výhody:

  • Vysoká odolnost proti mrazu;
  • Dobrý výnos a atraktivní vzhled;
  • Vynikající chutnost;
  • dobrá odolnost vůči chorobám a škůdcům;
  • Snadná péče a kultivace.

Tyto vlastnosti umožňují pěstovat tuto rozmanitost v různých regionech země, včetně regionů s nízkými průměrnými ročními teplotami, a získat stabilní výnosy i v klimaticky méně příznivých letech.