Jablka Karnakovsky, ideální pro džemy a želé

Jabloň Karnakovskoeposkytuje chutné plody, které jsou nezbytné pro výrobu pěny, marmelády, želé, vzhledem k vysokému obsahu pektinu.

Jablka mají výjimečné obchodní vlastnosti a jsou mezi spotřebiteli velmi oblíbená.

Jemná, šťavnatá, sladká a kyselá chuť ovoce této odrůdy nemůže zanechat lhostejnost.Popis odrůdy a fotografie v článku.

Jaký druh druhu?

Jabloň Kurnakovskoye patří dozimy, stolních odrůd.

Vyznačuje se vysokou produktivitou,zimní odolností a odolností vůči strupovitosti.

Konzervování ovoce v průměru do tří a půl měsíců však závisí nasprávném skladování jablek:

  • požadovaná optimální teplota jeod-2 ° C až +1 ° C;
  • skladování v dřevěných bednách nebo nádobách;
  • relativní vlhkost90-95%;
  • třídění ovoce podle velikosti a třídění jablek.
Podívejte se na jiné zimní odrůdy jablek: Stroyevskoe, Sokolovskoe, Antey, Kuibyshevskoe, ) Lobo, Výročí Moskvy, Dcera Pepinchik, Golden Delicious, Granny Smith, Skořice pruhovaná, Dezert Antonovka, Idared.

Znečištění

Jabloň Kurnakovskoe je samovolně neplodná, protože opylení je způsobeno pylem z květů jabloní jiné odrůdy.

V ideálním případě by měly být proužky rostlin dvou odrůd ve vzdálenosti pěti metrů od sebe.

V roli opylovače se nejlépe projevuje kontrolní odrůdaAntonovka vulgaris.

Popis odrůdy Kurnakovsky

Vzhled jabloně je charakterizován středním růstem, hustou zelenou korunou a středně velkými zelenkavě červenými a žlutými plody.

Rychle rostoucí, střední výšky, s luxusní korunou střední hustoty.

Kostrové větve jsou silné , s úhlem přibližněaž 80 stupňů vzhledem ke kmeni.

Kůra je hnědé barvy se šedým nádechem, vločkovitá.

Výhonky jsou velmi pubertální, středně velké a mají zelenohnědou barvu.

List střední velikosti s výraznou tvorbou nervů, vejčitého tvaru se zužujícím se koncem, tmavě zelené barvy.

Povrch desky je lesklý.Květenství jsou velké, skládající se z5-6 květů.

Květy jsou bílé s oválnými lístky.

Střední velikost. Na stromě roste volitelná jediná velikost.Průměrná hmotnost jablka je130 gramů.

Při správné péči může hmotnost plodu dosáhnout a220 gramů .

Tvar jablka je pravidelný, symetrický, podlouhlý kónický.

Žebra jsou slabě vyjádřená.Kůže je lesklá, ne tlustá bez voskového potahu.Barva jablka je zelenkavě žlutá.Třetina povrchu má často červenohnědý odstín.

Subkutánní body jsou výrazné, zelené.Buničina je krémově bílá, zrnitá, šťavnatá.

Chuť je sladká a kyselá, má příjemnou, ale mírně výraznou chuť jablek. Organoleptické hodnocení ovoce odrůdy Kurnakovskoye - 4.3.

Chemické složení:

)
Složka Kvantitativní ukazatel
cukr 11%
titrovatelné kyseliny 0,75%
Kyselina askorbová 10,7 mg na 100 g
P-aktivní látky 410 mg na 100 g

Foto





Historie výběru

Odrůda jablek Kurnakovskoe se zrodila díky chovatelům:Sedova E.N., Serova Z.M., Zhdanov V.V.., a Dolmatov E. A .

Přijato ve Výzkumném ústavu pro pěstování ovoce ve Rusku křížením hybridních odrůd -VenyaminovskyaAmberse směsí pyludrahokamůa Kommunarki.

Odrůda byla zapsána do státního rejstříku v roce 2002.

Region přirozeného růstu

Jabloň Kurnakovskoe je rozšířená vstředním a středním regionu Černé Země Ruska.

Odrůda je však dobře přizpůsobena v dalšíchsolárních oblastech.

Pokud nejsou klimatické podmínky dostatečně vhodné, je důležité zajistit řádnou péči a především výsadbu stromu.

Podívejte sejiné odrůdy jabloní vhodné k výsadbě ve stanovené oblasti: Spasitel jablek, Antonovka dezert, Augusta, Lobo, Moskevské výročí, Sunny, Rozhdestvensky, Freshness, Northern Sinap, Uspensky.

Výnos

Odrůda je oblíbená pro pěstování v zahradách intenzivního typu.

Po výsadbě plodí ve čtvrtém až pátém roce .

Někdy se to stane mnohem později - na 7-8 let .

Ovoce dozrává v polovině září.

Spotřebitelské období trvá od konce září do poloviny února.

Výtěžek je pravidelný a vysoký.

Průměrně jeden strom dáváaž 150 centernů na hektar.

Výsadba a ošetřování

Výtěžnost a velikost plodů jabloně Karnakovskoye přímo závisí na péči.Při výsadbě stromu se používají klasická hnojiva.Péče o jabloň nevyžaduje mnoho úsilí.

K tomu, aby strom rostl silně, zdravě a krásně, musíte nejprve vybrat správné sazenice.

Mělo by to být:

  • s rozvinutým kořenovým systémem;
  • získané v oblasti se stejnými klimatickými podmínkami;
  • mladí, pak se rychle přizpůsobí půdě v oblasti, na které se pěstuje.

Jabloně zpravidlarostlina ve třech sezónách:

  • podzim;
  • let;
  • jaro.
  • ​​

Při výběru sazenic s otevřeným kořenovým systémemPro výsadbu se doporučuje zvolit jarní období.

Po získání sazenic je velmi důležitézvolit správné místo pro výsadbu jabloní:

  • slunné území;
  • nedostatek větru;
  • přistávací plochy by měly být dobře odvodněné;
  • je půda porézní;
  • doporučuje se používat hlinité nebo písčité hlinité půdy;
  • , aby se zabránilo místům, kde se podzemní voda nachází v blízkosti povrchu;
  • pro řádnou přípravu přistávací jámy.

Nejdůležitějším bodem v procesu výsadby je příprava šachet.

Protože odrůda Kurnakovskoye jestředně vysoký strom , je nutné připravit jámy o průměru a hloubce0,7-0,8 metrů , ve vzdálenosti tří metrů od sebe.

Vykopanou zeminu rozdělíme na dvě části: zeminu ze dna (nazveme ji půda č. 1) a půdu z povrchu jámy (půda č. 2).

Provádíme následující akce:

  1. zpracováváme jámu odstraňováním plevelů;
  2. uvolněte dno;
  3. usínáme půdu č. 2;
  4. přidejte do jámy humus, popel a hnojiva minerálního typu v poměru 1: 0,8: 1 a promíchejte;
  5. usínáme půdu č. 1.

Příprava přistávací jámy je dokončena, sadba se opatrně vysadí a spojí se osmi až dřevěným kolíkem.

Připoután k věšáku, držet jabloň po dobu dvou let.

Následující rok po výsadbě je na jaře důležité vytvořit listovou korunu jabloně.

Musíte zkrátit konce každé větveběhem prvních čtyř až pěti let je vhodné nenechat jabloň vytvářet plody(musí být sklizeno 80–100% květin).

V prvním roce v dubnu je třeba zavlažovat stromy směsí, které chrání před škůdci.

Tento postup by měl být proveden dvakrát:když pupeny začaly bobtnat na větvích a než se pupeny otevřely.

Jabloň dále nepotřebuje žádné zvláštní hnojivo.

Základní péče během prvních pěti let po výsadbě:

  • vázání stromů na ochranu před hlodavci a zajíci (materiál - pergamen, lapnik);
  • mulčování humusem kmenů kruhů;
  • uzemnění až do výšky dvaceti centimetrů;
  • pravidelné zalévání.

Nemoci a škůdci

Stromy odrůdy Kurnakovskoye jsou vysoce odolné vůči různým chorobám.

Odrůda má chrastavitý Vf gen.

Jabloň je často ovlivněna těmito chorobami:

  • ovocná hniloba;
  • Hořká jamka.

Ovocná hnilobaje houbové onemocnění, které proniká do středu plodu prostřednictvím trhlin a ran dříve vytvořených zvířaty, krupobitím nebo jiným způsobem.

Prvním příznakem bude vzhled nahnědlé skvrny na kůži jablka, která poroste, dokud se jablko úplně nezhnilo.

Hořká fosiliese nejčastěji vyvíjí v důsledku nedostatečného množství vápníku v půdě, nadměrných dávek dusíkatých hnojiv a vysokýchvlhkost, pozdní sběr a nesprávné skladování.

Toto onemocnění se jeví jako tmavě hnědé potopené skvrny a ovlivňuje plod dvěma způsoby na stromě a během skladování.

Hlavní metodou léčby jabloní jeprevence této choroby.

Řada komplexních opatření, která mají profylaktický účinek proti různým chorobám jabloně Kurnakovskoe:
  • opylení koloidními sloučeninami síry a mědi;
  • ničení postižených prvků;
  • použití hnojiv typu potaše a fosforu;
  • aplikace popela do půdy;
  • tvorba korun;
  • doplňování hnojiva potaše;
  • stříkání chloridu vápenatého během vegetačního období;
  • včasná sklizeň;
  • správné skladování jablek (viz výše).
Odrůda jablek Kurnakovskoe má dobrý výnos a výnosykrásných plodů s vysokou biologickou hodnotou.

Největší výhodou odrůdyje její vysoká odolnost vůči strupovitosti a jiným mykotickým chorobám.

Při speciální přípravě sazenice klíčí na jakékoli půdě.Strom nevyžaduje zvláštní péči.

Mírně rezistentní na nemoc .V případě škůdců si ošetření nevyžaduje velké úsilí.

Ovoce je vhodné pro čerstvou spotřebu a je rovněž nezbytné při výrobě šťáv, kompotů, zavařenin, marmelád, džemů, želé.

Odrůda se aktivně používá při výrobě ovocných vín a moštu.

Podívejte se na videojak transplantovat ovocný strom.