Jak a kolik vařit čerstvé kukuřice?Vaření recepty

Šťavnatá a voňavá vařená kukuřice je oblíbeným zážitkem pro děti i dospělé.

V zájmu zachování nutriční hodnoty a chuti je důležité řádně připravit klasy čerstvé kukuřice.

Jak vybrat a jak dlouho trvá vaření čerstvé kukuřice na klasu?Co lze udělat z čerstvé kukuřice, pouze osvědčené tipy a rady.

Druh

Kultura se pěstuje pro krmiva, potraviny a technické účely.Tato obilovina je zdrojem siláže a obilí, které je bohaté na užitečné makro- a mikroelementy.Produkuje také škrob a glukózu z obilí.Kukuřice je také velmi žádaná v potravinářském odvětví, používá se k výrobě mouky, másla, popcornu a cukrovinek.Celkový počet produktů, které tuto plodinu obilovin obsahují, přesahuje 200 položek.

POMOC! Místo narození kukuřice je Amerika.Dnes jsou největší plantáže soustředěny v USA, Brazílii, Rumunsku.V naší zemi se z této kořenové plodiny získá více než 37 centů obilí na hektar.

V agronomické klasifikaci se rozlišuje několik druhů kukuřice:

  • zubovité (zrna se podobají zubům koně);
  • křemičitý;
  • škrobová (použitá vprůmysl škrobu a sirupu);
  • prasknutí (prasknutí zrna během tepelného zpracování);
  • cukr (spotřebovaný ve vařené formě);
  • hybrid (záruka vysokého výnosu).

Užitečné vlastnosti

Výhodou kukuřice je kromě její vynikající chuti také užitečné a vyvážené složení.Na klasu je vysoké procento vitamínů všech skupin a jedinečné stopové prvky.V jejich seznamu fosforu, draslíku, železa.Kultura je skutečnou pokladnicí základních živin.K doplnění jejich denní rovnováhy stačí, aby člověk snědl 40-50 gramů kukuřice denně v jakékoli formě (konzervované, vařené).

Vysoký obsah vlákniny v plodech zlepšuje zažívací trakt a odstraňuje toxiny z těla.Lékaři doporučují jíst kukuřici u lidí s cukrovkou, alergiemi, metabolickými poruchami a obezitou.

Vlastnosti čerstvých klasů

Jedná se o klasy, které byly odebrány pouze ze stonku;ještě nebyly podrobeny žádnému dalšímu zpracování.Mladé čerstvé ovoce má jemnou strukturu, může se jíst, posypat solí nebo zcela bez koření. Čerstvá kukuřice chutná velmi sladce a vodnatě, takže ji nemůžete hodně jíst .

Čerstvě roztrhané uši obsahují velké množství vitamínu E, který je zdrojem přírodní krásy.
​​

Jak si vybrat ten správný?

Hlavní podmínkou pro přípravu chutného pokrmu je správná volba uší.Skutečně čerstvě pěstované ovoce lze prodávat pouze sezónně.(v létě).Na podzim existuje vysoké riziko nákupu přezrálého a tvrdého produktu (o tom, kolik vařit starou kukuřici, aby byla měkká a šťavnatá, přečtěte si zde ).V zimě a na jaře se mražená kukuřice nejčastěji prodává na klasu (hovořili jsme o tom, co lze připravit ze zmrazených obilovin zde ).

Jaké jsou hlavní znaky správné volby:

  1. Přítomnost všech plodových listů. Nedoporučuje se odebírat hlavy zelí, které prodejci nechávají pouze v tenkých bílých listech, protože v této formě je snížena čistota a čerstvost zrn.
  2. Testování na mládí. Je nutné listy rozložit a nechat je jemně stlačit nehtem.Čerstvé se liší v elasticitě a šťavnatosti, starou hustotou a škrobem.Uvnitř mladá zrna obsahuje bílou hustou tekutinu připomínající mléko.
  3. Identifikujte nemoc. Za tímto účelem ohněte plodové listy a prohlédněte si hlavu zelí.Kukuřice by měla být uspořádána do stejných řad, měla by mít stejnou velikost a barvu, bez plísní a teček hniloby.

Jas barvy nezáleží, pokud je vybrána.Podle některých zdrojů je jasně žluté zrno známkou stáří a světla - čerstvosti.Tato rada je nesprávná, protože odstín závisí na konkrétní odrůdě - například Bonduelle mladá kukuřice je bohatá na žluté.

Příprava

Je důležité připravit klasy před jakýmkoli tepelným zpracováním.K tomu musí být důkladně omyty pod tekoucí vodou a poté zbaveny listů.

Uvolnění produktu z listů je volitelný postup , protože někteří kuchaři doporučují vařit s nimi postup (zachovat aroma a šťavnatost ovoce).Před takovým pečením si umyjte uši a odstraňte zkažené listy, pokud existují.Mínus této metody je obtížné vyjasnění hlavy ve vařené formě.

Před vařením se také doporučuje nechat uši po dobu 60 minut namočit do studené vody - zrna nabobtná a zkrátí se doba vaření.

Pro vaření je důležité vybrat kukuřici stejné velikosti.Pokud jsou plody velké, nakrájejte je na polovinu nožem.

Potřebné nástroje a první akce

První akcí při jakémkoli způsobu je vyčištění a mytí hlav zelí.Seznam toho, co potřebujete vařit, závisí na zvolené metodě.Může se jednat o objemnou pánev, dvojitý kotel nebo hrnec na nádobí, troubu, gril, obyčejnou pánev nebo grilovací pánev.

Hrnec na vaření kukuřice by měl být prostorný a silnostěnný .Vhodnou možností je litina nebo kotel, které jsou zavřeny víkem.Při vaření se může hodit kardamom a drcený ořech - podle potřeby přidejte.Pro následné podávání budete potřebovat máslo a sůl.

Vařící recepty

Existuje několik variací, jak doma vyrobit vonné a šťavnaté klasy.Výběr konkrétní metody závisí na kuchyňském nádobí po ruce a očekávané chuti (tradiční vařená nebo smažená kukuřice).

Na sporáku

V seznamu přísad:

  • 5-8 hlávek zelí;
  • 2–4 litry vody.

Algoritmus akcí:

  1. Ovoce čistíme z listů a stigmat.
  2. Pokud hlavy nesedí, rozdělíme je na 2 části.
  3. Třetina otrhaných listů je zakrytá na dně hrnce a na ně pevně směřujeme zelí.
  4. Dále doplňte vodu tak, aby pokrývala všechny plody o 1 cm.
  5. Položte zbývající listy na vrchol.
  6. Volně zakryjte pánev víkem, položeným na nízkou teplotu.

Kolik minut vaříte čerstvou kukuřici?Doba vaření pro mladé uši je 20-25 minut, stará - od 40 minut.Slaná voda nebo kukuřice se nedoporučuje, protože to snižuje šťavnatost.

Můžete se také podívat na video a dozvědět se, jak vařit kukuřici na pánvi :

Dušená

Co je třeba:

  • kukuřice;
  • máslo;
  • nasekaný ořech a kardamom;
  • sůl.

Jak vařit ovoce:

  1. Čistíme hlavy zelí.
  2. Nádoba dvojitého kotle je namazána máslem.
  3. Rozložte klasy a nechte je 30-35 minut (při vaření neloupaných nebo starých klasů se čas dvakrát zvýší).
  4. V oddělené nádobě roztavte máslo a přidejte koření.
  5. Hotovou kukuřici položíme na misku a nalijeme ji na výslednou olejovou kompozici.Sůl už podávejte na stůl.

Zde můžete vidět chutné a rychlé recepty na kukuřici v dvojitém kotli zde.

Můžete také sledovat videoNaučte se správně vařit dušenou kukuřici:

Pečení

V seznamu ingrediencí:

  • mladíhlávkové zelí;
  • olivový olej (může být nahrazen rafinovaným slunečnicemi, kukuřicí nebo smetanou).

Postup:

  1. Zahřejte pravidelnou pánev nebo gril na nízkou teplotu.
  2. Zatímco se povrch zahřívá, čistíme hlávky zelí od listů, vláken, stigmat.
  3. Pokud vaříte na plyn, zapněte hořák na střední teplotu a pánev zahřejte 10 minut.Při vaření na grilu nechte uhlí zapálit na bílý povlak.
  4. Poté vyčistenou hlavu zelí namažte tenkou vrstvou oleje.Je povoleno používat pro 1 ucho maximálně 1 polévkovou lžíci.

Doba vaření na pánvi a na grilu je stejná - 6-10 minut.Je důležité sledovat kukuřici a otočit ji pro rovnoměrné smažení.Známkou vaření je hnědý odstín zrn.Pokud je spáleno několik malých jader kukuřice - je to v pořádku.

Můžete se také podívat na video a dozvědět se, jak smažit kukuřici na grilu:

V mikrovlnné troubě

Takto můžete vařit od 1až 3 uši za 1 čas (v závislosti na velikosti ovoce).K vaření budete také potřebovat plastový sáček (podrobnosti o rychlém vaření kukuřice v mikrovlnné troubě v sáčku, přečtěte si zde ).

Jak vařit:

  1. Oloupejte kukuřici, opláchněte zbytky vláken.
  2. Vložte klasy do sáčku a zavěste je.
  3. Při výkonu 800Nastavili jsme dobu vaření na 10 minut, zapněte troubu.
  4. Po zvukovém oznámení vytáhneme klásky, setřeme je solí a jedeme s chutí k jídlu.

Můžete si také prohlédnout video, abyste zjistili, jak vařit kukuřici v mikrovlnné troubě :

v peci

Složky:

  • kukuřice;
  • jakýkoli olej;
  • voda;
  • fólie.

Algoritmus vaření zahrnuje následující akce:

  1. Vymažte pánev olejem.
  2. Rozložili jsme na něm uši (musí na nich nechat několik listů).
  3. Zaléváme hlavy zelí vodou tak, že je zakrývají napůl.
  4. Pečicí list zakrýváme fólií.
  5. Předehřejte troubu na 200 stupňů a vložte kukuřici.
  6. Vařte 40–60 minut.

Můžete si také prohlédnout video a zjistit, jak správně vařit kukuřici v peci :

Jak uložit?

Nezapomeňte, že nejlepší aromatické vlastnosti lze nalézt pouze u čerstvě připraveného produktu. Pokud si chcete nechat hlavy zelí delší dobu, můžete použít různé metody:

  • Nechte klasy v horké vodě (na pánvi, v troubě), nádobu pevně zakryjte.V horké formě zůstane ovoce několik hodin.
  • Také pro krátkodobé skladování může být každé ucho zabaleno do fólie a zabaleno do látky.
  • Delší skladování vařené kukuřice ​​je možné pouze v chladné formě.Za tímto účelem mohou být klasy přeneseny do kontejneru a chlazeny.(položte celé uši nebo oddělte zrno od nich).
  • Konzervační metoda je vhodná pro skladování po dobu 3 měsíců.

Kukuřice je tedy výživná a chutná plodina, která v období přirozeného růstu (v létě) přinese zvláštní výhody.Při výběru čerstvého ovoce je důležité věnovat pozornost jemnosti a šťavnatosti zrn.Existuje řada různých způsobů, jak vařit hlavy.Povinná akce před vařením - čištění a mytí uší.