Jak a kolik vařit kukuřici v tlakovém hrnci: užitečné tipy

Tlakový hrnec je jedním z nejužitečnějších kuchyňských spotřebičů, které každá hospodyňka potřebuje.Díky utěsněnému krytu se vytvoří zvýšený tlak a vnitřní teplota je vysoká.Můžete tedy vařit různé pokrmy mnohokrát rychleji.Kukuřice se velmi často vaří v tlakovém hrnci.To vám umožní ušetřit její šťavnatost, sladkost a ušetřit čas na vaření.

Užitečné vlastnosti klasů a funkcí

Odborníci na výživu doporučují všem, aby používali alespoň1 kukuřičný den.To nasycuje tělo každodenní normou prospěšných vitamínů a aminokyselin.

Rozlišují se tyto prospěšné vlastnosti kukuřice:

  1. Obsahuje vitaminy všech skupin, včetně PP, E, C, B. Na klasu je kyselina askorbová., hořčík, aminokyseliny, železo, draslík, vápník, lysin.
  2. Díky tomuto složení kukuřice normalizuje trávicí trakt, srdeční sval a cévní systém.Všechny jedy a toxiny začínají opouštět tělo.
  3. Pokud konzumujete kukuřici v množství 50 g za den, pak bude normalizovat hladinu glukózy v krvi, aniž by to vedlo ke zvýšení cukru.
  4. Vařená kukuřiceurychluje metabolismus, bojuje s alergiemi, chorobami trávicího systému a nadváhy.
  5. Kukuřičné klasy aktivují mozek, rozvíjejí paměť a zabraňují srdečním infarktům a mrtvicím.Další produkt normalizuje psychoemocionální pozadí, vytváří svalovou a kostní tkáň.

Které uši je lepší zvolit?

Poznámka. Pro tepelné zpracování je vhodné zvolit mladé ovoce.Jsou lépe tráveny a obsahují maximální množství živin.

Při výběru klasů postupujte podle těchto doporučení:

  1. Klasy by měly být s listy.Tím se zabrání, aby obilí prasklo a zjistilo se, zda je kukuřice opravdu čerstvá.Pro stanovení kvality kukuřice dávejte přednost exemplářům se světle zelenými listy.
  2. Kukuřičné antény musí být stočené a vlhké.Pokud se listy kukuřice zbarvily žlutě, znamená to, že sklizeň byla provedena již dávno.Tyto kopie by měly být zlikvidovány, protože jejich šťavnatost bude minimální.
  3. Kvalitu a vhodnost ovoce můžete hodnotit přímo v místě prodeje.Stiskněte nehtem na jedno zrn, které je umístěno na dně klasu.Pokud šťáva začala vyniknout, pak je kukuřice mléčná, což znamená, že je ideální pro vaření.
  4. Identifikace staré kukuřice je snadná.Má žluté a suché jádra.Čím je starší ucho, tím méně cukru v něm je.

Příprava na vaření

Před tepelným zpracováním je důležité provéstpřípravné práce.Za prvé, kukuřice je třeba umýt. Listy a vlákna by neměly být odstraňovány, protože zachovávají šťavnatost a sladkost kukuřice. Pokud je chcete odstranit, můžete to udělat, ale pak byste jej měli položit na dno nádrže.

Co musíte mít?

Prvním krokem je příprava samotné nádoby na vaření.Tlakový vařič je obyčejná pánev, která má uzavřené víko a silné dno.Při výběru této pánve dávejte přednost produktům se širokým dnem a vysokými stranami.To vám umožní ponořit celou zeleninu, aniž byste je rozřezali na kousky.

Důležité! Chcete-li zachovat všechny prospěšné vlastnosti kukuřice, musíte ji vařit při teplotě 190 - 230 stupňů.

Vlastnosti vaření

V sovětu

Pravděpodobněněkteré domácnosti mají stále sovětské tlakové hrnce, které jsou dokonalépro výrobu kukuřice. Snadné použití, pokud jsou dodržována následující doporučení:

  1. Jakmile jsou uši položeny do pánve, uzavřete víko pevně.Chcete-li to provést, nainstalujte jej tak, aby bylo světlo na krku pouzdra bez zkreslení.Kromě toho by bezpečnostní ventil měl být pod nosníkem a jeho konce - pod policemi konzol.
  2. Otočte aretačním knoflíkem o 2–2,5 otočení.
  3. Tlakový hrnec je připraven k použití, nyní musíte nastavit nastavitelný ovládací ventil na zvolenou teplotu.Chcete-li to provést, posuňte rukojeť vodorovně ve směru vyznačeném na povrchu rukojeti.
  4. Nastavte pánev naoheň a zahřívejte, až se kukuřice vaří.Přítomnost varu může být stanovena parou vycházející z otvoru pracovního ventilu s charakteristickým syčením.
  5. Od začátku provozu ventilu spočítejte, jak dlouho trvá vaření, a okamžitě snižte intenzitu zahřívání.Měl by být minimalizován, aby byl zajištěn tichý var v nádrži.

Mulinex

Toto zařízení má řadu funkcí.Mnoho modelů se vyznačuje režimem automatického vypnutí, ohřevu nádobí a je zde také výhodný program „Zpožděný start“.Pro přípravu kukuřice ji vložte do misky tlakového hrnce a nastavte potřebný program.

Reference. Tlakový vařič Mulinex je vybaven časovačem s displejem.Výhodou této techniky je, že celý proces vaření je zobrazen na elektronické desce, takže hostitelka nemusí počítat čas do úplného vaření jídla.

Uživatel se může těšit pouze z prostorné 5litrové tlakové nádoby a funkce „vlastního receptu“.Zakoupením tohoto spolehlivého pomocníka v kuchyni můžete vařit nejen ta jídla, která jsou zajištěna programy, ale také objevovat talenty svého šéfkuchaře.

Recepty

Jednoduché

Složky .Na jednu porci jsou potřebné tyto složky:

  • kukuřice - 3 kusy;
  • sůl podle chuti;
  • voda - 2 šálky.

Recept .Postup:

  1. Připravené klasy položte na listy upravené na dno nádoby.Nalijte do vody, počkejte, až se vaří.
  2. Nesahejte okamžitěpotřeba, jinak budou semena tvrdá.
  3. Nastavte režim „vaření v páře“ a zapněte zařízení na 20 minut.
  4. Pokud se používá sovětský tlakový vařič, nainstalujte jej na sporák, počkejte, až se vaří, a poté snižte teplo a vařte klásky po dobu 6-7 minut.
  5. Pokud není kukuřice úplně čerstvá, přidejte během vaření 2 lžíce vody.cukr.Dá zrna sladkost.
Důležité! Jak kastrolek , tak i tlakový vařič udržují teplo dokonale, takže kukuřice může být připravena předem a ponechána několik hodin.

Jak sloužit a jak jíst?Doručování klasů je lepší, když je horké, takže jsou mnohem chutnější a šťavnatější.Po mytí solí a přidání kousku másla jezte jídlo.

S máslem

Složky .K přípravě jsou nezbytné tyto složky:

  • kukuřice - 2 uši;
  • sůl podle chuti;
  • máslo - 30 g;
  • voda - 2 šálky.

Recept .Postup:

  1. Odstraňte z hlavy kukuřice listy a svazky vlasů.Omyjte a důkladně otřete.
  2. Přeložte klasy do mísy tlakového hrnce (pokud se nesedou, rozdělte je na několik částí).
  3. Nalijte do vody tak, aby zcela pokrývala hlavy zelí.
  4. Kukuřici vařte v tlakovém hrnci 10–15 minut, pokud jsou uši mladé a staré 30–40 minut.

Jak sloužit a jak jíst?Připravená kukuřice se podává horkě.Před použitím posypte solí a namažte máslem.

Jak vařit na plyn?

K přípravě jsou zapotřebí následující složky:

  • kukuřice - 3 uši;
  • sůl podle chuti;
  • máslo podle chuti;
  • voda - 2 šálky.

Postup:

  1. Ořízněte listy z kukuřice, namočte je do vody a nechte je mikrovlnně působit 10-15 sekund.
  2. Poté je položte na dno tlakového hrnce, na vrchol kukuřice a přikryjte zbytek listů.
  3. Naplňte misku vodou, položte ji na sporák a vařte.Doba vaření závisí na zralosti klasu.Pokud je mladý, stačí 15-18 minut, pro ty staré - 30-40 minut.
Kukuřice je cenný produkt, který v uších hromadí veškeré užitečné přírodní látky.Na našem internetovém portálu najdete recepty na chutná kukuřičná jídla v multicookers slavných značek Polaris, Panasonic, Redmond, a také se dozvědět orůzné metody napařování této obiloviny .

Co jiného se dá udělat?

Pomocí tlakového hrncemůžete vařit lahodnou a velmi zdravou ovesnou kaši. Nezbytné složky:

  • mléko - 500 ml;
  • kukuřičné krupice - 100 g;
  • cukr a sůl podle chuti;
  • máslo - 30 g.

Postup:

  1. Nalijte mléko do tlakového hrnce, posílejte sem tam kukuřičné krupice,přidáme sůl a cukr, máslo.
  2. Smíchejte všechny komponenty a nainstalujte do zařízení „mléčná kaše“.Po pípnutí otevřete víko a promíchejte obsah.
  3. Znovuzavřete víko a zapněte režim „topení“ na 15 minut.
  4. Podávejte vařenou kaši horkou.

Tlakový hrnec je vhodné a užitečné zařízení. Kukuřice v ní vařené si zachovává všechny své prospěšné vlastnosti, chuť, aroma a šťavnatost.Zde je však také důležitá správná příprava klasů a jejich výběr.Mladá kukuřice je nejlepší pro tlakový hrnec.