Jak destruktivní je teplo pro drůbež a jak předcházet hypertermii?

Největším problémem drůbeže v horkých letních dnech je slunce.Během tohoto období je pro kachny a husy mnohem snadnější přístup k vodním plochám.

Ano, a pokud přírodní nádrž chybí nebo je příliš vzdálená, mohou se postříkat ve vaně nebo umyvadle, které za tímto účelem stanoví majitel.

Nevodní ptáci snášejí teplo mnohem obtížněji.Slepice a krůty jsou doslova vyčerpány teplem a snaží se skrýt ve stínu.

Ale to moc nepomůže, pokud je teplo příliš silné, bez jediného vánku.

K hypertermii nejčastěji dochází, když pták chodí na přímém slunci.

Kuřata jsou nejvíce náchylná k přehřátí a ohroženi jsou kachňata s housaty, kteří jsou chováni v kotcích bez rybníků.

Jaké je nebezpečí hypertermie u ptáků?

Hypertermie může způsobit nejhmatatelnější poškození brojlerů.

Tento průmyslový pták je určen výhradně k udržování v souladu se zvláštními teplotními a světelnými podmínkami.

A pokud domácnost takový režim nedodrží, je nepravděpodobné, že by hospodářská zvířata zachránila před teplem a přehřátím, které způsobí.

Brojlery umírají na hypertermii velmi rychle a, jak se říká, v dávkách.

Akutní přehřátí je smrtelnévliv brojlerů na vyvíjející se organismus , takže v teplu je třeba je udržovat v nejchladnější místnosti, která řídí teplotu a vlhkost, jinak existuje riziko ztráty celého stáda.

Ekonomika, ve které vrchol horkých dnů klesl během inkubační doby, může utrpět obrovské ztráty.Máme na mysli přirozenou inkubaci - líhnutí kuřat od slepic, protože v moderních inkubačních systémech se kontrola teploty provádí automaticky.

Pokud se však náhle něco pokazí, automatizace přestala fungovat, teplota v inkubátoru se zvýšila, vyvolala hypertermie, až 80% embryí může zemřít a z „přežívajících“ vajec nakonec vynoří mladá populace nízké kvality.

Zvýšená teplota během prvních dvou dnů inkubace zvyšuje procento vrozených malformací u budoucích mladých zvířat.

Deformace nebo nedostatečný vývoj očí, kýlové kýly, zakřivení přední části a zobáku - jedná se o neúplný seznam deformit, za nichž pták nebude plnohodnotným produktivním jedincem.

Příznaky

Když se ptáci přehřívají, vyskytuje se slabost (tento stav se také nazývá ospalý), slepice, kachny a husy snášející vejce ve velmi tenké skořápce, jinaka vůbec bez ní.

U brojlerů začíná sípání a prodloužení krku přehřátím.Pokud v horkých dnech nemají ptáci v pitných miskách dostatek vody, pak začnou proces intoxikace, hřeben se změní na modrý a vrásky, pták ztratí chuť k jídlu a začne mít žaludek.

Při přehřátí u ptáků již stoupáaktivní metabolismus, a v důsledku toho se tělesná teplota velmi zvyšuje - až na 44.

Přehřívání během inkubace ovlivňuje embryo tak, že se drží na skořápkách, které jsou pod skořápkou, a samozřejmě se nemůže plně rozvinout.. Příznakem akutní hypertermie je současná smrt všech embryí .

Diagnostika

Nejpřesnější diagnostickou funkcí v tomto případě může být předpověď počasí.

Pokud je na ulici neuvěřitelné teplo a očekává se stejné počasí během několika příštích dnů, mělo by se počítat s možným přehřátím drůbeže.

Vedou se nejen povětrnostní podmínky, ale také stav a chování ptáků.Pokud si všimnete výše popsaných symptomů (alespoň jeden z nich), okamžitě podnikněte kroky, protože smrt na hypertermii je velmi rychlá.

Při diagnostice přehřátíje důležité vyloučit všechna infekční a neinfekční onemocnění ptáka , která rovněž vykazují letargii, ztrátu chuti k jídlu a žaludeční nevolnost.

Léčení a prevence

Když se ptáci přehřívají, ošetření se jako takové nepoužije.

Právě v tomto případě je prevence nejlepší terapeutickou metodou.Všechna naděje na ni.

Praxe a mnohaleté zkušenosti v průmyslovém a domácím chovu drůbeže ukazují, že maximálního účinku v prevenci lze dosáhnout s minimálním úsilím s použitím nejjednodušší metody:

  • poskytují platformu pro drůbež chodící s haly.Vytvořením stínu můžete chránit své domácí mazlíčky před přímým slunečním světlem, které je hlavní příčinou hypertermie u ptáků;
  • v nejteplejší denní době mohou být ptáci vháněni do dobře větraného domu s chladnou podlahou a stěnami;
  • drůbež by měla mít stálý přístup k pijákům a neměla by mít nedostatek vody - pijáci by se měli plnit kdykoli během dne;
  • voda pro ptáky by měla být čerstvá, čistá a chladná;
  • umísťují do kotců umělé rybníky pro vodní ptáky;
  • Pokud je to možné, zajistěte klimatizaci domu.

V žáru ptáků je nežádoucí překrmovat, neměli by však trpět nedostatkem potravy.Proto se pokuste do stravy zahrnout co nejvíce šťavnatých zelených potravin - tímto způsobem budou ptáci nasyceni a doplní v těle zásoby vlhkosti.

Bojující kuřata Azil není marně považován za jednoho z nejkrásnějších bojovníků.

Léčba sinusitidy u kuřat!Na stránce https://selo.guru/ptitsa/kury/bolezni/k-virusnye/sinusit.html se dozvíte, jak to provést.

Někteří nezkušení chovatelé drůbeže s nástupem horkých dnů začínají ptáka aktivně krmit všemi druhy biologických přísad.Musíme je rozrušit: aditiva nepomáhají přehřátí.Dejte jim lepší než obyčejná tráva.

Jak chránit slepici?

Za jeden z faktorů úspěchu při inkubaci se považuje režim teploty a vlhkosti, při kterém embryo roste a vyvíjí se.

A nejde ani tak o mikroklima uvnitř vejce, ale o klima v této místnosti,kde je inkubace.

Již dlouho je obvyklé, žeje slepice nejuznávanější. Krmivo to uspokojuje a často mění vodu v misce na pití a vybírají nejpohodlnější místnost pro líhnutí kuřat, aby kuře nebylo horké.

Maximální pohodlí, a to nejen pro slepici mláďat, ale také pro vejce, se pokusilo a snaží se zakládat chovatele drůbeže za všech okolností a na farmách všech forem vlastnictví.Vývoj embrya závisí přímo na stavu ovzduší, ve kterém je umístěn.

Nepříjemnost a nepohodlí, které cítí matka slepice, může také negativně ovlivnit budoucí kuřátko: od přehřátí může matka slepice chodit na čerstvém vzduchu déle než obvykle, vystavovat embrya vyblednutí, může jednoduše hodit hnízdo, neschopné vydržet dlouhou inkubaci v žáru.

Může se stát další věc: vysoká teplota v místnosti plus teplota vytvářená tělem slepice vede k úmrtí embryí nebo vrozeným malformacím mladých zvířat.

Hypertermie neradi bere lehce.Všichni chovatelé drůbeže, kteří se zajímají o kvalitu hospodářských zvířat, by si to měli pamatovat.