Jak marinovat kukuřici: domácí recepty

Konzervovaná kukuřice je univerzálním produktem, protože může být kombinována s čerstvou i vařenou zeleninou, masem, mořskými plody, rybami a dokonce i ovocem.Je perfektní jako přísada do salátů, chutných příloh nebo ozdob nádobí.Každá hospodyňka musí znát pravidla a vlastnosti konzervace kukuřice, jinak je nemožné získat chutné přípravy na zimu.Dnes se naučíme: jak se sbalit a vařit chutnou kukuřici doma.

Popis a užitečné vlastnosti

Kukuřice je nízkokalorický produkt.100 g obsahuje 118 kalorií.

Lidé, kteří se potýkají s nadbytkem tuku, je mohou bezpečně konzumovat. Příznivé vlastnosti kukuřice jsou následující :

  • zlepšený metabolismus;
  • obnova energetických nákladů těla;
  • schopnost překonat stres.

Výhody a nevýhody konzervování

Konzervovaná kukuřice má následující výhody:

  1. Zářivě žlutá zrna- Sklad vitamínů a užitečných prvků.Obsahují thiamin, tokoferol a kyselinu listovou.Kromě toho je tento produkt bohatý na fosfor, vápník, sodík.
  2. Konzervovaná kukuřice je základem stravy pro profesionální sportovce.Důvodem je přítomnost rostlinných bílkovin a aminokyselin, které jsou nezbytné pro udržení tvaru.
  3. Konzervovaná kukuřice se často používá u lidí s diabetem.Reguluje koncentraci cukru a snižuje cholesterol, jehož přebytek negativně ovlivňuje činnost srdce a cévního systému.
  4. Potraviny v konzervách mají pozitivní účinek na trávení.I když se konzumuje v malém množství, mohou být příznaky plynatosti odstraněny (viz užitečné a chutné recepty na konzervované kukuřičné pokrmy, můžete zde ).
  5. Konzervované obiloviny účinně bojují s nadváhou kvůli nízkému počtu kalorií.Pozitivního výsledku však lze dosáhnout pouze vyváženou stravou.

Mezi negativní vlastnosti konzervované kukuřice patří:

  • je kontraindikována u lidí s trombózou a s vysokou krevní srážlivostí;
  • produkt snižuje chuť k jídlu;
  • při zneužívání obilovin je možná exacerbace žaludečních vředů.

Užitečné tipy

Každá hospodyňka doma bude moci rychle vyrobit konzervovanou kukuřici a užít si její neuvěřitelnou chuť. K dispozici jsou následující tipy:

  1. Pro zachování zvolte mladou kukuřici.Můžete použít ten starý, ale pak se ukáže, že je pevný i při dlouhodobém tepelném zpracování.
  2. Pro usnadnění postupuChcete-li oddělit zrna od uší, dejte je do horké vody po dobu 10 sekund a potom je najednou pošlete pod studenou tekoucí vodou.
  3. Vysoce jakostní produkt lze získat opakovanou sterilizací.
    Doba trvání jednoho postupu by neměla přesáhnout 10 minut.Tento čas nestačí k zastavení růstu mikroorganismů spór koncentrovaných v kukuřici.Proto by bylo lepší tento proces několikrát opakovat.

Domácí recepty

Stejně jako v obchodě

Dnes se můžete setkat s kukuřicí kdykoliobchod s potravinami.Ale proč utrácet peníze za produkt, který je zcela nekomplikovaný doma?K výrobě kukuřice jako ve sklenici tedy potřebujeme:

Nezbytné složky:

  • kukuřice - 0,5 kg;
  • sůl - 1 lžička;
  • cukr - 2 lžičky;
  • ocet - 1 polévková lžíce

Uvedené složky jsou dostatečné pro 0,5 l sklenici.

Proces vaření:

  1. Oloupejte uši kukuřice, vložte do nádoby, nalijte vodu na zakrytí zeleniny 3-4 cm.
  2. Dušte v ohni 40 minut.Přidejte sůl podle chuti.
  3. Po uplynutí stanovené doby vypusťte vodu a ochlaďte.
  4. Zrna oddělte a opláchněte je vodou.Vložte kukuřici do nádob s objemem 0,5 litru.
  5. Do sklenic dejte sůl, cukr a ocet.Přidejte vroucí vodu a vložte do hluboké pánve pro sterilizaci.
  6. Naplňte nádobu ½ vody.Zapálte a po zahřátí vařte 1 hodinu na mírném ohni.
  7. Výběr bank a příkazůvíka.
  8. Otočte se a izolujte přikrývkou, dokud nevychladnou.
  9. Nainstalujte ochranu v suterénu nebo skříni.

„Na klasu“

Konzervovaná kukuřice na klasu je kulinářské mistrovské dílo, které je snadno nakládatelné a může jej vytvořit jakákoli hospodyňka doma.Sklizeň v zimě je zvláště výhodná.

Za tímto účelem připravte následující složky:

  • mladá kukuřice - 1 kg;
  • sůl - 2 lžíce;
  • cukr - 2 lžíce;
  • ocet - 6 polévkových lžic;
  • hřebíček - 6 ks .;
  • bobkové listy a pepře podle chuti.

Proces vaření:

  1. Kukuřici umyjte, vložte do misky, naplňte ji vodou a vařte 5 minut.
  2. Připravte 3 litrové plechovky.V každém z nich přidejte list vavřínu, pár lusků pepře.
  3. Naplňte nádobu kukuřičnými jádry.Umístěte do každé nádoby 2 lžíce.ocet a nalijeme marinádu.Vařit - naplňte pánev vodou, přidejte sůl a cukr, vařte.
  4. Konzervaci sterilizujte po dobu 30 minut, poté objednejte každý obal víkem, položte jej na podlahu a otočte jej vzhůru nohama.
  5. přikryjte přikrývkou a počkejte, až se nádoba vychladne.Poté jej nainstalujte do sklepa.

Chcete-li zjistit, co jiného lze připravit z kukuřice na klasu, viz zde.

Bez sterilizace

Tento recept je univerzální, protože může být použit pro zrna a uši. Nezbytné složky:

  • mladá kukuřice - 15 uší;
  • sůl - 1 lžíce;
  • cukr - 3 lžíce;
  • ocet - 2 lžíce.

Vezměte všechny komponenty na 1 litr vody.

Příprava:

  1. Očistěte a umyjte mladé kukuřice vodou.Vložte do pánve, zalijeme horkou vodou.
  2. Umístěte na sporák a po zahřátí vařte 3 minuty v ohni.Po stanovené době zlikvidujte kukuřici v cedníku a ochlaďte ve studené vodě.
  3. Chlazená zelenina se suší papírovými ubrousky a semena se oddělí.
  4. Přidejte je do sklenic, zalijte vroucí vodou, přikryjte víčky a vyčkejte 15 minut.
  5. Poté vypusťte vodu, znovu vařte a znovu nalijte semena.
  6. Vyrob si marinádu.K tomu:
    • naplňte pánev vodou (10 l);
    • přidejte 20 g soli, 40 ml octa a 60 g cukru do 1 litru vody;
    • přivede marinádu do varu a poté nalije do sklenic, ze kterých byla voda dříve vypuštěna;
    • Sbalte kontejnery a držte je pod kryty, dokud zcela nevychladnou.
  7. S kyselinou citronovou

    Receptura je pozoruhodná svou jednoduchostí přípravy a zvláštní chutí. Připravte si následující složky:

  • kukuřičné klasy - 0,5 kg;
  • cukr - 1 lžíce;
  • sůl - ½ lžičky;
  • kyselina citronová - 1/3 lžičky

Příprava:

  1. Nejprve se připraví solanka.Vezměte 20 g soli a 10 l vody.
  2. Vložte uši do uší, vařte 40–50 minut.
  3. Odstraňte hrnce a nechte je vychladnout.Výsledný vývar by se neměl vylévat, protože je užitečný pro lití.
  4. Oloupejte klásky oddělením semen.Naplňte jesterilní sklenice.
  5. Do každé nádoby přidejte cukr, sůl, kyselinu citronovou.
  6. Zapálte vývar, který byl získán dříve, do ohně.
  7. Nalijte sklenice marinádou, zakryjte ji víkem a vložte do lázeňského domu na 20 minut.
  8. Poté plechovky sbalte, otočte a nechte je vychladnout pod kryty.
  9. Po 24 hodinách je lze přesunout na chladné místo.

S octem

Domasi můžete připravit lahodnou nakládanou kukuřici na zimu, pokud budete skladovat následující ingredience:

  • klasy kukuřice - 0,5 kg;
  • sůl - 1 lžíce;
  • cukr - 1 lžíce;
  • 9% ocet - 2 lžičky

Tyto výrobky postačují na 0,5 l sklenice.

Postup:

  1. Uši spusťte do vroucí vody po dobu 5 minut.Poté přeneste pod chlad.To umožní, aby zrna udržovala svou bohatou žlutou barvu.
  2. Zrna oddělte nožem.Umístěte je do sterilních sklenic, ponechte mezeru 1 cm. Nalijte vroucí vodu, přikryjte víčky a nechte 5 minut.
  3. Umístěte na sporák nádobu s vodou pro přípravu marinády.K tomu přidejte cukr a sůl.Přiveďte k varu.
  4. Vypusťte vodu z plechovek, přidejte na vrchol marinádu a ocet.
  5. Sterilizace se ponechá 15 minut.Sbalte plechovky, otočte se a umístěte pod přikrývku.
  6. O den později se přesuňte na tmavé místo.

Se zeleninou

Tento recept umožní nejen moření mladé kukuřice, ale také získání plného salátu.což lze provést v zimě (podrobnosti o tom, jaké chutné saláty lze vyrobit s kukuřicí, jsme řekli zde a od tohoto článku se dozvíte zajímavé recepty na vaření pokrmů z kukuřičných a krabích tyčinek).

Nezbytné složky:

  • kukuřičné klasy - 1–2 ks;
  • cuketa - 1–2 ks;
  • mrkev - 1–2 ks;
  • paprika červená - 1–2 ks;
  • jablečný ocet - 2 polévkové lžíce;
  • petržel - banda;
  • kopr - banda;
  • ​​
  • sůl - 1,5 lžičky;
  • cukr - 2 lžíce.

Příprava:

  1. Uši uvařte v čisté vodě po dobu 20 minut.Tento vývar je potřebný pro marinádu.
  2. Oddělte zrna od uší a nalijte je do široké nádoby.
  3. Oloupaná zelenina nakrájená na kostky, jejíž velikost je srovnatelná s velikostí zrn kukuřice.Smíchejte všechny ingredience.
  4. Přeneste do 0,5 litrové nádoby, přidejte jemně nasekaný kopr a petržel.
  5. K přípravě mariny vezměte 1,5 l odvarku kukuřice, přidejte sůl a cukr.Vařte marinádu, přidejte ocet.
  6. Znovu vařte a nalijte rozmanitou zeleninu do sklenic.
  7. Zakryjte a pasterizujte 40 minut.
  8. Sbalte přikrývky a vložte pod přikrývky kontejnery.
  9. O den později přešel na chladné místo.

Užitečné video

Jak lze na videu sledovat konzervaci kukuřice doma:

Závěr

]

Každá zkušená milenka má ve svém arzenálu několik tajemství konzervované kukuřicezima:

  1. Kukuřice je plodná plodina.Je obtížné ji uchovat, protože jí chybí kyselina.Ale ve složení zrn je spousta škrobnatých látek a cukru.Z tohoto důvodu by se obilí mělo ukládat pouze do sterilizovaných nádob.

    Pasterizace by měla probíhat ve vodě a poté zabalena do teplé přikrývky.Kvůli těmto událostem nebude konzervovaná kukuřice explodovat.

  2. Přibližně 5 uší by mělo být použito k výrobě 0,5 l plechovek konzervované kukuřice.
  3. Používejte cukr a sůl, jak si přejete, se zaměřením na vlastní vkus.
Možná vás bude zajímat, jak vyrobit popcorn na pánvi a jak vyrobit popcorn a lahodnou ovesnou kaši.

A ačkoli zachování kukuřice není tak obtížné, existuje řada rysů, které je třeba dodržovat.A vzhledem k široké škále receptů si může každá hospodyňka vybrat tu nejlepší volbu nebo připravit z kukuřice několik příprav, aby své příbuzné neustále překvapila kulinářskými díly.