Jak skladovat mrkev ve sklepě v mechu v zimě: výhody a nevýhody této metody

Mrkev je jednou z nejčastěji konzumovaných zeleniny.A tuto zeleninu pěstují všichni zahrádkáři, jako jsou brambory nebo cibule.Pěstovaná plodina musí být zachována, protožeNelze jej použít okamžitě.

Existuje mnoho způsobů, jak uložit, řekneme vám, jak zachránit zeleninu na zimu ve sklepě.

Užitečné vlastnosti zeleniny

Mrkev je jednou z nejpopulárnějších rostlinných plodin mezi zahradníky. Pěstování na zahradě, ve skleníku nebo na balkóně je snadné.

Za prvé, mrkev je vláknina, která vytváří dlouhý pocit sytosti a stimuluje trávení.

Je dobře známo, který vitamin je v mrkvi hlavní.Tento karoten je nezbytný pro zdravé oči a celkovou pohodu.To je mimochodem výhodou mrkve pro děti.

Užitečné vlastnosti mrkve:

  • mrkev jsou uhlohydráty a glukóza;
  • obsah pektinu a minerálů;
  • dietní produkt, který pomáhá zhubnout;
  • mrkev obsahuje draslík a jeho soli, které posilují stěny srdce a cév;
  • je bohatý na antioxidanty bojující s volnými radikály;
  • čistí tělo škodlivých látek a posiluje imunitní systém;
  • během těhotenství podporuje pořádekvývoj plodu;
  • obohacuje mateřské mléko o vitamíny;
  • zvyšuje aktivitu žláz gastrointestinálního traktu.

Výhody a poškození mrkve jsou stanoveny podle výše jejich spotřeby.Při nadměrném používání může dojít k ospalosti, letargii a dokonce i bolestem hlavy.

Mrkev lze konzumovat denně v množství 50–100 gramů ve formě salátu před prvním chodem nebo na lačný žaludek s gastritidou s nízkou kyselostí, s onemocněním jater a slinivky břišní.

Mrkvová šťáva zmírňuje únavu, zlepšuje chuť k jídlu, pleť a zrak, oslabuje toxický účinek antibiotik na tělo, posiluje vlasy a nehty.

Skladování

Jaké jsou vlastnosti ovoce určeného k dlouhodobému skladování:

  1. Ovoce musí být dostatečně zralé.s nepřítomností jakýchkoli hnilob, nemocí a různých vad (např. mrkev konzumovaná nebo nakrájená mrkev by neměla být přijata ke skladování).
  2. Z vhodných odrůd vhodných pro dlouhodobé skladování byste měli zvolit ne příliš šťavnaté a něžné: mrkev vypadá drsnější, kupodivu to bude lépe zachováno.Odrůdy s vysokým obsahem vitamínů, které mají jemný vzhled, se nejlépe konzumují jako první.
  3. Čím déle mrkev dozrává, tím více organických kyselin a vitamínů skupiny C se v ní hromadí, což znamená, že během skladování je náchylnější k kazení.Taková mrkev je však nejužitečnější.
  4. Odrůdy se zkrácenými byly nejhorší ke zhoršeníkořenové plodiny.
  5. Mrkev ve tvaru kužele je obecně odolnější vůči dlouhodobému skladování.
  6. Kořenové plodiny sklizené ve věku 100–110 dnů se skladují déle.
  7. Faktory, které nejvíce ovlivňují následné skladování během kultivace, jsou: špatná půda, příliš časté zalévání nebo nadměrné používání dusíkatých hnojiv.

Základem dobré ochrany je zdraví kořenových plodin, které závisí nejen na klimatu, stavu půdy, ve které byly pěstovány, ale v mnoha ohledech na jejich rozmanitosti.

Při výběru semen mrkve je třeba věnovat pozornost takovému faktoru - zda jsou určena k dlouhodobému skladování.Nejprve je třeba věnovat pozornost odrůdovým odrůdám speciálně vyšlechtěným pro konkrétní klima.

V drtivé většině ruských regionůje období příznivého růstu a vývoje mrkve velmi omezené. Jaro je dlouhé, začátkem podzimu ... Při výsadbě pozdě dozrávajících odrůd mrkve se stává, že nedozrávají, neshromažďují v sobě dostatek cukru a vlákniny.

Skladovací teplota mrkve je od 0 do +2 ° C při vlhkosti 98% (zde lze přečíst (jak uložit kořenovou plodinu v teplém suterénu zde )).Takové podmínky je obtížné vytvořit v létě, kdy se sklízí mnoho předčasných a raných odrůd.

A jak víte, velké zpoždění mezi sklizní a skladováním plodin se špatně odráží v bezpečnosti kořenových plodin.

Optimální odrůdy pro skladování jsou:

  • Nevis F1.
  • Gribovchanin F1.
  • Nandrin F1.
  • Kanada F1.
  • Mango F1.
  • Nantes 4.
  • Nerac F1.
  • Rosal.
  • Nanteska.
  • Monanta.
  • Nesrovnatelné.
  • Cyrano.
  • Samson.
  • Typhoon.
  • Valeria.
  • Pravděpodobnost.
  • Moskevská zima atd.
Existují různé způsoby zimního skladování mrkve.Doporučujeme přečíst si následující materiály:

Výhody a nevýhody používání sphagnum

Výhody používání mechu:

  • mechmá zvláštní konzervační vlastnosti, drží uvnitř potřebné množství oxidu uhličitého, přispívá k jeho akumulaci, což příznivě ovlivňuje zachování plodiny;
  • na rozdíl od písku nebo jílu je mech velmi lehký a navíc nezvažuje boxy mrkve;
  • je hygroskopický, díky této vlastnosti je zajištěna nezbytná výměna vlhkosti vzduchu během skladování, v suchém stavu má schopnost absorbovat vodu dvacetkrát větší než vlastní hmotnost;
  • má zvýšený obsah jodu, což dává mechu dobré baktericidní a dezinfekční vlastnosti.
Pouze skutečnost, že rašeliník mechový v žádné lokalitě neroste, lze považovat za minus z používání mechu.

Příprava

Proskladování mrkve v mechu je nezbytné:

  1. připravit mech předem;
  2. nakupují plastové nebo dřevěné bedny.

Sběr

Moss-sphagnum je vytrvalá rostlina rostoucí v bažinatých oblastech. Má vlastní antibakteriální vlastnosti, které zabraňují rozpadu.

Je možné připravit mokrý lesní mech před jeho uložením v kterémkoli ročním období, pokud není sněhová pokrývka.

Po sběru mechového sphagnum je nezbytné dodržovat několik jednoduchých pravidel pro jeho zpracování.

Zde jsou:

  • mech se sbírá a suší;
  • se poté uloží do plastových sáčků;
  • Další možností skladování mechu je zakrytí hustou plachtou.

Taktosklizená mechová sphangum může ležet na chladném místě po dobu tří měsíců. Ale mějte na paměti, že se sklízí znovu každý rok.

Podrobné pokyny

Co dělat:

  1. Ořízněte vrcholy mrkve.Je to důležité.Odstranění vrchů zajišťuje uchování živin a rozmanitost vitamínů v kořenové plodině a příznivě ovlivňuje dlouhodobou konzervaci mrkve samotné a zabraňuje rychlému vysychání nebo rozkladu.
  2. Odstraňte horní část zeleniny o tloušťce 1 cm, rovnoměrně nakrájenou.Poté mrkev osušte.
  3. Před umístěním mrkve přímo na místo skladování je nutné ji znovu pečlivě třídit.
  4. Nepraní a sušené na mrkvi pod širým nebem na jeden den se nacházejí v chladné místnosti pokteré v předem sklizených dřevěných nebo plastových bednách pokládají do vrstev a každou vrstvu mrkve zakrývají mechem.
Důležité. Mrkev pokrytá mechem by neměla být uspořádána těsně jako „šproty v sudu“.Podle tohoto doporučení bude správně sklizená plodina skladována až do léta...Krabice obsahující mechem pokrytou mrkev musí být pokryty listy a stonky kantonu a hlodavci se nedotýkají krabic plodinou.

Plísně a houby

Pro dezinfekci místnosti plísněmi a houbami není zbytečné používat 2% roztok bělidla (1 kg na 150 m2).Toto řešení pokrývá všechny stěny místnosti, ve které se má plodina skladovat, a 2 týdny před sklizní mrkve.

Před bělením se zředí 2 kg haseného vápna a 300 g síranu měďnatého v 10 litrech vody. Přibližně 0,5 litru malty se spotřebuje na metr čtvereční stěny.

Pokud mrkev není infikována infekcí (jako je bílá hniloba), může být také špatně uložena kvůli nepříznivým podmínkám, mechanickému poškození a také kvůli odrůdě.Skutečností je, že ne všechny odrůdy mrkve jsou určeny k dlouhodobému skladování.

Porušení teplotního režimu

Při skladování mrkve je nesmírně důležité dodržovat teplotní režimod nejmenší změny.teplota, například, o 2 stupně, se „zbytek“ mrkve rozpadne, od kterého začne vyrážet, bolet a uschnout.

Po správném výběru odrůdy mrkve určené k dlouhodobému skladování podle všech doporučení pro přípravu kořenových plodin a použití mechového sphagnum pro pokládku mezi řádky můžete udržet mrkev svěží a šťavnatou až do další sklizně.