Jak sušit mrkev v troubě a zachovat si její vitamíny?

Mrkev je jednou z nejběžnějších přísad do jídel.Přidává se do prvního a druhého jídla, připravuje se pečivo, saláty a džusy.Ale kořenová plodina je poněkud rozmarná ve věci skladování.

Aby potěšila jeho chuť a byla skladována po dlouhou dobu, je nutné dodržovat řadu podmínek - od výběru odrůd vhodných pro dlouhodobé „snášení“ až po přípravu místnosti, ve které bude zelenina „zima“.A mělo by být sušeno před uskladněním?

Vlastnosti struktury

) Schopnost mrkve být skladována po dlouhou dobu bez ztráty chuti, její odolnost vůči různým druhům mikroorganismů, plísním a kazům se nazývá udržování kvality.Udržování kvality je určeno obsahem dostatečného množství cukru a vlákniny, jakož i pevných látek, které zabrání poškození produktu.

Průměr jádra by měl být minimální, bez hořkosti a zelení a barva jádra by se prakticky neměla lišit od objemu buničiny.

Pro skladování se nejlépe hodí ovoce s jednotným rovnoměrným povrchem , zatímco mrkev stejné velikosti se nejlépe vybere.Neměl by mít mechanické poškození, praskliny, námrazy.

Odrůdy vhodné pro tento proces

Při výběru odrůd rostliny vhodné pro dlouhodobé skladování vycházejí ze základního principu - čím kratší doba zrání mrkve, tím horší je skladování.Odrůdy s pozdním zráním se nejlépe konzervují s dobou zrání 120–140 dnů od klíčení.Jsou nejodolnější vůči nemocem a dokáží snadno udržet chuť a strukturu až do příštího léta.

Mezi nejlepší odrůdy pozdě zrající patří:

  • ruská „královna podzimu“;
  • nizozemský „Flaccoro“;
  • „Vita Long“;
  • The Carlena.

Odrůdy v polovině sezóny se skladují o něco horší , ale mezi nimi lze zaznamenat několik odrůd, které nejsou nižší v udržení stáří před dozráváním:

  • „Samson“.
  • Shantane.
  • Vitamin.
  • NIIOKH-336.
  • ​​
Důležité! Je-li pro skladování odrůd předčasného zrání navržena karta, měla by být doba výsadby upravena na základě doby zrání.Taková mrkev se vysadí později, takže dozrávání nastává začátkem října nebo koncem září.

Další informace o tom, které odrůdy jsou vhodné pro skladování mrkve, viz zde.

Je nutné to provést před uskladněním

Je jasné, že mrkev před položením do skladu podléhá povinnému sušení a zvláštní přípravě .

  1. Správné vykopávání kořenové plodiny. Aby nedošlo k poškození struktury zeleniny, je třeba ji opatrně vytrhnout, uchopit vrcholy a špehovat špachtlí, pokud je půdapříliš tvrdé.Chcete-li plodiny zvětralé a mírně vyschlé, je ponecháno na slunci po dobu 2-3 hodin.
  2. Vystřihovací vrcholy. Je odříznut nůžkami až k samotné základně, aby se zabránilo klíčení z nezřezaných oblastí.
  3. Sušení. Každá mrkev je očištěna od kusů nečistot.Na zem se položí plastová fólie, plachta nebo hustá textilie a mrkev se na ni již nalije.Pro sušení zvolte stinné a dobře větrané místo.

Příprava

Jedním z účinných způsobů konzervování mrkve po dlouhou dobu je sušení, zejména při neexistenci vhodných podmínek a skladovacích zařízení ( sklep, sklep, důl ).Navíc toto ošetření pomůže zachovat maximální množství užitečných látek, vitamínů a minerálů v kořenové plodině a zabrání zničení nutričního složení.

Pozor! Mrkev pro sušení se vybírá stejným způsobem jako pro dlouhé zrání - pozdní nebo střední zrání, s vysokým obsahem suchých složek, homogenní vlákniny, bez zelení a hrubého jádra.

Zpočátku se plody osvobozují od vrcholů, odříznou a odstraní zelený krk na základně(více podrobností o tom, jak snížit kořenovou plodinu, najdete zde )).Dále musí být každá kořenová plodina pečlivě zkontrolována na poškození, odříznutá shnilá místa, řezy.Je povinné umýt mrkev pod tekoucí vodou, můžete dokonce použít tuhou houbu nebo štětec.

Dalším krokem je loupání.Pokud musítePři zpracování velkého počtu kořenových plodin je lepší použít loupačku - proces se tím výrazně urychlí.

Mrkev bude muset být sušena před sušením. K tomu vařte vodu ve velké nádobě a do ní ponořte ovoce.Po 15-20 minutách propíchněte mrkev párátkem - mělo by to jít do drti s trochou úsilí.Po tepelném zpracování produkt ochlaďte pod proudem studené vody a osušte jej ručníkem.Délka blanšírování závisí na velikosti plodu - malí „dosahují“ dříve - za 12 minut, velké - přibližně za 20 minut.

Kořenovou plodinu můžete libovolně mlít - kostkou, kruhy, čtvrtky, brčka nebo roštem.Povoleno sušit a syrovat mrkev, bez blanšírování.

Doma

Mrkev může být sušena dvěma způsoby - přírodními a pomocí tepla z elektrických spotřebičů, například v troubě nebo v elektrické sušičce.V prvním případě bude postup delší, ale šetří energii.Druhá metoda umožňuje občasné urychlení sušení, ale s náklady na elektřinu.

Ve ​​vzduchu

Po dobu dvou týdnů. Klíčem k úspěchu je správná volba míst sušení.Optimální - v zahradě nebo v zahradě s mírným sklonem na jih.Velké množství slunečního světla pomůže rychleji vysušit zeleninu.

Mrkev se připravuje tradičním způsobem - se promyje, loupe a krájí.Nalijte na plech, plech nebo dlouhé síto do jedné vrstvy a vložte na slunce.Pravidelně musíte obrobek promíchávat (jednou za několik dní).Po vysušení se kousky odstraní, nedostatečně vysuší nebo kontaminují.

V mikrovlnné troubě

Pomocí moderní technologie můžete rychle a efektivně sušit čerstvou mrkev. Mikrovlnná trouba o jakékoli kapacitě je vhodná.

  1. Mrkev nakrájejte na proužky nebo tenké kostky.
  2. Opláchněte pod tekoucí vodou.
  3. Připravte si dva papírové ručníky - jeden položte na rovnou desku z mikrovlnné trouby a druhou mrkví zakryjte.
  4. Umístěte sklenici vody vedle desky.
  5. Zapněte sporák na maximální výkon po dobu 3 minut.
  6. Zkontrolujte připravenost mrkve - je-li vlhká, pokračujte v sušení dalších 30–40 minut při středním výkonu a podle potřeby prodloužte proces.
Doporučení! Během mikrovlnného sušení je třeba dbát na to, aby se voda ve skle nevařila.

V peci

Sušení v peci je nejoblíbenějším způsobem sklizně mrkve , takžejak to lze udělat v troubě doma, při zachování vitamínů.

  1. Připravená a zpracovaná mrkev se naseká náhodně.
  2. Připravte plech na pečení - měl by být suchý a čistý.
  3. Trouba se zapne a zahřeje na 70 stupňů.
  4. Mrkev se nalije na plech na pečení v jedné vrstvě.Je-li kořenová plodina rozemleta na struhadle, je maximální přípustná výška vrstvy 1 cm.
  5. Pečicí list se zeleninou se umístí do trouby, dveřeblízko.Pokud není trouba konvekční, mohou být dveře mírně pootevřeny.
  6. Mrkev se nechá 6-8 hodin sušit, pravidelně se míchá a rovnoměrně se odstraňuje vlhkost.
  7. Vysušený obrobek se ochladí přímo na pánvi a uloží do skladu.

Během provozu trouby zajistěte dostatečné větrání místnosti - otevřete okno nebo jej větrejte.

V elektrické sušárně

Elektrická sušička může také usnadnit proces sklizně mrkvejako alternativy k troubě a mikrovlnné troubě.

  1. Oloupejte, umyjte, oloupejte a nasekejte mrkev.
  2. Na elektrické sušičce nastavte požadovanou teplotu - asi 60-70 stupňů.
  3. Nalijte kořenové plodiny na palety a nechte uschnout.

Proces může trvat dlouhou dobu - od 6 do 12 hodin.Závisí to na modelu elektrické sušičky, jejím výkonu a velikosti mrkvových plátků.Měli byste přísně dodržovat pokyny k zařízení, nastavovat požadovaný režim a dobu trvání.

Pozor! V tomto procesu nelze mrkev mísit, ale pro rovnoměrné zahřívání by se palety měly pravidelně vyměňovat.

Podívejte se na video o sušení mrkve v elektrické sušičce:

Sušená zelenina na čaj

Málokdo ví, že mrkev může připravit chutný vitamínový čaj.Můžete také vařit surovou mrkev, aleje lepší ji sušit podle určité fázové technologie v peci:

  1. Důkladně opláchněte kořenovou plodinu pod tekoucí vodou a oloupejte.
  2. Rozmělnit a nalít na plech.
  3. Předehřejte troubu na maximální teplotu.
  4. Mrkev vložte do trouby na 20 minut, vyjměte a ochlaďte produkt.
  5. Opakujte postup ještě dvakrát, přičemž nezapomeňte promíchat obsah.Udržujte dveře pootevřené.
Na našich webových stránkách najdete také užitečné informace o metodách, vlastnostech a místech skladování mrkve :

Závěr

Jak skladovat sušenou mrkev?Po dokončení procesu sušení musí být všechna mrkev dobře ochlazena a na jeden den nalita do společné nádoby.To se provádí tak, že zbývající vlhkost v produktu je rovnoměrně distribuována.

Pro dlouhodobé skladování jsou vhodné nádoby na suché sklo, uzavřené plechovky a plastové plechovky, vakuové nebo bavlněné sáčky. Pro skladování je lepší zvolit tmavé a suché místo.

Kvalita skladování závisí na těsnosti nádobí - musí být pevně uzavřena.Sušenou mrkev lze skladovat několik měsíců až jeden rok.

Sušenomrkev se používá k výrobě léčivých nápojů jako přísada pro vaření zeleninových polévek, masových mas, rybích pokrmů, kastrolů, omáček, sladkých a slaných pečiv.Hlavní věc je vybrat si správné suroviny a dodržovat technologii sklizně slunečních rostlin.