Jak uchovávat kuřecí vejce: pravidla, metody, podmínky a podmínky

Vejce jsou nepostradatelným produktem v jakékoli stravě a na jakémkoli stole.Jejich popularita je dána složením stravy, výživou a rychlou absorpcí.

Obsahují kompletní, a co je nejdůležitější - vyvážený, komplex vitamínů nezbytný pro osobu.

Je důležité tento produkt skladovat tak, aby si zachoval maximální výhody.V tomto článku si povíme, jaká jsou pravidla pro skladování vajec.

Pro domácí použití

Vejce zaujímají v našem potravinovém košíku speciální místo.S jejich pomocí se doplní zásoba proteinu nezbytná pro růst a správná buněčná struktura.Vejce jsou na druhé straně pouze rybím olejem s obsahem vitamínu D.Obsahují makro- a mikroelementy, jako je vápník, fosfor, jód, železo, měď, kobalt, draslík, hořčík, síra, bór, mangan a další minerály a jsou také bohaté na aminokyseliny nezbytné pro lidské tělo.

Slepičí vejce mohou těžit nejen tělu, ale také diverzifikovat naši stravu, a proto je důležité znát pravidla pro jejich skladování. Ve skutečnosti,při nesprávném skladování a použití, vejce představují smrtelné nebezpečí.

Pro bezpečnost spotřebitelů existuje datum platnosti, které určuje datum vypršení platnosti (začíná okamžikem přepravy).Přípustná doba skladování pro slepičí vejce je 25 dní, pro křepelčí vejce - 30.

Obecná pravidla

Jak správně skladovat vejce?

Ke zvýšení trvanlivosti uvedené v GOSTby vejce na domácí použití měla být skladována v kontejneru- její stěny neumožní průchod vlhkosti a světla, chrání je před pachy.

Jaká další doporučení existují pro skladování bez ledničky?

  1. Uchovávejte na suchém a chladném místě.
  2. Nastavte ostrý konec dolů.
  3. V případě prasklin a štěpků použijte okamžitě.
  4. Při skladování v blízkosti chladničky zapněte ventilátor a nasměrujte na vejce studený proud vzduchu.

Skladovatelnost může také prodloužit rostlinný olej a oves.Spodní část krabice musí být pokryta ovesem, snáškovým vejcem (namazat je olejem nebo jiným tukem).Skladujte krabici na suchém a tmavém místě.

Podmínky

Čerstvě sklizená vejce by měla být skladována při teplotě nepřesahující 12 stupňů.V podmínkách skladování slepičích vajec mimo chladničku budou vhodná pro použití k jídlu po dobu 2-3 týdnů a v chladničce se tato doba zvýší na 3 měsíce (teplota ne vyšší než 2 stupně). Doba použitelnosti nezávisí na ročním období.

Při teplotě 10 až 20 ° C a relativní vlhkosti vzduchu 80–90%podle GOST se trvanlivost liší:

  • prodietní - ne více než týden;
  • ​​
  • pro jídelny - od 7 do 30 dnů;
Pozor! Umytá vejce lze skladovat nejdéle 8 dní.

V chladničce

Jak skladovat kuřecí vejce vlednička?Vejce jsou produktem, který podléhá zkáze, a proto vyžaduje chlad, ale nikoli mráz.Vejce by měla být skladována v lednici v zeleninové přihrádce nebo na první polici (z mrazničky).

Je chybou si myslet, že vejce by měla být skladována ve speciálně určeném prostoru na dveřích.Na tomto místě jsou vejce při otevírání dveří vystavena častému vystavení teplému vzduchu, což nepřináší žádné výhody.

Pro skladování vajec v lednici používejte zásobníky na papír nebo polystyrén.Kovový stojan nebo plastová nádoba jsou také vhodné, ale pak je třeba vejce odstranit z extrémního chladu.

Vejce se ukládají do nádob se špičatým koncem dolů.Před tím by neměly být umývány.

Podívejte se na video o tom, jak správně uchovávat vejce v lednici:

Pro inkubaci

Násadová vejce lze uchovávat po dobu 5—6 dní za vhodných podmínek.

Optimální teplota pro skladování vajec je +8–12 ° C , s relativní vlhkostí 75–80%.Tyto podmínky jsou vytvářeny ve skladu vajec - ve speciální místnosti pro skladování vajec.Dobrá ventilace je důležitá, ale neměly by existovat žádné průvary.

Poloha vajec během skladování je velmi důležitá - musí být položena tupým koncem.Jsou-li vejce skladována déle než 5 dnů, zejména ve vodorovné poloze, musí se jednou za den otáčet o 90 °.

V tabulce níže vidíte, jak trvanlivost vajec ovlivňuje líhnutí mladých zvířat:

Doba použitelnosti vajec (den) Procento mladýchdopočet oplozených vajec
kuřata kachňata housata
5 91, 6 85,7 79,8
10 82,5 80,0 72,7
15 70,3 73,5 53,7
20 23,5 47,2 32,5
25 15,0 6,0

Jak uchovávat vejce pro inkubaci, je zde psáno podrobněji .

Inkubace vajec je proces, který vyžaduje přísné dodržování určitých podmínek.Připravili jsme pro vás podrobné materiály k tomuto tématu.Přečtěte si o skladovací teplotě, procesu inkubace doma a režimu tohoto procesu.

Video o skladování násadových vajec:

Skladování vajec v průmyslovém měřítku

Jak již bylo uvedeno výše, vejce jsou produktem s relativně krátkou trvanlivostí skladování.Na dnešním trhu je nutné toto období jednoduše prodloužit.

V průmyslovém měřítku se k tomu používají následující metody :

  • skladování při nízkých teplotách a v chlazeném stavu;
  • v vápenném roztoku;
  • v tenkých syntetických filmech;
  • používající povlak se speciálními oleji.

Všechny výše uvedené metody vyžadují splnění určitých podmínek :

  1. Nízká vlhkost.
  2. Kvalitní větrání.
  3. Konstantní teplota vzduchu 8 až 10 stupňů.
  4. Řízení teploty (ostré výkyvy nejsou povoleny,způsobující kondenzaci).

Nejběžnějším způsobem, jak zajistit takové podmínky, je použití chladíren.

Jak uchovávat vejce v chladničkách :

  1. Baleno v lepenkových krabicích nebo dřevěných bednách.
  2. Ochlaďte ve speciální komoře postupným snižováním teploty.
  3. Poté jej můžete položit při skladování při teplotě minus 1–2 stupňů a vlhkosti 75–80 procent.

V průmyslovém chovu kuřat jsou vejce obvykle podrobena ovoskopii.K čemu je a k čemu slouží, si přečtěte v tohoto článku.

K chovu kuřat potřebujete nejen vědět, jak vejce skladovat, ale také, jak probíhá samotný inkubační proces a , jaké je jeho trvání ].Dozvíte se o tom na našem webu.

Závěr

Správné skladování produktu je předpokladem pro udržení jeho kvality.Pokud existuje podezření, je lepší vajíčko vůbec nepoužívat.Pro inkubaci je důležité vybírat pouze čerstvá vejce střední velikosti.Nezapomeňte vzít v úvahu ukazatele GOST.