Jak vařit kukuřici na klasu chutné a kolik vařit: jednoduché recepty krok za krokem s fotografiemi

V kulinářském umění není nic lepšího než jednoduché, ale chutné jídlo, které nemusí trávit spoustu času, a neméně cenný je produkt, který lze použít zcela odlišným způsobem a vytvářet různé kulinářské speciality.Kukuřice odpovídá na oba body, ale v tomto článku se zaměříme pouze na přípravu uší.

Co je tato rostlina?

Kukuřice je název rodu pěstovaných rostlin z čeledi obilovin, které se rozdělují do šesti druhů.V moderním smyslu se tato definice nazývá kukuřičný cukr (kukuřice).Kukly se používají při přípravě - tlustá osa posypaná zlatými zrny a pokrytá zelenými listy.

Jak jsou zrna užitečná?

Kukuřičná zrna jsou zdrojem esenciálních aminokyselin (tryptofan a lysin) a vitamínů : PP, E, D, K, skupina B (B1, B2).Mají také kyselinu askorbovou.

100 g kukuřice obsahuje: 10,3 g proteinu, 60 g uhlohydrátů, 9,6 g vlákniny, 27 g sodíku.Energetická hodnota - 44,1 kcal na 100 g.

Spotřeba kukuřice čistí tělo toxiny, radionuklidy a toxiny.Antioxidanty obsažené v této cereálie zase chrání předpředčasné stárnutí a jsou dobrou prevencí onkologie a srdečních chorob.

Kukuřice je velmi užitečná pro trávicí systém : zabraňuje procesům rozkladu a kvašení v těle, reguluje trávicí procesy a podporuje asimilaci jiných produktů;doporučeno pro patologie gastrointestinálního traktu a obezity (nebo jiných metabolických poruch).Také jedinečné tuky (linolenové, linoleové, arachidonické) pomáhají při kontrole hladin cholesterolu.

Je zajímavé vědět, že pokud zažíváte přepracování, vyčerpání, nevolnost nebo zvracení, můžete také ochutnat kukuřici a bude mít příznivý vliv na váš stav.

Proč potřebujete vařit?

Syrová kukuřice má všechny tyto vlastnosti a má nějakou výhodu oproti vařenému, ale pro tělo je mnohem těžší ji strávit a asimilovat, což vede k nadýmání, nepohodlí nebo těžkosti. Nevařená kukuřice je kalorická .

DŮLEŽITÉ. Když vaříme kukuřici na klasech, nikdy nesolujte vodu, jinak se stane drsnější a celá chuť půjde do vývaru.

Jak správně vařit a chutnat doma?

  1. Výběr produktu .Správné vaření začíná výběrem nejlepší kopie a potřebujeme mladou kukuřici (jak vařit mladou kukuřici a jak dlouho je třeba vařit, přečtěte si zde ) ).

    Užitečné tipy:

    • Mladá kukuřice může býtnalezeno pouze v sezóně - nejpozději do srpna.Kukuřice nalezená na policích po tomto období bude zralá: tvrdá a méně chutná.
    • Hledejte klásky s mléčně bílými nebo světle žlutými zrny.Pokud je kukuřice jasně žlutá, pak v závislosti na tom, že je lehčí, je starší (hovořili jsme o tom, jak vařit staré kukuřice tak, aby byla měkká a šťavnatá zde ).
    • Zrna by měla být trochu měkká, ale hustá, stejné velikosti a ležet těsně u sebe.Nezaokrouhlená zrna a prohlubně naznačují zralost plodu a nevhodnost pro vaření.
    • Mladé klasy mají uvnitř zrna bělavou tekutinu.
    • Nekupujte klasy bez listů.Listy samy o sobě by neměly být suché nebo žluté, je dobré, pokud nezaostávají za klasem.
  2. Příprava na vaření .
    • Opláchněte klas a očistěte všechny špinavé listy.Není nutné odstraňovat všechny listy, odstraňujte pouze poškozené.
    • Před vařením je vhodné nechat kukuřici nechat hodinu vychladnout ve studené vodě.
    • Pro rovnoměrné vaření vyberte klasy podobné velikosti, a pokud jsou příliš velké, rozdělte je na polovinu.
    Pokud zjistíte, že máte přezrálou kukuřici, udělejte ji chutnou, oloupejte listy listů a vláken, rozdělte na polovinu a naplňte směsí studené vody a mléka v poměru 1do 1. Namočte do 4 hodin.
  3. Zahajte vaření .

    K vaření budete potřebovat pánev přímo (nejlépelitina) a kamna.Můžete také použít mikrovlnnou troubu nebo dvojitý kotel (v tomto případě potřebujete fólii a oloupat kukuřici z koření,) nebo dokonce troubu (fólie, pečicí papír, koření).

Recepty krok za krokem s fotografiemi

V pánvi

  1. Začněme tím, jaká by měla být voda, do které se kukuřice při vaření sníží.Před přidáním uší do hrnce nejprve přiveďte vodu k varu.Nepřidávejte sůl, pokud si přejete, můžete do vody přidat trochu cukru a másla - to dodá chuť citlivosti kukuřice.

    Jak dlouho trvá, než se kukuřice připraví (jak a jak vařit čerstvou kukuřici, přečtěte si zde zde a od tohoto článku se naučíte, jak ji správně vařit tak, abybylo měkké a šťavnaté)?Připravené uši ponořte do vroucí vody a vařte ne více než půl hodiny, pokud je kukuřice mladá.Zralá kukuřice by měla být vařena od půl hodiny do 40 minut.Zcela zrající klasy mohou vařit 2-3 hodiny.Dávejte pozor, abyste kukuřici nestrávili, jinak jádra ztvrdnou.

  2. Můžete jít opačným způsobem:
    • Použijte nejčistší listy nejblíže k uším a položte je do malé vrstvy na dno pánve.Na ně položte klásky nakrájené na polovinu (volitelné, ale bylo by to výhodnější) a zakryjte je další vrstvou listů, aby nebyly žádné mezery.
    • Nyní sůl (ano, recept se liší jen v tom).Používejte sůl velkoryse.
    • Poté naplňte vodu tak, abytak, aby byly cobs úplně v tom, nic víc.Poté můžete zapálit, uvést do varu a poté snížit teplo.
    • Doba vaření je stejná jako v receptu číslo 1.
    • Pokud jde o to, jak dlouho je musíte tímto způsobem vařit, je doba vaření stejná jako v prvním případě.

    DŮLEŽITÉ MOMENTY. Připravená kukuřice by se měla ochladit v odvarech pod víkem a teprve poté se podává na stůl.

Viz tipy a triky pro výrobu kukuřice v pánvi zde.

Dušená


Po vaření v dvojitém kotli bude výsledná mísa šťavnatá a jemná, s charakteristickou sladkostí a vůní. Cob musí být zcela vyčištěno!

Další přísady:

  • olivový olej;
  • sůl;
  • mletý pepř;
  • koření: byliny, mletá paprika, pesto omáčka, kari, kokosové mléko.
  1. Olivový olej, pepř:
    • Klapku dejte doprostřed fólie, namažte ji olivovým olejem, posypte pepřem a solí.
    • Poté ucho pevně zabalte a spusťte do dvojitého bojleru.Naplnění objemu celého dvojitého kotle není nutné, stačí 3/4.Není potřeba žádná voda.
    • Uzavřete víko a vařte 2 hodiny při vysokém výkonu nebo 4 hodiny při nízkém výkonu.
  2. Kokosové mléko, kari:
    • Místo olivového oleje potřete ucho kokosovým mlékem, posypte solí a pepřem (je-li to žádoucí).
    • Dále přidejte kari a prášek můžete umístit do dvojitého kotle.
  3. Pesto omáčka:

    Nejjednodušší ze všech receptů, protože tato omáčka již zahrnuje olivový olej a koření.Stačí je namazat uchem a vložit do dvojitého kotle.

  4. Čerstvé bylinky:
    • Vaříme klas s olivovým olejem, přidejte sůl a pepř.
    • Jemně nasekejte čerstvé bylinky a posypte je kukuřicí.
    • Vložte do dvojitého kotle.
  5. Příprava bez fólie:
    • Namažte kukuřici a stěny dvojitého kotle olivovým olejem.
    • Posypeme ucho solí a pepřem.
    • Nalijte 1/4 šálku vody do dvojitého kotle a vložte kukuřici.
    • Vařte se zavřeným víkem.

Zde můžete vidět další recepty na výrobu kukuřice v dvojitém kotli .

V mikrovlnné troubě


Pokud nemáte mnoho času, budou tyto metodypro vás nejvhodnější , protože není pomocníka rychlejšího než mikrovlnná trouba.

  1. Odkryté z listů, vložené do mikrovlnné trouby, nastavte časovač na 5 minut, načež lze vařenou kukuřici posypat solí a jíst.
  2. Pro tento recept:
    • Ponořte do vody papírovou utěrku (buď silnou, nebo pokud máte tenkou vrstvu, dejte dvě vrstvy dohromady) a pevně ji ovinte kolem oloupaného ucha.
    • Vložte mikrovlnnou troubu a zapněte časovač na 5 minut.Hotovo.
DŮLEŽITÉ. Mikrovlny přicházejí v různých kapacitách, takže je důležité zkontrolovat, zda je uvedený čas pro testovací uši správný.A v receptechhovoří o jednom uchu, to znamená, že více času to bude trvat déle (dvakrát - nebo trochu méně - krát).

Informace o tom, jak rychle vařit kukuřici v mikrovlnné troubě v sáčku, viz tohoto článku.

Jak péct v troubě?

Pečené jídlo bude trvat déle , ale díky jeho vlastní chuti se vám také bude líbit.

Ve fólii


Pro první recept potřebujete následující ingredience:

  • kukuřice - 2 uši;
  • máslo - 30 g;
  • sušená bazalka - 1 lžička;
  • pozemní koriandr - 0,5 lžičky;
  • sůl - 1/3 lžičkynebo podle chuti;
  • mletý černý pepř - 1/5 lžičkynebo podle chuti.
  1. předem odstraňte máslo z ledničky, aby se zahřálo na pokojovou teplotu, ale nezahřívejte jej ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě.Poté olej vložte do hluboké nádoby, přidejte mletý koriandr, sůl, pepř a sušenou bazalku.Před přidáním doporučujeme bazalku rozmačkat.V případě potřeby můžete přidat jakékoli koření, byliny a koření.
  2. Olejovou směs dobře promíchejte tak, aby koření byla rovnoměrně rozložena a nechala vyluhovat.
  3. Odstraňte vlákna z uší a odstraňte listy.Ovoce opláchněte a otřete do sucha papírovou utěrkou.
  4. Dobře naolejujte kukuřici a zabalte ji do pergamenu.Zabrání přilepení fólie k uším.
  5. Poté ořízněte fólii požadované velikosti a zabalte do ní již zabalenou kukuřici.V jedné fólii můžetepolož dvě uši.
  6. Zahřívejte troubu na 200 stupňů.Pečeme asi 40 minut.Během pečení pravidelně otáčejte klasy tak, aby nedošlo k hoření.Podávejte kukuřici horké nebo teplé.

Další recepty na vaření kukuřice najdete v peci zde.

V listech


Pro recept v listech jsou potřebné tyto ingredience:

  • mladá kukuřice - 1ks;
  • sůl - 2-3 špetky;
  • koření (paprika, mletý pepř) - 2-3 špetky;
  • máslo - 20 g (10 g při pečení a 10 g při podávání).
  • ​​
  1. Část horních listů byla odstraněna, odstraňte stigmy.Nalijte do vody po dobu 15-30 minut.
  2. Zakryjte listy tak, aby se ohnuly, odkryjte ucho.
  3. Namažte klas s jemným olejem a solí, pepř.
  4. Vraťte listy do jejich normální polohy.
  5. Pečte kukuřici v troubě 45–50 minut.
  6. Na vařenou a podanou kukuřici položte kousky másla.

Pokud se něco pokazí

Štěpená kukuřice nemusí ztvrdnout, ale prasknout /změkčit zrna .Nenechte se odradit.Z výsledného vývaru (vyjměte kukuřici) můžete vařit kukuřičnou polévku.Vyhoďte smaženou mrkev do vývaru, nakrájejte tam brambory a vše vařte 10-15 minut.Přidejte kukuřičná jádra, cukr a sůl.

Nyní víte, jak doma vařit velmi chutnou a zdravou vařenou kukuřici, a také důvody, proč byste ji měli vyzkoušet.A kromě obvyklé chuti obyčejné vařené kukuřice, kterou mnozí z nás mají, můžeteOchutnejte jiné způsoby: rychlejší a ne.Bon chuť!

Podobná videa

V tomto videu se také můžete naučit, jak správně vařit kukuřici na klasu: