Jak zabít kuře doma?

Porážka ptáka je pro každého zemědělce stejným běžným postupem jako u jiných lidí.Na jedné straně je porážka ptáka jednoduchá záležitost, která nevyžaduje zvláštní znalosti, ale na druhé straně je to složitý proces, kvalita masa závisí na jeho úspěchu.

Kuřecí maso se velmi často začíná zhoršovat v důsledku hnilobných procesů ve střevě, kde zbývá nějaká špatně strávená potrava.Z tohoto důvodu musíte před porážkou kuřat pečlivě připravit.V budoucnu to pomůže zachovat kvalitu masa a prodloužit jeho trvanlivost.

První věc, kterou je třeba udělatfarmáři, je to výběr ptáků k porážce.Je třeba je oddělit od zbytku hospodářských zvířat, protože budou drženi ve zvláštních podmínkách.

18 hodin před porážkou ptáci přestanou krmit, ale dostávají jim vodu, protože se podílejí na všech zažívacích procesech, což pomáhá rychle vyčistit obsah žaludku a střev.

Pokud voda nevstoupí do kuřecího těla dobře, bude to mít nepříznivý vliv na rychlost trávení krmiva.Navíc se zvýší celková ztráta vody, takže tělesná hmotnost bude nižší.

Aby se střeva rychleji vyčistila, dostávají ptáci projímadlo ve formě 2% roztoku glauberovy soli.Pokud zemědělec takovou sůl nemá, pak den před slepicemilze krmit žitnou moukou nebo pšeničnými otrubami.Jejich množství by mělo představovat přibližně čtvrtinu denní stravy.

Aby se dále urychlily trávicí procesy, někteří zemědělci nevypínají světla v noci v místnosti, kde jsou chováni ptáci vybraní k porážce.Kuřecí organismus je dezorientovaný a začíná trávit zbytek krmiva vyšší rychlostí, ale zároveň musí být v místnosti s ptáky v misce na pití.

Jak zabít kuře doma?

Doma se nejčastěji usmrtí kuřata pomocísekání hlavy velkým sekáčem .Snadno řeže cervikální cévy a dýchací krk.Kuře zpravidla umírá okamžitě, takže tato metoda nepřináší její nesnesitelné trápení.

Tento způsob porážky však může být odůvodněn, pouze pokud drůbeží maso před použitím dlouho neleží.Faktem je, že otevřené řezy krku přispívají k rychlé infekci masa, takže se kazí mnohem rychleji.

Zobákem

Správnější metodou porážky kuřat je zabíjení zobákem nebo technologií „štěpení“.

Může být provedeno jak s předběžným omračováním, tak bez něj.Porážka s předběžným omračováním je zvláště vhodná pro velká plemena kuřat.

Zlepšuje hygienický stav místa, kde se provádí porážka, a také dává masu více prodejného vzhledu díky rychlému a účinnému krvácení.K omráčení ptáků použijte silnou ránu do hlavyněmý předmět.

Technika přímého zabíjení zobákem je zvládnuta celkem jednoduše.Za tímto účelem je ptačí hlava odebrána levou rukou a zobák by měl být otočen směrem k jatky.

Pravá ruka náhle zasune nůžky s dobře naostřenými koncia buď úzkým nožem do kuřecích úst.Spadá přímo do místa, kde se spojují krční a můstkové žíly.

Stačí udělat mělké řezy, poté se nůž natáhne a injekce se provede trochu doprava a dolů.To by mělo vstoupit do přední části mozečku přes palatine fisure.

Tato injekce může zlepšit krvácení zabitého ptáka, protože uvolňuje svaly.Také pomocí injekce je škubání velmi zjednodušeno, protože svaly, které drží peří, nejsou tak silné a pružné.

Každý si může postavit kuřecí bednu vlastními rukama.K tomu potřebujete hlavu, ruce a potřebné nástroje!

Technologie pěstování žampionů je podrobně popsána v tohoto článku.

Ihned po porážce je pták zavěšen za nohy v pohodlné místnosti.Tím se z jatečně upraveného těla dostane veškerá krev.Po dokončení tohoto procesu se v ústech ptáka absorbuje tampon, který absorbuje zbývající krev.

Externí metoda

V domácnosti se často používá externí způsob porážky, který může být jednostranný nebo oboustranný.

Při vnější metodě uchopí pták hlavu a zemědělec, přičemž si drží zobák rukama , uřízne kůži nožem 20 mm pod ušním uchem .Držet nůžhlouběji, to může snadno snížit krční žílu a větve obličejové a krční tepny.Přibližná délka řezu by měla být 15 mm.

Při obousměrném způsobu porážky musí být pták držen levou rukou nad hlavou a napravo je nutné propíchnout kůži 10 mm pod ušním lalůčkem.Nůž jde doprava, a tak prořízne obě krční tepny a obě krční žíly.

Čepel nože by měla být dostatečně ostrá, aby prošla na druhé straně kuřecí hlavy a vytvořila malou průchozí díru.Délka řezu by však neměla být větší než 15 mm.

Štěpnutí

V domácí drůbežářské farmě se kuřata vytrhávají suchou metodou.

Zpravidla se používá okamžitě po vykrvení, protože pak bude škubání peří velmi obtížné.Nejprve musíte odstranit křídla z peří a ocasu, protože jsou nejlépe oškubaná.Poté můžete začít peří na hrudi, krku a nohou.

Pero je vždy taženo ve směru růstu.Ihned však nechytte příliš mnoho peří, protože jemná kůže kuře se může snadno zlomit a prezentace jatečně upraveného těla se zkazí.

Někdy zemědělci zpracovávají mrtvá těla ptáků bez krve horkou vodou .Jsou opalovány po dobu jedné minuty převařenou vodou, ochlazeny na 54 ° C

V tomto případě musí být krk, hlava a křídla kuřecího masa podrobeny dalšímu zpracování po dobu 30 sekund.Po dokončení opaření je provedeno škubání peří.Po dokončení se odstraní tupým nožemzbývající chmýří a konopí.

Vyjmutí podestýlky

Po úplném vytrhnutí jatečně upraveného těla kuřete doma nezapomeňte provést záchod.

Tento termín se týká odstranění steliva z kuřecího kloaky.K tomu je dostatečně snadné stisknout ptačí žaludek.Ve stejné fázi se do úst kuřete vloží nový papírový tampón, který odebere zbývající krev.Pokud se ve vrhu špiní nohy ptáka, důkladně se umyjí, ale tělo nezmoknou.

Po toaletě musí být jatečně upravené tělo spáleno, aby se odstranil jemný peří.Tento proces se provádí pomocí plynového hořáku nebo přes oheň.Před opálením kouřovým plamenem je nutné nastrouhnout jatečně upravené tělo moukou.Pomůže to rychle zbavit saze na kůži ptáka.

Vykuchání ptáka

Před vykuchováním jsou jatečně upravená těla kuřat chlazena po dobu 10 minut ve studené vodě.

Děje se tak, aby maso nezměnilo na růžovou barvu a neztmavlo v důsledku plnění kapilár krví.Před vykucháním se kuře položí břicho nahoru.Nejprve se vyrobí kruhový řez kloaky a poté se vytvoří velký podélný řez.Typicky je u dospělých kuřat a mladých zvířat 4 cm.

Vnitřek jatečně upraveného těla se odstraní postupně. Nejprve se odstraní střeva s žumpoua poté zbývající vnitřní orgány.Je důležité pečlivě a bez roztržení oddělit konec dvanáctníku od žaludku.

Skladování jatečně upravených těl

Jatečně upravená těla poražených kuřat lze doma skladovat v běžné lednici.

Pokud jenení tam žádné místo, pak mohou být přemístěny do sklepa, ale maso může být v něm skladováno pouze po dobu 5 dnů.Pro další ochranu před rozpadem by měla být zabalena do čistého hadříku namočeného v octě.

V zimě mohou být mrtvá kuřata vytažena na ulici .Tam musí ležet 24 hodin.Poté se ponoří do studené vody a znovu se rozloží do vzduchu.

Tento postup lze opakovat několikrát, protože vám umožňuje udržovat chuť kuřecího masa po dlouhou dobu.Po dokončení zmrazení se jatečně upravená těla zabalí do čistého papíru a uloží na chladném místě.

Závěr

Dříve nebo později bude muset každý farmář zabít svého ptáka.Jedná se o složitý proces, proto by se s jeho prováděním mělo zacházet s maximální odpovědností.Před porážkou si musíte opatřit naostřený nástroj a teoretické znalosti, které vám umožní správně dokončit postup.