Jaká je podle SanPiN doma trvanlivost syrových kuřecích vajec při pokojové teplotě?

Vejce je velmi zdravé a výživné jídlo.Jeho složení je bohaté na vitamín D. K dispozici jsou také fosfor, mangan, vápník, draslík, železo, měď, kobalt, síra, bór, jód a mnoho dalších stopových prvků.

3. Obohacují se také aminokyseliny.Pro zachování chuti a všech těchto prospěšných látek je důležité vejce správně skladovat.

Regulační požadavky podle GOST nebo SanPiN

Ustanovení 8.2 normy GOST R 52121-2003 „Vejce kuřecích vajec.Technické podmínky “stanoví standardy skladování vajec.Obsah by tedy měl být prováděn v teplotním rozmezí od 0 ° C do 20 ° C. Důležitá je také vlhkost vzduchu a měla by být 85-88%.GOST nastavuje, kolik času lze za takových podmínek uložit - až 90 dní. Pro zvláštní kategorii vajec je stanoven konečný termín :

  • pro vejce z potravy - nejvýše 7 dní;
  • pro jídelny - ne více než 25 dní;
  • pro praní - ne více než 12 dní.
POZOR : Pokud se jedná o vejce průmyslové výroby, musí producent označit vejce datem expirace na základě kategorie, do které vejce patří.

Jak udržet čerstvě sklizené suroviny doma?

V každodenním životě jsou zpravidla dva způsobyskladování :

  1. v lednici;
  2. uvnitř.

V chladničce musíte nastavit 1-2 stupně.To je nejlepší teplota pro dobré skladování.Domácí vejce lze uchovávat v lednici až tři měsíce.Nákupy by se neměly uchovávat déle než jeden měsíc.

Běžnou chybou lidí je snášení vajec ve zvláštních nádobách instalovaných na dveřích chladničky.Takové umístění není vhodné pro dlouhodobé skladování.Proč?

  1. Zaprvé je škodlivé, aby se vejce pohybovala a rozložila.A to se děje pokaždé, když se dveře otevřou.
  2. Za druhé, teplota a vlhkost vzduchu se při otevření dveří neustále mění, což je také negativně ovlivňuje.
DŮLEŽITÉ : Vejce musí být umístěna do spodního kontejneru.Jsou obvykle určeny pro ovoce a zeleninu, ale jsou vhodné i pro vejce.Tam udržují nejnižší teplotu a vlhkost co nejstabilnější.

To však neznamená, že je zakázáno umisťovat naše výrobky na dveře.Můžete je tam umístit za předpokladu, že budou spotřebovány v blízké budoucnosti. Při pokojové teplotě se skladovací doba snižuje na tři týdny .Je důležité, aby vejce byla syrová a čerstvě sbíraná.

Maximální teplota může být až 20 stupňů.Relativní vlhkost pro takové skladování by měla být 70-85%.Pro nejlepší skladování lze vejce zabalit do papíru.Může se jednat o noviny, kancelářský papír, papír na pečení atd. Ostatní domácnosti jsou vynalézavější.

Salineřešením je jejich hlavní přítel v této záležitosti. Sůl je dlouho považována za konzervační látku .K jeho přípravě potřebujete 1 litr.voda a 1 polévková lžíce.lsůl.Vejce jsou ponořena do tohoto řešení a posílána na místo, kde nespadají světelné paprsky.Toto zázračné řešení lze uložit až čtyři týdny.

Všechna výše uvedená pravidla se vztahují pouze na syrová vejce.Vařená vejce se stanou nepoužitelnější rychleji.V lednici lze tepelně ošetřené vejce uchovávat až 15 dní.Pokud je skořápka poškozena během vaření, pak až 5 dní.

Kolik dní lze uložit pro inkubaci?

Zemědělci s inkubátorem často čelí problému skladování vajec.K dosažení úspor v inkubátoru je třeba položit maximální možný počet vajíček.Ale co dělat, když je nelze sestavit najednou?Musíte je odložit, dokud nedosáhnete správné částky.

Odborníci rovněž zjistili, že nejlepší procento líhnutí se získá, pokud jsou vejce po snášce položena po dobu 5-7 dnů.Toto je samotný design přírody.V přirozených podmínkáchklade samice vejce několik dní a teprve poté je začíná líhnout .

K jejich přirozenému chlazení dochází.Nejprve je třeba poznamenat, že vývoj embrya začíná, když je vejce uvnitř ptáka.Po položení vajíčka se ochladí a tím se současně zastaví vývoj embrya.Toto je zcela přirozený proces.Pro plod je neškodný.

Je-li kladení vajec a umísťování do inkubátoru odděleno velkýmčasové období, pak v něm nastanou nevratné procesy.Vejce stárne a stává se nevhodným pro vývoj kuřat.

Jaké procesy probíhají?

  1. Protein ztrácí laminaci, konzistence se stává vodnatější.Lysozyme se rozkládá, je zodpovědný za antibakteriální účinek.Buňky, sloučeniny dusíku a vitaminy se rozkládají ve žloutku.Tuky se rozkládají.Je důležité udržovat vejce na správné teplotě.

    Pokud teplota klesne pod nulu, vejce zamrznou a budoucí život v něm umře.Při nad 20 stupních se vývoj embrya nezastaví, ale nevyvíjí se správně, s patologií a brzy také zemře.

    TIP : Pro inkubátor je optimální skladovací teplota +8 až + 12 stupňů.
  2. Nezapomeňte na vlhkost.Pokud je vlhkost nízká, vejce ztratí hodně hmoty.Za 24 hodin se ztratí průměrně 0,2% hmotnosti.
  3. Další nuansou přípravy vajec pro inkubační proces je zákaz jejich umístění do místnosti s průvanem.Tok vzduchu také ovlivňuje ztrátu vlhkosti.Vzduch by měl být čerstvý, nekvalitní větrání přispívá k akumulaci patogenních mikroorganismů, tvorbě plísní.
  4. Obecně by se varlata měla umisťovat ostrým koncem dolů.Toto pravidlo je však vhodnější pro chov kuřat, perliček, krůt a malých kachen.Husa musí být umístěna vodorovně.Zároveň je třeba každých 5 dní překroutit o 90 stupňů.
  5. Velké kachny by měly být skladovány ve svahu.Vejce se nejlépe skladují vplastové misky s kulatými otvory, aby se navzájem nedotýkaly.Lepenkové zásobníky nepříznivě ovlivňují skladování.Protože jsou kartony opakovaně použitelné, časem hromadí vlhkost, prach, nečistoty, bakterie, což negativně ovlivňuje požadovaný výsledek.
  6. Pokud se rozhodnete pro inkubaci, musí být místo pro skladování vajec vybaveno přístroji pro měření teploty a vlhkosti (o jaké by měla být teplota inkubace slepičích vajec, přečtěte si tento materiál ).Je důležité si uvědomit, že pro inkubaci je nezbytný důkladný výběr vajec.Ujistěte se, že nejsou prasklá nebo jinak poškozená (pravidla pro výběr a kontrolu inkubačních vajec naleznete v zde a od tohoto článku se dozvíte o postupu ovoskopie).
  7. Nemusí se umývat, protože přirozená antibakteriální skořápka skořápky je odplavena a při nejmenším poškození se mohou dovnitř dostat patogenní mikroby.

Chcete-li se dozvědět více o inkubačním režimu slepičích vajec v různých obdobích a podívat se na tabulky optimální teploty, vlhkosti a dalších faktorů ve dne, viz zde.

Podívejte se na video o sběru a skladování vajec pro inkubaci:

Podmínky pro zlepšení přežití kuřat

Odborníci zjistili, že proinkubaci vajíček lze uložit po dobu maximálně 5-7 dnů.Můžete uložit déle, ale procento šrafování bude úměrně klesat.Pro přehlednost je uvedena následující tabulka.

Doba použitelnosti (dny) Počet přežívajících embryí (v procentech)
kuřata kachny hus
5 91,5 85,6 79,7
10 82,4 80,0 72,6
15 70,2 73,4 53,6
20 23,4 47,1 32,5
25 15,0 6 5,0

Mluvili jsme zde více o inkubační době slepičích vajec ao vlastnostech umělého chovu kuřat doma,zde si můžete přečíst .

Je třeba poznamenat, že čím déle jsou vejce chována pro chov, tím větší je riziko líhnutí nemocných kuřat.Vejce mají dva cíle: být zdravým a chutným potravinovým produktem a vykonávat reprodukční funkci zaměřenou na reprodukci.V jednom i druhém případě je důležité zajistit správné podmínky skladování.Pouze tak můžeme získat dobré jídlo na stůl a zdravá kuřata.