Jaké bakterie způsobují u ptáků dyspepsii, jak diagnostikovat a léčit tuto nemoc?

Nemoci způsobené patogenními mikroorganismy jsou nebezpečné, protože se objevují velmi rychle a jsou infikovány rychlostí blesku.Zdraví a pohoda ptáků, zvířat a lidí závisí na činnosti zažívacího traktu.

Jakmile bakterie vstoupí do těla, zahájí destruktivní činnost a imunitní systém je někdy před takovým bojem bezmocný.Pokud není dobrá výživa a řádná péče, obrana je oslabena a nemoc snadno převládá.

Pokud dojde k dyspepsii (trávení), žaludek ptáků nemůže plně přijmout a absorbovat jím absorbovanou potravu.Toto zákeřné onemocnění často dohání u mladých ptáků, u kterých je gastrointestinální trakt obtížné si zvyknout na nové druhy potravin a je ve srovnání se žaludky dospělých něžnější.

Co je to dyspepsie u ptáků?

V tomto případě se žaludeční sliznice zapálí - pokud nemoc nabývá akutních forem nebo je pozorována pomalá toxikóza - pokud má nemoc nepříjemný chronický průběh.

Dyspepsie z řečtiny se projevuje jako „narušení normálního fungování žaludku“.

Vzhledem k tomu, že definici vynalezli starověcí Řekové, můžeme říci, že studium této skutečnostiVědci se zabývají nemocemi po celá staletí.Dyspepsie skutečně postihuje nejen ptáky, ale i zvířata a lidi.

Osoba, která jí maso nemocné drůbeže, může být touto infekcí nakažena, protože původci nemoci se cítí v živé mikroflóře mnoha živých organismů skvěle.

Toto onemocnění se přenáší z dospělých ptáků na jejich kuřata , jakož i prostřednictvím kontaktů nemocných ptáků se zdravými ptáky, potravou, vodou používanou z běžných kontejnerů.

Patogeny

Normální mikroflóra gastrointestinálního traktu ptáků obsahuje bakterie, které jsou pro jejich organismy přirozené.

Regulují metabolické procesy, podporují produkci vitamínů, syntetizují aminokyseliny a mají antialergický účinek.

Imunitní systém je díky nim silný a odolný vůči infekcím.
Pokud však do těla ptáků vstoupí streptokoky, stafylokoky atd., Situace se změní.

Zdravé bakterie zahajují boj proti patogenům a na tuto bitvu jsou zaměřeny všechny síly těla .Pokud je rovnováha narušena ve prospěch patogenních mikroorganismů, počet škodlivých bakterií se rychle zvyšuje.

Příčinou choroby jsou produkty jejich úpadku.Metabolismus se zpomaluje, tělesná teplota stoupá, protože jsou narušeny všechny důležité funkce.

Příčiny vývoje

Příčiny dyspepsie mohou býtvčasné řízení různých druhů doplňkových potravin ve stravě ptáků , které jsou tráveny velkýmiprací.

Patří sem mastná jídla, ječmen a žito.Voda, která se nemění denně, je postupně znečištěna a v ní se začínají vyvíjet patogenní bakterie.Kuřata pijí vodu a škodlivé mikroorganismy vstupují do jejich žaludku.

Také po nuceném hladovění by nemělo být povoleno nadměrné krmení mladých zvířat - zátěž žaludku jej může rychle vyřadit z činnosti.Kromě tohodědičné genetické abnormalitymohou také zvýšit riziko onemocnění.

Pokud by do stravy dospělých ptáků nebyly zavedeny vitaminy a užitečné doplňky, není divu, že by byly organismy kuřat křehké a oslabené.Nedostatek vápníku, nedostatek vitamínů A a B vyvolává nástup dyspepsie.

Nesmíme zapomenout na dodržování hygienických norem.Znečištěná místnost, ve které není ventilace, se nakonec stává oázou pro reprodukci virů.

Symptomy

Prvním příznakem nemoci je nedostatek chuti k jídlu u kuřat .Úbohý toulají po území a nereagují na silné dráždivé účinky.Oční víčka klesají, krky jsou vysunuty, chůze je roztřesená.U ptáků se vyskytuje průjem.

Výtok má nepříjemný zápach, pěny, je malován ve světle žluto-zelené, hnědé, bělavě žluté barvě.Kuřata se často defekují, jsou letargičtí.Tělesná teplota se může zvýšit.

Kuřata partridge Brahma jsou jedním z nejčastějších plemen v Rusku.Vyznačují se svou nenáročností a produktivitou.

Čísto tom, jak vytvořit kompostovací šachtu vlastními rukama: https://selo.guru/stroitelstvo/dlya-sada/kak-sdelat-kompostnuyu-yamu.html.

Diagnostika

Při diagnostice choroby se berou v úvahu stavy kuřat, výživa, klinický obraz choroby a výsledky postmortální pitvy.Jaké bakterie byly původcem nemoci, můžete zjistit po zvláštních laboratorních testech.

Dyspepsie se vyskytuje u kuřat až do jednoho měsíce života a častěji tam, kde hostitelé dávají ptákům neúplné krmivo pro jídlo a nesplňují hygienické normy v areálu.Pro přesnou diagnózu lze provést intradermální alergický test, RSK, RIF, RID atd.

Léčba

Léčba začíná změnou stravy ptáků., který zahrnuje produkty, které obnovují mikroflóru gastrointestinálního traktu.

Zavádění fermentovaných mléčných výrobků do stravy bude účinné: čerstvý tvaroh, jogurt, syrovátka.Voda je nahrazena roztoky a odvarem.

V tomto ohledu jsou dobré odvary a voda zředěná manganistanem draselným, sodou, jakož i odvarky měsíčku, heřmánku, silného čaje, šťovíku koňského atd.

Antibiotika, přípravky ze skupiny sulfonamidů aatd. Biomycin, tetracyklin, syntetomycin atd. neaplikujte nejvýše 10 mg na jedno kuřátko denně.

Doporučuje se smíchat sulfonamidy se suchým krmivem až do 40 g na 1000 kusů denně.Jídlo by nemělo obsahovat velké a hrubé částice.

Prostory by měly být pravidelně větrány, umístěny v perfektním stavu a dezinfikovány.Teplotní režim v něm musí být nastaven na optimální.

Je lepší krmit kuřata častěji - 5-6krát denně.Malé porce jídla jsou v těle vstřebávány mnohem rychleji a nezatěžují oslabený a zanícený žaludek.V prvních dnech je lepší nepřekrmovat obilím, zejména v létě, kdy se produkt velmi rychle zakysává.

Prevence

Aby se zabránilo vzniku nemoci , musíte pravidelně čistit místnost , ve které ptáci žijí.Je nutné zajistit, aby podlaha byla suchá a čistá a místnost byla neustále větraná.

Ptáci by měli dostávat dobrou výživu , která zahrnuje všechny skupiny vitamínů a obsahuje užitečné stopové prvky.Voda v nádrži by měla být čistá a pravidelně měněna.Nové druhy krmiv by měly být zavedeny postupně a v malých porcích.

Profylaktická opatření zabrání nepříjemnému onemocnění.Koneckonců, ptáci onemocní v raném věku, takže jejich organismy ještě nejsou silné a jejich imunitní systém ještě není dostatečně silný, aby bojoval s viry.Chovatelé se proto musí soustředit na posílení a pěstování malých kuřat.