Jaké podmínky je třeba dodržovat pro skladování mrkve a řepy na zimu v suterénu?

Kořenové plodiny, jako jsou řepa a mrkev, by měly být skladovány tak, aby zůstaly silné, zdravé a neklíčily, dokud nebudou konzumovány, jinak bohužel nebudou mít všechny své chuťové a zdravotní přínosy.zdravotní vlastnosti.

Zvažte novou metodu, která vám umožní zachovat šťavnatost a čerstvost zeleniny - jedná se o skladování pomocí plastových sáčků.

Poznejte oranžovoukrása

Výsev mrkve (Latin Daucus carota subsp. sativus) je dvouletá rostlina, poddruhem tohoto druhu je divoká mrkev.V běžném životě se slovem „mrkev“ obvykle myslí mrkevní semeno.Milujte ji pro velkou, masitou, šťavnatou, pomerančovou kořenovou plodinu.

Dnes každý ví, žemrkev je zdravá zelenina, skutečný sklad vitamínů a živin potřebných lidmi .Mrkev se používá jak na vaření pokrmů a džusů, na všechny druhy obličejových masek a mnohem více.Ženy z celého světa si vyměňují recepty mrkve.Kromě toho lidé, kteří jedí mrkev celý svůj život, žijí dlouho.

Vitamin A, který se nachází v množství mrkve, je důležitý pro zdraví očí.Mrkev má pozitivní účinekna imunitu, pomáhá při cukrovce, normalizuje metabolismus v těle, pomáhá vylučovat toxiny a toxiny, zlepšuje srdeční funkce, bojuje proti anémii a zabraňuje tvorbě nádorů.

Poprvé byly zmíněny mrkve asi 2 000 let před naším letopočtem.Domovem hlavních odrůd kořenových plodin je Afghánistán a pobřeží Středozemního moře.Dříve nebyla mrkev pěstována pro stravování, ale pro vonné listy a semena.V současné době je známo asi 60 druhů této užitečné rostliny, rozšířené po celém světě, od Evropy a Ameriky po Nový Zéland a Austrálii.

Jak vybrat odrůdu a určit vhodnost zeleniny?

Vybereme odrůdu mrkve vhodnou ke skladování. Za nejlepší druhy mrkve pro zimní skladování se považuje :

  • Šance.
  • Mango F1.
  • Nandrin F1.
  • Nantes 4.
  • Nerac F1.
  • Rosal.
  • Typhoon.
  • Nevis F1.
  • Cyrano.
  • Monanta.
  • Nesrovnatelné.
  • Samson.
  • Valeria.
  • ​​
  • Gribovchanin F1.
  • Shantane.
  • Losinoostrovskaya.
  • Kanada F1.
  • Vitamin.
  • Nanteska a další.
  • Všechny jsou odrůdy středního a pozdního zrání, mají podlouhlý kuželovitý tvar a tvrdé maso.Odrůdy raného zrání se nejlépe používají k přípravě salátů a solení zelí, nebo ježte syrové ihned poté, co byly vykopány ze země - nejsou schopny vydržet měsíce skladování.

    DŮLEŽITÉ! Mrkev klasické formy - protáhlý kužel, obvykle mírnější a většíotužilý pro zimní skladování.A odrůdy se speciálně zkrácenými kořenovými plodinami zmizí rychleji než kdokoli ve sklepě.

    Jak radí zahradníci , nejlépe se skladují mrkev sklizená ve věku 100–110 dnů .I když však byla odrůda přiměřeně vybrána a vhodná pro zimní skladování, podmínky růstu mohou v zimě ovlivnit integritu a čerstvost mrkve ve sklepě.

    Nejkritičtější bude: špatný typ půdy, hojné zalévání, zejména krátce před sklizní, nebo použití velkého množství dusíkatých hnojiv.

    Pamatujte, že moderování je nejlepší radou při pěstování zeleniny pro zimní skladování.

    Při vizuální prohlídce by měla být mrkev:

  1. dostatečně zralá, jasně oranžová, silná na dotek;
  2. nevykazují známky hniloby, nemoci ani jiné vady (například mrkev perforovaná medvědem nebo řezaná mrkev by neměla být skladována);
  3. není příliš šťavnatý a něžný, protože čím je mrkev tužší, tím lépe bude zachována.

Vitamínové pevné látky, aby nedošlo ke zničení, jezte nejprve.

Za třetí, sklizeň mrkve ke skladování by měla probíhat za suchého a dobrého počasí.A týden před sklizní musíte zastavit zalévání.

Je možné odejít do sklepa a jak je lepší?

Mrkev byla dříve, než se objevily chladničky, skladována ve sklepech.Pak však neexistovaly žádné plastové sáčky. Mnoho řemeslníků dnes ve svých sklepech ukládá mrkev ve velkých obalech , samozřejmě při dodržení určitých pravidel, protože ve sklepědostatečně vlhký, a to ohrožuje skladování mrkve.

Samozřejmě, že ve velkých městech není skladování ve sklepě prakticky nemožné, takže tento způsob skladování je pro ty šťastné, kteří mají sklep nebo podlahu.

Vlastnosti

Mezi výhody skladování v obalech lze rozlišit:

  • snadnost pokládání (například v písku)mnohem pracnější položit mrkev na zimu);
  • můžete plodinu rozdělit na porce a vzít si každý balíček s sebou, když přijdete do sklepa;
  • Na rozdíl od těžkých beden s pískem lze přepravovat a přepravovat pytle mrkve.

Nevýhody:

  1. Je důležité sledovat teplotu a vlhkost v místnosti.Zvýšení teploty dokonce o několik stupňů může přerušit „biologický spánek“ mrkve a začne vycházet, uschnout nebo zranit.
  2. Při tomto skladování je pravděpodobnější infekce bílou hnilobou nebo sklerotinií.

Příprava

K přípravě ke skladování musíte mít nůž, plastové sáčky, sklep a čisté a zdravé mrkve.Také k odstranění vlhkosti, mechu, popela, novin, může být nutné vápno.

Musíte také vyčistit místo na ulici, kde budete sušit mrkev, nejlépe na drátěných stojanech.

Jak ukládat do plastových sáčků v podzemí?

Jak skladovat v pytlích?

Ve vakuu

  1. Mrkev umyjte ze země a popraskané a jiné vady odložte stranou.
  2. Ležvakuové sáčky, odstranit vzduch.

Při této metodě se mrkev nebude skladovat dlouho - několik týdnů , protože je naživu a musí dýchat.Jsou-li mrkev drcena a tepelně zpracována, bude ve vakuových pytlích mnohem lépe zachována.

V celofánu

  • Umýt nebo nemýt sklizenou mrkev?

    Je lepší mýt mrkev, takže na povrchu omyté mrkve zůstává tenká ochranná vrstva země, která pomůže kořenové plodině déle čerstvé.

  • Botva.

    Některé odrůdy listů jsou slabé a můžete je snadno rozbít rukama.Pokud máte odrůdu se silnými huňatými vrcholy, měli byste ji opatrně oříznout nožem.A v prvním a druhém případě se pokuste nedotýkat samotné kořenové plodiny.Je vhodné se odlomit, ale jak točit vrcholy a ponechat špičku.

  • Sušení.

    Naše plodiny pomerančového kořene musí být sušeny.Před zabalením musí být vyrobeno několik hodin.Vyberte si místo ve stínu stromů na čerstvém vzduchu, nejlépe za větrného počasí.Současně 1 až 2 dny před skladováním by měla být mrkev ochlazena na teplotu asi 0 ° C.

  • Připravujeme místo pro skladování.

    Váš sklep musí splňovat následující podmínky - musí být suchý a musí být udržován při teplotě + 4 ... + 12 stupňů a vlhkosti 90–95%.Teplejší místnost není vhodná pro skladování: z mrkve se vypařuje vlhkost a kořenové plodiny se pomačkají a mizí.Jak udržet mrkev v teplém sklepě,přečtěte si tento článek.

    DŮLEŽITÉ! Teplotní podmínky v místnosti by neměly příliš kolísat.V případě potřeby můžete skladovací prostory a krabice předem dezinfikovat pomocí síranu vápenatého nebo mědi.
  • Třídění kořenových plodin.

    Odmítáme mrkev se všemi nedostatky.Zkaženou mrkev lze použít k moření zelí.

  • Uložili jsme jej do nádob pro skladování.

    Můžete si vybrat jakoukoli velikost sáčku - běžné balení potravin, 10 kg pytlík na cukr nebo velké 30-35 kg plastové sáčky (více o tom, jak ukládat mrkev v cukrových pytlích,říká se zde ).Hlavní věc je, že sáček nelze svázat, jinak bude plánovaná ztráta zeleniny namísto 3–5% 100% do 15 dnů.V otevřeném sáčku je udržována požadovaná vlhkost.

Mrkev emituje během skladování oxid uhličitý .V otevřených pytlích se hromadí a zabraňuje rozvoji nemocí.Ve vázaných pytlích však bude její koncentrace vysoká a mrkev se bude zhoršovat.

V tomto videu se také můžete dozvědět, jak ukládat mrkev v plastových sáčcích:

Připravili jsme pro vás užitečné informace nejen o skladování mrkve v pytlích, ale také ojak zachránit zeleninu ve sklepě:

S řepou

  1. Třídí mrkev a řepu.
  2. Praní a sušení.
  3. Položte půl balení mrkve, napůl řepy.
  4. Balíky nevázání dát blízko sebe.

Možné problémy

  1. Vzhled hniloby způsobené nadměrnou vlhkostí.Tomu lze zabránit, pokud při pokládce mrkve ponořte oba konce do popela.Kromě otevřeného sáčku plného mrkve můžete také vložit něco, co pohlcuje vlhkost - vápno, noviny, mech.
  2. Nemůžete projít obsahem velkého sáčku a hledat zkaženou mrkev.Chcete-li tento problém vyřešit, nezpěstujte kořenové plodiny původně v příliš velkých balíčcích.Lepší, pokud jsou průhledné.

Dali jsme vám jednoduché pokyny, abychom vyzkoušeli tak nový a moderní způsob skladování, jako je skladování v plastových pytlích, včetně vakuových.Chcete-li si užít mrkev pěstovanou, sklizenou a skladovanou v zimě samotné, musíte dodržovat tato pravidla.Skutečnějejí vlastní mrkev nelze srovnávat s obchodem .Udržujte zdravé tuto zdravou a chutnou zeleninu.