Je možné a jak udržet mrkev na zahradě do jara: algoritmus krok za krokem, tipy pro výběr správné odrůdy

Mrkev je rozmarná zahradní plodina a pěstování jejich plodin není tak obtížné, jak je udržet až do jara.

Způsob skladování kořenových plodin, prokázaný časem a zkušenostmi mnoha zahradníků, na postelích, má řadu charakteristických rysů.

Jaká je specifika takové technologie?Více se dozvíte v našem článku.

Vlastnosti kořenové plodiny důležité pro skladování v zimě

Mrkev je součástí skupiny kořenové plodiny s tenkou integrální peridermální tkání (loupaná).Dalším rysem kultury je slabá vodní hospodářství.V důsledku toho mrkev rychle mizí.Pro dlouhodobé skladování je důležité vytvořit podmínky, které pomohou zpomalit odpařování vlhkosti.

Mrkev není charakterizována stavem hlubokého klidu - kořenové plodiny se mohou začít klíčení ihned po sklizni.Pro zajištění čerstvosti ovoce je nezbytné, aby teplota v místě skladování byla nízká.Se zvýšenou vlhkostí ve sklepě nebo rostou kořenové plodiny, které vytvářejí velký objem vegetativní hmoty.

Nezralé nebo špatně tvarované plody se začínají zhoršovat v důsledku těchto strukturálních vlastností :

  1. Příliš tenké krycí sklíčkytkáň (2-3 proti 5-7 v zralé).
  2. Méně subernizace základních tkání.
  3. Snížený přísun živin do složení.
DŮLEŽITÉ! Pokud je struktura narušena, kořenová plodina ztrácí odolnost vůči různým chorobám.Abyste tomu zabránili, musíte pečlivě vykopat mrkev, oříznout vrcholy, chránit plodinu před sluncem a průvanem.

Tenká slupka nevydrží ani minimální mrazy.Poškozená pokožka po rozmrazení ztrácí šťávu, slizy a je snadným cílem pro patogenní mikroorganismy.Během skladování je důležité, aby teplota neklesla pod 0 (další informace o teplotě skladování kořenové plodiny viz zde ).

Na našem webu najdete další zajímavé informace o pomerančové zelenině:

Je to možné?

Pokud zahradník nemá vhodné místo pro pokládání kořenových plodin na zimu, je povoleno nechat mrkev na zahradě.Tato metoda je nejstarší, ověřená a spolehlivá. Mrkev je vhodné nechat na zahradě v následujících situacích:

  • velká plodina;
  • nedostatek času na sklizeň mrkve;
  • nedostatek místa v suterénu nebo sklepa ;
  • bezprostřední nástup mrazu (zahradník nebude mít čas vykopat a zpracovat úrodu ).

Zeleninu ponechanou na zahradě je možné konzumovat nejdříve v jarních měsících.Při přísném dodržování všech pravidel můžete být svěží ašťavnaté ovoce.S touto technologií skladování se cukr hromadí v mrkvi - kořenová zelenina na jaře bude dokonce chutnější.Mezi nevýhody této technologie patří možné poškození integrity slupky škůdci, nedostatečný přístup k plodům v zimě, neschopnost třídit a třídit kořenové plodiny.

Které odrůdy jsou vhodné?

Pokud plánujete nechat mrkev na zahradě, vyberte odrůdy pozdního zrání.Takové plody se vyznačují výraznou chutí, jsou mírně citlivé na kazení a vadnutí .Při výběru odrůd se doporučuje věnovat pozornost následujícímu:

  1. Vita Longa. Feature - protáhlý tvar a kvalitní uchování až do jara.S růstem ovoce nepraská.Plody jsou nasyceny karotenem a cukrem.
  2. Yellowstone. Tvar kořenových plodin připomíná rovnoměrné vřeteno, jehož konec je špičatý.Barevně nasycená žlutá.
  3. Královna podzimu. Mrkev červená válcová.Povrch je hladký, konec je špičatý.
  4. Chantane. Kuželovité, krátké a husté plody.Buničina je hustá, chuť je příjemná.Dobře udržováno až do příští sezóny.

Nezbytné podmínky

Prvním pravidlem je výběr správného lůžka.Země na vybraném místě by neměla mít nemoci, je povinné, aby nedošlo k infekci medvědem nebo drátěným červem.Je také důležité zajistit, aby na jaře nebylo lůžko zaplaveno a neinterferovalo s ranou prací v terénu.Ve druhé polovině října musíte začít připravovat mrkev na zimování.Pro lepší uchování by kořenové plodiny mělyvydržet první malé mrazy v půdě bez dodatečného krytu.

Algoritmus krok za krokem

Příprava zeleniny na zimní skladování začíná v polovině září. Jeden měsíc před zastřihováním vrcholů by mělo být zavlažování zastaveno.Tím se zabrání hromadění přebytečné vlhkosti v půdě (mrkev nebude praskat a hnilobou).Na podzim musíte ze zahrady odstranit všechny plevele s kořenem, protože na jaře můžete získat úrodu plevelů spolu s mrkví.

Co dělat dále?

  1. Řezali jsme zelení. Tento postup je nutný, jakmile začnou vrchní části žloutnout.Je důležité, aby se úroveň postelí shodovala s místy řezání mrkve.
  2. Zaspáváme kořenové plodiny s velkým podílem písku. Velikost vrstvy je 3-6 cm. V tomto případě by písek měl pokrývat nejen postel, ale také oblast v okolí (přibližně 1 m od místa).Písek je nezbytný pro rovnoměrný přísun kyslíku do půdy.
  3. Zakrýváme filmem. To musí být provedeno před samotnými mrazy.
  4. Další ochrannou vrstvou jsou všechny improvizované materiály pro dodatečnou izolaci. Pro tyto účely můžete vzít suché listí, suché piliny nebo rašelinu.
  5. Je třeba zakrýt zahradní postel střešním materiálem nebo polyethylenem- materiál vytvoří tepelný polštář, který pomůže udržet zeleninu v chladném počasí.
POMOC! Sněžení poskytne další ochrannou vrstvu proti chladnému počasí.Poté, co se sníh roztopí, zahradník dostane dobře konzervovanou mrkev.

Další podrobnosti o skladování mrkve na zimu v zemi viz zde.

Přečtěte si o dalších způsobech skladování mrkve :

Tipy a upozornění

Zvláštní pozornost věnujte ochraně před hlodavci.Takže v zimě se neregulují s mrkví, pro oteplování musíte použít smrkové větve (nebo jedle kužely).

Jehličnaté jehličky nebo tyčinky mohou být také rozptýleny na horní vrstvu poslední vrstvy. Pro dosažení nejlepšího ochranného účinku lze instalovat speciální repelery nebo lapače jedů : hlodavci se nebudou moci prorazit na mrkev v zahradě.

Důležitým tipem pro zahradníka je vzít v úvahu trvanlivost kořenových plodin po vykopání ze země na jaře.Kořenové plodiny nemají dlouhou skladovatelnost , proto je třeba je před použitím vykopat.

Takže skladování mrkve v zahradě je efektivní a spolehlivý způsob s některými nevýhodami.Nezanedbatelná část ovoce může hnilobu nebo trpět škůdci, ale velká část plodiny bude ležet až do jara a potěší s vysokými indexy chuti.Základním pravidlem úspěchu je nedostatek vlhkosti v půdě, prořezávání vrcholů a kvalitní zahřívání kořenových plodin.