Je možné zmrazit mrkev na zimu v strouhané, vařené nebo celé formě?Popisujeme metody konzervace

K udržení zdraví a výkonnosti po celé zimní období potřebuje lidské tělo vitamíny a stopové prvky.Ale je tu problém - v chladném období není jejich získání tak snadné jako v teplém období.

Cesta ven může být konzumace zeleniny a ovoce, které byly dříve zmrazeny během doby zrání.Mezi nimi je jedním z vůdců v obsahu živin mrkev.V tomto článku se budeme zabývat tím, jak ji uložit do mrazničky, a proto si tuto zeleninu sami obstaráme a počkáme na novou plodinu.

Funkcekořenové plodiny pro zachování

Tato známá kořenová zelenina se používá po celý rok z důvodu, že je bohatá na vitamíny B, PP, C, E, K a karoten, které jsou metabolizovány během průchodu gastrointestinálním traktem.u vitaminu A.

DŮLEŽITÉ : Mrkev je zvláště užitečná pro lidi, jejichž práce je spojena se zvýšeným namáháním očí.S mírnou krátkozrakostí to pomůže zabránit jeho dalšímu rozvoji.

Zachovat tyto cennévitaminy v kořeni, pečlivě vyberte zeleninu .Mrkev ke skladování by měla mít následující strukturu:

  1. Pro vysokou hustotu je přítomnost sypkých skvrn i na malé ploše důvodem pro to, aby se tato zelenina v blízké budoucnosti odmítla ve prospěch jejího použití.
  2. Nemají drážky a trhliny, které se často vyskytují na mrkvi v deštivých letech - při dalším zamrznutí se na povrchu objeví nadbytečná vlhkost a promění se v led, což komplikuje její přípravu.
  3. Je vhodnější vybrat ovoce ve tvaru kužele.Obsahují maximální množství živin.
  4. Mezi odrůdami by mělo být upřednostněno: Victoria, Samson, Moscow Winter a Forto.O tom, jaké druhy mrkve je třeba zvolit pro dlouhodobé skladování, je zde podrobně popsáno .

Je možné použít mrazák?

Tradičním způsobem skladování mrkve je balení do krabic nebo sáčků, které jsou umístěny na tmavém a chladném místě, které se obvykle objevuje ve sklepě.Ale v městském bytě to obvykle není možné, takže byste měli upřednostnit zmrazení (v článku v tomto článku můžete zjistit, jak uložit mrkev v bytě).

Skladování mrkve v mrazničce je skvělý způsob, jak si tuto zeleninu zajistit po celou dobu chladného počasí. Při zmrazení v mrkvovém ovoci se konzervuje velké množství užitečných látek , což pomůže zabránit nedostatku vitamínů.

Pro strouhané

Ukládání mrkve v mřížkové formě je jednou z nejběžnějších metod z důvodu následujících výhod:

  1. Mrkev z mrkve je mnohem rychlejší a ve velkých objemech, než je nasekaná.
  2. Taková mrkev je kompaktnější než nasekaná, což je důležité pro malé mrazničky.
  3. Již nastrouhanou mrkev lze velmi snadno použít při přípravě široké škály jídel:
    • polévky;
    • dušené maso;
    • koláče.

Stačí si sáček s obrobkem nechat a rozmrazit ho.Nevýhodou je i strouhaná mrkev. Často se stává, že díky silnému stlačení může být obtížné rozdělit se na části.Současně je třeba čekat na minimální změkčení ledové kůry, což negativně ovlivňuje strukturu nepoužitého produktu.

Podívejte se na video o zmrzlé strouhané mrkvi na zimu:

Úplně

Ukládání kořenových plodin v mrazáku je zcela možné, pokud jsou plody tenké a mají přibližně stejnou velikost prokompaktní umístění. Zmrazení celé mrkve vyžaduje výrazně více prostoru než sekaných .Tato metoda předpokládá přítomnost velkého mrazáku.

Mezi další nevýhody patří prodloužené rozmrazování zeleniny a obtížnost řezání, pokud jídlo vyžaduje malé množství.

Pro blanšírované

Skladování vařené mrkve je povoleno, je však třeba si uvědomit, že současně zůstává minimální množství užitečných látek.Obvykle se používá tato forma prázdného místavýroba dětských pyré a různých pekařských výrobků plněných mrkví.

Pokud chcete zmrazit tepelně zpracovaný produkt, doporučujeme použít blanšírování.Tato metoda spočívá v ponoření mrkve do vroucí vody po dobu 2-3 minut.Chcete-li jej rychle extrahovat, použijte síto nebo naprašovač. Horká mrkev by se měla okamžitě dostat do ledové vody , což pomůže udržet maximální množství vitamínů v kořenové plodině.

Podívejte se na video o sklizni blanšírované mrkve k zamrznutí:

Jak dlouho bych měl skladovat?

Po zmrazení mrkev okamžitě ztratí některé ze svých prospěšných vlastností, následuje náhorní plošina, během níž je tento proces mnohem pomalejší.

Má se za to, žemrkev by neměla být skladována v mrazničce déle než 9–12 měsícůjako celek a 6-7 v sekané nebo strouhané formě.Doporučujeme neuchovávat mezery zbývající po zimní sezóně až do příštího chladného počasí.O tom, jak dlouho lze mrkev během skladování různými způsoby ukládat, si přečtěte zde.

Příprava zeleniny

Po výběru kořenových plodin, které jsou vhodné pro zmrazení, postupujte podle pokynů:

  1. Mrkev důkladně omyjte bez použití detergentů, lepkaváOdstraňte nečistoty z tvrdého povrchu houby.
  2. Suší se na ručníku.
  3. Odstraňte pokožku pomocí nože nebo mechanismu speciálně pro tento účel.
  4. Pokud chcete zmrazit strouhanou mrkev, použijte strouhanou stranu s největšími otvory.Vpoužití strany pro jemné tření bude mít velké ztráty šťávy.
  5. Mrkev vložte do nádob nebo vzduchotěsných tašek.
DŮLEŽITÉ : Použití malých tašek na zip umožňuje uložit mrkev do porcí potřebných k přípravě jednoho jídla.

Pravidla ukládání

Skladování předvařené mrkve v mrazničce má některé funkce .Zvažte je:

  1. Balení pro mrkev by mělo být naprosto vzduchotěsné.Tento produkt velmi dobře absorbuje pachy, není-li tento stav dodržen, hrozí, že mrkev bude mít vůni rybích řízků nebo petrželky.
  2. Aby se nezískal monolit z nastrouhané mrkve, nedoporučuje se jej pevně utahovat, a tak se snaží šetřit místo.
  3. Každý cyklus rozmrazování a rozmrazování má nepříznivý vliv na zeleninu, stává se tvrdým a ztrácí všechny vitamíny, takže při odmrazování chladničky položte produkt na balkón (zde byla popsána možnost skladování mrkve na balkóně ).
  4. Doporučená teplota pro zmrazení mrkve je mezi 18 a 25 stupni.

Skladování v drcené formě bez zmrazení

Kromě výše popsané metody lze strouhanou mrkev skladovat také jako ostré sochory, konzervovat a sušit.Pokud je plodina pro skladování v mrazničce příliš velká, doporučuje se jim uchýlit se.

Mrkev může být sušena doma v peci , ale tento proces vyžadujeneustálé monitorování, protože je pravděpodobné, že získá uhlíky místo úhledných oranžových „čipů“.

Pokud se něco pokazilo?

Při zmrazování mrkve mohou nastat tyto potíže:

  1. Mrkev, když se třel, se ukázala jako příliš šťavnatá.V tomto případě je lepší z něj připravit šťávu, protože při zmrazení se uvolňování šťávy na povrch kousků jen zvýší a dostanete 2 samostatné produkty: mrkvový led a suchý koláč.
  2. Opačná situace je v tom, že vybraná zelenina je příliš tvrdá a nelze ji nazvat šťavnatou.Technika blanšírování popsaná v článku pomůže situaci napravit.
  3. V polovině zimy jste otevřeli nádobu s mrkví a zjistili jste, že byla nasycena pachy z mrazničky.S největší pravděpodobností nebyl kontejner nebo balíček dostatečně uzavřen nebo došlo k narušení integrity.
    TIP : Látkový pytel rýže uložený v misce vám pomůže zbavit se zápachu.

Tipy a upozornění

K výše uvedenému bych rád přidal následující tipy:

  • zástava chutných jídel ze zmrazené mrkvev zimě - správný výběr odrůdy na podzim;
  • ovoce důkladně oloupejte;
  • mrkev by měla být rychle zmrazena, proto se doporučuje snížit teplotu v mrazničce na -35 stupňů a poté se vrátit do obvyklého režimu z -18 na -25;
  • Ujistěte se, že již nasekanou zeleninu dobře usušíte na papíře nebo na běžných ručnících;
  • se nezaměřují pouze na zmrazení, používají jiné způsoby skladování, včetně klasických.

Mrkev nelze při běžném skladování umýt, naopak ovoce s přilnou půdou je lépe konzervováno (podrobnosti o tom, zda má být mrkev během skladování umytá, viz zde ). Nikdy nepoužívejte k zamrzání mrkev, která má pach plísní , i když se zdá, že vznikla díky jejímu skladování ve sklepě !

Je možné, že některé ovoce uvnitř hniloby, taková mrkev se nemusí jevit jako poškozená, ale její použití při vaření může vést k otravě jídlem.

Závěr

Skladování mrkve ve zmrazené formě je skvělý způsob, jak diverzifikovat jednotnou zimní stravu čerstvou zeleninou (jak udržet mrkev čerstvou až do jara).forma je uvedena v v samostatném článku ).Taková jídla dodají tělu kromě vynikající chuti také potřebné vitamíny a zabrání jejich rozkladu.Ne všechny druhy mrkve jsou vhodné pro skladování a dodržování doporučení uvedených v tomto článku pomůže vyhnout se nepříjemným situacím.