Jednoduchá pravidla: kdy začít sklízet mrkev a řepu a jak je v zimě ukládat do sklepa?

Mrkev a řepa si na našem stole dlouhodobě a pevně osvojili své místo.Bez nich není možné si představit slavnostní stůl se slavným sleděm pod kožichem, ani všední den s řepnou polévkou nebo vinaigrette.Sklizeň podle pravidel je jen poloviční úspěch.Druhou polovinou je udržet vše v bezpečí a zvuku až do příští sklizně.Nezapomeňte, že pouze řádně zaseté kořenové plodiny, které jsou pečlivě ošetřovány, jsou dobře skladovány.

Mrkev a řepa jsou klasifikovány jako kořenové plodiny.Mají dvouletý vývojový cyklus.V prvním roce života rostliny tvoří bazální růžici listů a šťavnatou kořenovou plodinu, ve které se ukládají organické a živiny.Kořenové plodiny jsou důležité ve výživě a mají schopnost dlouhodobého skladování v zimě a na jaře bez snížení nutriční hodnoty a složení vitamínů.

Mohu je uvéstspolečně?

Podmínky skladování pro mrkev a řepu se do značné míry shodují.Mohou být uloženy v jednom sklepě, na jednom balkonu (pokud je zasklen), a dokonce i v jedné zásuvce, ale pouze za podmínky, že nebudou v kontaktu.

POZOR : AleMrkev je považována za nejobtížnější zeleninovou plodinu, která se má skladovat, a řepa je nejnáročnější, proto je lepší je skladovat pokud možno odděleně.

Vhodné odrůdy

Ke skladování by měly být vybrány kořenové plodiny s pozdním dozráním .Nejlépe se uchovávají tyto odrůdy mrkve a hybridy:

  • Gribovchanin F1.
  • Nantes 4.
  • Nesrovnatelné.
  • Nevis F1.
  • Samson.
  • Šance.
  • Moscow Winter.
  • Nesrovnatelné.

Odrůdy řepy vhodné pro dlouhodobé skladování:

  • Bravo.
  • Nesrovnatelné.
  • ​​
  • Bordeaux 237.
  • Červená koule.
  • Wintering.
  • Mulat.
  • Detroit.
  • Nosovská rovina.

Neexistují žádná konkrétní doporučení, jak nejlépe udržet doma, a kde o tom v suterénu nebo v podzemí (pod zemí) experimentálně rozhodují všichni.Určujícími faktory pro další uchování jsou:

  1. výběr odrůdy kořene;
  2. výcviková technologie;
  3. podmínky vnitřní teploty;
  4. režim vlhkosti;
  5. nedostatek přebytečného kyslíku;
  6. ochrana před škůdci.

Mezi metodami určenými ke skladování najde každý zahradník svůj vlastní, nejpohodlnější a nejziskovější. Nejprve by se mělo určit, kdy a jak odstranit kořenovou plodinu pro skladování .

Další informace o vhodných odrůdách mrkve a době skladování najdete zde a zde jsme uvedli, které odrůdy jsou vhodné pro dlouhodobé skladování.

Kdy je lepší kopatzelenina?

Příliš brzy sklizeň zeleniny snižuje spotřebitelské vlastnosti kořenové plodiny a brání jim v hromadění dostatečného množství cukrů.Příliš dlouhá doba na lůžku umožňuje hromadit velké množství cukru, což činí zeleninu velmi atraktivní pro hlodavce.

Obvykle jsou doby sklizně závislé na zrání a počasí. Doba zrání kořenových plodin se obvykle uvádí na obalu semen .Je lepší vykopat zeleninu pro skladování, je-li to podle měsíčního kalendáře příznivé.Za nejpříznivější dny se považují dny klesajícího měsíce, ale tento faktor lze pro vhodné povětrnostní podmínky zanedbat.

Sklizeň by měla být zahájena v době, kdy spodní 2-3 výhonky vrcholků začnou žloutnout.Takové kořenové plodiny již mají dobré spotřebitelské vlastnosti.Vyjmeme řepu před prvním mrazem (zamrznutí, nebude vhodné pro skladování) a mrkev lze bezpečně nechat na zahradě až do prvního sněhu (chlazené kořenové plodiny se lépe skladují).V deštivém podzimu je lepší sklízet brzy, protože kořenové plodiny, které absorbovaly vlhkost, nepřežijí až na jaře a budou náchylnější k rozkladu.

DŮLEŽITÉ : Mrkev může být vykopána po prvních mrazech a řepa musí být sklizena před nimi!Zmrazená řepa začne hnilobu téměř okamžitě.

O tom, kdy odstranit mrkev z postelí pro skladování, najdete zde zde.

Podívejte se na video o načasování sklizně mrkve a řepy:

Metody sklizně

Někdo vytáhne kořenovou zeleninu ze země, někdopak kopat vidlicíněkdo vezme lopatu.Jak to udělat správně? Před sklizní není zeleninové lože napojeno .

Nejlepší je kopat tupým vidlím, přičemž kořenová plodina je nesena ocasem.Vidle musí být umístěny přísně svisle ne blíže než 5 cm od řady.To pomůže vyhnout se mikrotraumasům, protože klíčem k dobrému skladování je neporušená kůže.Proto se také nedoporučuje mlátit kořenové plodiny proti sobě, aby se setřásl Země.

Je lepší odstranit přebytečnou půdu z kořenových plodin rukavicemi .Pak je třeba seříznout vrcholy, jen seříznout, ne se zlomit, nechat ocas 1-1,5 cm, nechat zaschnout několik hodin.Doplnění vrchů by mělo být provedeno okamžitě, protože to ušetří živiny.Ovoce pak třídí, odstraní poškozené a zkažené kořenové plodiny, aby se zabránilo hnilobě.

Někteří pěstitelé zeleniny doporučují tuto metodu prořezávání vrcholů mrkve - stříhání 0,5–1 cm horní části samotné kořenové plodiny.Pokud použijete tuto metodu, měli byste zeleninu na chvíli držet, dokud se neuloží na skladovací místo - dokud nebude horní řez zakryto krustou, jinak začne ovoce brzy hnit.Za deštivého počasí může sušení ve stodole trvat i několik dní, dokonce i týden.

Kořenové plodiny se nesmí před skladováním umýt !Umyté řepy a mrkev lze skladovat v zeleninové části chladničky v plastovém sáčku po dobu jednoho měsíce.

Skladovatelnost kořenových plodin

  • Řepa a mrkev se při pokojové teplotě skladují nejdéle jeden týden.
  • V plastových sáčcíchlednička - 1-2 měsíce.
  • Vařená v mrazáku - jeden měsíc.
  • Ve sklepě v uzavřené krabici - 5-8 měsíců.
  • Ve sklepě v jehličnatých pilinách nebo hlíně až do další sklizně.
  • Ve ​​sklepě v písku - 6-8 měsíců.
  • Na zahradě - do nové plodiny.

Kde a jak zachovat jejich čerstvost doma?

V bytě můžete uložit doma , oba na zasklený balkon, sklep (suterén) a na zahradě. Ale nejlepším místem pro skladování zeleniny je nepochybně sklep .Je vždy tma, udržuje se konstantní teplota a vlhkost.

Sklep musí být připraven předem.V případě potřeby provětrejte - osušte, ošetřete houbou, zkontrolujte hlodavce.Chcete-li snížit vlhkost, můžete do rohů sklepa vložit krabičky soli nebo uhlí.Pokud vápníte stěnu suterénu rychlým vápnem, můžete zabít dva ptáky jedním kamenem: vápno také dezinfikuje a vytvoří vzduch suchší.

TIP : Abyste zabránili jídlu hlodavců, můžete používat pasti s návnadou, repelery nebo ošetřovat místnost speciálními prostředky.

Jaká by měla být teplota a vlhkost?

Při teplotě blízké nule se metabolismus rychle zpomaluje, což přispívá k větší ochraně kořenových plodin.Nemají žádnou dobu odpočinku. Teplota skladování mrkve a řepy by neměla být vyšší než 10 stupňů , protože dokonce i při + 5 stupních by pupeny, které nemohly být zcela odstraněny, mohly začít růst.

Pokud je vlhkost nízká, ohrožuje to odumírání kořenových plodin, je-li vysoká, je plná rozkladu.Proto by vlhkost měla být udržována kolem 85 - 90%.

Další informace o požadované teplotě skladování viz tohoto článku.

Možnosti

Řepa je nejvyspělejší kořenovou plodinou, a proto by měla být dodržována následující pravidla skladování:

  1. Spí v nádobách nebo krabicích, při teplotě asi 3 stupňů, budou dokonale ležet po celou zimu v suterénu.
  2. Je dobře uložen na stranách brambor, které s ním sdílí nadbytek vlhkosti.
  3. V krabici bez otvorů posypané vlhkým pískem v suterénu.
  4. V plastových pytlích o hmotnosti 15–20 kg.
  5. Na zahradě v malých ramenech.K tomu vykopat díru hlubokou 40 cm, kořenové plodiny se pokládají ve tvaru hranolu (výška hranolu 1-1,3 m), zakryjí se silnou vrstvou slámy tak, aby výška ramene byla 2 m, zakryla se zemí, a v zimě ji dodatečně naplní sněhem.Před pokládkou je žádoucí ošetřit práškovou křídou (200 g křídy na 10 kg řepy).

Mrkev je obtížné udržovat v perfektním stavu, protože má tenkou pokožku , která špatně udržuje vlhkost, kořenové plodiny rychle dehydratují a vysychají.Aby se ušetřila nezbytná vlhkost, pomohou plastové sáčky o kapacitě 20–30 kg.Kořenové plodiny jsou pokryty 2/3 z nich, posypané pilinami nahoře, nemusíte vázat sáčky, aby nedošlo ke kondenzaci.

Mrkev „Clay shirt“ je také dobře zachována vytvořením hliněného chvění (rozvedení)hlína na polovinu vodou), mrkev v této řečnici a suchá.V takové košili si mrkev dobře udržuje šťavnatost a nezhoršuje se.

POZOR : Pokud během sklizně narazí na mnoho poškozených nebo poškozených kořenových plodin, můžete je zpracovat a uložit je již ve zpracované formě do úložiště.

Jak ušetřit na zimu?

Mrkev lze skladovat několika způsoby :

Jedná se o metody náročné na práci, ale používají se častěji, protože v zimě lépe zachovají všechny nutriční vlastnosti zeleniny.Používá se také zmrazení mrkve , když se malé kořenové plodiny otírají na struhadle a ukládají do mrazničky.Můžete ukázat představivost a udělat figurální řez.V chladné zimě vás také potěší veselá směs zeleniny (mrkev, paprika, zelený hrášek).

Vyhněte se skladování kořenové zeleniny a jablek ve stejné místnosti, pomůže to udržet kořenovou zeleninu déle.

Sklizeň řepy a mrkve je problematické podnikání a stojí za to se k ní přistupovat odpovědně .Pokud uděláte vše včas a budete postupovat podle těchto jednoduchých pravidel skladování, bude vaše zelenina ze zahrady čerstvá až do jara a možná až do příštího plodinového roku.