Kde a jak mohu ušetřit mrkev na zimu doma v bytě?

Mrkev je kořenová plodina, která je ceněna pro svou univerzálnost a mnoho užitečných vlastností.

Ne bez důvodu, každý letní obyvatel vezme několik lůžek pod mrkev - zelenina je z hlediska kultivace docela nenáročná, ale v zimě je velmi náchylná k rozkladu a vadnutí.

Správně konzervování mrkve je někdy obtížnější než pěstování.Ale s kompetentním přístupem vám kořenová plodina nezpůsobí žádné potíže a nezachová užitečné vlastnosti.

Funkcestruktury

Aby byla kořenová plodina dobře zachována až do jara, musí mít určitou strukturu a složení.Mrkev určená ke skladování by měla obsahovat vysoké procento pevných látek, cukrů a karotenu.

Čím sušší je mrkev, tím odolnější je vůči patogenním bakteriím a mikroorganismům, což vede k znehodnocení produktu.

Zvláštní pozornost by měla být věnována tvaru zeleniny .Zkušení zahradníci tvrdí, že mrkev střední velikosti a kuželovitého tvaru se nejlépe skladuje.Je nepřijatelné skladovat mrkev s poškozením kůry, promáčknutím, incizí.Velmi rychle se stane nepoužitelným a může „nakazit“ zdravou plodinu.

Odrůdy

Ne všechnyrůzné druhy mrkve jsou vhodné pro dlouhodobé skladování.Hlavním ukazatelem charakterizujícím schopnost kořenové plodiny udržet užitečné vlastnosti po dlouhou dobu a nezhoršovat je udržování kvality.Závisí to na rychlosti zrání mrkve a na odhadovaném datu sklizně.

Hlavním principem je toto: čím později byla mrkev vysazena a čím později dozrála, tím déle vydrží.Proto je vhodné zvolit odrůdy s pozdním zráním nebo odrůdy se střední zralostí.

  • Pozdní zralá mrkev s dobrou udržovací kvalitou- Valeria, Forto, Vita Longa, Moskevská zima, Karlena, Flaccoro.
  • Mrkev v polovině sezóny- Nesrovnatelná, Nantes-4 a Callisto - jsou považována za nejlepší pro pokládku na zimu.
  • Hybridní odrůdy s pozdním zráním- Tinga F1, Totem F1.Kromě udržení kvality se vyznačují vynikající produktivitou.
Důležité! Mrkev určená pro zimní skladování by měla být vyzrána a sklizena včas.Při zralé kořenové plodině začnou spodní listy vrcholků vyschnout.

Které odrůdy jsou vhodné ke skladování, jsou zde podrobně popsány .

Způsoby skladování ve sklepě

Sklep je ideální zimní úložiště pro mrkev .Je však relevantní pouze pro soukromé domy.Tuto metodu však mohou využít i majitelé chalup, kůlen nebo garáží s dobře vybaveným sklepem.Někdy se majitelům bytů v prvním patře domů podaří „vybavit“ sklep pro skladování zeleniny a domácích produktů.

Ve sklepě speciálnípodmínky: optimální teplota je asi 2 stupně a relativní vlhkost je 90–95%.Místnost by měla být větraná, ale bez intenzivního přívodu vzduchu, jinak začnou vrcholy klíčení.

Jak skladovat ve sklepě:

  1. V dřevěných nebo hustých lepenkových krabicích s víkem- jsou umístěny na malém stojanu, který chrání předvlhkost, 15 cm od stěn.
  2. U cibulových slupek- mrkev se umisťuje do velkých pytlů posypaných slupkami, pak by měl být každý pytel svázán.
  3. U jehličnatých pilinse používají krabice a jiné nádoby, mrkev a jehly se pokládají do vrstev.
  4. Ve směsi vlhkého písku a křídy- se látka nalije do krabičky, mrkev se tam položí se silnou špičkou nahoru.
  5. V plastových sáčcích- v sáčcích vytvořte několik otvorů níže pro kondenzaci, aby odtékaly, položte plodinu na police a stojany bez vázání obalu.

Kde je lepší?

Kde je lepší držet mrkev a řepu v městském bytě?Pro majitele bytů je mnohem těžší udržet mrkev do jara a vybrat si místo, kde si můžete zarezervovat zeleninu. Existuje několik způsobů skladování kořenových plodin v bytě :

  • Zasklená lodžie nebo balkon - mohou být alternativou ke sklepu.V tomto případě můžete použít metody, které se používají pro skladování v suterénu.
  • Cool spíž.
  • Uzavřené a kryté schodiště.
  • Lednička.
  • Mraznička.
  • Ve sklenicích v sušené formě.

Jak na to?

Nejjednodušší způsob, jak udržet mrkev tak, aby nezaschla a nezhoršila se, je umístit ji na prosklenou lodžii nebo balkon.To však vyžaduje přísnou kontrolu teplotního režimu.Pokud místnost zamrzne, plodina zamrzne a stane se nevhodnou pro jídlo.Pokud je balkon teplý, pak zelenina rychle vyroste a zhorší se.

Možnosti skladování na balkóně :

  1. Mrkev je složena do dřevěných nebo lepenkových krabic a plody by se neměly dotýkat.Měli byste také připravit mokrý písek a nalít jim kořenové plodiny.
    Popel je někdy smíchán s pískem - má baktericidní vlastnosti.
  2. Neprané kořenové plodiny se ukládají do krabic ve vrstvách - každá vrstva se přenáší novinami.Krabice je nahoře pokryta plastovým obalem pro udržení optimální úrovně vlhkosti a nahoře hustým hadříkem.
  3. Metodu sklizně mrkve v cibulových slupkách lze obdobně jako ve sklepě použít také v bytě.Ale v tomto případě může zelenina postupem času vyblednout.
  4. Neotevřená neloupaná mrkev je volně zabalena v dřevěné krabici.Krabice je pečlivě zabalena vatovou přikrývkou, aby se dovnitř nedostal vzduch a sluneční světlo.Nad nádobou lze přikrýt plsť.
  5. Připravte krémový jíl.Každé ovoce se spouští na hlínu, přirozeným způsobem se suší, složí do plastového sáčku a sváže.Jíl vytváří nepropustnou skořepinu, která zabraňuje vysychání apronikání mikroorganismů K přípravě jílového roztoku se jíly dvakrát vylijí vodou - poprvé na bobtnání, druhýkrát - na den, dokud se nevytvoří tekutá konzistence.
  6. Parafin pomůže konzervovat mrkev po dlouhou dobu.Funguje to jako hlína.Je nutné roztavit dostatečné množství parafínu (v souladu s objemem plodiny), snížit každou kořenovou plodinu, vyjmout ji a vysušit.Můžete tedy vyrobit polotovary nejen pro skladování na lodžii, ale také v lednici.
  7. Kořenovou plodinu vložte do lepenkových krabic spolu s křenovými kořeny.Na každých 20 plodů je v nádobě odebrán 1 průměrný křenový oddenek a rovnoměrně distribuován.Během skladování musí být krabička pevně uzavřena.
  8. Několik mrkve (2–3 kusy) a jeden malý kořen křenu jsou ovinuty přilnavou fólií a umístěny na jakýkoli balkon nebo lodžii.
  9. Piliny se nalije na dno hlubokého boxu vrstvou 3-5 cm, poté se položí mrkev, nahoře je další vrstva pilin (1-2 cm) a tak dále, dokud není nádoba naplněna.
  10. Skladování ve vakuových pytlích k zamrzání není schopno dlouho uchovat čerstvost a integritu kořenových plodin.Tuto metodu však můžete použít, pokud potřebujete sklizeň uložit, například až do Silvestra.Mrkev se vkládá do nepropustných sáčků a umístí se do chladničky nebo na balkon.
Někteří majitelé experimentují a používají několik metod skladování najednou.Například jsou uloženy v bednách s slupkami nebo kořenové plodiny ošetřené hlínou jsou umístěny do písku.

Pokud mrkevtrochu, můžete použít spížpro uložení.Mrkev předem otřete, odstraňte přebytečnou špínu a zemi, zabalte každé ovoce do novin a náhodně stohujte do krabic.

Alternativní způsob skladování je způsob sušení.Zeleninu můžete sušit přirozeným způsobem - venku za suchého slunečného počasí.A můžete použít kuchyňské spotřebiče - mikrovlnná trouba, trouba, elektrický sušič.Na výstupu se získají drcené kousky, které lze po dlouhou dobu skladovat v běžných bankách s víky.

Jak uchovat mrkev v lednici, metoda č. 1:

Jak uchovat mrkev v lednici, metoda č. 2:

Jak zajistit delší čerstvost zeleniny?

Aby bylo možné konzervovat mrkev co nejdéle, je nutné plodinu řádně připravit:

  1. Mrkev je přísně zakázána umývat (o tom, zda umýt mrkev pro skladování, přečtěte zde ).Jedinou výjimkou je zelenina na sušení a zmrazení.
  2. Celá šarže mrkve je pečlivě zkontrolována.Shnilé, zmrzačené a poškozené ovoce musí být zlikvidováno.
  3. Tříděné vzorky jsou přirozeně mírně suché.Lepší - ve větru a ne na přímém slunci.V takovém případě musíte občas ovoce změnit.
  4. Sledujte teplotu a vlhkost ve skladu.

Praxe ukazuje, žes výhradou technologie přípravy a skladování kořenů lze mrkev ukládat:

  • 1 rok- za použití parafinu, jílu;
  • půl roku- v pytlích s cibulovými slupkami, bednami s pískem, popelem nebo pilinami;
  • 2-4 měsíce- v plastových sáčcích;
  • 1-2 měsíce- v lednici.

Proč je zelenina špatná?

Mnoho hostitelů dělá typické chyby při skladování kořenových plodin.To vede k předčasnému znehodnocení produktu, ztrátě chuti a prospěšných vlastností.

  1. Proč mrkev hnije? Místnost je vlhká.V tomto případě se kondenzát usazuje na ovoci a vyvolává množení mikrobů.

Řešení: provětrejte místnost, vybavte stojan na krabici nebo sáček a pravidelně vyřaďte ovoce.

  • Proč vyrůstá mrkev? Nejsou dodržována pravidla pro vrcholy listů ani teplotní podmínky (místnost je příliš teplá).

Řešení: nakrájejte vrcholy na řapík, přemístěte je do chladicí místnosti, obrobek pravidelně kontrolujte a třídějte.

  • Proč mrkev vadne? Byla porušena pravidla pro montáž a sušení kořenové plodiny, mrkev přeexponovaná slunci nebo sklizená příliš brzy.

Rozhodnutí: přijmout vlastní chyby a zabránit podobné situaci příští rok.

Další tipy a upozornění

  • Nedoporučuje se skladovat mrkev ve stejné místnosti s jablky.Ovoce produkuje ethylen, což vede k kazení mrkve.
  • Zelenina, která se pěstuje po dlouhou dobu na stejném pozemku aintenzivně ochucené dusíkatými hnojivy, nebudou dlouho skladovány.
  • Časový interval mezi sklizní a skladováním musí být omezen na minimum - několik dní.
  • Husté a šťavnaté ovoce se nejlépe uchovává, zatímco malé a tenké ovoce se nejlépe konzumuje brzy.

Skladování mrkve je obtížný úkol, ale proveditelné.Při dodržení pravidel sklizně a záložek pro skladování můžete po celou zimu poskytnout sedm vitamínů.