Krásné hrozny s dlouhou životností - „Typhi“

Kultura pěstování hroznů má kořeny vstarověkém Egyptě .Před více než 6 miliony let byli Egypťané jako první pěstitelé.

Poprvé naši předkové pochopiliproces růstu před 1500 letyna území moderního Krymu a státu Urartu (Zakavkazsko).V té době bylo v hroznech celkem 10 rodů avíce než 600 druhů .

Ale moderní kultura kultivace se samozřejmě liší od kultury používané našimi předky.

Moderní rostliny podléhají škodlivým vlivům na životní prostředí: výfukové plyny, průmyslové emise, různé přírodní katastrofy ovlivňují nejen lidi a zvířata, ale také všechny typy rostlin. Hroznynejsou výjimkou, a proto je nutné se o ně postarat, aby bylo možné získatdobrou úrodu .

Různé odrůdy se od sebe liší nejen formou bobulí, chutí, ale také dobou zrání.Tento článek bude hovořit o odrůdě Typhi.

Co je to za druh?

Typhi je ve dvou formách:

  • Typhi je bílá;
  • Typhy pink.

Bílé a růžové typhi jsou klasifikovány jako stolní odrůda .Lze je také připsat vinařskému pohledu.

Vyrábí se vínotakový:

  • Silný;
  • Jídelna;
  • Dezert.

Mezi vinné hrozny patří Kraseny, Montepulciano a Merlot.

Typhi se také dobře přizpůsobuje přepravním podmínkám, a proto se často pěstuje komerčně.

Má dlouhoutrvanlivost .Typhi lze uchovávat v ledniciaž šest měsíců .

Dlouhá skladovatelnost je rovněž způsobena Amirkhan, Zagrava a Libye.

Hrozny typhi: popis odrůdy

Shluky růžového typhi jsou ve tvaru kužele.Nejčastěji jsou velké nebo velmi velké.Velikost jednoho shluku je 19x27 cm.

V závislosti na tvaru shluku se může hmotnost jednoho shluku lišitv rozmezí od 470 do 540 g(pro středně velké plody)až 1,5–2 kg(zejména u velkých bobulí).

Bobule mají také velké formy.Velikost jednohobobule je 18x26 mm .Barva ovoce se liší v závislosti na straně, na které hrozny rostou.

Tyto odrůdy se liší také u velkých bobulí Atos, Pleven Muscatny a Zarevo.

Pink Typhi má na slunné straně malinový a fialový odstín a zelenožlutý s růžovým odstínem ve stínu.Bobule bílého Typhi jsou světle zelené barvy, bez ohledu na stranu.

Plody mají hustou a pružnou kůru pokrytou tečkami a voskovým povlakem.Uvnitř bobule je kůra jasně červená.Maso je křupavé, má mírnou svíravost.K ochutnání bobule jsou med a šťavnaté.

Hrozny obsahují velké procentocukru(20-24%) .

Ve středu bobule jsou 1-2 malá semena. Šťáva typhi nemá žádnou barvu .

Vysoký obsah cukru je rovněž znám Aladin, Delight White a King Ruby.

Fotografie z hroznů Pink Typhi:




Fotografie z hroznů White Typhi:


Historie výběru a šlechtitelská oblast

Typhi je známo již od starověku.

První zmínka o něm se objevujeve 12. až 13. stoletínl.

Úplně prvními vinaři byli Arabové, kteří jej přivezli do střední Asie.

Jméno Typhipochází z názvu arabskéhopřístavu Taef (الطائف) , odkud tento hroznový výjezd začal svou cestu.

Dlouho se pěstuje na plantážích Bukhara a Samarkand, odkud se následně rozšířil na jiná území.V současnosti se pěstuje na území Gruzie, Dagestánu a Tádžikistánu.Typhi patří k východním odrůdám.

Vlastnosti

Produktivita jednoho keře dosahuje okouzlujících ukazatelů:až 20 tun na 1 hektar .Ale dobré výnosy jsou možné pouze s náležitou péčí.

Vynikající ukazatele výtěžnosti jsou rovněž demonstrovány Darem Magaracha, Rkatsitelim a výročí Khersonova letního obyvatele.

Vzhledem k tomu, že hrozny jsou na rozdíl od jiných bobulí a ovoce rozmarné a vyžadují pečlivou pozornost a péči.Keře by měly být upraveny včas.Vyznačuje se silným růstem a bohatou produktivitou.


Odolnost proti mrazu je extrémně nízká, proto se očekává zvláštní péče.Před začátkem chladného počasí by se hrozny měly odstranit z mříží a pokrýt plody speciálním filmem nebo jiným vhodným materiálem.

Kdykoli je to možné, měl by se typhi pěstovat pouze v jižních teplých oblastech bez mrazu.

Velmi se jim líbí teplo Hadji Murat Strashensky a Helios.

Typhy se dobře přizpůsobuje podmínkám prostředí, jako jsou:

  • Je dokonale odolný vůči vnějším faktorům prostředí.Roste bezpečně na různých typech půd.V Uzbekistánu se vyznačuje relativní tolerancí k suchu.
  • Na rozdíl od jiných východních odrůd je Typhi rezistentní vůči houbovým chorobám.Hlavním nepřítelem odrůdy je roztoč pavouk.U tohoto konkrétního parazita má velké procento lézí.

Nemoci

Postiženo chorobami, jako jsou:

  • Plísně -nebezpečné onemocnění, které postihuje všechny orgány vinné révy: listy, výhonky, květenství a samozřejmě i samotné plody.
  • Oidium je časté a velmi nebezpečné onemocnění, které pokrývá bobule šedým povlakem.

Za účelem ochrany a ochrany hroznů před plísňovými chorobami je nutné v místech pěstování zasadit růžový keř.

Vzhledem k tomu, že růže je citlivá na stejné plísňové onemocnění, jedná se o určitý druh varovného indikátoru možného hrozícího nebezpečí.

Mají podobné sklony k plísnímchorobám je růže vystavena zpravidla o dva týdny dříve, což pomáhá chránit hrozny před možnou nemocí.

Vlastnosti

Pink Typhi, stejně jako bílá, nemají prakticky žádné rozdíly.Jsou podobné velikosti, mají stejné agrobiologické vlastnosti a vlastnosti.Shluky jsou kuželové a bobule jsou oválného a válcovitého tvaru.

Jsou klasifikovány jako stolní odrůdy, které majívysokou produktivitu a nízkou odolnost proti mrazu .

Oba jsou náchylní ke stejným mykotickým chorobám.

Nicméně existuje několik charakteristických rysů.Bílý typhi se mírně liší ve tvaru bobulí od svého kongeneru.Bílé bobule jsou více zaoblené a růžové podlouhlé ovály.

Samozřejmě se liší v barvě.

Bobule jsou bílé ve světle zelené barvě s růžovým odstínem a růžové Typhi je tmavě růžové s purpurovým odstínem.

Ve všech ostatních ohledech se bílý a růžový typhi neliší.

Vinařstvíje velmi delikátní a pečlivá práce.

Hrozny jsou svou povahou rozmarné a podléhají mnoha vnějším environmentálním faktorům, které nepříznivě ovlivňují jeho strukturu a chuť.Vyžaduje to zvláštnídůkladnou péči .

Zkušený vinař je prostě povinen znát většinu stávajících odrůd, protože každá z nich se od sebe liší nejen tvarem a barvou bobule, chutí, dobou zrání a mnoha dalšími.vlastnosti.

Ale pouze ti lidé, kteří jsou skutečně oddaní a často věnují svůj život procesu pěstování hroznů, se nejčastěji podílejí na kultuře vinařství!