Kukuřice: jak vařit, aby bylo měkké a šťavnaté?

Kukuřice je velmi chutný a zdravý produkt, který se při vaření často používá.

Je konzervovaný, vařený, smažený, z něj se vyrábí olej a vařená kaše, používá se k výrobě tyčinek a popcornu.

Popularita této obiloviny se vysvětluje nejen její všestranností při použití, ale také její zvláštní chutí a užitečností.

Užitečné vlastnosti

Použití tohoto produktu má příznivý účinek na celé tělo,doplňuje zásobu mnoha základních stopových prvků. Kukuřice ve svém složení obsahuje:

  1. Vitamin E- antioxidant, tóny, stimuluje imunitní systém, podporuje regenerační procesy.
  2. Niacin PP- podílí se na metabolismu, snižuje hladinu cukru, čistí krevní cévy, spolu s vitaminy A a B posiluje nervový systém a podporuje celkový tón těla.
  3. Kyseliny- přispívají k regulaci cholesterolu v krvi.
  4. Makro a mikroelementy:
    • draslík, kosti zpevňující fosfor, bojují proti nespavosti;
    • hořčík - uklidňuje nervový systém, zlepšuje trávení;
    • Nervový a svalový systém potřebuje sodík;
    • železo, zinek,Mangan - napomáhá růstu a přirozené obraně těla, předchází onemocněním kloubů.

Pravidelné používání tohoto produktu může přinést spoustu výhod pro mladé i zralé organismy.Chcete-li to provést, musíte být schopni vybrat a vařit.

Jak si vybrat?

Pro vaření je třeba zvolit mladé uši světle žluté barvys měkkými zaoblenými zrny.Kontrola zralosti kukuřice je velmi jednoduchá.Po zlomení zrna je třeba ho stlačit prsty.Je-li šťavnaté, měkké, pak je ucho vhodné k vaření.Vytvrzená suchá zrnitá zrna znamenají, že kukuřice je přezrálá.Může být také svařován , ale bude to trvat dlouho a chuť se bude výrazně lišit.

Je třeba připomenout, že je lepší neužívat krmnou kukuřici, jinak může chuť zklamat.Při výběru byste také měli věnovat pozornost listům.

DŮLEŽITÉ! Pokud na klasu nejsou žádné listy, pak to nejčastěji znamená lepší zpracování zeleniny pesticidy.Používání takových výrobků může být zdraví škodlivé.

Ideální skok se zelenými přilehlými listy, neloupaných stigmatů, by byl ideální. Známkou zralosti budou nažloutlé listy vyčnívající z klasu.

Pomalý listoví a nedostatek šťavnatosti v zrnech naznačuje, že klas byl trhán dlouho a začíná vysychat, což znamená, že jeho chuť a užitečnost byly významně ovlivněny.

Kukuřičné klasy by neměly být skladovány po dlouhou dobu. Jsou rychléztratí své vlastnosti, vyschnou, ztvrdnou, hnijí.Proto jsou okamžitě připraveny.Také, při výběru, musíte se pokusit vyzvednout klasy stejného stupně zralosti a přibližně stejné velikosti, pak bude kukuřice vařena rovnoměrně.

Příprava

  • Před vařením musíte očistit klasy listů a stigmat.
  • Část listů může být položena na dno pánve, takže kukuřice bude chutnější a nepřilepí se ke dnu.
  • Pokud jsou nahoře shnilá zrna, musí být nařezána, velké klásky rozřezány na polovinu.
  • Poté by mělo být kukuřici namočeno jednu hodinu do studené vody a poté důkladně opláchnuto tekoucí vodou.Můžete to udělat bez namáčení, pokud jsou uši mladé (mléčné výrobky).

Vaření v květináči

Jak vařit tak, aby bylo měkké, šťavnaté a chutné?Pro vaření kukuřice v hrnci na sporáku existují obecná pravidla .Aby byl šťavnatý, chutný a měkký, je vždy umístěn pouze ve vroucí vodě. Stupeň připravenosti lze určit podle chuti oddělením osiva pro vzorek.

Kolik mám vařit, aby bylo měkké?Mladá kukuřice se vaří rychle, ne více než půl hodiny, zralá - asi hodinu, stará - nejméně dvě hodiny (jak vybrat a vařit mladou kukuřici, řekli jsme zde a tohoto článku se dozvíte, jak a kolik vařit zralou a přezrálou zeleninu).

DŮLEŽITÉ! Solení kukuřice během vaření je nutné pět minut před vařením.Pokud to uděláte dříve, zrna ztvrdnou,ztratit svou šťavnatost.

Mléko

  1. Do hrnce s vroucí vodou upusťte umyté a loupané uši, počkejte, až se objeví, a oheň snižujte ze silného na mírného, ​​vařte 5-10minut.
  2. Poté z vody, soli a pokapeme rozpuštěným máslem.

Další informace o tom, jak a kolik vařit mléčnou kukuřici, najdete v tohoto článku.

Zralé

  1. Oloupejte a umyjte kukuřici, neházejte listy.
  2. Ponořte uši do studené vody po dobu nejméně jedné hodiny.
  3. Část listů vložte do vroucí vody, přiveďte k varu, uši sklopte, počkejte, až se opět vaří, snižte teplotu a vařte 40–50 minut, přikryjte pokličkou.
  4. Poté, lehce sůl, přidejte zbývající listy a vařte dalších 5-10 minut.
  5. Odstraňte hotovou kukuřici, osušte ji, osolte ji máslem a přidejte podle chuti.

Pro podrobnosti o tom, jak učinit tvrdou kukuřici velmi chutnou, si přečtěte tento materiál.

Recepty pro dvojitý kotel

Požadováno:

  • kukuřice na klasu;
  • máslo;
  • ořech;
  • pozemní kardamom;
  • sůl.

Příprava:

  1. Klásky pro dvojitý kotel by měly být vybrány mladé, nakrájené na stejné porce a umístěny na stejné úrovni, aby se rovnoměrně vařily.
  2. Nádobu předem namažte pro vaření máslem nebo rostlinným olejem.
  3. Doba vaření 30–40 minut.
  4. Přidejte 15 g másla v kastrolu50 gramů drcených vlašských ořechů, kardamom.
  5. Kukuřici položte na talíř, osolte arašídovou omáčkou a sůl přidejte zvlášť.

Zde se můžete dozvědět více receptů na výrobu kukuřice v dvojitém kotli .

Podívejte se na video o tom, jak vařit kukuřici tímto způsobem.

V mikrovlnné troubě

Velmi jednoduchý a rychlý způsob vaření klasů.

  1. Namočte je neošetřené po dobu jedné hodiny, vložte do plastového sáčku a přidejte 2 polévkové lžíce vody.
  2. Pytel pevně uzavřete, vytvořte 2-3 otvory pro výstup páry a vložte do mikrovlnné trouby na 10-15 minut.
  3. Oloupanou kukuřici oloupeme, namažeme ghí, sůl.

Jak rychle vařit kukuřici v mikrovlnné troubě v sáčku, přečtěte si zde a tohoto článku najdete nejlepší recepty na vaření zeleniny v mikrovlnné troubě.

Zrna bez uší

  1. Zrna oddělte, dobře opláchněte, vložte do misky, nalijte vodu.
  2. Vařte pod víkem asi 30 minut.
  3. Poté přidejte trochu zelené petrželky, kopru a másla a vařte dalších 10 minut.

Smažení

Aby bylo jídlo chutné a nespálené, musí být pánev vybrána se silným dnem.Recept je docela jednoduchý.

Nezbytné ingredience:

  • klasy kukuřice - 2 kusy;
  • slunečnicový olej - 20 ml;
  • máslo - 30 g;
  • sůl - 1/4 lžičky


Příprava:

  1. Propláchněte klásky,oloupejte, nakrájejte na porce, smažte na mírném ohni ve slunečnicovém oleji na obou stranách po dobu pěti minut.
  2. Poté přidejte 50 ml vody, snižujte teplo a vařte bez víka, dokud se voda neodpaří.
  3. Změkněte máslo, smíchejte se solí a připravte kukuřici.
DŮLEŽITÉ! Na vaření v pánvi je vhodná pouze mladá kukuřice, zralá zrna se ukážou jako příliš tvrdá.

V peci

  1. budete potřebovat hlubokou nádobu, jejíž dno musí být namazáno máslem.
  2. Poté do něj vložte oloupané a důkladně umyté uši.
  3. Nalijte horkou vodu do středu misek a zakryjte fólií.
  4. Odeslat do trouby, předehřáté na 180 až 200 stupňů po dobu 30 minut.

Zde se dozvíte více receptů na vaření kukuřice v troubě .

Jak uložit hotové zboží?

Je lepší ukládat připravenou kukuřici na klasy. Nejjednodušším způsobem by bylo zabalit každé ucho do přilnavé fólie a umístit do chladničky.Skladovatelnost pro takové skladování je malá, asi tři dny.Během této doby stačí zahřát produkt v mikrovlnné troubě, zůstanou zachovány všechny užitečné a chuťové vlastnosti.

Aby vařená kukuřice mohla přežít déle, je třeba ji mírně solit.Sůl je přírodní konzervační látka, která pomáhá udržovat kvalitu produktu.

Aby bylo možnédlouho uchovat hotovou kukuřici, musíte použít zmrazení. Každé ucho pevně zabalenépřilepte film a vložte do mrazničky s rychlým zmrazením.Takto lze produkt skladovat až jeden rok.

Chcete-li rozmrazit klas, musíte jej přenést z mrazničky do chladničky a počkat na požadovaný stav.Použití mikrovlnné trouby se v tomto případě nedoporučuje.Správné zmrazení vám umožní ušetřit nejen chuť, ale také všechny prospěšné vlastnosti kukuřice.

DŮLEŽITÉ! Aby se předešlo tvorbě nadměrného ledu během zmrazení, měly by být klasy po vaření hozeny do cedníku a ponechány odtéct vodu.

Příprava kukuřice a její skladování nevyžaduje zvláštní dovednosti.Dodržováním jednoduchých doporučení pro zpracování, výběrem receptů a způsobů vaření můžete pomocí této chutné a výživné zeleniny získat po celý rok nezbytné látky a prvky těla.