"Liya" - stolní forma hroznů raného zrání

Všechny odrůdy révy mají určité vlastnosti.

A někdy je téměř nemožné vybrat tu nejlepší odrůdu.

Profesionální chovatelé a jednoduše amatéři vytvářejí každý rok nové odrůdy.

Jednou z těchto nových forem je hrozna Leah.

Historie výběru

Vytvoření této mladé odrůdy patří k proslulému V.V. Zagorulkovi.Kdysi milovník a nyní chovatel, který je známý mezi vinaři.

Nedávno vytvořil křížením druhu Arkady a Atlant Zaporizhzhya novou experimentální odrůdu „Liya“.

Vitalij Vladimirovič zobrazuje své kultury ve vesnici Kamenka, která se nachází na břehu Dněpru.Jeho ruka také patří Asya, Ruta a Vodograi.

Co je to za druh?

„Leah“ označuje hybridní bílý stolní hrozen.Jídelní forma je určena pouze k čerstvé spotřebě.

Data zrání jsou velmi rychlá a raná odrůda.Kultura je silně rostoucí a snadno toleruje mrazy až do -21 ° C, proto je považována za mrazuvzdornou.

Odrůdy bílé tabulky také zahrnují Vostorg Bely, Amethyst Novocherkassky a Amirkhan.

Liya hrozny: popis odrůdy

Bobule této odrůdy jsou světle žluté s růžovým nebo zeleným odstínem.Tvar je oválný, vejčitý a dokonce kulatý.Velikost plodu je poměrně velká.Bobule mají hmotnost až 18 gramů, o objemu 30x35 mm.

Karmakod, Ataman Pavlyuk a Anyuta se může pochlubit také velkým ovocem.

Vláknina z ovoce se vyznačuje tvrdostí, hustotou a velkou šťavnatostí.Mají charakteristickou krizi.Při jídle je slupka téměř neviditelná.

Réva na keři roste velmi rychle.Shluky na něm jsou velké, atraktivní vzhledu, jejich hmotnostní průměry jsou 400–900 gramů.V některých případech jejich hmotnost v praxi dosáhla 2 kilogramů.V jednom roce rostlina dává růst vinné révy o 1,5–3 metry.

Bobule jsou velmi sladké, sladkost ovoce „Leah“ přímo závisí na počtu slunečných dnů.Čím je léto teplejší, tím více cukru berry shromažďuje.

Dobrá akumulace cukru se také liší podle Bazhena, Red Delight a Early Purple.

Ovoce má klasické hroznové tóny, bez cizích plácnutí.Sladké, osvěžující, s mírnou kyselostí.

Fotografie

Na obrázku níže můžete vidět vzhled hroznů „Liya“:

Vlastnosti

Hrozny se dobře šíří metodou řízků, výhonky rostou přátelsky a dostatečně rychle.Pouzdra jsou odolná vůči povětrnostním vlivům.

Hrách není pozorován ani při změnách počasí v důsledku deště a chladu.

Očkovánírůzné keře dávají zcela různé formy bobulí, od oválných po kulovité.

Keře jsou kořeny, a proto má mladý růst stejné chuťové vlastnosti jako matkový keř.

Data zrání hroznů jsou velmi brzy.Bobule mají plnou zralost 110–115 dní po začátku růstu výhonků, což bez problémů dozrává.Mezi odrůdy raného zrání patří transfigurace, gordey a Julian.

Květy této odrůdy jsou bisexuální, což umožňuje rostlině samoopylit bez problémů.

Podle tvůrce formy Zagorulko je odrůda velmi rezistentní na běžné hroznové choroby, jako je plíseň a oidium, přibližně 3,5-4 body.Praktikující vinaři však hlásí vyšší procento chorob.

Odolnost proti mrazu uvedená v charakteristikách „Leah“ je až -21 ° С.To je považováno za dobrý ukazatel, ale jakákoli kultura hroznů by však měla být chráněna na zimu.Při takovém mrazu, ačkoli rostlina neumírá, bude část révy poškozena chladem.

Trsy odrůd jsou dobře přepravovány a během skladování nejsou poškozeny. Shakhtar, Hrabě Monte Cristo a Muscat Dievsky mají stejné rysy.

Odrůda je velmi citlivá na nadměrné zalévání a dlouhodobé deště.Při nadbytku vlhkosti v půdě bobule praskají a přitahují vosy, což se u integrity skořápky vůbec nepozoruje.

Péče a pěstování

Výsadba Leah je nejlepší na slunných místech, na lehké půdě, sstrana domu nebo plot chránící hrozny před severními větry.

Réva a růst řízků zrají bez zvláštního vrchního obvazu, ale pro kvalitu a sladkost bobulí je nezbytná výživa půdy.Nedostatek organických látek poskytuje silné drcení bobulí a kyselou chuť.

Stejně jako jiné odrůdy, i Liya potřebuje roční prořezávání, které se provádí na podzim pro 8–10 očí.To výrazně zlepšuje kvalitu a velikost bobulí a hroznů.

Ochrana proti škůdcům a chorobám

„Leah“ má střední odolnost vůči šedé hnilobě a různým druhům plísní.Zpracování rostliny speciálními prostředky by mělo být prováděno na začátku růstu, během kvetení a vylévání bobulí.

Vosy a ptáci tuto odrůdu nemají rádi, ale dokud trhliny bobule neprasknou.Proto není vhodné zakrývat hrozny mřížkou, pokud plody visí neporušené.

Zkušení pěstitelé nezanedbávají preventivní opatření proti chorobám, jako jsou zarděnka, chlorosa, bakterioza, antracnóza a bakteriální rakovina.

Rostlina podléhá invazi hroznů fyloxér, tzv. Mšice hroznů.Aby se tomu zabránilo, profylaxe se provádí třikrát stříkáním.

Odrůda „Liya“ je letním obyvatelům a vinařům stále špatně známa, ale díky své impozantní velikosti bobule, téměř dosažení velikosti tenisového míče, odolnosti proti mrazu a nemocem je rok co rok populárnější.

Užitečné video

Toto video je o stabilní jídelněhroznový "Leah":