Mrkev pro skladování na zimu: jak správně nakrájet a připravit?

Z ostatních zahradních plodin vyniká mrkev jako zelenina, která je nejobtížněji uchovatelná po dlouhou dobu.Existuje mnoho důvodů pro špatné zimování kořenové plodiny: od nevhodných zemědělských technik po vysokou vlhkost ve sklepě.

Předpokladem jakékoli technologie skladování mrkve je předběžné prořezávání ovoce.Co je to a proč je potřeba postup?Pojďme si o tom promluvit v článku.

Funkcestruktury kořenové plodiny

Kůra kořenové plodiny je tenká a jemná - to vysvětluje jejich obtížné skladování.Škodlivé bakterie snadno pronikají do volné kůže, mrkev rychle klíčí, zamrzá nebo se rozkládá. U zimních záložek je nezbytné vybrat pouze husté a zdravé ovoce , na kterém nejsou stopy mechanického poškození, nemoci.

Mrkev je 80% vody.Ostré kolísání teploty, nadměrná vlhkost nebo suchost v místnosti, vlhkost, špatné čištění suterénu - řada faktorů vede k tomu, že se voda z ovoce začíná vypařovat (mrkev je měkká a ochablá).Vhodné skladovací podmínky :

  • skladovací teplota - 1 - 2 stupně nad nulou (další informace o skladovací teplotě kořenové plodiny viz zde );
  • ukazatele vlhkosti - 90–95%;
  • mírné větrání (bez průvanu).
POMOC! Kořeny jsou nejlépe osázeny na zimu v jámách, sklepy, sklepy.

Spolehlivé dlouhodobé skladování zajistí místnost s umělým větráním vzduchu, kde se udržuje konstantní teplota a vlhkost.Před sklizní nezapomeňte osušit a nakrájet vrcholy mrkve.

Vybereme vhodné odrůdy pro sklizeň

Jednou z podmínek pro kvalitní uchování je výběr vhodných odrůd a kříženců. Do zimních záložek se doporučuje vybírat druhy střední a pozdní zralé.Rané odrůdy špatně udržují vlhkost a jsou vhodné k okamžitému použití - k jídlu nebo konzervování.
Při výběru výsadebního materiálu je vhodné věnovat pozornost balení - zde je vždy uvedena průměrná doba zrání.

Obecné požadavky na ovoce: správný tvar, vysoký výnos, určené k dlouhodobému skladování.S výhradou správné technologie zůstane mrkev čerstvá po dobu 6-8 měsíců.

Které odrůdy si vybrat:

  1. Forto.
  2. Vita Long.
  3. Shantane.
  4. Královna pádu.
  5. Carlen.

Další informace o tom, které druhy mrkve jsou nejvhodnější pro skladování, viz zde.

Co je prořezávání: účel postupu

Před provedením ořezávání je sklizeň a sušení.Při kopání je zakázáno mlátit mrkev proti sobě a třást zemí.To vede k mikrotrhlinám, narušení integrity a zkrácení doby použitelnosti.Pokud je vyžadováno mytí ovoce , je nutné po mytí plodinu dobře uschnout (nechat ji viset na teplém vzduchu po dobu nejméně 1-3 dnů).

Prořezávání mrkve je odstranění horní zelené části. Takový postup pomůže zachovat prospěšné složky v ovoci, zastaví procesy rozkladu a sušení.Pokud listy opustíte, bude aktivně růst, přičemž z plodů bude odebírat vodu a živiny.Oříznutí je nutné na základě cílů a doby skladování.

  • Termín nepřesahuje 3 měsíce.Oříznutí zelené hmoty 2-3 cm nad hlavou zeleniny.
  • 2-4 měsíce.Další využití je pro produkci osiva.Oříznutí je identické s první možností.
  • Dlouhodobé skladování (do příští sezóny).Je nutné oříznout vrcholy spolu s 2-3 mm samotné kořenové hlavy.To zastaví klíčení, mrkev zachová šťavnatost a chuť.

Musím odstranit vrcholy pro údržbu ve sklepě?

Odříznutí zelené části je nutností jakékoli technologie skladování mrkve.Pokud mrkev zůstane po zimu v zemi, vrcholy se odříznou, aniž by to ovlivnilo samotnou plodinu kořene.Pro skladování v suterénu je třeba řežte zeleň a odstraňte bod růstu - odřízněte 2-5 mm od horního okraje ovoce, v případě potřeby , opláchněte kořenové plodiny.

Jak připravit mrkev na zimování: podrobný návod

Příprava mrkve ke skladování je důležitým krokem, kterému je třeba věnovat maximální pozornost (způsob přípravy mrkve ke skladování v zimě viz v našem článku ).

Je zakázáno provádět postup ručně, odříznutím nebo zkroucením vrchů. Je nezbytné používat ostrý nůž a nezanechávat ani malé řízky.Díky oříznutí horní části mrkve se růstové body utopí, zastaví se klíčení, zachovají se původní vlastnosti a chuť.

Jak provést postup?

  1. Oříznutí hlavní zelené hmoty.Je nutné nechat malý tubercle, odříznout vrcholky mírně nad horním okrajem ovoce.
  2. Mrkev se suší 24 hodin na slunci.
  3. Odřízněte 2-4 mm od kořenové hlavy.Jsou-li na povrchu prstencové trhliny nebo jiné léze, je třeba řezat z 5 mm na 1-2 cm.
  4. Odstranění kořenové části - ocasu, protože s nimi začíná úpadek.Kořen musí být odříznut v místě, kde je průměr ocasu 5 mm nebo méně.
DŮLEŽITÉ! Proč se nedoporučuje oříznout „hlavy“ mrkve okamžitě vrcholy?Plody jsou docela křehké a mohou být zlomeny, pokud se nedbale ostříhají.

Další akce - uvedení mrkve v jedné vrstvě na plastovou fólii na zemi, sušení na slunci po dobu 2-3 hodin.Během této doby budou místa plátek pokryta ochrannou kůrou, která zlepší kvalitu skladování.Poté se plody umístí na jeden den na chladné místo a teprve poté se sníží do sklepa.

Také se o nich dozvítepříprava mrkve pro skladování na zimu může být z tohoto článku.

Fotografie

Další fotografie příkladů oříznutí mrkve:


Zimní dnyskladování

Kvalita kořenové plodiny je zajištěna umístěním do písku nebo pilin, plastových sáčků nebo do krabic s hlínou. Nejjednodušší metoda je skladování v suterénu v dřevěných bednách s víkem.Musíte umístit kontejnery ve vzdálenosti 10-15 cm od stěn, protože stěny mohou být vlhké, což ovlivní mrkev.Musíte položit kontejnery na police nebo nízké podpěry.Do 1 krabice by nemělo být umístěno více než 20 kg ovoce.

Jaký druh plniva mám vložit do krabice?

  • Jehličnaté piliny.

    Materiál obsahuje fenol, který zabrání hnilobě a jiným chorobám.Mrkev je složena do krabičky a posypána pilinami.

  • Písek .

    Kořenové plodiny by měly být rozloženy na silném písčitém polštáři (zakryjte polici nebo spodní část krabice).Každá nová vrstva musí být znovu naplněna pískem.Použijte mírně navlhčený písek.

  • Křídový roztok .

    Křída by měla být naředěna vodou na jednotnou konzistenci.Každou mrkev ponořte do roztoku, vložte do krabic a odešlete k uložení.

  • Tekutý jíl .

    Toto je špinavý, ale účinný způsob.Vhodné pro sklepy, v nichž kořenové plodiny často hnijí a kazí se.Z hlíny a vody musíte vytvořit řečníka - protahovací hmotu.Mrkev ponořte do roztoku a vysušte.Jíl by měl plod zcela pokrýt.Po zaschnutí složtemrkev v krabicích nebo koších, níže do suterénu.

  • Plastové sáčky .

    Suché kořenové plodiny musí být složeny v těsných pytlích a spuštěny do sklepa, umístěné na podlaze na ochranné podpěry.Na dně pytlů vytvořte několik otvorů, aby měl kondenzát výtok.Sáček neuzavírejte ani nezavazujte.

Pro skladování můžete také použít mechové nebo plátěné tašky.

Doporučujeme, abyste se seznámili s jinými metodami konzervování zeleniny:

Pokud se něco pokazilo?

V průběhu celého období skladování mrkve je důležité zajistit, aby nehnilo, nerostlo a neztránilo svou chuť a prodejnost.Z fyzikálních procesů je největším rizikem odpařování vlhkosti.Mrkev má malou tloušťku kůže, obsahuje mnoho koloidů - to má vliv na intenzivní ztrátu vlhkosti.Mezi možné výsledky patří snížení hmotnosti, vadnutí, ztráta komerčních kvalit.

Aby se těmto změnám zabránilo, je důležité zajistit dobrou výměnu vzduchu a konstantní teplotu.Pokud byl zjištěn úpadek, musí být zasažené ovoce odstraněno, místo hniloby a přilehlé kořenové plodiny posypané haseným vápnem nebo křídou.Při hromadné hnilobě je třeba co nejdříve roztřídit a prodat (použít) veškerou mrkev.

Další tipy a upozornění

Prvním zpracováním mrkve před uskladněním je čištění, řádné oříznutí desek a sušení. V době sklizně je nezbytné zničit poškozenou zeleninu.Po oříznutí zeleně musíte počkat na vytvoření suché kůry v místě řezu a teprve poté snížit mrkev do sklepa.
Konečná doba použitelnosti závisí na zvolené technologii:

  1. jíl a piliny pomohou uchovat plody, dokud se nezíská nová plodina;
  2. vlhký písek - 7-8 měsíců;
  3. běžné dřevěné kontejnery bez plniva - 4-7 měsíců;
  4. plastové sáčky - 3-6 měsíců.

Pravidelná kontrola plodiny, odstraňování poškozeného ovoce a prořezávání zarostlých vrcholků prodlouží období a zlepší kvalitu již v suterénu.Je důležité vzít v úvahu, že během skladování hraje rozhodující roli stav vrcholů.Čím větší je velikost levého konopí, tím rychleji začne kořenová plodina klíčit.

VAROVÁNÍ! Jediným nežádoucím sousedem pro kořenové plodiny je jablko.Ovoce produkuje ethylen, který ovlivňuje chuť mrkve.

Pokud suterén zamrzne, musí být krabice s mrkví dodatečně pokryty plstínebo jiným tepelně izolačním materiálem.Nejprve by se mělo používat malé a tenké ovoce, protože rychleji schne.Větší mrkev se správným přístupem bude ležet až do jara a léta.Nezapomeňte izolovat zeleninu od přímého slunečního světla a vlhkosti.

Prořezávání mrkve před snášením na zimu - povinnépostup.Konečný termín a kvalita skladování plodiny závisí na kvalitě jejího provádění.Musíte ostříhat vrcholky ostrým nožem nebo nůžkami, nezanechávají žádné body růstu a konopí.Kořenová zelenina by měla být snížena do suterénu až poté, co jsou místa řezu pokryta ochrannou fólií.