Nejlepší způsoby skladování mrkve v zimě a pravidla pro kopání a přípravu zeleniny

V chladném období se chci potěšit čerstvou a chutnou zeleninou.Šťavnatá sladká mrkev milují dospělí i děti.

Tato jasná kořenová plodina je bohatá na vitamíny a minerály a v zimě, když nášmu tělu chybí živiny, bude jíst čerstvé mrkve nejen chutné, ale také zdravé.Přečtěte si více o způsobech skladování mrkve v našem článku.

) Vlastnosti zeleniny

Vlastnosti složení a struktury mrkve umožňují její použití pro skladování, a ačkoli tato zelenina není příliš vybíravá, vyžaduje splnění určitých podmínek.

Aby byla mrkev dobře skladována, je nutné při výsadbě přísně dodržovat dobu setí a sklizená plodina by měla být pravidelně kontrolována na známky úpadku nebo poškození houbovými chorobami.

Vhodné odrůdy

K dnešnímu dni bylo vyvinuto mnoho odrůd a odrůd mrkve se širokou škálou trvanlivosti.Konzervovaná mrkev se nazývá„stolní mrkev“, která má také své vlastní typy:

  • brzy zralé;
  • v polovině sezóny;
  • pozdní zrání.
DŮLEŽITÉ! Ne všechna mrkev jsou však vhodná pro dlouhodobé skladování.

Je zřejmé, žeje lépe uchováno až do jara .odrůdy mrkve speciálně určené pro tento účel:

  1. Předčasné zrání:
    • „Bangor“- velké, šťavnaté,sladký mrkvový hybrid.Ukládá se do jara, aniž by došlo ke ztrátě údajů o chuti;
    • Lagunaje hybrid odolný proti chorobám, který se nebojí mrazu.Má příjemnou chuť a dobrou prezentaci.
  2. V polovině sezóny:
    • „Vitamin“- odrůda je odolná vůči chladu, protože byla vyvinuta speciálně pro dlouhodobé skladování.Tento druh mrkve je nejsladší ve srovnání s ostatními;
    • „Samson“- nenáročný při odchodu, má dobrý vkus, je vhodný pro regiony s jakýmkoli podnebím;
    • „Shantane“- odrůda je půdě nenáročná, odolná vůči praskání, má sladkou chuť a hustotu.
  3. Pozdní zrání:
    • „Flaccoro“- jasně oranžová plodina s velkým kořenem, odolná vůči chorobám;
    • „Královna podzimu“- poměrně dlouhá odrůda, praskající s nadměrným zavlažováním, která není náchylná střílet;
    • „Karlena“- nenáročné na růst, vysoká produktivita, určené k dlouhodobému skladování.

Doba použitelnosti při různých metodách

Jak je lepší a delší uchovávat mrkev do jara a jak to dělat doma,aby v zimě nevyschlo?Je obtížné skladovat mrkev, ale pokud zvolíte správnou metodu, můžete zeleninu uložit na dlouhou dobu.

Skladovatelnost mrkve:

  1. Od 2 do 3 měsíců - v polyethylenuzabalený.
  2. Od 4 do 5 měsíců v parafínu.
  3. Od 5 do 7 měsíců v krabicích.
  4. Od 6 do 8 měsíců v písku.
  5. 1 rok - v hlíně.
  6. 1 rok v jehlach.

Příprava

Aby se zajistilo optimální podmínky pro skladování mrkve, musíte se na to nejprve pečlivě připravit a správné skladování mrkve začíná jejím sklizením.Z velké části závisí na tom, jak dlouho lze kořenovou plodinu uložit, a zachovat její užitečné vlastnosti.

Sklizeň

Jak vykopat mrkev pro skladování?Důležitou podmínkou pro dobré uchování kořenových plodin je sklizeň později (konec září - přibližně začátek října).Odkládání sklizně se však nedoporučuje, při dlouhodobých podzimních deštích je mrkev nasycená vlhkostí, prasklinou a ztrácí chuť.

Zeleninu můžete vykopat pomocí zahradní vidle, abyste nepoškodili kořenovou plodinu, a to nejlépe za suchého počasí.Po vykopání ji nechte uschnout ve stínu. Dále se mrkev rozptýlí v tenké vrstvě a skladuje se při relativně nízkých teplotách po dobu 1–2 týdnů, během nichž se odehrává určitý druh „přirozeného výběru“.

Vykopaná mrkev by měla být vytříděna.Vyberte nejkrásnější a nejzdravější kořenové plodiny.V případě potřeby je očistěte od země a ořízněte vrcholy.

Podmínky

Mrkev je vybíravá zelenina, která potřebuje zvláštní podmínky.K jeho uložení potřebujete čisté, dezinfikované místo s vhodnou teplotou.

Umístění

TIP! Při výběru místa je třeba mít na paměti, že kořenové plodiny se lépe skladují v temné chladné místnosti s vlhkostí vzduchu nejméně 90%.

Obvykle se používá sklep nebo sklep.Pokud taková místa neexistují a musíte skladovat zeleninu bez sklepa, v bytě, pakje lepší použít komoru nebo uspořádat mrkev v nejchladnější části bytu , například,v blízkosti balkonových dveří, na balkoně nebo v lednici.

Neskladujte mrkev v blízkosti baterií nebo radiátorů. Teplota výrazně ovlivňuje bezpečnost kořenových plodin.

Můžete také použít mrazák, pokud potřebujete zmrazit zeleninu.

Obecná pravidla

Navzdory způsobu a za jakých podmínek budou mrkve ukládány , musí být dodržována určitá pravidla záložky pro uložení :

  • mrkev musí být sklízena, loupána, vybírána, sušena, nepoškozená, bez omrzliny včas;
  • je vyžadováno předem připravené místo se všemi optimálními podmínkami pro skladování zeleniny;
  • vyberte vhodný obal;
  • nezapomeňte na podmínky uložení kořenové plodiny.

Způsoby skladování

Existují různé způsoby skladování, z nichž si můžete vybrat nejvhodnější:

  1. Skladování mrkve v písku.

    K tomuto účelu se používá čerstvě připravený mokrý písek (při stlačení v ruce by se nemělo zhlukovat kus písku).To je užitečné, protože písek chrání mrkev před vysycháním apředchází různým nemocem.

    POMOC! Na dno krabičky se nalévá písek o tloušťce 3-5 cm, mrkev se rozloží v malé vzdálenosti od sebe, po které je další vrstva písku atd.
  2. Podívejte se na video o skladování mrkve v písku:

  3. V pilinách.

    Je třeba použít jehličnaté piliny.Díky antibakteriálním látkám, které kořenové jehly obsahují, budou chráněny před škodlivými houbami a bakteriemi.Je nutné položit stejným způsobem jako u písku.

  4. Podívejte se na video o skladování mrkve v jehličnatých pilinách:

  5. V jílu.

    Jíl je třeba zředit vodou na konzistenci zakysané smetany.Poté položte na dno krabice plastovou fólii, položte vrstvu mrkve a nalijte ji hlínou.

    Když roztok zaschne, může být položena další vrstva mrkve, pokryta jílem atd.Existuje další způsob, jak mrkev uložit do hlíny.Je nutné ponořit kořenovou plodinu nejprve do česnekového roztoku, poté do jílu;nechte uschnout a vložte do krabice nebo krabice.

  6. Plastové sáčky.

    Polyethylen si zachovává vlhkost potřebnou pro mrkev.Nejlepší je používat pytle s nosností 5 kg nebo více.Sáčky by měly být ponechány otevřené, aby mrkev neklesla.

  7. V česnekové slupce.

    Esenciální oleje, které obsahují česnekovou šupinu, nehnijí kořenové plodiny.Pravidla rozložení jsou stejná jako u písku nebo jehel.

  8. Ve 3 litrové plechovce.

    Mrkev můžete dát do sklenice, pokud jetrochu.V závislosti na počasí můžete skladovat v lednici, na balkoně nebo v blízkosti balkonových dveří.

  9. V mrazáku.

    Mrkev musí být připravena předem, oloupaná, nařezaná a sušená.Poté položte do nádob (plastové obaly, plastové sáčky, vakuové sáčky atd.) A vložte do mrazničky.Zmrazenou mrkev lze skladovat nejdéle tři měsíce.

K ukládání mrkve se také používají běžné tašky a mech.

Teplota

Teplota pro skladování mrkve hraje velmi důležitou roli.Pokud je teplota příliš nízká, kořenové plodiny se mohou omrznout, pokud jsou příliš vysoké, z mrkve se vypařuje vlhkost a brzy zmizí.Nejlepší volbou je spíše chladná místnost (sklep, suterén), s teplotou -1 až 5 stupňů, pak mrkev může být uložena na dlouhou dobu.

Co když není sklep?

Jak může být uloženo?Pokud není suterén , můžete mrkev ukládat doma v lednici tak, že ji zabalíte do plastového sáčkunebo do krabic s mokrým pískem na izolovaném balkonu, kde bude teplota kolem 2+.

Jak to udělat doma?

Jak nejlépe uložit velkou dávku?Pokud si chcete na zimu obstarat čerstvou mrkev, ale v domě je pouze prostor pro skladování, můžete použít následující možnosti:

  • V lednici.

    Nejlepší možnost skladovánímrkev v lednici, v zeleninových bednách, kvůli nejvhodnějším teplotním podmínkám. Do sáčku vložte více než 6 mrkví, vytlačte vzduch z jejich sáčku co nejvíce, a pak je pevně zavěste.V chladničce bude kořenová plodina uložena déle, ale může být hniloba, pokud je umístěna vedle jiné zeleniny.

  • V bankách.

    Ke skladování mrkve by se plechovky měly připravit: opláchněte (nejlépe vroucí vodou) a usušit.Poté mrkev v nich rozprostřete ne v husté vrstvě, aby mezi zeleninou byla malá mezera.Nechte v temné místnosti bez zavření víka.

  • Na balkoně.

    Před umístěním mrkve na balkon musí být chráněny před nečistotami, prachem a denním světlem.Prach mohou být škodlivé bakterie, které mohou výrazně poškodit kořenové plodiny.

    Pozor! Mrkev může být uložena na balkóně pouze do prvního mrazu.
  • Pod postelí.

    Zelenina je třeba uspořádat do jedné vrstvy tak, aby se nedotýkala, posypeme cibulovými slupkami.

  • ​​

Je-li mrkev loupaná

Pokud existuje přání udržet prát, loupaná mrkev čerstvá, pakje třeba si uvědomit, že bude uložen po dobu maximálně 2 týdnů.Chcete-li to provést, musíte ji vložit do plastového sáčku a nechat ji v lednici.

Další možnost můžete použít zmrazením praním a loupanou mrkví v mrazáku. Může tam být uložen po dobu jednoho roku, ale současněztratí svou texturu a bohatou chuť.

Co dělat s malými kořenovými plodinami?

Pokud během při přípravě mrkve ke skladování zůstaly malé a nepříliš krásné kořenové plodiny, neměli byste je vyhodit, protože lze použít veškerou zeleninu.Malé mrkve jsou velmi vhodné pro domácí konzervárenství, což je také skvělý způsob skladování mrkve na zimu.Aby se uchovala malá mrkev na zimu, lze ji sušit .

Ve sklepě

Při skladování zeleniny ve sklepě domu existuje řada zvláštních pravidel:

  1. Připravte si místnost.Větrejte a dezinfikujte oblast tak, aby byla chladná, vlhká a čistá.
  2. Vyberte kontejnery a plniva, ve kterých bude mrkev uložena.
  3. Zamezte náhlé změně teploty.
  4. Poskytují maximální ochranu ve sklepě před nečistotami, bakteriemi a plísněmi.
  5. Položila vybranou, připravenou mrkev pro skladování.
  6. Do mrkve nedávejte jiné druhy zeleniny.

Jak skladovat mrkev v teplém sklepě, v zemi a na postelích, přečtěte si samostatné materiály na našem webu.

Chyby

Časté chyby:

  1. Nesprávná příprava kořenů. Pokud mrkev není zcela suchá nebo je-li přítomna zelenina, je pravděpodobnost 100%, že se celá plodina zhorší.
  2. Nevyčištěná místnost. Bahno a prach obsahují bakterie,což může vážně ublížit mrkvi.
  3. Teplota není správná. Je-li teplota v místnosti příliš vysoká, může mrkev vyklíčit nebo zhnit, a pokud je příliš nízká, může zamrznout.
  4. Vysoká nebo nízká vlhkost v místnosti. S vysokou vlhkostí mrkve začnou rychle hnit, zatímco s nízkou vlhkostí uschnou.

Aby se mrkev udržela déle, musíte přísně dodržovat všechna pravidla.Jakékoli porušení může vést ke ztrátě celé plodiny.

Užitečné video

Sledujeme video o správném skladování mrkve: