Nosičem rekordu pro produktivitu je jabloň Antonovka vulgaris

Jabloň obyčejný jabloň Antonovkaje snadno rozpoznatelná podle své specifické, velmipříjemné perzistentní vůně.

Jejísladkokyselé masomá dostatečnou šťavnatost a hladký, bohatý žlutý slupek má atraktivní vzhled.

Až 90% plodiny je vhodné k čerstvému ​​prodeji.Vhodný pro přípravu všech typů polotovarů, vynikající v namočené formě.

Dále v článku je popis odrůdy Antonovka vulgaris a fotografie jejích plodů.

Jaký druh druhů?

Antonovka vulgaris -zima(pozdní podzim),vysoce výnosnáa odrůda pozdě kvetoucís dobrou zimní tvrdostí.

Zimní odrůdy zahrnují také Afrodita, Babushkino, Orlik, Oryol Polesye a Zimní krása.

Období hromadného dosahování plodů technické vyspělosti, délka doby skladování loupaných jablek (udržení kvality) závisí na zeměpisné šířce oblasti pěstování stromů.

Odrůdaje neplodná. ​​Nejlepší výnosy jsou zajištěny blízkostí různých druhů: Anise, podzimní pruhované, Welsey, Pepin Saffron.

Popis kultivaru Antonovkaobyčejný

Pro laika, který se dívá na sazenice Antonovky, je obtížné uvěřit, že se tyto drobné exempláře časem promění v silné rozlehlé stromy,mohou vydržetsilné ruskémrazy a silné větry.

Sazenice, mladé stromy majíoválnou korunu. Postupem času se „šíří“ do šířky ase stává sférickým , v horní části mírně zploštělý.

Hlavní kosterní větve zpočátku rostou rovnoběžně s kmenem a postupem času jsou rozmístěny po stranách.Větvení je hojné.Hlavní plodnice se vyskytuje v pobočkách starších než tři roky.Střely jsou zalomené a v průřezu fasetovány.

Barva kmene a kůry na větvích starších dvou let je teplá hnědá.

Barva listů, která se nachází na krátkých řapíkatých listech se širokými kopijovitými štěrbinami, je jasně zelená, tvar je oválný.

Hrany jsou zubaté, zubaté.Povrch listů je mírně pomačkaný.

Velké poupata jsou bílé, sotva znatelným narůžovělým nádechem, které se zesilují k okraji okvětních lístků.Okvětní lístky mají podlouhlý tvar, přiléhají k sobě a tvoří elegantní "talířek".Pistily nejsou pubertální, stigmy nad prašníky.

Zrající jablka mají žlutou barvu s mírně zeleným nádechem, výraznoupříchuť „Antonovskiy“. Plodyjsou středně velké nebo velké (do 300 g),mírně žebrované.

Při lhaní se příjemná vůně ovoce zesiluje, zelený odstín zcela zmizí.Šupka je hladká, pouze povrch trychtýře a malá plocha mimo ni"Rez."

Jablka rostoucí ve středu sáčků s ovocem mají zaoblený, mírně zploštělý tvar na horní a spodní straně, který je umístěn na boku - protáhlejší.Spodní část plodu je poněkud užší než horní.

Šálek je zavřený, „zapuštěný“ do mělkého talíře.Cup-tube má kónický nebo nálevkovitý tvar.

Při řezání vyzrálé Antonovky vulgaris je vidět, že:

  • je maso nažloutlé barvy,
  • je husté,
  • je šťavnaté,
  • axiální dutina je stěží viditelná,
  • spojení axiální dutiny se stěnovými komorami není téměř vidět.
DŮLEŽITÉ! Plody pevně drží na větvích až do úplného vyzrání, pokud stromy nemají dostatečnou vlhkost.

Fotky







Historie chovu

V záznamech pomologů je Antonovka obyčejným kultivarem, který se před několika stoletími choval ruský lidový chovatel, dlouhodobým pěstováním potomků lesních jabloní.

Na jejím základě moderní odborníci získali několik populárních odrůd odrůdy (A. sweet, A. white, A. one a half ft) a nezávislé odrůdy vytvořené křížením Antonovka vulgaris s jinými odrůdami jabloní Bogatyr, Cherry, Imrus, Orlovim, Přátelství národů ).

Region růstu

Regiony, z nichž se odrůda rozšířila -provincie Tula a Kursk.

Dnes je jehochovalOryol, Penza, Bryansk, Moskva, Kaluga, Lipetsk, Ryazan, Tulazahradnických farem, v„chladných“ oblastech Ukrajiny, Běloruska.

Evidence ovoce Antonovka vulgarispřed začátkem jara ) se projevuje v jablkách získaných ze stromů z oblastí s mírně teplými léty a chladnými, zasněženými zimami.

Kromě toho kvalita skladovacích podmínek ovlivňuje také trvanlivost ovoce.

V těchto regionech byly odrůdy jablek úspěšně pěstovány: Melba, Idared, Granny Smith, Anis Sverdlovsky a Lobo.

Výnos

Některé zralé stromy mohou produkovataž tuny ovoce na plodinu. Průměrná míra většiny jabloní je300–400 kg.

Největší plody, nejčastěji tvořené pouze na mladých stromech, vážíne více než 340 g .Typickáhmotnost jablek -150–200 let.

Ovoce je pravidelné, zatímco stromy jsou mladé.Potom se každé dva roky získají významné výnosy z vyzrálých stromů .

K prvním významným sbírkám Antonovka vulgarisdochází po 5–7 letech po úspěšném pučení.

Čas pro hromadný sběr jablek je září- pokud bylo v létě mnoho horkých dnů.

V mírně horkém létě začíná sběr ovoce v říjnu, čímž se získává schopnost udržet jablka s výbornoupřitažlivostí pro spotřebitele až do poloviny zimy a dokonce před začátkem jara.

Vysoké odrůdy se mohou pochlubit také tyto odrůdy: Perština, Korey, Elena, Jonagold a Bratchud.

Skladování

Základní doporučení pro prodloužení trvanlivosti sbíraných jablek beze ztráty prezentace a chuti:

Je zakázáno třást jablka ze stromu, protože to povede k rychlému hnilobě ovoce v místech nárazu
. Ovoce pro dlouhodobé skladováníby mělo být odstraněno o něco dříve, než dosáhne technické zralosti.

Plnitelné nádoby se před sklizní fumigují nebo postříkají roztokem proti houbovým plodinám a poté se vysuší.

Při stohování jablek v přepravním kontejneru nedochází k otřesům ovoce proti sobě nebo proti stěnám nádoby.
Před odesláním do sklepa, skladu nebo skladu jsou jablka kalibrována,odstraňují plody, které mají dokonce i nejmenší poškození na slupce.

Tříděné ovoce se skladuje v dřevěných, plastových bednách s hoblinami nebo zabalených do samostatného listu papíru, pauzovacího papíru.

Optimální teplota v místnosti, kde jsou jablka skladována:1,4–1,8 ° C

Přítomnost stávajícího ventilačního systému zvyšuje kvalitu udržování ovoce.

Výsadba a péče o rostliny

Položení mladého jabloňového sadu se provádí na jaře nebo na podzim.Pokud je oblast suchá v létě, je druhou možností upřednostňovaný čas pro výsadbu sazenic.

Dokud stromy nedosáhnou věku tří let, měly by se provádět pravidelné kopce.Pro lepší přežití zástupce odrůdymůže být půda kolem stromu mulčována štěrkem hnoje.

Pomůže to udržet optimální úroveň vlhkosti kolem kořenů, což je velmi důležité pro Antonovka vulgaris jakéhokoli věku.

Sazenice Antonovky jsou poměrně drahé, protože produkce produktů správné obchodní kvality vhodných pro výsadbu mladé zahrady je menší než polovina množství původně vysazeného do půdy a roubovaného materiálu.

Při výsadbě pěstovaných /nakoupených sazenic je hloubka jámy, půdní směsi a hnojiva stejná jako u ostatních odrůd.

S ohledem na fyzickou křehkost jednoletých a dvouletých sazenic při výsadběje nezbytné nainstalovat spolehlivý dlouhý kolík poblíž stromua poté k němu připojit jabloň.

Před umístěním sazenice do připraveného otvoru by mělo být jeho dnodostatečně navlhčeno nalitím alespoň kbelíku s vodou.

Pravidelná vizuální kontrola korun mladých stromů umožňuje včasnou identifikaci slabých větví, které musí být odstraněny.

To umožní, aby se síla stromu použila k vytvoření zdravé koruny požadovaného tvaru.

Antonovka vulgaris bude produkovat hojné výnosy z ovoce, které není příliš velké, ale také ležící, pokud:

  • pěstovaných v severních oblastech
  • ) v konzervách s dobrým zavlažováním.
  • ​​

Pokud si přejete dostat velké ovoce k prodeji v prvním měsíci po sklizni, měla by se půda kolem stromů udržovat pod černou parou.

Nemoci a škůdci

Jabloň Antonovka vulgaris je rezistentní vůči strupovitosti a při křížení tuto kvalitu převádí na nové odrůdy.

Je imunní vůči jiným chorobám typickým zemědělským postupům (včasné uvolnění půdy, sezónní vybílení, ochrana kmenů před hlodavci, pravidelné stříkání chemikáliemi, s přihlédnutím k současným hrozbám).

Aby se zabránilo poškození plodiny můrou a jinými druhy housenek, použijte:

  • chlorofos a karbofos,
  • čistý entobacterin,
  • směs entobakterinu s chlorofosem.

Neměli bychom opomenout prevenci proti nejběžnějším škůdcům jabloňového sadu, například jablečnou můru, ovocnou bělinu, těžební můru, bource morušového, hloh.

Navzdory značnému počtu nových zimou odolných odrůd jablek se Antonovka vulgaris nadále pěstuje v soukromých a zemědělských zahradách.

Odolný proti porážce chorob typických pro jabloně, aniž by vydržel kruté ruské zimy, je ziskovým objektem péče, na který bude reagovat bohatou sklizní atraktivních nažloutlých velkých plodů s okouzlující vůní.

Podívejte se na video o odrůdách jabloní Antonovka