O tom, jak udržet mrkev v bankách a v krabicích na zimu.Tipy od zkušených zahradníků

V regálech obchodu je v zimě vždy čerstvá mrkev.Právě ona dodává vzácné zimní menu vitamínům s mnoha užitečnými stopovými prvky.Dá se do polévek, salátů, příloh a dokonce se přidává do sladkých dezertů.

Pokud máte svůj vlastní pozemek nebo si na zimu kupujete velké množství mrkve, přestože je to stále levné, musíte se naučit, jak správně skladovat .Pokud je způsob nebo podmínky skladování zvoleny nesprávně, kořenová plodina nepřežije zimu a rychle se zhorší.

Vlastnosti struktury kořenové plodiny

Mrkev má hustou, tvrdou strukturu a tenkou kůži..Čím je to těžší, tím lepší a delší bude uloženo.Proto před volbou způsobu skladování třídění dobré tvrdé mrkve z kořenových plodin s interním a externím poškozením.

Jsou-li mrkev na dotek pomalá, jsou zde praskliny, stopy škůdců nebo je kůže silně oloupaná, musí být uložena jinými způsoby: solená, sušená v sušárně nebo zmrazená.

Jakou odrůdu si vybrat?

Pouze pozdě odrůdy mrkve se používají ke skladování, které jsou odstraněny po prvním mrazu: přibližně od poloviny září dov polovině října:

  • Valeria.
  • Moscow Winter.
  • „Nesrovnatelné.“
  • Chantenay.
  • Losinoostrovskaya.
POZOR : Skladovatelnost kořenové plodiny závisí nejen na odrůdě, zralosti a stavu struktury, ale také na citlivosti mrkve na složení půdy.

Napříkladna hlínách roste zelenina rychleji a zraje lépenež stejné odrůdy pěstované na těžkých půdách (jíl, těžké hlíny)

) Metody skladování ve sklepě

Nejběžnější metoda skladování mrkve v zimě je ve sklepě nebo suterénu bytového domu.Na těchto místech je udržována nízká konstantní teplota (+2 ° C nebo -2 ° C) a vysoká vlhkost.Pokud však teplota začne kolísat nebo vlhkost klesne pod 90-95% , podmínky skladování se stanou nepříznivými.Proto je třeba tyto ukazatele neustále sledovat a udržovat.

Pro dlouhodobé skladování mrkve ve sklepě se používá několik různých metod , které umožňují udržovat konstantní teplotu a vlhkost.Vyberte si způsob přípravy a skladování, který vám vyhovuje.

V krabici s říčním pískem

Normální říční písek udržuje dobrou vlhkost a umožňuje průchod vzduchu, takže zelenina není plesnivá a zůstává v příjemných podmínkách.Písek musí být vyplněn v předem usušené krabici a položen do vrstev: vrstva mrkve, vrstva písku.Kořenové plodiny by se neměly dotýkatspolu.

Vyberte správný písek.Chcete-li to provést, nakreslete do ruky hrst písku, pevně ji stiskněte a uvolněte pěstí.Pokud se písek rozdrobil - je příliš suchý a pokud se rozpadl na hrudky - můžete jej použít pro vaše účely.

Podívejte se na video o skladování mrkve v říčním písku:

Piliny

Pokud není písek, ale jsou tam suché jehličnaté piliny, mohou být také použity k vytvoření vhodných skladovacích podmínek.Piliny nedovolují množení mikroorganismů v důsledku jejich složení ve složení a zabraňují hnilobě zeleniny. Kořenové plodiny jsou posypány pilinami ve vrstvách, takže se navzájem nedotýkají .

V dřevěné krabici

Nemůžete použít různá plniva, jako jsou piliny, písek nebo mech, ale vezměte dřevěné nebo lepenkové krabice s víkem a místem.ve sklepě ve vzdálenosti 10 - 15 cm od stěn (pokud jsou umístěny blíže, vlhkost se může dostat do krabic z vlhkých stěn).Krabice je třeba položit na malý stojan a do nich vložit mrkev.

Do jedné krabice nelze zabalit žádnou bolest 20 kg mrkve.Je nutné pravidelně kontrolovat stav zeleniny a obracet je.

V roztoku křídy

Křída má alkalické vlastnosti a nedovoluje množení mikroorganismů , takže je skvělá pro skladování mrkve.K vytvoření křídy musí být křída (200 g na 10 kg zeleniny) naředěna vodou, míchána do hladka a ponořena do ní každá mrkev.Poté se kořenové plodiny vysuší a odešlou do sklepa.

Bhliněné skořápky

Toto je poněkud špinavá metoda, ale účinná: před odesláním kořenových plodin ke skladování se mrkev ponoří do připravené hmoty jílu a vody.Jíl by měl zcela pokrýt každou zeleninu.

Po zaschnutí se mrkev zabalí do krabic a odešle do sklepa.

V běžných pytlích

Plastové sáčky nejsou tím nejlepším řešením, ale pokud nemáte po ruce piliny, písek nebo křídu s hlínou, můžete to vyzkoušet.Hlavní věc je udělat vše správně:dobře sušené, oříznuté kořenové plodiny jsou pytlovány a umístěny na nízký stojan .

Na dně pytlů je třeba vyvrtat otvory, kterými bude odtékat kondenzát.Tašky nemusí být svázány.Místo polyetylenových sáčků lze použít plachtovinové sáčky.

Jak udržet mrkev ve sklenicích?

Mrkev můžete ukládat ve sklepě v surové formě, nejen do krabic, ale také do bank, například do 5 nebo 3 litrů.K tomu musíte nejprve připravit plechovky: dobře se umyjte a osušte.Doporučuje se nejen prát saponátem, ale vařit, jako před konzervací.

Mrkev se v připravených plechovkách naskládá svisle, takže mezi plody je stále malá vzdálenost.Do sklenice můžete dát malý křenový kořen nebo posypat jehličnatými pilinami. Banky by se měly ukládat do sklepa, nezakrývat víky .Existuje několik způsobů.

V lednici se solí

Pro tuto metodu budete potřebovat obvykléstolní sůl a struhadlo.Mrkev nastrouhejte na hrubé struhadlo a vložte do čistých sklenic (jakéhokoli objemu) a sůl nalijte do vrstev.Takový blank je uložen v lednici po dobu až 6 měsíců.Ale jídla, ve kterých bude poté použita, nelze solit, jinak je jídlo soleno.

Syrové v mrazáku

Pokud máte pro sklizeň velkou mrazicí komoru, je to také skvělé pro skladování mrkve.Za tímto účelem musí být kořenové plodiny nejprve důkladně promyty , promyty, sušeny a loupány, nařezány na tyčinky a vloženy do suché nádoby.Naplněné nádoby se odesílají do mrazničky, kde je lze skladovat několik měsíců.

V sušině

V bankách můžete ukládat nejen čerstvou nebo nakládanou mrkev, ale také sušenou .K tomu se kořenové plodiny otírají na hrubém struhadle a suší se (ve speciální sušárně, troubě nebo na slunci).

Polotovary se poté naskládají do skleněných nádob zakrytých víky.

Podívejte se na video o skladování mrkve v sušené formě:

S česnekem a tymiánem

Nejde jen o způsob skladování, ale o recept.Mrkev je oloupaná, nakrájená na kostky, rozložena do sklenic a nalita horkou marinádou (koření smíchaná s vroucí vodou, rostlinným olejem, solí, cukrem).

Po cestě se do sklenic přidávají zrna česneku, hořčice a tymiánu .Plechovky jsou srolovány, ochlazovány a posílány do sklepa nebo na balkon pro dlouhodobé skladování.

Pokud se něco pokazilo

Pokud se stalo, že jste udělali vše správně, ale mrkev se přesto hnije a plísní, okamžitě podnikněte následující kroky:

  • Zvažte jinou zeleninu, zejména pokud je mrkev skladována s řepou, pokud se také začaly hnít, je infikováno celé suterén, musí být ošetřeno bělidlem nebo běleno.
  • Zkontrolujte, zda do plechovek /beden /pytlů vstupuje dostatek vzduchu.
  • Zkontrolujte, zda je mezi kořenovými plodinami dostatek volného místa.
  • Změřte teplotu a vlhkost, mohou nastat změny.
TIP : Nenechávejte mrkev ve sklenicích nebo bednách neporušená, pečlivě zkontrolujte a vyberte zkažené kořenové plodiny.Zbývající zelenina se nejlépe ošetří infuzí cibule a důkladně osuší.
Nenašli jste pro sebe vhodný způsob?Doporučujeme, abyste se seznámili s dalšími možnými místy pro skladování mrkve :

Užitečný bude také materiál , jak správně oříznout kořenovou plodinu.

Další tipy

Aby byla mrkev dokonale zachována, je třeba dodržovat některá pravidla :

  1. na konci zimy, když se teplota ve sklepě nebo na balkóně dramaticky mění.
  2. Před položením do skladu musí být zelenina omyta tekoucí vodou, aby na ní zůstalo co nejméně mikroorganismů.
  3. Před sušením mrkve v sušárně nebo v peci ji blanžujte.Tím se zachová jeho barva a množství cenných stopových prvků ve složení.

Závěr

Pro ty, kteří mají malé množství mrkve a nemají velký skladovací prostor, jsou skleněné nádoby ideálním způsobem.Ve 3litrových nádobách jsou kořenové plodiny dokonale zachovány.Hlavní věc je vytvořit pro ně optimální podmínky skladování a nemíchat se s rozmazleným ovocem.Mrkev s různými vadami může být sušena, solena nebo nakládaná, čímž se vytvoří chutné a výživné přípravky na zimu.