O výhodách a způsobech vaření žluté cereálie.Jaké chutné saláty lze vyrobit s kukuřicí, včetně konzervované kukuřice?

Kukuřice je obilovina pocházející z Mexika.Některé kmeny ji zbožňovaly a nádherně oslavovaly její sklizeň.Nazvali jsme kukuřici královnou polí.Při vaření je to jeden z nejoblíbenějších produktů díky svým blahodárným vlastnostem, dobré kompatibilitě s jinými ingrediencemi, nutriční hodnotě a vysoké stravitelnosti.

Kukuřice se konzumuje v různých formách: vařená, nakládaná, sušená, smažená a také přidávána do různých salátů.V tomto článku bude popsáno, jak je užitečné a jak vařit salát s kukuřicí.

Popis rostliny

]

Kukuřice je vysoká jednoletá rostlina. Miluje uvolněnou půdu, světlo a teplo, netoleruje stínování, ale snáší sucho.Stonek kukuřice dosahuje průměru 7 cm a výšky 4 m, listy - až 9 m na délku.

Květy květů kukuřice jsou samčí a samičí: první ve formě lamel v horní části rostliny, druhý ve formě uší v osách listů.Na jedné rostlině jsou obvykle dvě uši, každá o hmotnosti od 50 do 500 g, délka od 40 do 500 mm, průměr 20-90 mm.Horní část klasu je zdobena svazkem vláken se stigmy.

Kukuřičná jádra krychlového nebo kulatého tvaru uspořádaná v klasu v hustých řadách , jejich počet na jednom klasu může dosáhnout až tisíc kusů (o tom, co lze z kukuřice vyrobit v klasech,přečtěte si zde ).

Užitečné vlastnosti

Důležité! Vlákno jako součást kukuřice podporuje pohyblivost zažívacího traktu, váže a odstraňuje toxiny, jedy, radionuklidy a toxiny a neumožňuje hnilobu a fermentaci ve střevech.

Vitamin A v kukuřici zlepšuje vidění, vitamin E a selen pomáhají tělu bránit rozvoji nádorů.Díky vitamínům B pomáhá cereálie při problémech s usínáním, duševním a fyzickým stresem.

Infuze zrn snižuje krevní tlak. Hořčík a draslík jako součást kukuřice posilují kardiovaskulární systém , zinek, mangan a fosfor pozitivně ovlivňují ženský reprodukční systém a mužskou potenci, normalizují cyklus a zmírňují projevy menopauzy.

Kukuřičný olej odstraňuje z těla špatný cholesterol, bojuje proti dermatologickým onemocněním a zmírňuje cukrovku.Masky z kukuřičných zrn pomáhají zbavit se černých teček, stárnutí, nepravidelností kůže, zlepšují stav vlasů a nehtů.

Možnosti vaření

Kukuřice v salátech neztrácí své prospěšné vlastnostia chuť.

V každém obchodě si můžete koupit čerstvé, vařené, konzervované nebo zmrazené potraviny a připravit chutné, výživné a zdravé jídlo, ale ne každý ví, jaké metody a jak to udělat správně.Co lze připravit z konzervované kukuřice, najdete zde zde.

Jídla s kukuřicí se nacházejí v různých kuchyníchsvěta.A jak si vyrobit popcorn doma a jaké jsou recepty na výrobu kukuřičné kaše - přečtěte si na našem portálu.

Zmrazené

  1. Smažte jednu nebo dvě hrsti zrn v rostlinném oleji, poté snižte teplo a přidejte vodu po dobu 5-7 minut.
  2. Nakrájejte rajčata, cibuli a byliny, přidejte trochu soli a pepře, smíchejte v salátové misce.
  3. Dušenou kukuřici přidejte do salátu spolu s máslem, ve kterém byla vařena, a znovu promíchejte.

Salát je připraven!

S tuňákem

V klasickém receptu se salát připravuje takto:

  1. Sklenice kukuřice a sklenice tuňáka se mísí v misce.ve vlastní šťávě.
  2. Nakrájejte cibuli, dvě vařená vejce a 3-4 nakládané okurky.
  3. Přidejte jemně nasekaný kopr a 3 polévkové lžíce majonézy.
  4. Všechny přísady se znovu promíchají a poté je možné salát podávat.

Do své chuti můžete také přidat salát, nakrájené olivy, okurku a rajčata.

S houbami

K přípravě tohoto teplého salátu budete potřebovat pánev a trochu másla.

  1. Cibuli nakrájejte na půlky prstenů a nechte je předehřát na předehřáté pánvi za stálého míchání.
  2. Přidejte konzervované houby bez solanky a nechte je 15 minut vařit, nechte vychladnout.
  3. Jemně nasekejte 5 vařených vajec.
  4. Smíchejte vejce, žampiony s cibulí, plechovku konzervované kukuřice v misce, ochutte majonézou, přidejte sůl podle chuti a ozdobte olivami, nakládanými okurkami nebo zelení, pokud je to žádoucí.

Se zelím

Důležité! Tento salát se doporučuje pro ty, kteří mají dietu nebo dietu.Pro toto jídlo je vhodné jakékoli zelí: bílá, červená, nakládaná, nakládaná, Peking, moře, květák, brokolice.
  1. 400 g jakékoli zelí jemně nasekané nebo roztříděné na malé květenství.Před přípravou salátu je třeba vařit květák a brokolici.
  2. Nakrájejte okurky na tenké plátky.
  3. Přidejte sklenici konzervované kukuřice bez tekutiny a spoustu jemně nasekaných zelení.
  4. Nastrouhejte nebo jemně rozdrťte jablko.
  5. Smíchejte vše, očistěte lžičkou olivového oleje, solí.

S kuřecím masem

Tento salát je velmi vydatný a něžný, snadno se vaří ], pouze musíte vařit kuřecí prsa předem nebo koupit hotové.

  1. 300 g kuřecího masa a 2 čerstvé okurky nakrájené na proužky.
  2. Přidejte půlku kukuřice bez kapaliny.
  3. Vařte 3 vejce, ochlazte veverky v misce.
  4. Přidejte majonézu, sůl, v případě potřeby trochu pepřte, vše promíchejte, vložte do mísy na salát a posypejte žloutky.

S fazolemi

Tento vydatný salát lze připsat dietě a vitamínua navíc má fazole mnoho užitečných vlastností: snižujehladina cukru v krvi, normalizuje metabolismus, příznivě ovlivňuje srdce a krevní cévy.

  1. Opláchněte plechovku konzervovaných fazolí, vložte do misky.
  2. Nakrájíme 2 čerstvé okurky na kostky.
  3. Jemně nasekejte greeny.
  4. Vypusťte tekutinu z kukuřice a vložte ji do misky.
  5. Dochutíme lžičkou zakysané smetany, soli a smícháme.

S vejci

Tento salát se připravuje elementárně:plechovka konzervované kukuřice a 3 vařená nakrájená vejce se smíchají s majonézou a bylinkami.Chcete-li mít rychlé sousto, nejjednodušší možnost.

Můžete ho však použít jako základnu a přidat jakékoli komponenty:

  • smažené nebo nakládané houby;
  • červené ryby, krabí tyčinky, šproty nebo tresčí játra (viz další zajímavé recepty na výrobu salátu s kukuřicí a krabími tyčinkami, můžete zde );
  • dušená mrkev a cibule;
  • čerstvé, nakládané nebo nakládané okurky;
  • sýr nebo tavený sýr;
  • uzená nebo vařená drůbež nebo maso;
  • brambory;
  • klobása nebo šunka.

Vše záleží na představivosti hostesky a vkusu hostů.

U kirieshki

Pro tuto misku jsou nejlepší sušenky slaninou.

  1. 3 strouhaná mrkev a jemně nasekaná cibule se smaží v rostlinném oleji, který se po vaření vypustí.
  2. 6 vajec se vaří a jemně naseká.
  3. Sklenice kukuřice, která vypouští tekutinu, smíchaná se všemi ingrediencemi, ochucená majonézou a bylinkami, je-li to žádoucí.
Důležité! Kirieshki se přidávají na talíř těsně před podáváním nebo v oddělené misce.Pokud je smícháte se salátem, stanou se kyselou a nebudou chrumkat.

Jak nakládat?

Mnoho z těchto jídel má zvláštní chuť, pokud je konzervovaná kukuřice nahrazena nakládanou kukuřicí.Můžete si být zcela jisti svým obrobkem a hosté vás zaujmou neobvyklou chutí pokrmů. Existuje mnoho způsobů, jak nakládanou kukuřici pro salát , čtyři nejjednodušší budou uvedena níže.

Mléko vyzrálé kukuřice je vhodné k moření.Není obtížné určit stupeň zralosti, stačí lehce propíchnout zrno: pokud uspějete snadno a šťáva nevyčnívá na povrchu, můžete zrna marinovat.

Pokud je obtížné proniknout do pouzdra, tato kukuřice již není pro moření vhodná. Je-li šťáva vylučována, je to nezralá kukuřice, nechte ji lehce ležet na teplém místě.

Klasickým způsobem

K přípravě nakládané kukuřice jedním z klasických způsobů tedy potřebujete:

  • kukuřice–10 uší;
  • granulovaný cukr - 3 polévkové lžíce;
  • sůl - 1 polévková lžíce;
  • voda - 1 l.

Příprava:

  1. Oloupejte kukuřici, opláchněte ji a ponořte ji do vroucí vody na dobu 2-3 minut, aby se zrna snáze oddělily.
  2. Opatrně je odstraňte nožem a znovu vložte na několik minut do vroucí vody.
  3. Poté vypusťte vodu a zrnka nalijte do připravených sterilizovaných nádob na 2/3 objemu nádoby.
  4. Připravte si sirup z vody, cukru a soli, nalijte na něj kukuřici, zavřete sklenice víky a sterilizujte 3-4 hodiny.
  5. Poté plechovky svinte, dejte vzhůru nohama a nechte vychladnout.

Sladkokyselá metoda

S použitím druhého receptu můžete nakládanou nakyslou a kyselou kukuřici připravit.

Bude vyžadováno:

  • zrna kukuřice - 1 kg;
  • sůl - 1 polévková lžíce;
  • voda - 1 l;
  • ocet 9% - několik lžiček podle počtu plechovek;
  • bobkový list.

Příprava:

  1. Zrna kukuřice se udržují ve vroucí vodě po dobu 5 minut.
  2. Vodu a sůl uveďte do varu.
  3. Do sterilizované nádoby položte bobkový list na dno, naplňte je 2/3 kukuřičnými zrny a přidejte 1 lžičku octa, poté nalijte solanku.
  4. Banky jsou pokryty víky a pasterizovány přibližně hodinu.
  5. Potom plechovky sbalte víky, otočte, přikryjte přikrývkou a nechte vychladnout.

Na klasech

Kukuřice lze nakládat nejen v zrnech, ale také na klasech. K tomu budete potřebovat 7-9 malých klasů kukuřice, litr vody a 1 polévková lžíce soli.

  1. Kukuřice se vaří, dokud se nevaří v nesolené vodě.
  2. Marináda se připravuje odděleně z vody a soli.
  3. Po ochlazení obou dali uši do sklenic a nalili marinádu.
  4. Dále, jako obvykle: banky jsou sterilizovány po dobu 3-4 hodin, srolované s víky, převráceny a ponechány vychladnout.

V rajčatech

Neobvyklý recept na vaření nakládané kukuřice v rajčatech překvapí a potěší vaši domácnost a hosty. ​​K tomu je nezbytné:

  • mléko zralosti - 0,5 kg;
  • malá cibule;
  • česnek - 1hřebíček;
  • rajčatová pasta - 10 ml;
  • voda - 0,5 šálků;
  • ocet - 10 ml;
  • černé pepře - 6-8 ks;
  • hořčičná semena - 0,5 lžičky;
  • hrubá sůl - 8 g;
  • granulovaný cukr - 1 lžičkas malým skluzavkou.

    Příprava:

  1. Oloupejte klasy na polovinu a vařte 40–45 minut.Vypusťte vodu, ochlaďte kukuřici a jemně řezejte zrno v řadách ostrým nožem.
  2. Na dno sterilizovaných sklenic umístěte několik hrášek pepře, několik hořčičných semen a tence nakrájené kousky česneku.
  3. Do sklenic nalijte kukuřici, přidejte cibuli nakrájenou na kroužky na vrcholu.
  4. Do každé nádoby nalijte rajčatovou pastu zředěnou ve vroucí vodě se solí, cukrem a octem.
  5. Plechovky zakryjte víčky, sterilizujte po dobu 15–20 minut, zaklopte víčka, otočte plechovky a nechte vychladnout.
Důležité! Při vaření kukuřice před sterilizací je nutné odstranit pěnu, která se objevuje na povrchu vody.

Závěr

Kukuřice je univerzální potravinový produkt. Saláty s kukuřicí jsou chutné a výživné , a dokonce i nováčková hospodyňka se s péčí o zimu vyrovná .

Šťavnaté mexické cereálie při vaření a konzervování neztrácí své výživné a prospěšné vlastnosti, proto je vždy dobré hýčkat sebe, příbuzné a hosty pokrmy z tohoto úžasného produktu.