Odrůda, která může růst za jakýchkoli podmínek - hrozny "Codryanka"

Kodrianka je nenáročná odrůda, která se snadno přizpůsobí různým podmínkám.

Aktivně pěstuje a nese ovoce na kamenitých a písečných půdách, které nejsou zvlášť vhodné pro jiné plodiny.

Vyžadujeminimum pozornostia péče, což přináší stabilní a velkou úrodu.

Codrianka hrozny: popis odrůdy

Bobule Codrianka je velmi velká, tmavě fialová, téměř černá.Tvar bobule je protáhlý až 3 cm, vejčitý, se silným voskovým potahempružina ), průměrná hmotnost je7 gramů. V bobulovině není mnoho semen, jsou velmi snadno oddělena.

Podobné bobule se vyznačují Ayut Pavlovsky, Muscat Novoshakhtinsky a Early Violet.

Kůra ovoce je poměrně hustá, ale při konzumaci není patrná.Chuť Kodrianky je jednoduchá, ale příjemná, dřeň je šťavnatá.

Kyselina bobulí poměrně rychle klesá, takže i při obsahu cukru 12% ji lze jíst.

Odrůdy keře jsou vysoké, réva zraje dobře.Již ve druhém roce po roubování nebo výsadbě sazenic hrozny začínají rodit.Shluky jsou středně husté, průměrná hmotnost je600 gramů .Některé shluky dosahují1 kg , ale je to dobrépřipojené a na dlouhou dobu jsou na vinici je již ve zralém stavu.

Tall je také posedlý Isabellou, čarodějnickými prsty a Enthusiasm Black.

Historie výběru

Tato odrůda byla získána v Moldavsku, kde je velmi ceněna křížením odrůd Moldavsko a Marshalsky.

Charakteristika

Charakteristiky hroznů Kodryanka (akaBlack magic ) je komplexní mezidruhový hybrid stolního černého hroznu, který se vyznačuje raným datem.zrání.

Data předčasného zrání zahrnují Kishmish Jupiter, Veles a Super Extra.

Kodryanka je oceňována především pro pravidelné velké objemy výnosu, a to i za nepříznivých podmínek.

Při vysoké vlhkosti bobule bobule nepraskají ani nehnijí.Doba zrání odrůdy je velmi brzká, od okamžiku pučení do sklizně trvá110–115 dní .

Stolová odrůda se často pěstuje k prodeji, protožePo zrání může být skladován po dlouhou dobu a neztrácí komerční a chuťové vlastnosti.Tato odrůda je také vhodná pro výrobu vína díky vysokému obsahu cukruaž 18% ) a šťávy.

Pro víno se také používá Arsenyevsky, Levokumsky a Krasen.

Bobule Kodrianka se podle svého chemického složení považují za velmi cenný produkt.Není to jen vynikající antiseptické a antioxidační činidlo, obsahuje mnoho prvků užitečných pro tělo:

  • Vitaminy B a C;
  • karoten;
  • Pektin.

Odrůda má dobrou mrazuvzdornost -až -22, , ale pro zimu je žádoucí přístřešek.V nepříznivých letech je Kodryanka náchylná k loupání, což je považováno za minus při pěstování bobulí určených k prodeji, protožeztratí svůj vzhled.Prevence loupání může být provedena předem s gibberelinem.

Hráchem mohou být i jiné odrůdy, jako například Angelica, King Ruby a Ruslan.

DŮLEŽITÉ : Gibberelin pomůže nejen vyhnout se loupání, ale přispěje také k velkým plodům bez semen.

Zatížení pouzdra je v průměru17-19 výhonůs krátkým prořezáváním.

Fotografie

Fotografie z hroznů Kodryanka:




Výsadba a péče

Při výsadbě odrůdy je velkou výhodou její nenáročnost a schopnost zakořenit kdekoli.Při výsadbě je však třeba vzít v úvahu některé rysy:

  • Odrůda je dobře množena jednoletými sazenicemi;
  • Nejlepší čas na výsadbu je pozdní podzim;
  • Ihned po výsadbě je důležité zasadit sazenice.
Kodrianka by měla být zasazena do předem připravené díry, na jejímž spodku by měla být smíchaná půda s hnojivy.

Kořeny sazenic jsou jemně pokryty půdou, aby se zabránilo poškození, a ihned po výsadbě je třeba zalévat.

Je-li zvolena metoda výsadby, jako je očkování, existuje několik možností.Na začátku jara vysazují černou až černou (to znamená, že stonek ještě nekvete na černou pažbu), na konci jara a začátkem léta -černá až zelená, na podzim - zelená až zelená.

Základem každé plodiny je péče o rostliny.Kodrianka vyžaduje pro normální růst spoustu vlhkosti, takže zalévání by mělo být pravidelné.

DŮLEŽITÉ : mladý keř potřebuje k zavlažování 3 kbelíky vody, velký 6.

Přestože tato odrůda vykazuje dobrou odolnost proti mrazu, musí být pokryta na zimu, zejména pokud jde o sazenice.Zároveň sazenice nejen poletují půdou, ale také přístřeší se slámou.

Mrazuvzdorné odrůdy jsou také Krasa Severa, Klenutá a Růžový plameňák.

V prvních několika letech není nutné sklízet hrozny.Rostlina bude schopna nést ovoce a vyvíjet se nezávisle.Jakmile Kodryanka vstoupí do plodného období, doporučuje se na podzim prořezávat mladé výhonky, které nemohou nést zimu.Ve vyšším věku se prořezávání provádí na podzim pouze u těch výhonků, které nenesou ovoce ani nevyschly.

Nemoci

Tato odrůda se vyznačuje zvýšenou odolností vůči poškození nemocí na úrovni2,5 až 3 body až oidium a plísní.Abychom tomu zabránili, můžete stříkat 2krát za sezónu standardními prostředky pro boj s těmito chorobami před květem a bezprostředně po vázání bobule.

Hroznová může vyžadovat preventivní opatření proti anthracnóze, chloróze, bakterioze, zarděnce a bakteriální rakovině.Přečtěte si o nich více v samostatných materiálechweb.

Jako boj proti hlodavcům, kteří mohou v zimě poškodit keř, se doporučuje provázet rostlinu s větvemi jedlí.

Stejně jako u jiných škůdců (fyloxera, roztoči), minimalizují tyto problémy standardní agrotechnická opatření ve formě ředění keře a včasného odstranění starých nebo poškozených částí.

Kvůli své nenáročnosti a vytrvalosti byla odrůda révy Kodryanka milovaná mnoha pěstiteli.Odrůda přináší i v letech s nepříznivými podmínkami velké výnosy.Jeho plody jsou vždy nasycené užitečnými stopovými prvky, které posilují tělo jako celek a mají léčivé vlastnosti.Kodrianka je hodná forma hroznů pro vinařství usedlostí, které je ideální pro začátečníky.

Užitečné video

V tomto videu najdete spoustu zajímavých a užitečných informací o hroznech Kordyanka: