Osvědčené způsoby, jak udržet mrkev v zemi na zimu

Mrkev je běžná zelenina, kterou dnes zahrádkáři aktivně pěstují.

Péče o něj je jednoduchá, ale proces skladování má své vlastní vlastnosti v závislosti na kvalitě mrkve a jejím typu.

Navzdory velkému počtu způsobů, jak zachovat plodinu, zůstává možnost skladování mrkve zakopané v zemi o nic méně populární.

Strukturální vlastnosti

Mrkev jsou dvouleté rostliny, které lze naléztpři nízké teplotě v mělkém klidném stavu.Ale za příznivých podmínek je jeho růst rychle aktivován.K dokončení degenerativních procesů vývoje je nutný stav nuceného odpočinku.Na jaře se po nějaké době skladování vytvoří klíčky.To jsou základy budoucích generativních výhonků.

Mrkev se považuje za plodinu.Může být použit jak čerstvý, tak pro skladování, zpracování. Pro skladování je výhodné pěstovat pozdní odrůdy mrkve .Kromě toho lze uložit pouze kořenové plodiny, které splňují následující požadavky:

  • pravidelný tvar;
  • vysoká produktivita;
  • dobrá lehkomyslnost.
Důležité! Aby nedošlo ke ztrátě části plodiny během skladování,je nutné udržovat teplotu 0–1 ° C a vlhkost 95–100% (další podrobnosti o teplotním režimu skladování mrkve viz zde ).

Je možné zachovat kořenovou plodinu v zemi?

Tuto metodu velmi často volí ti zahrádkáři, kteří nemají suterén. V zemi bude při řádné přípravě kořenových plodin a uspořádání jámy skladování dlouhé.

Odrůdy pro sklizeň

V zemi mohou být skladovány pouze pozdní odrůdy mrkve.Za nejoblíbenější se považují tyto druhy:

  1. Shantane. Tato odrůda s náležitou péčí poskytuje vysoké výnosy.
    • kořenové plodiny lze sklízet již 140 dní od okamžiku klíčení semen;
    • plody jsou kuželovitého tvaru, jejich délka je 16 cm;
    • povrch je rovný a hladký a konec je trochu tupý;
    • Zvláštností odrůdy je to, že její plody nepodléhají praskání.
    • ​​
  2. The Royal Chantane. Jedná se o vysoce výnosnou odrůdu uznávanou jako oblíbená u pozdních druhů mrkve.
    • sklizeň nastává 110. den po vyklíčení;
    • plody jsou červené barvy, kuželovitého tvaru;
    • se vyznačují šťavnatým, sladkým a odolným jádrem;
    • Kořenové plodiny se pěstují ve volné půdě a s mírným zavlažováním;
    • Ideální pro skladování v zemi s vynikající ventilací a nízkou vlhkostí.
  3. Dokonalost. Toto je nová pozdní paleta domácího výběru.
    • se vyznačuje vysokou produktivitou;
    • Sklizeň je možná a 125 dní po vyklíčení;
    • oranžově zbarvená zelenina, její délka je 21 cm;
    • tvar je válcový, hrot je čistý a není tupý;
    • lze skladovat po dobu 4 měsíců při přijatelné vlhkosti;
    • odrůda není náchylná k pěstování;
    • může růst na jakékoli zemi a trpí mírným suchem.
  4. Sirkan F1. Toto je hybridní odrůda, která se objevila nedávno.
    • se vyznačuje vysokou produktivitou a vynikající udržovací kvalitou;
    • zrání ovoce nastává 135. den po vyklíčení;
    • oranžové plody, dlouhé 20 cm;
    • má elegantní povrch, má válcový tvar;
    • lze pěstovat na jakékoli půdě s mírným zavlažováním.

Požadavky na místo

Ke skladování v hliněné jámě potřebujete zeleninu bez poškození, stopy po rozpadu a odchylky od normy jakopříliš hubené nebo zkroucené kořenové plodiny.Pokud správně sklizenou mrkev uložíte do země, bude si moci udržet její chuť a vzhled až do jara.

Vybrané místo musí splňovat následující normy:

  • v loži by neměly být přítomny různé půdní choroby;
  • na jaře by pozemek neměl být zaplaven roztavenou vodou;
  • pozemek s opuštěnou plodinou by neměl zasahovat do jarní práce na zahradě.

Jak konzervovat zeleninu do jara?

Na zahradě

Tato metoda má následující vlastnosti:

  1. V posledním měsíci řezání byste neměli zahradu zalévat.
  2. Pro sklizeň vyberte den, který předcházelobdobí bez deště (je žádoucí, aby srážky chyběly týden).Pak se v půdě hromadí přebytečná vlhkost.
  3. Pro odříznutí zažloutlé mrkve by úroveň země měla odpovídat místu řezání.
  4. Naplňte vrstvu hrubého písku.Vrstva by neměla být příliš silná, stačí 2–5 cm a současně se ujistěte, že zcela pokrývá nejen oblast kořenových plodin, ale i okolí (1 m od lůžka).Kvůli písku bude kyslík proudit na povrch Země.
  5. Potah z polyethylenu.To lze provést bezprostředně před nástupem mrazu.
  6. Položte materiály po ruce na další vrstvu.Mohou to být listy stromů, rašelina, piliny.
  7. Izolační vrstvu zakryjte polyethylenem nebo krytinou.Díky němu je vytvořen tepelný polštář, který vám umožní zachránit plodinu pochovanou před chladem na zimu.Střešní materiál nebo fólie by měly být pečlivě upevněny všemi improvizovanými materiály.

Další sněžení vytvoří doplňkovou ochranu před chladným podnebím a po roztavení budou kořenové plodiny v perfektním stavu. Zvláštní pozornost by měla být věnována ochraně mrkve před hlodavci. Tato zvířata si nenechají ujít příležitost vychutnat si lahodnou zeleninu v zimě.Pro ochranu je nutné použít smrkové větve jako izolaci.Jednoduše je rozptýlí po povrchu izolační vrstvy.

Další informace o tom, jak udržet mrkev na zahradě do jara, viz zde.

Podívejte se na video o tom, jak ukládat mrkev přímo na postel.

V jámě

Tato metoda zahrnuje skladování sklizené plodiny v organizované jámě vykopané v oblasti.

Nápověda! Je nutné sledovat nejen technologii organizace místa skladování, ale také odstraňování kořenových plodin ze země a jejich přípravu na pokládku.

Všechna tato pravidla jsou zcela nekomplikovaná, přičemž současně pomáhají uchovat plodinu po dlouhou dobu pomocí kvalitativních ukazatelů.Nejprve musíte provést řadu přípravných opatření:

  1. Před odebráním kořenových plodin ze země se vyplatí zalévat.
  2. K výkopu použijte vidlici.
  3. Nestříhejte půdu ze zeleniny, nezasažujte je vidličkou.Takový mechanický účinek vede k tvorbě mikrotraumas, což zhoršuje bezpečnost kořenových plodin a vede k předčasnému rozpadu.
  4. Sklizenou mrkev složte pro sušení.
  5. Po vysušení odstraňte přebytečnou zem.
  6. Ořízněte vrcholy.Nakrájejte ji na samý vrchol kořenové plodiny.Výška zbývající zeleně by neměla přesáhnout 2-3 cm.
  7. Ořízněte plodinu.

Nyní můžeme přistoupit k výběru zeleniny pro položení do jámy.K tomu jsou vhodné malé případy.Dalším krokem je příprava místa pro záložku. Je nutné zvolit místo, které na jaře není zatopeno tekoucí vodou. Když vyberete kořenové plodiny, můžete je uložit jako záložku pro uložení.

Důležité! Dále nainstalujte repelery a pasti, které obsahují jed.To bude chránit zeleninu před škůdci.

ŘádAkce je následující:

  1. Vykopejte díru.Jeho hloubka v oblastech, kde jsou zimy mírné a nedochází k hlubokému zamrzání půdy, by neměla překročit 30–35 cm. V oblastech, kde jsou zimy vážné, by hloubka jámy neměla být menší než 50–60 cm.
  2. Položte písek velké reakce na dno jámy.Tloušťka vrstvy je 2 - 5 cm, písek zabraňuje kontaktu se zemí a zajišťuje výměnu vzduchu.
  3. Položte vrstvu kořenových plodin.
  4. Zakryjte zemi tak, aby horní vrstva přesahovala 8-10 cm nad okraj jímky. Pokud je zima drsná, pak horní hliněná vrstvabýt tlustý 50 cm.
  5. Nyní můžeme pokračovat v zahřívání.Pro tyto účely použijte listy ze stromů, rašeliny, piliny, smrkové větve.

Ukládání mrkve v zemi je účinný způsob, jak udržet zeleninu v bezpečí a zdravé až do příštího jara, za tímto účelem můžete mrkev položit přímo na postel nebopřipravte pro ni díru. Pokud jde o provádění, je tato metoda jednoduchá a nezabere příliš času , ačkoli vyžaduje dodržování všech bodů.Způsob skladování řepy je podobný.