Otužilý milovník slunce - třešně Čokoláda

Cherry je kultura rozšířená v mnoha zemích světa.

Často se s ní můžete setkat na otevřených prostranstvích bývalého SSSR, včetně ruských zahrad a letních chat.

Tento postoj zahradníků tlačí chovatele k vytváření nových a nových odrůd szlepšenými parametry stromů a ovoce .Pokud vezmete v úvahu zpětnou vazbu zahradníků, mnozí ji považují za „jednu z nejpokročilejších“ odrůd třešní Shokoladnitsa, jejichž popis a fotografie, jakož i informace o tom, jak zasadit třešně Shokoladnitsa, najdete níže.

Historie selekce a šlechtitelská oblast

Tato třešeň patřímladé a vyvíjející se generaciovocné kultury.

Začali se utvářet nový druh, odborníciVýzkumného ústavu všeho ruského pro šlechtění ovocných plodů (Oryol)vycházeli ze zájmu ruských producentů o takový ovocný strom, který by splňoval dva základní parametry - měl by poměrně vysokou úroveňstupeň mrazuvzdornosti a byl by nízký.

První podmínka vznikla z vyhlídek na aktivní pěstování Shokoladnitsa v zahradnických farmách v ruských regionech.

A jak víte, většina území Ruské federace je v zónách s mírným a nízkýmsubarktické podnebí, které je dostatečně závažné a problematické pro efektivní pěstování ovocných plodin milujících teplo.

V Rusku jsou tyto třešně trvale populární štědré, Vladimirskaya, Griot Moskovsky.

Pokud jde o faktorkrátkého vzrůstu , tento požadavek je nařízením posledních desetiletí, kdy se většina zahrádkářů snaží, aby jejich produkce byla co nejpohodlnější a nejrychlejší na oplátku.

Pro tento účel je nejvhodnější nízký závod, který lze snadno „udržovat“bez použití speciálních nástrojů a přídavného zařízení.

Takže v roce 1996, v důsledku křížení odrůdy pozdních mutacíČerný spotřební zbožía třešně Lyubskaya , byla získána nová krásná a produktivní odrůda (autoři -A. Kolesnikova, T. Trofimova, M. Mikheeva).

Ve stejném roce byla Shokoladnitsa, která získala jméno pro charakteristickou„čokoládovou“ barvuovoce,zapsána do státního registru pro Střední region Ruské federace.

Kromězimní mrazuvzdornosti a nízkého růstuse tato třešnička vyznačuje řadou dalších výhod, o nichž se bude hovořit později.

Takové odrůdy jako Volochaevka, Morozovka a Vyank vykazují vynikající zimní otužilost.

Vzhled třešní Shokoladnitsa

Tato odrůda je charakterizována následujícími znaky, které ji odlišují od ostatních druhů třešní.

Strom

Má relativně malý růst, maximální výška stromu se mění vprůměrně 2,1–2,5 m.Kůra na kmeni (stonku) je hnědá nebo šedohnědá.

Rostlina je korunována korunami střední hustoty, dostatečně kompaktními a vyvýšenými nad zemí, které mají tvar obrácené (obrácené) pyramidy (s ostrou základnou a širokým tupým vrcholem).

Střílí. Rostou na střední délku.Zpravidla přímé.Stejně jako na stonku je na hlavních větvích kůra hnědá se šedavým květem.Na výhonech se vyvíjejí pupeny kuželovitého tvaru dlouhé asi 3 až 4 mm.Ledviny jsou pevně přitlačeny k výhonkům.

Listy. Vyvíjející se z ledvin získávají obrys téměř pravidelného oválu.Listy bilobátu čokolády mají špičatou základnu a poněkud tupý vrchol.Jsou drženy na větvích řapíkem dlouhým asi 1,5 cm, spodní část listu je světlá, horní strana matně tmavě zelená.

Květiny. Příjemná bílá s volně rozloženými lístky.V jedné malé květenství se sbírají 3 květiny, což přispívá k dobrému průměrnému výnosu.Kalich má tvar malého zvonku se silně vroubkovanými sepaly.

Ovoce

Je charakterizovánoširokým kulatým tvarem a velikostí přibližně 18-19 x 16-17 mm.Hmotnost jedné třešně dosahuje 3,5 - 4 g.

Hmotnost nažloutlého zaobleného kamene tvoří desetinu celkové hmotnosti ovoce.Zralá čokoláda Čokoláda Cherry získává kaštanovou barvu, která se ve fázi úplného zrání ovoce často mění na nasycenou černou.

Ovoce neuniká pomocístonky 32-36 mm dlouhé.Tmavě červené středně husté třešňové maso a kámen jsou od sebe dobře odděleny.

Velkolepé velké plody vlastní Chernaya Krupnaya, Volochaevka a Zhukovskaya.

Foto






Charakteristika odrůdy

Odrůda Cherry Chocolatepatří do kategorie plodných plodinplodných plodin - to znamená, žeje schopna hnojit vlastním pylem a nepotřebuje další opylovače..

Vlastní plodnost má také Na památku Enikeeva, Maják a Novella.

Ve stejné době, aby původně dostatečně produktivní „čokoládová dívka“ještě vyšší produktivita , doporučili zkušení zahradníci výsadbu stromu vedle třešní této odrůdy - dalšího opylovače.

V procesu opylení mohou čokoládové třešně odrůdy Griot a třešně odrůd Vladimirskaya a Sklyanka být v procesu opylování dobrou pomocí výrobcům čokolády. Jsou-li stromy vysázeny ve skupině, pak pro větší účinekmezi nimi by měla být ponechána vzdálenost alespoň 2-3 metry.

Je třeba poznamenat, že samonosné třešňové odrůdy se tradičně vysazují v regionech, které se zdají být pro vysoce efektivní zahradnictví poněkud problematické.

Ovocný strom této odrůdy je docelatermofilní rostlina.

To znamená, že se vyvíjí nejlepším způsobem a dává maximummožná sklizeň, rostoucí na zahradním pozemkudobře osvětleném sluncem.

Zkušení zahradníci doporučují zvolit takové místona jižní straně zahrady .Je třeba si uvědomit, že přítomnost stínů z okolních stromů nebo budov může výrazně snížit produktivitu čokolády.

Odborníci se nicméně domnívají, že tato odrůda je docela vytrvalá.V každém případě může tato mrazuvzdorná třešeň odolávat velmi nízkým teplotám i silnému suchu.

Po dlouhou dobu umožňuje vysoce rozvinutý kořenový systém zavlažování stromu.

Třešňové květy obvykle začínají v květnu.Již vve středu - ve druhé polovině července dozrávají plody čokolády. Obvykle dává první sklizeň zahradníkovive čtvrtém roce jejího života.

Při správné organizaci zemědělských činností a pečlivé péči tato třešeň produkuje spravedlivěvysoké výnosy.

Podle statistik je průměrný výnos odrůdy 78 centners produkce na hektar(11-12 kg na strom) , maximální výnos byl stanoven na téměř 97 centners.

Robin, Velkorysý a Lyubskaya se může pochlubit také vynikajícími výtěžky.

Na výstupu strom tvoří ovoce s následujícím obsahemchemických látek:

Složení Množství
Cukr 12,5%
Kyseliny 1,65%
Pevné látky 18,3%

Zralé ovoce čokolády Girlje obvykle velmi chutné. Charakteristická hořkost je položena na sladkou a kyselou základní chuť, která této třešnidodává třešňovou chuť.

Plody odrůdy jsou však nejen chutné, ale také velmi zdravé.Zejména jsou bohatí na železo, kobalt a měď - látky, které se aktivně podílejí na hematopoetických procesech.

Pektin přítomný v buničiněpomáhá účinně odstraňovat toxiny z těla.

Pro odborníky na výživu je čokoláda čokoládová třešeň zajímavá, protožezlepšuje chuť k jídlu , přispívá k účinnémupotlačení žízně a normalizaci fungování střev.

Ovoce odrůdy Černokorka, Zhivitsa a Kharitonovskaya mají také vynikající chuť a výhody.

Výsadba a péče o rostliny

Naučíme se, jak a kde správně zasadit třešně čokoládové čokolády?Před výsadbou třešní Shokoladnitsa je nutnévěnovat pozornost půdě , na které se předpokládá další výsadba a péče.

Stejně jako většina třešňových odrůd má Shokoladnitsa ráda málo kyselé písčité hlinité půdy, obohacené o živiny a vybavené dobrým drenážním systémem.

Doporučuje se vyhnout výsadbě vlhkých nížin a oblastí, kde je podzemní voda v blízkosti (méně než 1,5 m) k povrchu.Kromě toho je vhodné místo výsadby hnojit před výsadbou hnoje (humus).

Je velmi důležité věnovat pozornost stavu samotného sazenice.Zkušení zahradnícitrvat na tom, aby sazeniceneměly být zakoupeny „rukama“.

Zároveň musí jejich vnější parametry přesně odpovídat deklarovanému věku.

Například sazenice třešní ve věku jednoho roku by měla mít růst asi 1–1,2 m, délku kořene 20–30 cm, průměr stonku 10–13 mm.

Stromy Shokoladnitsa se vysazují buď v dubnu, nebo v září.Pro každé sazenice vykopejte otvoro průměru 70 cm a hloubce 60–70 cm .

Hnůj, chlorid draselný, superfosfát, popel se přidávají do jamky.

Sazenice se spouští do jámy tak oplodněné, kořeny jsou pokryty zemí a pošlapány kolem kmene.

Zalévání zasadené rostliny je lepší u usazené měkké vody.Sekce trupumusí být doplněna humusem a pilinami.

Správná péče o třešně Chocolatnik vyžadujepravidelné zavlažování a včasné plevelování, uvolňování a hnojení půdy. ​​

Na jaře, 22–27 dní před otokem ledvin, bymělo oříznout suché a poškozené větve.

V období kvetení a zrání ovoceje nutné zajistit stromudobré zalévání - až 3–4 kbelíky vodypro každý strom.

Je také nezbytné aplikovat nezbytná hnojiva na půdu včas.

Jaro je obdobím dusíkatých hnojiv, ale na podzim se přidávají hnojiva na bázi fosforu a potaše.Ve vegetativním období se zavádí infuze mulleinu a minerálních hnojiv.

Pokud je růst sazenic každý roknejméně 70 cm,znamená to, že strom se vyvíjí správně.

Nemoci a škůdci

Tato odrůda, stejně jako mnoho jiných odrůd třešní, je milovanáokusovat v ziměrůzných hlodavců. K ochraně kůry před těmito škůdci se doporučuje před chladným obdobím zabalit kmen hrubým hadříkem .

Co se týče nemocí, pro čokoládovou dívku jsou nejnebezpečnější taková houbová onemocnění, jako jekokosykóza a moniliosa.

Faktorem naznačujícím napadení stromu spory houby Blumeriella jaapii (Sossomus hiemalis) je výskyt načervenalých skvrn na listech a jejich rozsáhlý mimosezonní rozpad.

To nevede k přímé smrti rostliny, ale strom, který trpí výše uvedeným onemocněním, postupně oslabuje a předčasně umírá, není schopen vydržet zimní mrazy.

Boj proti kokomykóze spočíváv postupném ošetření stromu fungicidy:poprvé - před otevřením pupenů, druhý - během období květu, blíže ke konci, třetí - 2-3 týdny po skončení květu(nebo podle situace, pokud se na listech nadále objevují červené skvrny).

Odrůdy Tsarevna Voylochnaya, Ashinsky Stepnaya a Tamaris jsou odolné vůči této metle.

Monilióza nemoci, jejímž původcem je houba ascomycete Monilia, dostala své druhé jméno - moniliální spálení - díky tomu, že se na stromech, které jsou jí postiženy, hojně vyskytují sušené větve.

Pokud nezačnete do několika letv boji s touto chorobou bude rostlina postupně oslabovat a umírat.

Abychom se starali o zdraví budoucích ovocných stromů, nemělo by být zatím ve fázi výběru sazenic.

„Prevence“zahrnuje výběr dobře větraného místa pro výsadbu, povinné ošetření kmenů a větví poškozených v důsledku mechanického působení a pravidelné ztenčení zesílené koruny.

Pokud strom nemohl být chráněn před infekcí, měl by být ošetřen co nejdříve.

Za tímto účelem musí být běhemněkolika sezónkamenné ovoceošetřeno fungicidy před, během a po období květu.

Zjevně nemocné (sušené a sušící) větve je třeba oříznout a při prořezávání je třeba zachytit i zdravou část větve.

Aby se minimalizovalo možné proniknutí houby na sousední stromy, mělo by se chemické zpracování i prořezávání větví provádětpouze za klidného a suchého počasí.

Abychom si mohli plně vychutnat chuť jednoho z nejkrásnějších a voňavých třešní, budete muset vyvinout velké úsilí.Ale nestojí to čokoláda?

Podívejte se na užitečné video o tom, jaké podmínky jsou požadovány pro plodové třešně?Jak chránit třešně před škůdci?Jaké jsou nejodolnější odrůdy?