Pěstování bílého hrachu s hráškem doma: užitečné vlastnosti rostliny

Pepř ve všech jeho odrůdách je na našem stole již dlouho známým kořením.

Bílá a černá jsou plody stejného pepřového hrášku, odebrané v různých dobách.

Černý pepř je nezralé ovoce, které po zpracování získává formu, která je známá. Jedná se o černý nebo tmavě hnědý scvrklý hrášek s průměrem do 3–4 mm.

Co je to bílý pepř? Jedná se o zralé ovoce, které získalo svou šedou barvu v důsledku kvašení a sušení.

Obecné vlastnosti rostliny

Černá paprika (Piper nigrum) je stromovitá réva rostoucí až do 15 metrů. Na plantážích je jeho růst omezen póly na 5 metrů.Rostlina kvete v malých květech, shromážděných v dlouhých visících květenstvích připomínajících ucho.Na nich pak dozrávají plody - pecky, které jedí jako koření.Listy jsou kožovité, oválné, zelené se šedivým nádechem.

Vlasti pepře

Prostředí pepře je tropický pás planety.

Je to jedna z hlavních plodin v zemích jihovýchodní Asie, roste na Srí Lance, v Indii (odkud byla poprvé dovezena do Evropy), na Sumatře a na Borneu.

Je to také nejčastější host ve vaší kuchyni.

Jeden z největších světových dodavatelů- Sumatro.

Sběr a zpracování bílého pepře

Za účelem získání bílého pepře se sklízí pouze tehdy, je-li ovoce zcela vyzrálé a zčervená.

Pouze amniotická membrána je červená v peckách.Existují dva způsoby, jak se toho zbavit.Zralé sklizně se nalijí mořskou nebo limetkovou vodou a uchovávají se, dokud se skořápka neodpadne, nebo se nepostaví na slunce na 7-10 dní.Fermentované na slunci se bílý pepř stává aromatičtějším.

Poté, co se hrach uvolní z pouzdra, usuší se, aby se získal hladký kulatý hrášek šedé nebo bělavé barvy.

Fotografie

Fotografie ukazuje hrášek z bílého pepře:




Domácí péče

Papriky Piper nigrum lze pěstovat doma.Péče o to je jednoduchá.Vytvořením podmínek, které jsou blízké přírodním podmínkám, získáte plody vhodné pro použití.

Výsadba a pěstování

Jako osivo se používá pouze hrášek černé papriky.Bílá pro výsadbu je k ničemu, nebude klíčení.

Černý pepř není podroben tepelnému zpracování, pouze přirozené sušení, jeho klíčení je tedy vysoké.

Nakoupený hrášek se uchovává ve vodě po dobu 24 hodin. Připravte substrát těžkého trávníku s humusem a pískem.

Semena zasadte do sazenice.Pro jejich úspěšné vyklíčení je nutná teplota 25-30 stupňů a hojné zalévání.

Po prvnímletáky pepřové krmení naplněné vodou ptačí trus zředěné vodou 1:10. Po 7-10 dnech mohou být klíčky ponořeny do samostatných květináčů. Přistání se provádí v červnu.

Důležité! U semen vyberte největší hrášek.

Po transplantaci se rostlina umístí na světlé místo chráněné před přímým slunečním zářením.V létě je lepší ji udržet na čerstvém vzduchu, ale bez průvanu.Jak roste kořen, pepř je přesazen do větší nádoby.

Kvetení začne ve druhém roce na konci jara. Po rozkvětu přinese ovoce.Pepř roste s dlouhou révou, takže potřebuje zálohu.Může dorůst až 2 metry.

Teplota a osvětlení

V zimě je nejlepším zařízením pro pepř dobře osvětlená okenní parapet , ale daleko od chladiče.Zimní teplota je 18 stupňů.V létě - asi 23-25 ​​stupňů.

Pokud se strom nachází na jižním okně bytu, vytvořte pro něj stín , který jej chrání před horkým slunečním zářením.Cítí se nejlépe na východní nebo západní straně.

Zalévání a vlhkost

Pepř miluje vlhkou půdu, takže ji musíte zalévat, aniž byste ji nechali vyschnout.

V zimě rostlina odpočívá a zalévání je sníženo.

Pepř potřebuje vlhký vzduch.V létě se stříká dvakrát denně, v zimě méně často.

Pokud je vzduch v bytě příliš suchý, hrnce s rostlinou se umístí do podnosu s mokrými oblázky.

Vrchní obvaz

Vrchní obvaz se provádí běžnými minerálními hnojivy prodekorativní listové pokojové rostliny na jaře a v létě každé 2 týdny.Zbytek času není oplodněn.

Transplantace

Mladá rostlina potřebuje transplantaci každý rok, dospělý - jednou za dva roky.Pokaždé, když se použije čerstvý substrát a větší nádoba.Půda se skládá z listů a pustiny, rašeliny, písku a humusu.Na dně hrnce je umístěn odtok.

Důležité! Pepř se nejlépe osadí do plastové nádoby, půda méně vysychá.

Propagace

Papriky se rozmnožují několika způsoby:

Propagace řízky

Za tímto účelem se řeže řízky se 2 až 3 pupeny a umístí se na substrát jedné části listové půdy a dvou částí písku.

Přístřešek s filmem, vytvářející skleníkový efekt.

Teplota zakořenění musí být nejméně 24 stupňů.

Po 3 týdnech kořeny vyklíčí, poté se řízky přesadí do samostatných květináčů o průměru nejméně 9 cm.

Propagace vrstvením

Ležící výhonky se přitlačují proti písčité půdě (lze je fixovat dřevěným kolíkem).

Díky intenzivnímu zalévání a dobrému osvětlení způsobí vylisovaný záběr rychle kořen.Zakořeněné výhonky se oddělí a ponoří do samostatného potu.

Rozdělení keře

Tato metoda se používá při přesazování dospělé rostliny.

Problémy s pěstováním papriky:

  • Odizolování a napínání stonku je nedostatek výživy a světla;
  • Hnědé špičky listů jsou nedostatečnézalévání a nízká vlhkost;
  • Žloutnutí a vadnutí listů - nadměrná vlhkost půdy (zejména v zimě) nebo nedostatečné obvazování v létě;
  • Vyhoření, vyblednutí listů - přímé sluneční světlo.
Důležité! Vzhled malých bílých vajec na zadní straně listů není problém ani nemoc.

Používání bílého pepře: výhody a poškození

Bílý pepř si získal největší popularitu jako koření.

Liší se od černého kolegy v menší kořenitosti a jemnější chuti a vůni, je to dobré v rybích a zeleninových pokrmech i v pokrmech s libovým masem.

Zkušení kuchaři jej přidávají do téměř hotového jídla, aby si zachovali jeho rafinovanou chuť.

Užitečné vlastnosti

V domovské zemi bílého pepře jsou jeho užitečné vlastnosti již dlouho známé, místní obyvatelé jej často používají jako léčivo.

V moderní farmakologii slouží jeho prášek jako základ pro oteplovací masti, má antimikrobiální a protizánětlivé účinky.

Ve směsi s medem má expektorační účinek, snižuje hlen a čistí průdušky a plíce.

Jíst bílý pepř pomáhá:

  • urychluje metabolismus a spaluje kalorie;
  • zvýšená chuť k jídlu;
  • uklidňuje, zmírňuje podráždění a stres;
  • zvyšují imunitu a výkonnost;
  • ředění krve a rozpuštění sraženin;
  • uvolňování těla toxinů;
  • eliminace parazitů;
  • Bílý pepř obsahuje vitamíny a minerály.
Čtenář bude mít zájem o informace o takových typech paprik, jako je koření (jamajský), jakož i zelený hrášek.

Kontraindikace pro použití

Nedoporučuje se používat bílý pepř osobám trpícím těmito chorobami:

  • gastritida a vředy;
  • zánět ledvin a močového měchýře;
  • anémie;
  • alergie.

Pěstování bílého pepře doma bude jistě prospěšné a příjemné.