Pěstujeme ptáky správně - inkubace pávových vajec

Páv v domácnosti je populární a ziskový podnik.Náklady na jednoho jednotlivce (do 1 měsíce) jsou 3 000 rublů.Ptáci se přizpůsobují různým teplotním podmínkám, zvykají si a poslouchají majitele.

Úspěšné šlechtění pávů je možné s dobrou slepicí nebo inkubátorem.Jaké jsou rysy inkubace pávových vajec?

Informace o postupu

Inkubace pávních vajec v inkubátoru je jednapovinných součástí moderního chovu drůbeže.Tento proces je obzvláště důležitý pro pávy, protože instinkt slepice není pro pávy dostatečně vyvinut.

Reference. Časná vejce byla inkubována pro reprodukci hospodářských zvířat, dnes za účelem zvýšení produktivity a zvýšení drůbežích produktů.

Zlepšení technologie umožňuje získávání mladých zvířat v každém ročním období.V inkubátoru se pečlivě sleduje stav a vývoj embrya.

Vlastnosti

Páv vejce jsou mnohem menší než vejce slepičí.Jejich velikost se podobá velikosti krůtých vajec.Barva je krémová, po celé skořápce jsou malé tmavé skvrny.Skořápka je tenká, vejce se obtížně přepravují.

Výběr a skladování

Inkubace pávích vajec doma, teplota skladování. Měla by být vybrána pouze vejce správného tvaru , s minimem přilnavého peří nebo trusu na skořápce.

Před sklizní musí zemědělec umýt ruce, aby se minimalizovala kontaminace rýže.Výběr se doporučuje do 19 hodin.V inkubátoru se používají pouze čerstvá vejce - skladují se nejdéle 10 dní.

Jak se připravit na záložku?

Pozor! Přítomnost velkých pórů a nepravidelností ve skořápce činí vejce nevhodným pro inkubaci.Pro zemědělce je však důležité mít na paměti, že pávová vejce obvykle nejsou odmítnuta kvůli jejich vysoké hodnotě a malému množství.

Nejprve byste měli určit počet vajec (kolik kuřat chcete dostat).Pamatujte, že jednotlivci se nevylíhnou ze všech vajec.Skladujte oplodněné vejce před položením při teplotě 15 až 20 stupňů.Každý den musíte obracet každé vejce.Pokud se skladování provádí v chladné místnosti, je třeba vejce před položením držet v teplé místnosti - zabrání se tak velkému odpařování vlhkosti.

Dezinfekce

Jak čistit vejce pávů v inkubátoru?Postup se provádí za použití formaldehydu, aby se zničila patogenní mikroflóra ve skořápce.Jak používat formaldehyd?

​​

  1. Do smaltované nádoby nalijte až 30 ml formalinu vodou.
  2. Přidejte manganistan sodný (stejný objem).
  3. Dobře promíchejte.
  4. Vložte do cely, kde jsou vejce skladována.

V důsledku chemické reakce se uvolňují plyny, které ničí nebezpečné mikroorganismy.Objem předložené směsi je dostatečný pro zpracování 1 m2.

Musím se umýt?

Má se za to, žepři mytí z pláště je ochranný film vymazán .V případě silné kontaminace může být vejce ošetřeno roztokem jodu (1%).K čištění se používají také speciální zařízení - pračky na vejce.

Fáze vývoje embrya

Prvním stadiem je vývoj blastodiscu.Toto je malá sraženina cytoplazmy, která je umístěna uvnitř žloutku.Vývoj embrya pak zahrnuje následující kroky.

  1. Osmotická výživa - až 30 hodin v inkubátoru.
  2. Tvorba krevních cév a žloutkového vaku - 2-6 dní.
  3. Příjem vzduchu prostřednictvím alantois (dýchacích orgánů).
  4. Vývoj tkání a orgánů.
  5. Tvorba zobáku - od 20. dne v inkubátoru.

Vše o zařízení

V závislosti na typu jsou nastavena specifická nastavení.Pro správnou volbu inkubačního režimu pro vejce pávů musíte použít pokyny. Nejjednodušší inkubátory vyžadují ruční ovládání- zemědělec musí nezávisle sledovat teplotu, rotaci vajíček a vlhkost.U dražších modelů jsou tyto postupy automatizovány, je však nutná kontrola ukazatelů chovatele drůbeže.

Pravidelně čistěte jakýkoli typ zařízení.Chcete-li to provést, otřete a vysajte povrch, dezinfikujte bělidlo (15 kapek na 1 litr vody).Zapněte inkubátorpovoleno po úplném vysušení.

Zde je popsáno, jak vyrobit inkubátor sám .

Doba trvání

Inkubační doba pávích vajec je 28–30 dní(průměr).Na rozdíl od jiných ptáků - přítomnost peří u kuřat.Jednotlivci začínají létat brzy: 5-7 dní po narození.

Režim

Během prvních 19 dnů by měla teplota zůstat na 38,4 °.Od 21 dnů musí být indikátor snížen na 37 stupňů, protože kuřátko začíná dýchat před narozením a vyžaduje větší množství kyslíku.Optimální úroveň vlhkosti pro vejce pávů je menší než 60%.Zvýšení tohoto ukazatele povede k odpařování vody a snížení povede k vysychání a smrti embrya.

Domácí stůl

Den inkubace Ukazatel teploty Vlhkost Potřebujete se otočit Potřebuji ventilaci?
1-6 37,8-38,0 ° C 60% 4-8jednou denně -
7-15 37,8-38,0 ° C 60% 4-8krát denně -
16-20 37,8-38,0 ° C 60% 4-8krát denně 2krát denně po dobu 20 minut
20-27 ) 37,5 - 37,7 ° C 70% - -

Podrobné pokyny krok za krokem

  1. Začátek inkubace je dnem snášky vajec. Nyní musíte nastavit režim: nastavit teplotu a vlhkost.Během prvních 7 dnů se nedoporučuje měnit parametry, protože se vytváří embryo.V této fázi je nutné zajistit pohodlné a stabilní prostředí.
  2. Povinné akce - obracení vajec(aby se embryo nelepilo).Je důležité nezapomenout na screening vajec.Dávejte pozor na barvu a strukturu místa - klíček.
  3. Ve druhém týdnu inkubaceteplota klesá a proces převracení pokračuje .Během této doby by se vzduch neměl nechat vyschnout - kuřátko potřebuje vlhkost.
  4. Týden před výskytem kuřatby mělo být provedeno větrání- vzduch zlepší metabolismus a výměnu plynu.V posledních dnech se nedoporučuje dotýkat se vajec.V této fázi je z vejce slyšet pískání.Pro zemědělce je důležité zajistit dobrou cirkulaci vzduchu (průvan je zakázán).Zdravá kuřata rozdrobí své skořápky ve 3-4 úderech.
Připravili jsme pro vás také postupné pokyny pro inkubaci:

Místnost

Praxe chovatelů drůbeže ukazuje, že vejce pávjsou nejlépe umístěna v inkubátoru večer(ráno pomocíovoskop je vidět na nefertilizovaných vzorcích).Dříve by se každé vejce mělo zahřát na pokojovou teplotu.

Přenos

Během ovoskopie (přenosu) je embryo již viditelné z1 den inkubace.Intenzita vývoje je určena následujícími ukazateli:

  • velikost embryí (skvrny);
  • poloha a hranice místa;
  • vývoj žloutkového vaku;
  • přítomnost vaskulární sítě;
  • velikost vzduchové komory.

Časté chyby

Seznam společných chyb obsahuje nesprávné místo pro teploměr.Baňka by měla být na úrovni 1 s povrchem vajec.Pokud je teploměr vedle ventilačního systému, budou hodnoty nesprávné.Dalším problémem je rozdílná teplota v různých zónách inkubátoru.

Aby se toto vyloučilo , musí být vejce pravidelně přemísťována .Seznam chyb zahrnuje také velké přestávky v soustružení a nedostatek vlhkosti - jednotlivci budou mít tenké tlapy a skromnou pubescenci.

Co dělat po vylíhnutí?

Kuřata musí sušit a poté je přemísťovat do připravených boxů s nepřetržitým ohřevem.Dětské pávy jsou mobilní - za pár dní vyskočí na okraj krabice (doporučujeme ji zakrýt sítí).

Spodní část přikryjte čistou hadříkem nebo posypte pilinami.Páv mláďata nejsou povoleny průvanu.Profesionální chovatelé doporučují pěstovat jednotlivce pod topnými zařízeními - bomby. Kuřata je třeba nakrmit v první den života .Pro jídlo je vhodný tvaroh, nakrájená zelenina s vejcem a malé sušenky.

Pávi jsou vzácní exotičtí ptáci.Jejich odstranění doma je možné pouze tehdy, jsou-li dodržena všechna pravidla inkubace.Výsledek je krásnýptáci se stanou skutečnou ozdobou a zdrojem zisku.