Podrobnosti o skladování mrkve ve sklepě v zimě v sáčcích na cukr

Podzim je čas na sklizeň.Hodně času a úsilí bylo věnováno tomu, aby se talíř čerstvě připraveného mrkvového salátu těšil do očí.Nestačí však sbírat plodinu, musíte ji zachránit, protože při nesprávném skladování mrkev rychle ztratí barvu a vůni a stane se suchou a bez chuti.

Nejlepší způsob skladování mrkve je skladování v pytlích.Zkusme přijít na to, co je v tomto článku.

Užitečné vlastnostimrkev

Oranžové kořenové plodiny přinášejí díky svému složení mnoho zdravotních výhod.

  1. Obsahuje beta-karoten, je to forma vitaminu A a odpovídá za ostrost našeho zraku.
  2. Zásobuje naše tělo vitaminy B, které jsou odpovědné za činnost nervového systému.Tyto vitamíny mají uklidňující, stabilizační účinek, pomáhají snižovat depresi a vytváření dobré nálady.
  3. Obsahuje mnoho základních mikro a makro prvků, z nichž nejdůležitější jsou vápník a hořčík.Vápník je zodpovědný za normální svalovou kontrakci a hořčík za stabilitu nervového systému.
  4. Pravidelná konzumace mrkve zvyšuje imunitu a pomáhá snižovat výskyt infekcí.
  5. Stimuluje produkci žaludeční šťávy, slin, střevní šťávy, a tím zlepšuje trávení.
  6. Při vnějším použití masky vyrobené ze strouhané mrkve vyrovnávají pleť a pomáhají snižovat zánět kůže.
  7. Zvyšuje produkci mateřského mléka u kojících žen.
  8. Používá se k léčbě bronchitidy, tracheitidy a jiných zánětlivých onemocnění horních cest dýchacích.

Jak připravit kořenovou plodinu pro položení na podzim?

Zelenina může být skladována dostatečně dlouhou dobu, avšakpřed jejím uložením ke skladování je třeba dodržovat několik jednoduchých pravidel:

  • Kořenové plodiny musí být neloupané přilnou půdou, ale pouze vv případě, že je půda suchá.
  • Všechny kořenové plodiny musí být husté a zdravé, bez poškození, hniloby a plísní, protože během skladování se může jedna kořenová plodina rozšířit na sousední.
  • Pokud byla sklizeň prováděna za deštivého počasí, je lepší mrkev před výsadbou vysušit, sníží se tím riziko plísní během dlouhodobého skladování.
  • Netahejte při pokládání kořenových plodin.Od doby sklizně do skladování by nemělo být delší než 24 hodin.

Lze pytle sáčků použít k uchování plodin?

Reference. Mrkev je možné skladovat v sáčcích na cukr, je však třeba mít na paměti, že zelenina produkuje málomnožství oxidu uhličitého.
​​

Pokud sáčky pevně uzavřete a umístíte do těsné blízkosti, oxid uhličitý zkazí zeleninu a začne hnilobný proces.

Uchovávání hlíz v pytlích na cukr není obtížné.Buď vytvořte několik otvorů pro uvolňování oxidu uhličitého, nebo sáčky umístěte svisle a volně je připevněte.Kořenové plodiny můžete posypat také materiály pohlcující vlhkost: křídou, dřevěným popelem, pilinami.

Pros:

  1. Kompaktnost.
  2. Jednoduchá technologie zaslepování.
  3. Méně naklíčené kořenové plodiny ve srovnání s jinými technikami sklizně.

Nevýhody:

  1. Sáčky by se měly pravidelně rozvázat, aby se mrkev mohla usušit, protože se v nich hromadí vlhkost.
  2. Kořenové plodiny těsně sousedí, což přispívá k rychlému šíření hniloby.

Příprava na skladování

Co musíte mít:

  • Místo pro sušení kořenových plodin.Měl by být dobře větraný, nejlépe na ulici, ale ne na přímém slunci a chráněn před deštěm.
  • Skladovací kontejnery.
  • Nasycený roztok manganistanu draselného, ​​pokud existuje mnoho poškozených kořenových plodin.

Příprava na skladování:

  1. Sklizená zelenina musí být dostatečně zralá. Nezralá mrkev bude špatně skladována, bude mít nepříjemnou chuť a nadměrnou tvrdost.Zralá mrkev obsahuje hodně cukru a je "návnadou" pro škůdce, proto bude vážně ovlivněna.

    Pokud si nepamatujete, co přesně bylo na tašce se semeny napsáno o zralosti tohoto druhu, nezoufejte.

    Poznámka. Podívejte se na vrcholky.Když spodní listy vrcholků zožloutnou, musíte sbírat mrkev.
  2. Opatrně vytáhněte kořenové plodiny ze země. Pokud jej nemůžete vytáhnout, vykopejte ho a dávejte pozor, abyste nepoškodili hlízy.
  3. Je-li počasí suché, pakstačí hlízu lehce protřepat, aby se odstranila ze země. Je-li počasí vlhké, nemusí být znečištěná špína něčím otírána, je nutné mrkev umýt teplou vodou.
  4. Ořízněte vrcholy. To se děje ve dvou fázích.Nejprve jsme odřízli vrcholy na úrovni 1–2 cm od kořenové plodiny, pak jsme odřízli vrcholy a vrchol kořenové plodiny na 1,5–2 cm.
  5. Suché po dobu 1–2 týdnů , rozprostřené v jedné vrstvě,na připraveném místě pro sušení.
  6. Hlízy poškozené škůdci nebo hnilobou by měly být ošetřeny nasyceným roztokem manganistanu draselného. K přípravě roztoku potřebujeme převařenou chlazenou vodu a krystaly manganistanu draselného.Nalijte krystaly do vody za důkladného míchání, dokud se roztok nezmění na tmavě fialovou.
  7. Kořenové plodiny jsou skladovány v kontejnerech.

Algoritmus akcí při umístění na zimu v suterénu nebo ve sklepě

S cílem udržet mrkev v sáčcích na cukr (nebo případně), polyethylen), postupujte takto:

  1. Vezměte sáčky o kapacitě 5 až 30 kg.
  2. Naplňte je sušením2/3 mrkve.
  3. Neutahujeme ji, svisle ji nastavujeme.
  4. Vybereme místo pro skladování.Ideálně je to suterén, ale v plastových sáčcích je mrkev v bytě tiše uložena.
  5. Pokud má úložiště vysokou vlhkost (suterén, kuchyň, teplé a vlhké klima), nalijte mrkev jemně nastrouhanou křídou, která absorbuje vlhkost.
    Pozor! Není třeba ji přehánět křídou, je nutné dosáhnout efektu „poprášení“.
  6. Odcházíme na zimu.Pravidelně kontrolujte obsah vaku, zda nedochází ke kondenzaci, pokud se utvoří, pak jej před vyschnutím úplně rozpojte a poté jej znovu pevně utáhněte.
  7. Pokud skladujete mrkev v bytě, doba použitelnosti je omezena na 3 měsíce.Pokud skladujete mrkev v suterénu, skladovací doba se zvýší na 6 měsíců.
Doporučujeme také, abyste se seznámili s dalšími způsoby a místy skladování zeleniny:

Možné problémy

Během skladování jsou možné následující potíže:

  • Mechanické poškozeníDolní vrstvy zeleniny v sáčku jsou horní vrstvy.
  • Rychlé šíření infekce v jednom sáčku.
  • Hromadění kondenzace ve dně vaku a hniloba dnavrstvy mrkve.

Aby se předešlo problémům, lze ve vaku sáčkem proříznout několik otvorů pro lepší odpařování vlhkosti.

Někteří zkušenízahradníci také doporučují k dezinfekci posypat mrkví dřevním popílkem nebo pilinamia omezit šíření hniloby, pokud jste náhle přehlédli poškozenou kořenovou plodinu.

Mrkev tedy může být skladována různými způsoby, aby zůstala šťavnatá, chutná, svěží, ale skladování v pytlích je nejdostupnějším způsobem, který nevyžaduje zvláštní přípravky.Vše, co k tomu potřebujete, najdete v každém domě a díky tomu vás mrkvová jídla potěší na dlouhou dobu.

Užitečné video

Skladování mrkve v pytlích: