Podrobný popis nejlepších odrůd révy, které byly chovány společností Krasokhina S.I.

Území mezi řekami Don a Kuban se obvykle nazývá „Brána na Kavkaz“.V dolním toku Donu, stejně jako na Kavkaze, hrozny rostly tisíce let.

Peter Veliký požehnal tradiční okupaci místních obyvatel pro Rusko, ale tento region se stal centrem vinařství až od 30. let dvacátého století, kdy byl průmysl postaven na průmyslové základny a jeho vývoj byl přenesen do rukou vědy.

)

Nástupce dynastie

Výzkumný ústav byl koncipován tak, aby rozšířil oblast rizikového šlechtění rostliny neobvyklé pro naši zemi - hrozny.

Krasokhina Svetlana Ivanovna

Ušlechtilý cíl vědců byl ztělesněn - posunout tuto kulturu na sever a vytvořit průmyslovou surovinovou základnu pro výrobu vína.

Experimentální oblasti a školky se objevily v jiných regionech, obchodní vztahy s evropskou vědou a vinařským průmyslem byly stanoveny smlouvami.Do procesu hybridizace a adaptace odrůd „slunečnicových bobů“ bylo zapojeno 200 zaměstnanců výzkumného ústavu.

Mezi tvůrčími, zejména mužskými kolektivy, byla uznána výběrová práce hezké, stále mladé ženy Svetlany Ivanovné Krasokhiny, představitele celé dynastie vinařů.Nyní hrozny Krasokhina S.I. zaujímá přední místo v popularitě.

V historii SvětlanyIvanovna:

  • vědecký titul v pěstování ovoce a vinařství;
  • 85 publikací;
  • pozice hlavního výzkumného pracovníka;
  • 3 patenty na vynálezy týkající se roubování;
  • 4 osvědčení o autorských právech pro odrůdy zapsané do rejstříku;
  • spolu sponzorování vytváření 6 nových odrůd (jídelny a technické);
  • schválení 150 odrůd révy;
  • poradenská pomoc na místě.
Její zájem o odrůdy bez semen a muškátového oříšku rozlišuje v domácí odrůdě takové exotické kultury, jako je hrozny, což je celá skupina, která se běžně nazývá „moštovka Krasokhina“.

„Odrůdy Krasokhiny“

Co znamenají odrůdy révy, které se vztahují k „odrůdám Krasokhiny“?Jedná se především o zimně odolné vysoce výnosné stolní odrůdy se sníženým počtem semen a muškátového oříšku, jakož i bílé technické odrůdy určené k výrobě nealkoholických nápojů, lehkých vín a sušení.

První skupina zahrnuje: Talisman, Alexa, Zolotinka ( Galbena nou ) a Balkanovsky.

K druhé - Platovsky a Crystal Muscat (pracovní název).

Ve vývoji jsou - různé varianty „Pink Cloud“, „Lednice“, „Giant“.

Když byl Krasokhin požádán o použití stimulátorů růstu ve vinařství, vždy odpověděl: „Hlavním stimulantem je správná zemědělská technologie a trpělivost chovatele.“
​​

Popisy a funkce

Hrozny Talisman

"Talisman" ("Kesha 1") - oblíbená odrůda stolůbílé hrozny s výraznými chuťovými vlastnostmi (o 8 bodů).

Vyznačuje se:

  • velikostí bobulí a štětcem (do 2 kg);
  • připravené k plození ve 2. roce po výsadbě v zemi;
  • Datum zrání je pozdě;
  • hojnost kartáčů je schopna přetížit pouzdro - musí být standardizováno;
  • hlavní plus odrůdy je odolnost vůči chorobám a mrazuvzdornost (do -25 ° C).

Bílé odrůdy bílé tabulky také zahrnují Vostorg Bely, Amethyst Novocherkassky a Anthony the Great.

Pro zlepšení kvality odrůdy autor doporučuje aplikovat na rostlinu vysoké zemědělské zázemí s nastavitelným zavlažováním, vyváženým vrchním obvazem, dodatečným opylením a přidělením vaječníku.

Sklizeň pro starověké vinaře byla nebezpečná věc, protože stromy, někdy staré, shnilé, sloužily jako podpora vinic.Nejzrajší plody byly nality šťávou nahoře, pokus o jejich získání často vedl k pádu „podpory“.

Na fotografii vidíte jasněji odrůdu Talisman:

) Alexa Grapes

Odrůda révy Aleksa (VI -3-3-8) je stolní odrůda raných bílých hroznů, které brzy dozrávají (115 dní).Kultivační regiony - Střed a jih Ruska, Dálný východ.Rodiče: vinné révy moldavské Biruinets a potěšení.

charakterizováno jako:

  • jako energická rostlina s průměrnou dobou zrání;
  • tvar pouzdra;
  • listy jsou tmavě zelené s oboustranným barevným rozdílem, lehce pubertální, se zoubkovanou hranou;
  • plodnost mladých výhonků odpovídá 70%;
  • ovocné shluky protáhlé (až 35 cm), těžké (až 1 kg);
  • bobule jsou velké, mléčné barvy se zlatým nádechem na slunné straně;
  • kůže je pevná, ale pružná;
  • degustační skóre 8,2;
  • hybrid je schopen samojivných vaječníků;
  • po sklizni pokračuje proces akumulace cukru v ovoci;
  • nízká teplotní tolerance - až –25 ° С;
  • je odolný proti závažným chorobám hroznů (do 3,5 bodu), včetně fyloxéry;
  • je vhodný pro dopravu a vývoz.

Odolnost vůči chorobám se může pochlubit Augustinem, Liangem a Levokumským.

Odrůda upřednostňuje jižní a západní svahy, ale toleruje přistání v nížinách.

Viz fotografie odrůdy révy Aleksa níže:

Zolotinka hrozny

Zolotinka (Galbena Nou, Yellow New) je energický stolní muškátový oříšek z bílých hroznů s extrémně časným zráním (105 dní).

Rodiče: Moldavské hrozny „White Beauty“ a bezsemenná odrůda Korinka Russkaya, která má vysoké zimní otužilost.

Je charakterizováno:

  • hojným plodením mladých výhonků až do 85%;
  • předčasný vstup do ložiska po výsadbě v zemi (2-3 roky);
  • velký, rozvětvený, lehce uvolněný kartáč do 700 g.hmotnost;
  • bobule barvy bílého jantaru, velké (8g) a zaoblené;
  • obsah cukru v šťávě je 24%;
  • Muškátová příchuť zvyšujeskóre chuti až 8;
  • má cennou kvalitu univerzální zásoby;
  • zakořenění řízky je vynikající;
  • je odolný vůči hnilobným bakteriím a nízkým (až –27 ° C) teplotám.

Vysoký obsah cukru se také vyznačuje Aladinem, Delight White a King Ruby.

Tendence k silnému proplétání větví vyžaduje ražení (oříznutí 40 cm horních částí výhonku) v prvních letech tvorby keře.

Vzhled hroznu Zolotinka na fotografii:

Baklanovský hroznový

„Baklanovsky“ („Original Delight“, „Oval Delight“, „Oval“) je stolní odrůda bílých hroznů.Doba zrání je pouze 115 dní.

Rodičský pár: hrozny Potěšení a vysoce dekorativní ukrajinská odrůda Původní.

Vyznačuje se:

  • intenzivním růstem;
  • plodnost výhonků prvního roku života až do 85%;
  • produktivita - 120c /ha;
  • klastry kónické nebo beztvaré, málo husté, s pevnou hmotností (do 2 kg);
  • bobule protáhlé, s pálením a masitou křupavou dužinou;
  • chuť je příjemná, vyvážená cukrem a kyselinou;
  • optimální prořezávání - opuštění 2–4 ledvin;
  • může po zrání zůstat v křoví až 1,5 měsíce bez ztráty spotřebitelských kvalit;
  • se používá jako zásoba;
  • vhodné pro přepravu;
  • je rezistentní na hlavní choroby kultury (citlivé na fyloxeru);
Odrůda je velmi klenutáformace a reaguje na zalévání a oblékání.

Pro klenutou kultivaci jsou také Klenuté, Gurzufsky Pink a Červené nadšení.

Viz fotografie Baklanovského hroznu níže:

Platovského hrozny

Odrůda platovského hroznu (Early Dawn) je technický (univerzální) hroznový bob, který se vyznačuje extrémně krátkou dobou zrání (pouze 110 dní).

Z technických odrůd vyniká Bianka, Levokumsky a Krasa Balki.

Region distribuce: Střed a jih Ruska, Sibiř, Dálný východ.Rodiče: Krymský hybrid Dar od maharachu a „Zeeland“ („Zala Dende“).

Vyznačuje se:

  • výjimečnou odolností proti mrazu (do -30 ° C);
  • střední růstová síla;
  • potah listů je silný;
  • 172) obchodní úprava ovoce je skromná: bobule jsou malé (do 2 gramů), husté kartáče jsou také malé (do 200 gramů);
  • bobule s mírně růžovým a tenkým povrchem;
  • degustační skóre 8,4;
  • semena jsou plná, květ je bisexuální;
  • má obsah cukru 20%, což určuje chuť bobule jako příjemnou za přítomnosti muškátového oříšku;
  • plodnost nových výhonků až 85%;
  • přetrvávající odrůda;
  • v bobulích pokračuje proces akumulace cukru i na konci období zrání;
  • snadno udržovatelné, dostupné pro reprodukci, intenzivní v růstu;
  • je odolný vůči hnilobným bakteriím.
Včasné zlepšení plodnosti a výnosu odrůdysevření a odstranění nerozvinutých výhonků.

Dále můžete na fotografii vidět odrůdu platovského hroznu:

​​

Muscovy Donského regionu

„Pridonsky Muscat“ je technická odrůda pozdně dozrávajících bílých hroznů.

Rodič: Pár evropských odrůd „Orion“ (Německo a Velká Británie) a univerzální hybrid Přátelství (Rusko).

Je charakterizován:

  • silným růstem rostlin;
  • vysoká plodnost (až 95%) procesů prvního roku;
  • květina je bisexuální;
  • válcový tvar malé velikosti štětce (250 g);
  • nezapomenutelná chuť vonných bobulí s tenkou slupkou s obsahem cukru dostatečným pro výrobu vína (20%);
  • imunita vůči hlavním chorobám této kultury a tolerance k fyloxere;
  • tolerance vůči nízkým teplotám až do 27 ° C (bez dalšího přístřešku);
  • má degustační skóre jako dezertní víno - 8,6;jako šumivé - 9.4.
Rodištěm vína je Evropa, i když na všech kontinentech vyrábí hroznová vína.Většina odrůd hroznů je bílá.Suroviny pro výrobu bílého vína jsou proto nesmírně větší.

Podívejte se na vzhled hroznů „Muscat Pridonsky“ na níže uvedené fotografii:

Muscat Crystal Grapes

„Crystal Muscat“ (9-2-pc) - nová perspektivní univerzální odrůda bílých hroznů.Používá se k čerstvé spotřebě a jako surovina při výrobě vína.

Rodičský pár: Talisman a Muscat Delight.Je to dobrý pocit ve všech oblastech se slunnými léty a nepříliš drsnými zimami.

Je charakterizován:

  • s nebývalou splatností (začátkem srpna);
  • bisexuální květiny;
  • plody se sbírají kartáčem o střední hustotě (do 1000 g);
  • jantarově zbarvené bobule, spíše velké (6g);
  • maso je šťavnaté, křupavé, s výraznou muškátovou vůní;
  • degustační skóre - 8,6 bodů;
  • obsah cukru do 20%, což umožňuje použití ovoce při výrobě vína;
  • produktivita je velmi vysoká, vyžaduje se přidělování vaječníků;
  • bez přístřeší toleruje pokles teploty na -25 ° C;
  • není ovlivněna šedou hnilobou, ale odolnost vůči jiným chorobám se stále zkouší;
  • se používá při výrobě dezertních a šumivých vín.
Muscat jako odrůda hroznů - starověké Říma.Dnes je hlavní součástí výběru.Široce populární: muscat bílý, růžový, maďarský, hamburg, černý.

Viz fotografie hroznů Crystal Muscat:

Prospects

V současné doběŠlechtitelská práce prováděná S. I. Kraskhinem je zaměřena na:

  • vytváření vzorků bez semen bez semen;
  • kombinace stolních vlastností hroznů a mrazuvzdornosti;
  • tvorba stolních odrůd s krátkým vegetačním obdobím;
  • hledání predikovaných ukazatelů výtěžnosti párů párů mezi hlavami;
  • studium adaptačních procesů známých sběrných zásobv podmínkách jižního Ruska;
  • vytváření technických odrůd, které nejsou oxidovány mechanizovaným sběrem;
  • územní plánování červených technických odrůd atypických pro pěstování v oblasti Don;
  • vytváření nových odrůd (uznání již bylo uznáno) s odolností proti metlu vinic - fyloxeru.

Zbývá čekat na nová mistrovská díla od učeného chovatele.