Pokladnice zdraví a výhod - odrůdy černého rybízu "sladké"

Tento keř Berry lze nalézt v zahradě specifickým zápachem („rybíz“ - ve staré ruštině).

Takže jsme ho nazývali několik staletírybízem , rozlišujícím barvu plodů v černé, červené a zlaté.

Preferujeme černou : podle obvyklé prevalence, jedinečných výhod bobulí a léčivé vlastnosti absolutně všech morfologických prvků keře.

Nevyhýbáme se sběru bobulí z divokých rostlin, ale obzvláště respektujeme odrůdové bobule.

Chovatelská oblast a historie výběru

Všechny kontinenty severní polokoule jsou přirozenou oblastí černého rybízu.Někderybízje zastoupen pouze jedním druhem, jako v Evropě, a někde všemi ostatními 149 druhy.Obzvláště bohaté na různé druhy lesních plodů - Sibiř, Dálný východ a Severní Amerika.

Hlavním úkolemosoby, která se od 16. století zabývá pěstováním černého rybízu, bylo získat větší plody než v přírodě a poskytnout novým hybridům životně důležitou odolnost vůči chorobám a škůdcům.

Divoké rostliny se proto stále aktivně podílejí na procesu křížení a dodávají jedinečným kvalitám takové odrůdy, jako je „Belorusskaya Sweet“.

Při vytváření této odrůdy chovatelé běloruského NIIKiP použili komplexní metodumezidruhový křížení.

Jako základ byly použity hybridní formy 2-4D nebo 2-6D, jejichž rodokmen ovlivnil dědičnost populárních evropských druhů a vybrané poddruhy ze Sibiře a Dálného východu.

Po dobu 10 let prošel hybrid odrůdovými zkouškami, aby se v roce 1979 dostal do státního rejstříku podle doporučení pro pěstování v 10 regionech Ruské federace.

V současné době je zavedená a spolehlivá odrůda„Belorusskaya Sweet“nezbytnou zahradní rostlinou v průmyslových podnicích a soukromých statcích v 45 regionech Ruska.Je uznáván jako vedoucí odrůda tohoto druhu v zóně mimo chernozem.

Takové odrůdy jako Bagira, Gulliver, Venuše, Letní rezident, , brutto ] a Dobrynya se často vyskytují v zahradách tohoto regionu.

20 bobulíčerného rybízu v denní stravě -denní dávkanašeho těla v kyselině askorbové.

Fotografie







Popis odrůdy sladkého rybízu Belorusskaya

Popis sladkého rybízu Black Belorusskaya.Tentoje přímým příbuzným angreštů , listnatých keřů.V přírodě preferuje smíšené lesy, údolí řek a svahy roklí.Roste sám nebo podle komunit.

Ve skutečnosti jsou tyto stejné zvyky také charakteristické pro odrůdu„Belorusskaya Sweet“ :

  • miluje světlo, ale neochotuje se před částečným stínem;
  • upřednostňuje úrodné odvodněné půdy, ale dobře roste na hlíně;
  • se obávají teplotních změn ve fázikvetení a netoleruje zamokření.

Ve stínu může rostlina přestat nést ovoce a v blízkosti ostřice sbírá korozi skla.

  1. Keřje v rozptylu výhonků klasifikován jako vysoký (až 1,2 m) vysoký a středně rozšířený (až 1,2 m).

    Tvar je kulatý a tvoří silnou keřovou strukturu s rovnými výhonky.

    Roste každoročně ze základny novými bazálními výhonky, které se již začnou větvit za rok, a po 3 letech - přinese ovoce.

    Tvoří kostru keře, který po 8 letech ztrácí svou dřívější produktivitu.Postupně se stříhají dřevité výhonky a stará rostlina, která dosáhla věku 15 let, je nahrazena novou.

  2. Kořenový systémje umístěn povrchně v 30 centimetrové vrstvě půdy, ale dospělá rostlina může hluboko podat silné kořeny (až 2 m).Proto je důležité při výsadbě zohlednit hloubku podzemní vody.
  3. Stonky rybízujsou zastoupeny 4 typy (smíšené, ovoce, kytice, trichotnice).Liší se také barvou: některé mají antiaciaonové zbarvení - v rozsahu nasycené červené - fialové barvy, které závisí na kyselém prostředí.

    Střední tloušťka - šedá, mírně pubertální.Každý nový výhonek má 3 růstové zóny a pouze 2 (horní) plodnice.

  4. Pupenyjsou reprezentovány svou funkčností: spánkem, růstem a kvetením.V různých částech natáčení se ledviny liší barvou, velikostí a tvarem.Růstové pupeny způsobují bazální výhonky, kvetoucí plody.Spí - čeká v křídlech, nav případě extrémních podmínek pro rostlinu.
  5. Listy- světle zelené (ke koncům větví jsou menší a lehčí) mají strukturu se 3 křídly a silným prostředním lalokem.Povrch desky je matný, pomačkaný, hrana je zvlněná chrupavkami.Řapík - červeno-fialový, dlouhý.
  6. Květinyjsou samonosné, což závisí na poměru velikosti tyčinek a sloupce.Barva je vybledlá nažloutlá zelená, květy jsou malé zvonovité, s 5 oválnými lístky, shromážděné v kartáčku, na kterém mohou být současně otevřeny květiny a pupeny.Kvetení neprobíhá současně, ale postupně: od základny po konec kartáče.
  7. Kartáčvytvořený během květu získává během vzhledu vaječníku velikost až 7 cm (pro 3–6 bobulí).Bobule dozrávají stejným způsobem jako kvetení, postupně.Kartáče volné, svislé, někdy kombinované v shlucích.
  8. Berry- kulaté, voňavé, nekalibrované, v různých fázích růstu mění barvu ze zelené na hnědou a tmavě fialovou;kůže je lesklá, hustá a obsahuje barvicí látky - ze skupiny flavanoidů;v každém bobulové ploše o hmotnosti 1,6 g.až 37 semen.

    Vysoký obsah vitamínu „C“ dodává plodům bohatou sladkokyselou chuť.Nadměrné zrání ovoce vede k uvolňování.

  9. Výtěžnost odrůdyje až 5 kg na keř nebo 12 t /ha (v průmyslové produkci).Produktivita má tendenci se zvyšovat po 4-5 letech, následuje stabilizace (až 12 let).

    Nejvyšší produktivita keře je pozorována po 6-8 letech života.Zapnutoani nepříznivé podmínky během fáze květu neovlivňují produktivitu.

Jak již bylo řečeno, rybíz chutná dobře, což z něj umožňuje vařit dobrý džem, například v kombinaci s letními odrůdami jablek: žlutý cukr, Korobovka, Red Hill, Papyrovka, Země.

Nesouběžné zrání bobulí ve štětci vede k rozmanitosti plodů, což ovlivňuje prezentaci.Odrůda je mírně náchylná k poškození spór.

Hlavnívýhodyběloruské odrůdy černého rybízu:

  • předčasný vstup do období plodu (ve 2. roce života sazenic);
  • schopnost samoopylení s účinností až 72%;
  • bohaté roční plodnice;
  • předčasné zrání (v polovině července);
  • vynikající spotřebitelská kvalita bobulí;
  • univerzálnost použití;
  • mrazuvzdornost v zimě;
  • rezistence na bakteriální choroby a poškození klíštěte;
  • úspěšná propagace řízky.
Pro zvýšení výnosu a produkci velkých bobulí použijte účinek opylení, pro který se černý rybíz pěstuje ve skupinách různých odrůdových forem.

Použití bobulí

Protože „Belorusskaya Sweet“ je univerzální odrůda, lze ji pro terapeutické účely použít takto:

  • -v multivitaminových přípravcích (bobule, pupeny, listy) a protizánětlivé masti na bázi kyseliny gama-linolenové obsažené v semenech;
  • inozdobné účely jako prvek krajinářského designu;
  • jako produktivní medová rostlina (30 kg /ha);
  • jako aromatické činidlo (čaje, kvas, omáčky) a koření na solení;
  • jako přísada do dietní stravy (saláty snižující cukr);
  • jako surovina pro výrobu nápojů a cukrovinek: šťávy, kompoty, sirupy, želé, tinktury, vína, likéry, jogurty, džemy, džemy, želé, želé, pastilky, náplně do koláče a sladkostí;
  • jako produkt okamžitého zmrazení se zachováním chuti živých bobulí.
Černý rybíz si plně zachovává všechny své prospěšné vlastnosti nejen během procesu zmrazení, ale také při jakémkoli zpracování domácích produktů.

S červeným rybízem to jde dobře, například u odrůd: Andreichenko, Natalie, Ovocná želé, milovaná.

Péče

Co potřebujete vědět, aby„Belorusskaya Sweet“rostlo a neslo ovoce na vaší zahradě.

  1. Správná volba umístění:
    • uzavřena před silným větrem;
    • s odpovídajícím osvětlením;
    • chráněné před jarním močením během tání sněhu;
    • vzdálené od podzemních vod;
    • s půdní kyselostí ne vyšší než pH7.
  2. Pozemky do poloviny října, aby se zabránilo následným transplantacím.
  3. Vytvoření podmínek pro přímé (vnitřní odrůdy) a křížové (s jinými odrůdami) opylování v hromadné výsadbě.V tomto případě by vzdálenost mezi pouzdry měla zůstat alespoň 1,5 metru.
  4. Trvale obnovovat pouzdro za nímkvůli bazálním výhonkům je původně vysazen v zemi pod úhlem 45 °, takže růstové pupeny mají místo, kam se mají otočit.
  5. Pomocí jarního sanitárního ořezávání můžete rostlině po zimě výrazně pomoci zotavit se a nechat 10–12 výhonků různého věku.
  6. Pravidelné zalévání - 10 litrů na keř.
  7. Uvolnění by mělo předcházet zalévání.
  8. Plevelování je rovněž důležité pro rybíz.
  9. 2krát za sezónu je vhodné stříkat rybíz pomocí roztoku síranu měďnatého.
  10. Při přípravě keře na zimu je třeba odstranit všechny suché listy a vytáhnout keř ve spodní části silnou šňůrou.

V nejnáročnějších mrazech se v zimě doporučujezalévat rostlinua zem pod ní vroucí vodou.Taková stresová terapie zvyšuje plnost ruky a velikost bobulí.

Pokud jde o nemoci, doporučujeme vám seznámit se s nejčastějšími chorobami zahradnických plodin, které jsou podrobně popsány na našem webu: anthracnosa, chlorosa, bakterióza, oidium a plísní, jakož i https://selo.guru/ptitsa/bolezni-p/gribkovye/parsha.html, rez, bakteriální popálení a bakteriální rakovina, zarděnka.

Černý rybíz odrůdy „Belarusian Sweet“je pokladnicí zdraví a výhod v jedné rostlině.Rostlina v řadě - vyhrajte v obilí.