Popis odrůdy vína ze Starého světa - Ryzlink rýnský

Tento ročník technického bílého hroznu získal mezinárodní uznání.

Někdy se nazývá „králem vinic“.Víno z něj získané se vyznačuje sofistikovaností, lehkou a harmonickou chutí.

Popis odrůdy ryzlinků ryzlinků - vlastnosti, foto dále v článku.

Popis odrůdy Ryzlink rýnský

Ryzlink rýnský označuje technické odrůdy bílých hroznů určených k produkci vína a džusů.Technické známky zahrnují Alpha, Pinot Noir a Cabernet.

Její morfologické a biologické vlastnosti jsou charakteristické pro ekologickogeografickou skupinu západoevropských odrůd.

Zralá jednoletá réva má světle hnědou barvu a zahušťování v uzlech.Mladé výhonky - s malou plstěnou dospívání.

Morfologické znaky listů :

  • tvar hroznového listu je kulatý, hloubka řezu je průměrná;
  • konce lopatek mají trojúhelníkový tvar;
  • povrch listů je pomačkaný;
  • mladé listy mají bronzový odstín, zralou - nasycenou zelenou, na podzim zžloutnou;
  • list je na spodní straně lehce pubescentní, na žilách jsou vzácná setae;
  • horní sekce jsou často uzavřené, ve tvaru lyry;
  • spodní sekce jsou slabé, otevřené.
Nálevkovité a hrubé listy mají zespodu konvexní žíly, po celé ploše velké vrásky.Listy listů a nezralé výhonky se vyznačují vínově červenou barvou.

Rieslingové květy jsou bisexuální .Po rozkvětu se vytvoří malá hustá banda středně velkých plodů zelenkavě žluté barvy s charakteristickým namodralým květem.Bobule jsou měkké, pokryté tenkou kůží.Typickou odrůdou je přítomnost velkého počtu malých hnědých teček na plodech.

Bisexuální květiny vlastní také Moldavsko, hrabě Monte Cristo a Galbena Nou.

KeřeRyzlink rýnský kultivary jsou energické, s tenkými, mírně rozprostřenými výhonky.Réva zraje dobře.

VýnosRyzlink rýnský je nízký.Touha zvýšit výnos pěstováním na úrodnějších půdách však vede k významnému snížení kvality ovoce.

Zimní odolnostje poměrně vysoká.V důsledku pozdního kvetení hrozny dobře snášejí jarní návraty studeného počasí.Odhození květin a ovoce je skvělé.Odrůda má sklon ke hrášku.Stejné označení má Muscat v Hamburku, Proměnění a Hadji Murat.

Foto




Historie původu

Tato odrůda byla poprvé zmíněna v roce 1435 v kronikách německého města Russelsheim.Předpokládá se, že předci odrůdy byli divoká réva a jedna z kultivovaných odrůd.

Zvedl se na březích Rýna, jehož okolí je dnes hojně zasazenovinice, Riesling se brzy rozšířil do dalších regionů.

Dvě třetiny hroznů ryzlinkového se v současnosti pěstují v Německu.Jeho výsadba je také rozšířená v Rakousku, České republice, Švýcarsku, Rumunsku, Spojených státech, Argentině a mnoha dalších zemích, které mají horké klima, ale delší vegetační období.

Odrůda má několik synonym.Oficiální jsou jména Ryzlink rýnský, Ryzlink rýnský, Ryzlink rýnský Johannisberg nebo Johannisberger.Všechny ostatní odrůdy, které mají ve svém názvu slovo „Ryzlink rýnský“, nemají s Ryzlinkem samotným nic společného.

Vlastnosti pěstování

Ryzlink rýnský je jednou z mála odrůd, které během vegetačního období nevyžadují velké množství tepla.

Kromě toho, pokud se pěstuje v horkém podnebí a rychle zraje, chuť bobulí a víno z nich vyrobené jsou nevýrazné.

Pěstební oblastby však měla mít dostatečně dlouhou vegetační sezónu, protože odrůda je pozdě.

Hrozny začínají dozrávat v září a nakonec dozrávají až v listopadu.Pomalé zrání v chladném podnebí nejvíce příznivě ovlivňuje tvorbu kvalitní plodiny.

Za pěstování odrůd se nejlepší považují za vápenaté, ne příliš úrodné půdy, které stimulují ovoce k co největšímu hromadění minerálních látek.Hrozny jsou docela náročné na zajištění vlhkosti.

Oblasti jeho pěstovánícharakterizované mírnými zimami, takže pěstují hrozny, obvykle bez přístřeší.

Réva se formuje dvěma způsoby :

  1. , pokud jsou pěstovány bez přístřeší, vyprodukují stonek vysoký 1,2 metru (dvouramenný kordon, šest střelců ovoce);
  2. pro pěstování přikrývky se používá metoda nestandardního formování čtyř rukávů (délka rukávu asi půl metru).

Informace:

  • vegetační období trvá 150–160 dní;
  • požadované množství aktivních teplot je 2896 ° C.

Nemoci a škůdci

Ryzlink rýnský mánízkou rezistencibakteriální rakovinu a je náchylný k infekci oidium a šedá hniloba.V mokrých letech jsou k léčbě těchto nemocí zapotřebí další léčby.Stupeň expozice plísním je malý.

Porážka ploduhroznů plísní Botryscierea se pro tuto odrůdu považuje za vysoce žádoucí.Pod vlivem této houby ztrácí bobule část své vlhkosti, což vede ke zvýšení koncentrace cukrů a minerálů v ovoci.

Kromě toho houba sama o sobě dodává bobulím specifickou chuť a vůni, která obohacuje vůni budoucího vína.Není náhodou, že se tato forma nazývá „ušlechtilá“.

Ze škůdců je pro tuto odrůdu hroznů nejnebezpečnější fyloxera a parta.Pokud hrozí porážka těmito škůdci, je vhodné přijmout preventivní opatření, protože následná kontrola hmyzu je méně účinná.

Navzdory nízkému výnosu a náchylnosti k některým škůdcům a chorobám, pěstování odrůdy nezpůsobuje velké potíže.Navícje nenáročnána úrodnost půdy a trpí málo plísní, metlou vinic.Zájem spotřebitelů o odrůdu již tradičně zůstává vysoký po mnoho let.

Podívejte se na užitečné video: