Populární mezi lidmi a vhodný pro průmyslovou výrobu - třešně Shubinka

Cherry je poměrně starověká, velmi rozšířená a milovaná zahradnickou kulturou.Dnes již existuje více než 200 různých druhů třešní, které se od sebe velmi liší vzhledem a chutí.

Všechny tyto odrůdy jsou rozděleny do dvou typů:treelike a keř.

Višně se lišísvou malou velikostí a odolností proti mrazu , ale nežijí dlouho,asi 15–17 let.

Stromové odrůdyjsou vysoké stromy,nejsou příliš mrazuvzdorné, ale trvanlivé , jejich životnostje více než 30 let .Takové odrůdy podobné stromům zahrnují třešně ShubinkaneboShubinskaya , která je mezi lidmi velmi oblíbená .Popis odrůdy - dále v článku.

Historie selekce a šlechtitelská oblast

Třešňová odrůda Shubinka je stará lidová odrůda.

Pokud jde o distribuci, Shubinkazaujímá druhé místoza Vladimir třešně .

Tato odrůda se objevila vmoskevské provinciena konci 19. století a rychle se rozšířila v dalších regionech.

Tato místní moskevská odrůda bylazónována v roce 1959 na severozápadě, ve středních regionech Ruska a v oblasti Volhy.

Brzy se třešně Shubinka začala pěstovat po celém SSSR.

Dnes tato odrůda může býtsetkávají se vBělorusku, Ukrajině, Moldavsku a pobaltských státech.

Přestože se díky vývoji nových odolnějších odrůd přestal Shubinka pěstovat v průmyslovém pěstování ovoce a velmi zřídka se pěstoval v mladých zahradách.

Ve ​​střední oblasti byly úspěšně pěstovány Volochaevka, Molodezhnaya a Tamaris.

​​

Vzhled třešně Shubink

Zvažme samostatně vzhled ovocného stromu a samotného ovoce.

Strom

Strom v blízkosti Shubinky je vysoký, více než 4 m, s rozprostírající se pyramidovou, ne příliš hustou korunou .

Výhonky jsou tenké, světle hnědé, se zelenkavým nádechem a slabě šedou vrstvou.Hlavní větve jsou silné, tmavě hnědé.

Listy jsou zelené, tmavé, středně velké, oválné, s ostrými vrcholy a základnou a malými chrupavkami podél okrajů.

Květy jsou bílé, malé, několik kvetoucích.

Lístky volně lisované, na koncích vidličky.

Ovoce

Bobule jsou malé, někdy střední, vážící 2,2–2,6 gramu,kulaté, zploštělé od bočního švu, tmavéčervené nebo vínové.Vláknina je drobivá, tmavá, voňavá a šťavnatá, ale velmi kyselá, svíravá, s nepříjemnou chutí.

Vzhledem k nízkému obsahu cukruse čerstvé plody nekonzumují , jsou tedy vhodné pouze ke zpracování.

Víla, Černá Velká a Hračka mají sladší a chutnější ovoce.

Kámen je malý, zaoblený a velmi špatně se odděluje od buničiny.Ovoce drží pevně na dlouhé, tenkéstonek, proto, když je přezrálý, nerozpadá se.

Foto






Charakteristika odrůdy

Shubinka je odrůda středního nebo středního období zrání.Můžete sklízetod prvního srpna do konce září.

Čím déle bobule visí na stromě, tím lépe.Jejich kvalita se tím zlepší.

Tato třešnička začíná přinášet ovoce poměrně brzy,4-5 let po výsadbě .Průměrný výnos z jednoho dospělého stromu je18-25 kg.

Shubinka -je částečně neplodná. Nejlepšími opylovači budou odrůdy: Lyubskaya, Shirporteb black, Vladimirskaya, Griot Moscow, Sayka.

K dosažení vyššího výnosu je vhodné pěstovat méně než tři odrůdy opylující na stejném místě jako Shubinka n .

Zimní odolnost této třešně je poměrně vysoká .Snáší nejen silné zimní mrazy, ale také jarní mrazy.

Odrůdy odolné vůči zimě jsou také Volochaevka, Morozovka a štědré.

Avšak , když je t sníženo na –34–35 ° C, mohou pupeny a mladé výhonky zmrznout.Protomladé stromy musí být chráněny na zimu.

Správná volba umístění výsadby a včasné krmení a zpracování dřeva může výrazně zvýšit jeho odolnost proti mrazu.

Výsadba a péče o rostliny

Například pro Shubinku dobré a teplé místose světlou písčitou hlínou nebo hlínoustěny domu nebo u plotu .Je důležité pozorovatvzdálenost nejméně 7-8 m od nich.

Je nenáročná na podmínky pěstování, ale nebude růst vmokrých a studených nížinách .

Je-li ve vybrané oblasti hladina podzemní vody vyšší než 2-2,5 m, je nutné uměle zhotovit vysoký hliněný kopec a na něj zasadit strom.

Připravte půdu v ​​oblastina podzim a je možné ji vysadit až na jaře , když se půda dobře zahřála, ale pupeny se ještě ne otekly.

Vybraná oblast je dobře vykopána, jsou vybrána všechna plevel a přidána hnojiva:1-1,5 kbelíku čerstvého hnoje nebo kompostu, půl sklenice superfosfátu a 50 g.síran draselný na sq.m.

Pokud je půda kyselá, pak asi 1–2 měsíce před hnojením je vápno.Nejlepší pro to jenadýchané vápno (400 g /m2). Po přípravě půdy můžete kopat výsadbové jámy.Jsou také připraveni na podzim.

Optimálníhloubkajámy je 50–60 cm aprůměrje asi 1 m.

Musíte kopat několikYam:pro Shubinku a opylovače.Vzdálenost mezi nimi by měla býtne více než 3 m.

Kolík, vysoký 1,2-1,5 m, je tlačen do dna hotového otvoru a je položena malá vrstva drenáže (nejlépe ze všechvelké kousky větví a kůry).Poté vyplňte připravenou zeminu.

K tomu si můžete vzít4-5 kbelíků shnilého hnoje, kbelík ze dřeva, 0,5 kbelíku čerstvého koňského hnojea dobře promíchat smalým množstvím horní vrstvyzemě.

Další možnost:2 kbelíky čerstvého hnoje, smíchejte se síranem draselným (80–90 g), ornicí a přidejte kila superfosfátu.

Pro výsadbu vyberte silnou dvouletou sazenici:o průměru 2–3 cm, dlouhý kmen o velikosti nejméně 50–60 cm a hlavní větve ne menší než 40 cm.

Je umístěn v jámě, pečlivě pohřben, volně připoután k věšáku a pošlapán po zemi.

Kolem stromu se vytvoří hluboká díra a do ní se nalije nejméně 3–4 kbelíky ohřáté vody . Poté musí být otvormulčován suchým humusem.

Je důležité nezhloubit kořenový krk sazenice. Měla by zůstatve výšce 5-6 cm nad úrovní terénu. Po poklesu půdy může být půda mírně posypaná.

V prvním roce života strom není oplodněn. Provádějte pravidelné odplevelení, zalévání a uvolňování.Zalévejte ji, jak půda zaschne.

Za suchého a drsného počasí - 3–4 krát za měsíc. Na jednu rostlinuse nalije nejméně 4-5 kbelíků vody. V zimě je kmen stromu dobře izolován.

Hnojivo můžete použít ve druhém rocepo výsadbě, na jaře.K tomu je vhodné použít močovinu, stejně jako kuřecí hnůj nebo kejdu zředěnou vodou.Na podzim se nutně přidávají hnojiva fosforečnan draselný (superfosfát a síran draselný).

S nástupem plodu se zvyšuje obvaz. První se provádí na jaře před začátkem květu.Můžete použít roztok síranu draselného a močoviny.
Druhé vrchní obvaz se provádí na začátkuzrání bobule (nitrofosic).

Třetí - po sběru bobulí (fosfor a draslík). Pod podzimním výkopem můžete vyrábět organická hnojiva.Jednou za 4-5 let je půda kalcifikována.

První prořezávání sazenic se provádí již v době výsadby. Nechte 6-8 nejsilnějších větví a kufr trochu zkraťte.

Tvarování prořezávání Shubinky se provádíročně, na jaře, během prvních 4-5 let , před konečným vytvořením koruny.

Do této doby by stromměl mít přibližně 7-8 velkých větví.

Roční výhonky se zkracují, přičemžnení větší než 40–50 cm.

Zvláštní pozornost by měla být věnována včasnému odstranění kořenových výhonků, vystřihnutí nadbytečných výhonků, které zahušťují korunu a prořezávání.staré a nemocné větve.Takový postup se provádí každý rok na jaře.

Onemocnění a škůdci

Navzdory své nenáročnosti a zimní odolnosti je Shubinka docelačasto zasažena kokomykózoua někdy může být napadenastřílí můrou. Jak chránit strom před těmito problémy?

Kokokykóza je způsobena houbou , která postihuje třešňové listy.Je-li tato choroba zahájena, mohou bobule trpět.Při infikování se na horní straně listů objeví malé načervenalé tečky.

Postupem času rostou a pokrývají všechny listy a na dně listu se tvoří narůžovělý povlak plísňových spór.

Takové listy rychle vyschnou a spadnou.Strom oslabuje, přestává růst, stává se méně mrazuvzdorným amůže dokonce zemřít.

​​

Houba se přezimuje ve starých listech, proto je velmi důležité každoročně důkladně očistit a uvolnit kruh blízkého kmene.Všechny listy musí být hrabány a spáleny.

V boji proti kokomykóze pomáhá jarní ošetření stromu 3% roztokem Bordeaux v tekutině nebo močovině.Na konci květu lze použít chlorid měďnatý.

Mezi odrůdami rezistentními na kokcykózu je třeba věnovat pozornost Tsarevna Voilnaya, Podbelskaya, Ashinsky Stepnaya a Zhivitsa.

Stříbrná můrase živí pupeny, mladými listy, pupeny a vaječníky třešní.Housenky tohoto můra se kuklí v půdě pod stromem a začátkem léta se mění na motýly.

Boj proti molům je možný zpracováním dřeva insekticidy, jakož i vykopáním a uvolněním půdy.

Stará, osvědčená odrůda Shubinka byla nahrazena mnoha mladými a slibnými odrůdami, krásnějšími a chutnějšími plody, vysokou produktivitou a odolností vůči chorobám.V průmyslovém zahradnictví se tato odrůda dlouho nevyráběla.

Mezi přednosti této odrůdy lze uvést:

  • velmi dobrá mrazuvzdornost v zimě;
  • částečná autonomie;
  • dobrý výtěžek.

Nevýhody zahrnují:

  • kyselé bobule;
  • průměrná rezistence na kokomykózu.

Přesto však Shubinka neztrácí na popularitě.

Z bobulí Shubinky se získávají skvělé džemy a zavařeniny, a často to může býtsetkávají se ve starých zahradách a na předměstí oblasti Moskvy.

Mezi populární a nenáročné odrůdy vynikají třešně Vyank, dezert Morozova a Lebedyanskaya.