Porážka drůbeže v průmyslovém měřítku nebo jak jsou slepice zabíjeny na drůbežárně?

Porážka drůbeže je jedním z nejdůležitějších okamžiků při přípravě masa.Jeho chuťové a výživové vlastnosti a doba trvanlivosti do značné míry závisí na způsobu porážky.

Jakákoli chyba učiněná během usmrcení drůbeže může mít nepříznivý vliv na jakost masa a bude kupujícími odmítnuta.

Před přímým usmrcením kuřat pečlivě připraveným.To velmi usnadňuje následné škubání chmýří a zpracování masa.

Kromě toho dobrá příprava kuřat během života výrazně zvyšuje trvanlivost masa.

Jak jsou kuřata zabíjena na drůbežárně?

Aby držitelé drůbeže odstranili všechny zbytky jídla a výkalů z jejich kuřecího traktu, přestali je krmit.Období před porážkou může začít 18 až 24 hodin před okamžitou porážkou.

Takéje velmi důležité přestat dávat kuřatům vodu .Přibližně 10 hodin před usmrcením ptáci přestanou zalévat.To umožňuje postupné odpařování přebytečné vody, která zůstává v zažívacích orgánech.

Hladová kuřata, která jsou trápena žízní, mohou vykopat svůj vrh, aby nějak přežili nedostatek jídla a vody.Proto musí být před porážkou drženy v klecích s podlahou ze síťoviny.Když se slepice vyprázdní, stelivo začne padat na speciální vrh a nebudou ho moci klovat.

Trapping

Málokdo ví, žeSprávně provedený odchyt kuřat i jejich přistání v přepravních kontejnerech výrazně zlepšily kvalitu budoucích jatečných těl masa.

Ptáci jsou zpravidla chyceni v klidném prostředí.Děje se tak, aby se zabránilo tomu, aby pták prolomil křídla, nohy a modřiny, což zhoršuje vzhled jatečně upraveného těla.

Podle odborníkůse 90% modřin na jatečně upravených tělech brojlerů objevuje přesně v období odchytu a přepravy ptáka .Bylo také pozorováno, že více svalnatých brojlerů má více modřin.

V případě, že jsou ptáci chováni ve venkovním chovném systému, použije se při odchytu červené světlo.Uklidňuje ptáka, takže se ani nesnaží utéct, když ho chce chytit.Pokud jde o ptáky žijící v klecích, jsou ručně vyloženi a poté přesazeni do kontejnerů pro přepravu do dílny, kde dochází k porážce.

Přeprava na místo porážky

Během přepravy stále živých ptáků se používá vysoce kvalitní vybavení, které může hospodářským zvířatům poskytnout odpovídající životní podmínky.

Kontejnery se používají k přepravě, kde je dobře udržován teplotní režim a větrání.Tyto kontejnery mají dodatečnou ochranu před sluncem, deštěm a jinými nepříznivými povětrnostními podmínkami pro ptáka.

Před výsadbou ptáka v kontejneru je třeba vzít v úvahu jeho velikost, protože hustota výsadby různých plemen se může lišit.Hustota výsadby slepic na chov vajec by v průměru neměla překročit 35 cílů /sq.m, maso - 20hlavy /m2, brojlerová kuřata - 35 gólů /m2

Hustota výsadby drůbeže závisí na povětrnostních podmínkách a teplotních podmínkách.Pokud teplota vzduchu přesáhne +250 ° C, měl by se tento ukazatel snížit o 15 nebo 20%, protože ve stísněné nádobě nemusí mít kuřata dostatek čerstvého vzduchu.

K přepravě hospodářských zvířat se nejčastěji používají dřevěné bedny .Mají hustou podlahu, takže se pták může cítit pohodlně.

Pro tyto účely se používají také stacionární a odnímatelné kontejnery.Jsou umístěny ve speciálních nosičích drůbeže - velkých nákladních automobilech s přívěsem.V nich jsou předem umístěny klece a kontejnery, kde budou ptáci během přepravy umístěni.

Kuřata Padovy na fotografii nevypadají moc hezky.Možná se mnou nesouhlasíte, ale ne poté, co je uvidíte naživo.

Všechny fáze chovu kuřat mláďat jsou k dispozici na našem webu zde.

Některé drůbežářské farmy používají k přepravě kuřat trakci traktoru.Tato metoda je však vhodná pouze v případě, že je třeba přepravovat hospodářská zvířata na krátkou vzdálenost.

​​

Zahraniční drůbežářské farmy se často používajíplastové přepravkyk přepravě kuřat na porážku.Jsou vyrobeny takovým způsobem, že při vykládce nebylo nutné ptáka vytáhnout z klecí.Jednoduše zatlačte na podlahu a pták padne na dopravník a krmí ho na jatka.

Konstrukce kontejneru pro přepravu a nakládání drůbeže

Každý kontejner,Používá se pro přepravu kuřat a skládá se z rámu s tyčovým plotem.

Tento kontejner má dvě sekce, z nichž každá může pojmout šest buněk s pohyblivým dnem.Má také pohodlná kola, která v případě potřeby usnadňují pohyb ptáků po dílně.

Nakládání ptáků začíná vždy od horní části kontejneru .Za tímto účelem jsou všechna dna pokročilá, s výjimkou těch nejnižších.Když se zásobník naplní, dna se střídavě zatáhnou.Kromě toho můžete ptáka nakládat pomocí pohodlných bočních dveří.

Podobný kontejner může přepravovat 120 až 180 ptáků najednou.Přívěs kamionu má obvykle 24 takových kontejnerů.Mohou pojmout celkem 3 000 až 4 200 hlav.

Proto je přeprava drůbeže v kontejneru mnohem účinnější než v bedně.To nejen výrazně snižuje počet zranění ptáka, ale také vám umožňuje přepravit mnohem větší počet cílů.Zároveň pracovníci tráví na nakládání mnohem méně času a úsilí.

Pro snížení stresu drůbeže během přepravy by měl být poloměr dodávky snížen na 50 km.Současně by kuřata měla být chována v nádobách po dobu nejvýše 8 hodin, v opačném případě by se mohla začít nervozita, což často vede k různým zraněním.

Je třeba vědět, že pohyb drůbeže po celé zemi je možný pouze tehdy, je-li k dispozici veterinární kontrola.Každý řidič zapojený do přepravy musí mít veterinární osvědčení a konosament.

Příprava na dílnu

Při příjezdu do dílny na porážku je pták pečlivě tříděn.Příjemci počítají počet cílů, měří živou hmotnost, určují typ, věk a tuky kuřat v souladu se stávajícími standardy.Současně musí být přítomen zástupce jatek a doručovatel.

Kuřata stejného plemene a stejného věku jsou umístěna do každé klece .Pak je poslán na váhy, kde je stanovena živá hmotnost ptáka.Poté se přijímání kuřat provádí pomocí faktury, která je podepsána odesílatelem a příjemcem.Označuje také počet mrtvých ptáků.

Po podepsání faktury můžete přistoupit k přímému porážení kuřat.Za tímto účelem je pták přiváděn do zpracovatelského dopravníku.Tam je připevněn k nohám ve speciálních přívěskech na kleště zády k pracovníkovi.

Ihned poté se ptáci přesunou do elektrického omračovacího přístroje.Pomocí elektrického proudu vysokého napětí je pták uveden do stacionárního stavu.Přestane se škubat, což výrazně snižuje riziko různých zranění.

Obvykle se používáomračovací napětí 550 nebo 950 V .Proud je ptákovi dodáván vodou a celková doba omračování nikdy nepřesáhne 5 sekund.

Pokud je napětí vysoké, může být u ptáka narušena činnost srdce, která končí smrtí.

Krvácení

Ihned po omráčení jsou ptáci krmeni do dílny, kde dochází ke krvácení.Tohleoperace by měla být provedena nejpozději 30 sekund po omráčení.V některých případech se tento postup provádí bez omráčení.

Za nejúčinnější způsob porážky kuřat se považuje porážkaústy pomocí úzkého ostrého nože nebo nůžek se špičatými konci .

Pracovník vezme zavěšené kuře levou rukou a otevře ústa.Pravou rukou ostře zasune nůž do otevřeného zobáku.Je důležité dostat se do levého rohu hltanu, kde se spojují krční a můstkové žíly.Ihned poté se do mozku a palatinové trhliny vstříkne injekce.Takové akce rychle ochromí ptáka a oslabí svaly, které drží peří na jeho těle.

Po porážce se nůž odstraní a kuře visí vzhůru nohama po dobu 15–20 minut.Tím je zajištěno, že veškerá krevní sklo jatečně upravených těl.Zároveň je důležité nezapomenout šířit křídla, protože v nich je často zpožděna krev a vytvářejí hematomy.

Přítomnost krve v jatečně upraveném těle kuře může také vést k významnému snížení doby skladování.Patogeny často vstupují do krevního řečiště, takže je důležité účinně provádět krvácení.

Tento postup se obvykle provádí v kachlovém tunelu.Ihned po nahromadění krve v ní je odeslána ke zpracování.Vyrábí se z něj vysoce kvalitní masokostní moučka, která je ideální pro krmení hospodářských zvířat.

Tepelné zpracování

Ihned po ukončení procesu odvádění krve se jatečná těla kuřat přivádějí do zařízení pro tepelné zpracování.

Tento krok je nezbytný pro úspěšnější vyjmutí pera pomocítělo kuřat.Po opaření těla se svaly, které drží ptačí pírko, uvolní, takže je usnadněno vytrhávání peří.

Poté se jatečně upravená těla kuřat odešlou do dílny, kde se oškubají pomocí strojů.Okamžitě je třeba poznamenat, že jatečně upravená těla mohou být produkována pouze v optimálním teplotním režimu, protože velmi horká pára může poškodit kůži kuřat.

Na velkých drůbežářských farmách lze použítrežimy měkkého a tvrdého párování .Při použití mírného režimu je vrstva rohovky epidermis částečně poškozena, zatímco zárodečná vrstva a kůže zůstávají nedotčeny.Taková jatečně upravená těla mají tržní vzhled, ale je obtížnější je zpracovat, protože peří je pevněji drženo na kůži.

S tuhým podváděcím listem jsou všechny peří na těle kuře odstraněny stroji.Téměř nikdy nepotřebuje špetku, ale při tomto způsobu zpracování je epidermis a částečně i pokožka zcela poškozena.

Poté se odstraní a kůže jatečně upraveného těla se stává lepkavější a růžovou.Ve vzhledu maso často nesplňuje současné normy, ale pokud projde dalším zmrazením, stane se podobným masu, které bylo podrobeno mírnému tepelnému zpracování.

Je důležité vědět, že maso zpracované v měkkém stavu lze skladovat mnohem déle než maso, které bylo podrobeno tvrdému zpracování.Skutečnost je taková, že na povrchu těchto těl není příznivé prostředí pro život mikroorganismů, takže je lze dlouhodobě skladovat v lednici.

Vykuchání

Ihned po napařování kuřecích tělposlal na vnitřnosti.Není odstraněna z dopravníku.

Střeva se odstraní speciálním nožem a kloaka se zcela vyřízne.Potom se jatečně upravené tělo položí na řezací stůl hlavou od pracovníka, břicho nahoru.

Podélný řez je proveden od kloaky po kýl.Střevo se odstraní okamžitě po tomto, ale je nezbytné oddělit konec dvanáctníku od žaludku, aby střeva nepraskla.Po odstranění vnitřností se jatečně upravené tělo promyje vodou.

U kuřat jsou nohy v tarzálním kloubu navíc odstraněny .To se provádí pomocí speciálního stroje, ale oddělení lze také provést ručně.Za tímto účelem se jatečně upravená těla odebírá levou rukou a rychlým horizontálním pohybem pravé ruky, všechny šlachy jsou proříznuty a kloub je přerušen.

Chlazení

Ihned po vyvržení se jatečně upravená těla kuře ochladí.

Přispívá to k lepšímu zrání masa a také k potlačení průběhu různých mikrobiologických procesů.K chlazení docházípomocí studené vody v chladicích nádržích .

V něm je maso odváděno proudem vody a vstupuje do rotujících bubnů.Samotný proces trvá v průměru 25 minut.Ihned poté se jatečně upravená těla zabalí do nádob na prodej.

Kromě jatečně upravených těl kuřat je třeba chladit také vedlejší produkty potravin: srdce, játra, žaludek a krk.Po ochlazení jsou složeny do sáčků z polymerové fólie nebo speciálních ubrousků vyrobených z polyethylenu.

Video

V dalším videu můžeteviz linie porážky vysoce výkonných ptáků:

Závěr

Porážka slepic je složitý proces, který sestává z mnoha fází.Všechny jeho stádia musí být provedeny správně, protože na tom závisí kvalita masa.

Jakákoli chyba během přípravy na porážku a při okamžité porážce může způsobit vážné finanční ztráty.Proto by se s tímto procesem mělo zacházet s maximální odpovědností.