Požadovaná teplota pro skladování mrkve: význam stupňů, rozdíl mezi odrůdami a jinými nuancemi

Mrkev je zelenina, která je jednou z mála vhodných pro dlouhodobé skladování.K tomu je možné použít různé metody, jejichž výběr je určen na základě osobních přání obyvatele léta, dostupných prostor a kořenových plodin.

Kromě toho je důležité vytvořit úplné podmínky pro zachování prezentace mrkve, mezi nimiž je důležitý správný teplotní režim.Pojďme si o tom promluvit podrobněji v našem článku.Podívejte se také na informativní video na toto téma.

Struktura zeleniny

Mrkev je řada plodin, které lze použít k čerstvému ​​prodeji,pro skladování a zpracování.Díky tomu lze mrkev připsat univerzálním kořenovým plodinám. Ke skladování se doporučuje pozdní odrůdy mrkve a hybridy .Je důležité, aby splňovaly tyto požadavky:

  • správná forma zeleniny;
  • vysoká produktivita;
  • skladovací kapacita.
POZOR : Protože stolní mrkev má nízkou udržovací kvalitu, může být část plodiny ztracena.Stačí však pozorovat správnou teplotu a vlhkost a prodloužit skladovatelnost až na 4-8 měsíců.

Odrůdy, které mají být skladovány po dlouhou dobu

Rané odrůdy se nedoporučují pro skladování mrkve.Ačkoli toto pravidlo neplatí vždy, protože kvalita udržování plodiny závisí nejen na odrůdě, ale také na podmínkách skladování, řádné přípravě a včasném sběru.Například, pokud léto není dlouhé, pak odrůdy s pozdějším zráním nemají čas na nahromadění požadovaného množství cukru a vlákniny, proto je jejich udržovací kvalita nízká.

Pro dlouhodobé skladování se doporučuje použít tyto odrůdy :

  1. Moscow Winter .Jedná se o vysoce výnosnou odrůdu se středním dozráváním a skladovatelností 12 měsíců.
  2. Chantane .Tato odrůda umožňuje pěstovat sladkou kořenovou zeleninu s výraznou vůní.Je v polovině sezóny, lze skladovat až 10 měsíců.
  3. Nantes .Jedná se o předčasné zrání mrkve.Kořenové plodiny lze skladovat 7 až 10 měsíců.

Je to možné?

Mrkev je zelenina, která se skvěle hodí pro zimní skladování.Neexistují žádná konkrétní doporučení ohledně toho, která metoda ukládání je preferována.Například, pokudmrkev je vysoce kvalitní, nedochází k poškození kořenových plodin , můžete pro ni vybrat následující způsoby skladování ve sklepě nebo v teplém suterénu :

Pokud po skliznipoškozené kořenové plodiny.K jejich uložení můžete použít následující metody:

  1. sušení ;
  2. zmrazení ;
  3. sušení;
  4. zachování.
DŮLEŽITÉ : Každá z těchto metod vám umožňuje skladovat zeleninu připravenou k jídlu po dlouhou dobu.Kromě toho jsou zachovány všechny nutriční vlastnosti mrkve, i když to vyžaduje hodně práce a přítomnost dalšího prostoru v bytě.

Kromě toho existuje řada požadavků, za nichž je možné prodloužit skladování čerstvé mrkve do příští jara:

  • výběr odrůdy kořenové plodiny;
  • technologický výcvik ;
  • teplotní podmínky;
  • režim vlhkosti;
  • nepřítomnost přebytečného kyslíku;
  • ochrana před škůdci.

Dodržování režimu vlhkosti v místech skladování mrkve zůstává důležité .Měla by se rovnat 90-95%.Pokud jsou tyto ukazatele nízké, povede to k uschnutí kořenových plodin a ve vyšší - k hnilobě.

Podívejte se na video o způsobech skladování mrkve v zimě:

Význam správných stupňů

Při skladování plodiny je důležité udržovat vhodný teplotní režim.Pokud je teplota nad 5 stupňů Celsia, umožní to růst ledvin, které nebyly odstraněny.Pokud je teplota pod 0 stupňů, pak se metabolismus kořenových plodin, doprovázený řadou biochemických procesů, zpomalí asi 10krát.

Režim skladování kořenových plodin

Režim skladování kořenových plodin v skladech zeleniny je rozdělen do 4 období, z nichž každá má svou vlastní teplotu:

  1. Doba ošetřenítrvá 8 až 12 dní a začíná okamžitě po sklizni zeleniny ve skladu.Probíhá při teplotě 10 až 14 stupňů a vlhkosti přibližně 90 až 95% převládající v době sklizně.V tuto chvíli je důležitý volný přístup kyslíku ke zelenině.Pointa je, že mrkev může táhnout na mechanické poškození přijaté během sklizně.
  2. Chlazení .Po období ošetření musí být zelenina ochlazena na teplotu hlavní doby skladování.Doba chlazení bude 10-15 dní.Rychlost chlazení kořenových plodin je 0,5-1 stupně za den.Metoda postupného chlazení zeleniny se používá v průmyslovém měřítku.Ve sklepě je to možné s aktivním větráním.
  3. Základní .To je vlastně skladování zeleniny až do jara.Trvání je 6-7 měsíců.Teplotní režim je udržován v oblasti 0-1 stupňů s vlhkostí 90-95%.
  4. Jaro .Na jaře se mrkev skladuje až do prodeje nebo konzumace.Pokud je to možné, měla by teplota zůstat jako v hlavní periodě 0-1 ° C.Pokud to není možné udržet na takové úrovni, mrkev se znovu naloží do chladničky.

Metody

Hlavními ukazateli režimu zachování plodin jsou teploty a relativní vlhkost vzduchu.Všechny indikátory musí být monitorovány po celou dobu skladování.Na podzim a v zimě se indikátory teploty určují každý den, v zimě 1-2krát týdně.Všechna data zaznamenejte do zvláštního protokolu.K měření teploty v suterénu použijte teploměry, termočlánky a termografy.

Pro vytvoření optimálních teplotních podmínek pro vynikající udržení kvality mrkve je třeba dodržovat následující doporučení:

  • skladují plodiny z dřevěných nebo plastových beden;
  • neumisťujte kontejner do suterénu nebo do garáže, ale k tomuto účelu použijte police 10–20 cm vysoké od podlahy;
  • vybraná skladovací zařízení by neměla být zmrazena;
  • , pokud teplota hodně klesne, namontujte ohřívače.

Závěr

Skladování mrkve je obtížný a pečlivý proces .Nestačí připravit a dát mrkev do nádoby.Po celou dobu bezpečnosti je nutné monitorovat teplotní režim.Pokud bude vše ponecháno náhodě, kořenové plodiny se začnou zhoršovat a až do jara nebudou schopny udržet svou prezentaci.