Poznámka pro hostesky: jak připravit mrkev na skladování na zimu?

Takže léto uběhlo!Zahradníci mají starosti - jejich ústa jsou plná.Jak uchovat plodinu, aby byla prospěšná všem milovaným?Jak připravit zeleninu?Mrkev, kterou všichni poznali, je „královnou“ podzimu.Sladké, pikantní, šťavnaté a křupavé - lízáte si prsty, ale náladové!Začne slábnout a hniet rychleji než veškerá kořenová zelenina, následuje bílá a černá hniloba a trochu teplejší se snaží znovu vyklíčit.

Lze tento problém vyřešit?Je možné, že při přípravě mrkve ke skladování a během přímého skladování jsou dodržována určitá pravidla.

Včasné čištění

Mrkev musí být sklizena před mrazem, dokud je počasí teplé a suché.Mrkev určená k skladování, zkuste zasít střední nebo pozdní zrání.Zde jsme popsali nejlepší odrůdy vhodné pro dlouhodobé skladování .

Nevyhazujte balení semen na jaře a pak přesně víte, kolik mrkve ještě potřebuje růst.Pokud není obal konzervován, můžete čas sklizně určit podle vzhledu vrcholů. Spodní listy vrcholků začaly žloutnout - nezívej, sklízej!

O tom, kdy odstranit mrkev ze zahrady a jakudělat správnou věc, přečtěte si zde.

Jaké jsou optimální lhůty?

Nezralá zelenina nepřinese tělu výhody - dosud se jí nepodařilo získat dostatečné množství cukru.A naopak, dozrálé nahromadily cukry a aminokyseliny v nadbytku - tvrdohlavost klesá a kořenová plodina hnije rychleji.Sladší mrkev je úklid pro hlodavce a hmyz.

Pravidla sklizně

  1. Vykopejte mrkev v hřebeni vidlicí, abyste nepoškodili kořenové plodiny méně.Jemně páčte vidličkou a vytáhněte ji z půdy za vrcholky.
  2. Jakmile jste mrkev vykopali, okamžitě ji vyřešte.Nesmí být skladováno veškeré zarostlé a malé i poškozené ovoce.Struktura zeleniny by měla být hustá, rovnoměrná, křupavá na přerušení a jasně oranžové barvy.
Pozor! Velmi opatrně protřepejte kořenové plodiny, neklepejte je na sebe.To může vést ke vzniku trhlin, které nepříznivě ovlivní udržení kvality mrkve.

Správné prořezávání

Po sklizni a třídění mrkve je třeba vrchní části okamžitě oříznout. Prořezávání se provádí ve fázích:

  1. Vrcholky se nakrájejí na hlavu zeleniny.
  2. Po vysušení se hlava ořízne o 1 centimetr, přičemž se zcela odstraní bod růstu.

To by mělo být provedeno s velmi ostrým nožem, aby byl řez rovný a hladký, takže je lepší během sušení „utáhnout“.Takové kořenové plodiny budou v zimě nejchutnější a šťavnatější - výsledná kůra si zachová vlhkost a všechny užitečné látky uvnitř.

Přečtěte si více ofunkce prořezávání mrkve lze nalézt zde.

Sušení

Sušení kořenových plodin je také lepší ve fázích:

  1. Ihned po sklizni mrkve a jejich prvním prořezáváním se rozložízeleninu přímo na zahradě, na slunci a pár hodin.
  2. Jakmile odříznete bod růstu v mrkvi, odstraňte kořenové plodiny pro sušení po delší dobu.Mrkev se umístí na tmavé, větrané místo a suší se asi 7 až 9 dní.
  3. Následuje další třídění.Nyní jsou všechny „nedostatky“ primárního třídění jasně viditelné.Rozeznává se hniloba a zkažené ovoce.Po této karanténě lze mrkev poslat do další fáze přípravy na skladování.

Jak dezinfikovat?

Musím před zpracováním omýt zeleninu?Ne, pokud jsou mrkev dobře usušená, lze všechny částice Země a malé zbytky snadno setřást (hovořili jsme o potřebě umýt mrkev před uskladněním pro uložení zde ).Kořenové plodiny je však třeba dezinfikovat. Nejjednodušší způsob, jak toho dosáhnout, je manganistan draselný.

  1. Nařeďte manganistan draselný vodou na tmavě fialovou barvu.
  2. Zacházejte ve velkokapacitní pánvi.Vložte mrkev do roztoku a nechte ji stát 2 hodiny.
  3. Dokončete postup dalším sušením, nyní konečným.
Nápověda! Namáčení mrkve v roztoku manganistanu draselného pomáhá v boji proti bílé hnilobě, tato metoda není účinná u černé hniloby.

Způsoby pokládky

Existuje mnoho ověřených způsobů skladování mrkve.

Písek

Nejběžnější a nejjednodušší složkou používanou ke skladování je písek:

  • Čistýse suchým.Nalijte písek vrstvou tří centimetrů na podlahu, položte vrstvu mrkve a znovu - písek a tak dále až do konce.Takovou pyramidu lze postavit až na 75 centimetrů, vyšší je již iracionální.
  • Ačkoli mnoho zahradníků věří, že je lepší uchovávat zeleninu ve vlhkém písku.Myslí si, že mrkev je šťavnatější.

Obě možnosti mají právo na život.

Přepravky

Tato metoda vyžaduje krabice nebo lepenkové krabice:

  1. Mrkev je naskládána do malých šarží (již ne20 kilogramů) v existujícím kontejneru.
  2. Pevně ​​uzavřete a nastavte krátkou vzdálenost od suterénních zdí.
  3. Je také lepší položit na podlahu malé tácky.Kondenzace se může shromažďovat na podlaze a stěnách a v žádném případě by se krabice a bedny nemočily, jinak mrkev vyroste.Ze stejného důvodu nevytvářejte v krabicích větrací otvory.

Tato metoda je velmi výhodná, pokud máte hodně mrkve a máte malý sklep.

Piliny

Piliny z jehličnanů obsahují těkavé látky, které potlačují výskyt plísní a bakterií, a proto jsou vynikajícím plnivem pro krabice s mrkví, určené k dlouhodobému skladování.Proces pokládky zeleniny pro skladování je totožný s broušením kořenových plodin.

Cibule slupka

Původní metodou je použití slupky cibule:

  1. Vložte zeleninu do sáčků a nalévejte slupky.
  2. Důkladně protřepejte, aby se každá mrkev valila v plevách.

Cibule slupka je hygroskopická a současně působí jako antiseptikum, které chrání mrkev před hnilobou a mikroorganismy.

Hlína

Docela špinavá, ale stále velmi účinná cesta k „položení“ mrkve v zimě. Hliněné „tričko“ pomůže zelenině přežít co nejlépe.

  1. Hlínu zřeďte vodou do kašovitého stavu, každou mrkev ponořte a usušte.Fuss hodně, ale účinek stojí za to!
  2. Sušená mrkev, která je již v hliněné skořápce, se naskládá do krabic a spustí se do suterénu.

Postel

Velmi zajímavým způsobem, jak uchovat plodinu, je nechat ji v posteli! Samozřejmě byste neměli riskovat všechny plodiny.Část z toho však může zůstat až do jara.

  1. Vrcholy mrkve ponechané „zmrazit“ se odříznou, aniž by opustily ocas.
  2. Zahrada s kořenovými plodinami je izolovaná - jsou pokryty pískem, na který je položen film.
  3. Poté, co je celá struktura pokryta rašelinou nebo lapnikem, lze použít humus.

V zimě pravděpodobně nebudete takovou mrkev vyzkoušet, ale na jaře a až do nové sklizně vaše zahrada potěší celou rodinu čerstvou a šťavnatou mrkví.

Pro více informací o tom, jak udržet mrkev v zahradě do jara, si přečtěte zde a tohoto článku jsme hovořili o všech možných způsobech skladování mrkve v zemi.

Dělat právopodmínky

Aby se mrkev mohla kvalitativně a dlouhodobě skladovat, je třeba odolat určitým parametrům skladování - vlhkosti, teplotě skladování.

  • Optimální teplota pro skladování mrkve je od 0 do +4 stupňů.Pokud teplota stoupne nad, mrkev začne klíčit a uschnout.Pokud teplota klesne, mrkev jednoduše zamrzne a tání se hnije.
  • Ve sklepě musíte udržovat normální vlhkost.U mrkve je to definováno jako 60%.To je opět plné klíčení kořenové plodiny a jejího rozkladu.K udržení požadované vlhkosti se používají hygroskopické materiály (písek, piliny, cibule, slupky atd.).

Zbývá ještě hodně nestandardních mrkví? Udělejte si čas na vyhození takové zeleniny. Taková zelenina může být také připravena ke skladování, je důležité vědět, jak to udělat.Omyjte kořenovou zeleninu, oloupejte a nakrájejte.Poté vložte do plastových nádob na zmrazení nebo do plastových sáčků a odešlete do mrazničky.V zimě máte připravenou mrkev pro jakoukoli aplikaci.Další informace o zmrazení mrkve na zimu viz zde.

Pozor! Pokud uděláte nějaké úsilí a pokusíte se, nechte plodinu na rameni všech!S výhradou pravidel - každá zelenina si uchovává maximum vitamínů a látek užitečných pro člověka.

Podívejte se, kolik „problémů“ bylo s touto královnou podzimu.Ale stojí to za to!Jakou polévku bez mrkve?A nejen to!V zimě potěšíte příbuzné příbuznými s lahodnou šťavnatou mrkví, z ní si vytvoříte zdravou šťávua spoustu salátů.Sladká a křupavá mrkev pro vás v zimě!