Pravidla a vlastnosti inkubace kachních vajec doma

Zemědělci několikrát ročně zvyšují počet hospodářských zvířat.Na rozdíl od kuřat, kachny ne vždy líhnou svá vejce sami, takže chovatelé drůbeže se často uchylují k pomoci inkubátoru k chovu mladých zvířat (pro to, jak si inkubátor vyrobit vlastními rukama, přečtěte si zde ).

Inkubace je umělý proces získávání kuřat z vajec, ke kterému dochází ve speciální inkubační skříni.Při pozorování podmínek blízkých přirozenému stavu (udržování správné úrovně vlhkosti, teploty a ventilace) je přijímáno velké procento živých, silných a plně vyvinutých kachňat.

Vlastnosti inkubace kachních vajec

Kachní vejce jsou poměrně kalorická,velké, jejich hmotnost v průměru dosahuje 90-95g, což je téměř dvakrát více než kuře.Skořápka je hustá, barva se liší od bílé do nazelenalé.

Mezi vlastnosti patří :

  • prodloužená inkubační doba různých plemen;
  • v důsledku hustoty skořepiny je teplota v inkubátoru nastavena na 38 stupňů;
  • , aby se zabránilo přehřátí a smrti embrya, kachní vejce potřebují zvýšenou ventilaci.

Vyloučit silnékontaminaci a následnou infekci vajec, chovatelům drůbeže se doporučuje sledovat čistotu podestýlky v krabicích.

Večer se pokládá čistá sláma nebo piliny a ráno se sbírají vejce.V teplé sezóně se sbírají dvakrát denně, během chlazení se krabice kontrolují každou hodinu, aby vejce neměla čas na vychladnutí.

Výběr a skladování

Správný výběr je zárukou úspěšného chovu kachňat. Kachní vejce určená k inkubaci by měla mít tyto vlastnosti :

  1. Veškerý inkubační materiál má téměř stejnou hmotnost, pravidelný tvar.
  2. Obal je rovný, čistý, bez trhlin, odštípnutí nebo deformací.
  3. Přípustné skladování - týden od okamžiku uložení v místnosti s teplotou 10 - 12 stupňů.
  4. ​​
  5. Vejce musí být oplodněna (provádí odmítnutí neoplozených vajec, přičemž každé je kontrolováno ovoskopem).Po naskenování bude vidět krevní síť.

Kachní vejce skladujte v krabicích na piliny a mírně je naklánějte na stranu nebo špičatým koncem dolů.Nedoporučuje se pokládat vejce na sebe, aby se zabránilo prasklinám.Během skladování se vejce několikrát denně obracejí.

Podívejte se na video o shromažďování a skladování kachních vajec pro inkubaci:

Příprava na snášku

Před položením vajec do inkubátoru,jsou čištěny a dezinfikovány .Kachní vejce jsou často obarvena trusem, což zvyšuje výskyt bakterií.

Prostřednictvím pórů skořápky vstupují mikroorganismy do vajíčka a způsobují infekci a smrt embrya.

Z tohoto důvodu jsou očištěny.Nebezpečnémechanické čištění, může poškodit skořepinu.

K očištění vajec by měly být provedeny následující postupy :

  • každé vejce je umístěno do teplého antiseptického roztoku (lehký roztok manganu nebo chlazený roztok furatsilinu, vztaženo na 1 t na 100 ml).vroucí voda);
  • s jemnými pohyby, měkká houba omyje vrstvu a současně dezinfikuje povrch.
VAROVÁNÍ : Den před navrhovaným snášením se vejce přesunou do jiné, teplejší místnosti.Jejich teplota by měla stoupnout na 25 stupňů.

Podívejte se na video o přípravě kachních vajec na ležení v inkubátoru:

Fáze vývoje embrya

Uvnitř vajíčka prochází embryo 4 etapamivývoj .Pro každou fázi je nezbytné vědět, jaká je teplota v inkubátoru, protože výsledek inkubace závisí na ukazatelích teploty a vlhkosti.Nejmenší nedodržení pravidel může vést k úmrtí embrya v určité fázi nebo k vylíhnutí slabého, neživotaschopného mládě.Kolik dní zůstávají embrya kachen v inkubátoru a jak dochází k vývoji?

Stupeň vývoje:

  1. Během prvního týdne (1 období ) dochází k tvorbě orgánů v inkubátoru doma při zárodku a začíná srdeční aktivita.V této fázi se teplota udržuje na 38 stupních, vlhkost 70%.
  2. Od 8. dne od začátku záložky (2 období)dochází ke tvorbě kostry ptáka.V této fázi začíná zlepšená výměna plynů, větrání se provádí častěji, teplota se snižuje na 37,6 - 37,8 stupňů.
  3. Od 18. dne inkubace (3 období)se vlhkost sníží na 60%.Teplota je na stejné úrovni.Káčátko embryo zabírá 2/3 prostoru.
  4. Čas výskytu kachňat (4 periody) .Pro pomoc malým kachňatům proniknout hustou skořápkou je nutné zvýšit vlhkost na úroveň 85 - 90%, teplota se sníží na 37,5 stupně.

Vše o inkubátorech

Pro domácí a výrobní účely existují inkubační skříně různých kapacit (35 - 150 kusů), s ručním, mechanickým a automatickým otáčením vajec,regulátory teploty a vlhkosti.Takové modely, jako „mateřská slepice“ a „IPH-5“, jsou považovány za nejjednodušší inkubátory pro kachní vejce s některými vlastnostmi:

  1. Matka slepice “ obsahuje až 36 vajec.Jedná se o pěnové pouzdro, uvnitř jsou odnímatelné zásobníky.Níže jsou umístěny žárovky pro zahřívání vajec.Hladina vlhkosti je udržována pomocí lázní umístěných uvnitř, do kterých je nalita voda.

    Větrání probíhá otvory ve spodní a horní části skříně.Nemá automatickou rotaci vajíček, provádí se ručně.

  2. Slepice 1 “ je modernizovanější model, který již obsahuje 50 vajec.Teplota je udržována spirálovým ohřívačem.

    Větrání probíhá pomocí ventilátoru.K střídání vajíček dochází automaticky.

  3. IPH - 5 “ je snadno použitelný model, je to kamera uvnitř které jsou umístěny zásobníky.Model má teplotní senzor, otočnýzařízení, vodní lázně, ventilátor a topení.Následující modely pojmou až 120 vajec.

    Inkubační doba pro kachní vejce je v průměru 26 - 28 dnů.

Režim

Umělá líheň divokých kachen se liší od líhně podle cílů a dalšího udržovacího režimu, například u divokých kachen.Chovné kachny, drůbežárny se zavázaly získávat různé produkty, když chov divokých kachen zahrnuje vypouštění mladých zvířat do přírody.

Hlavní kroky :

  1. Kachna divoká se svisle stohují ostrým koncem dolů.
  2. Převraty se provádějí každé 2 hodiny.
  3. V prvním období je teplota nastavena na 37,6 - 37,8 stupňů, vlhkost je 60%.
  4. Během inkubace se provádí periodická ventilace, aby se vejce ochladila.
  5. Časový plán pro líheň mladých zvířat je až 28 dní.Vejce jsou v inkubační komoře po dobu 24 dnů, poté jsou umístěna do poklopy, kde je teplota v inkubátoru pro embrya udržována na 37 stupních.
  6. V průběhu inkubace musí být vejce viditelná po dobu 8–13–24 dní, je stanoven vývoj embryí.

Tabulka režimu a teploty inkubace kachních vajec doma:

období ) Data, dny teplota % vlhkost Otáčky, kolikrát za den Chlazení vajec
1 1-7 38,0-38,2 70 4 žádný
2 8-14 37,8 60 4-6 žádný
3 15-25 37,8 60 4-6 2krát denně po dobu 15-20 minut
4 26-28 37,5 85-90 žádné žádné

pokyny pro inkubační proces doma :

  1. Sběr inkubačního materiálu.
  2. Kolik dní zbývá v inkubátoru a vylíhla se?Uchovávání vajíček po dobu 5-7 dní při teplotě 10–12 stupňů, vejce několikrát denně otočte.
  3. Inspekce přenosem přítomnosti embryí embryí (přenos každého z nich pomocí speciálního přístroje - ovoscope).
  4. Přeneste 6denní vejce do místnosti a zahřejte je až na 25 stupňů.
  5. Čištění a dezinfekce vajec před inkubací.
  6. Nasaďte kachní vejce do inkubační skříně v podnosech, kde byla teplota po dobu následujících 7 dnů předem upravena na 38 stupňů a vlhkost přibližně 70%.Obracejte vejce každé 2 hodiny.
  7. Od 8 do 14 dnů se teplota sníží na 37,8 stupňů, vlhkost 60%.Střídání vajíček se provádí každé 4 hodiny.Je provedena ovoskopie.
  8. V den 15 inkubátor začíná vzduchem 2krát denně po dobu 20 minut, což vede k výměně plynu a ochlazuje vejce.Indikátory teploty a vlhkosti se nemění.Obracejte vejce každé 4 hodiny.24. den se provede kontrola ovoscope.
  9. Ve 2 obdobích, od 26 dnů, se teplota sníží na 37,5 stupňů, vlhkost se zvýší na 90% a čekají na vylíhnutí skořápky.

Nejčastější chyby

Během inkubace vajecnejmenší chyba může vést k negativním důsledkům, které ovlivní zdraví budoucích mladých zvířat.

Za nejdůležitější chyby se považuje :

  • přehřátí vajec;
  • malý počet zatáček;
  • nesprávná vlhkost, suchý vzduch uvnitř inkubátoru;
  • vzácné vysílání.
DŮLEŽITÉ : Jakýkoli zhoršený stav inkubace může vyvolat smrt embrya v kterémkoli stadiu vývoje.

První akce po narození

​​

Po narození kachňat se provádí důkladná kontrola hospodářských zvířat:Vybírají se kachňata, dobře stojící na nohou, s rovnoměrně dobrým peřím a bez stop zarostlé pupeční šňůry.Oči se pohybují, křídla přiléhají k tělu.Sluggish jednotlivci jsou odmítnuti.

Zejména pro vás jsme připravili užitečné články o inkubaci:

Závěr

Podle pokynů není obtížné chovat novou zásobu kachen.Začínající farmáři často začínají ovládat inkubátor na kachních vejcích a poté přecházejí na chov jiných ptáků.Vzhledem k vlastnostem inkubace kachních vajec v souladu se všemi podmínkami a doporučeními bude i začátečník úspěšný bezpotíže s doplňováním nebo aktualizací populace tohoto populárního chovu drůbeže.