Pravidla pro výběr a testování: jak uchovávat vejce pro inkubaci, aby se vylíhla zdravá slepice?

V domácím chovu drůbeže je mnoho „úskalí“.Nesprávný výběr pro inkubaci a porušení pravidel pro skladování negativně ovlivní proces.Aby byla kuřata zdravá, musí být každý vzorek určený pro inkubátor zkontrolován.Jsou vybrány pouze ty nejlepší vzorky, pouze s tímto přístupem k podnikání můžete dosáhnout dobrého výsledku.

Kolik dní a jak lze jeden uložit?

Slepičí vejce se skladují nejdéle 5 dnů .Ale často není možné shromáždit správné množství a odeslání malé dávky do inkubátoru není ekonomicky životaschopné.Ale jejich uložení déle, než je datum splatnosti , je také nesprávné, protože líheň prudce klesá.

Hnojená kuřecí vejce rychle ztrácejí svou hodnotu.V proteinu a žloutku dochází ke snížení tekutin.Tuto ztrátu nelze získat zpět.Vejce ztrácejí své původní prospěšné vlastnosti.To vede ke zhoršení vývoje embrya.Proto je doba skladování velmi důležitá.

Čas mezi demolicí a položením do inkubátoru by měl být krátký.Takže větší šance na chov plnohodnotného kuře.

Nápověda! Pokud doba použitelnosti přesahuje 7 dní, pakúmrtnost kuřat se výrazně zvyšuje.

Další informace o správném skladování slepičích vajec viz zde.

Které vzorky jsou vhodné pro inkubaci?

K dosažení kladného výsledku je v procesu výběru nezbytná jasná kontrola.Vejce musí splňovat určitá kritéria.

  • Hmotnost a forma .Těžké vzorky se nehodí.Ideální hmotnost je přibližně 50 - 75 gramů.Při nadměrné hmotnosti je pravděpodobnost vývoje dvou žloutků vysoká.S takovou odchylkou nejsou vzorky vhodné.
  • Obal .Skořápka musí být dokonale hladká, bez trhlin a důlků.Přítomnost barevných skvrn na skořepině naznačuje rozklad.Je zakázáno používat špinavá vejce a čištění je nežádoucí.Důvodem je riziko poškození ochranné vrstvy.
  • Žloutek .Měl by být bez jakýchkoli částic a skvrn.Musí být ve středu vejce.
  • Vzduchová komora .I v okamžiku rotace musí zůstat v široké části a nesmí přiléhat ke stěnám.Jeho průměr by neměl přesáhnout 15 mm a tloušťku asi 2 mm.

Pouze shoda těchto kritérií umožňuje použití vzorků pro inkubaci.

Sběr a příprava pro snášku doma

  1. Vejce odebraná včas se odebírají na inkubaci .Přehřáté nebo velmi chlazené vzorky se nepoužívají.Vejce, která jsou přijímána ve správný čas, zvýší produktivitu nosnic.Pokud je v hnízdě mnoho vajíček, bude to méně.Proto onazaměřit se na líhnutí.
  2. Je vhodné vybrat stále teplé a nechlazené vzorky .To znamená, že se shromažďují nejméně dvakrát denně.V případě horka nebo silného mrazu - po 3 hodinách.Vybrané vzorky jsou rozloženy v miskách s pěnovými vložkami.Chrání před prasknutím a jiným poškozením.
  3. Pokud došlo k dlouhému transportu, musí vejce odpočívat .A až po 10 hodinách odpočinku jsou rozloženy v zásobnících (vodorovně).Je třeba poznamenat, že vejce se obracejí dvakrát denně.
  4. Před umístěním do inkubátoru se vejce ohřejí na 22 stupňů .K dosažení tohoto cíle mohou být umístěny pod křemennou lampu.Zdroj expozice by měl být půl metru od vajíček a doba expozice je asi hodinu.

Zde se můžete dozvědět více o procesu inkubace vajec doma , více o technologii umělého chovu kuřat a o tom, v jakých teplotách lze inkubovat vejce tento materiál.

Jak vytvořit nezbytnou atmosféru?

  • Místnost určená ke skladování by měla mít dobré větrání a by teplota neměla přesáhnout 12 stupňů.Je třeba se vyhnout teplotním skokům, jinak se na skořápce vytvoří kondenzace.Vede k šíření škodlivých mikroorganismů.
  • Je nutné odstranit štiplavý zápach ve skladu, protože jeho vejce se dobře navzdory skořápce dobře absorbují.
  • Návrh je rovněž nežádoucí.Rychlý pohyb vzduchu způsobujezrychlení odpařování vlhkosti.

Zde se můžete dozvědět více o inkubačním režimu slepičích vajec .

Kontrola vhodnosti

Do inkubátoru se ukládají pouze zdravá slepičí vejce, takže není ani náznak infekční choroby.

  1. Vzhled vejce je velmi důležitý .Kulaté nebo dlouhé nejsou vhodné pro vytváření záložek, protože takové formy naznačují abnormality na genetické úrovni.Nemocná mláďata se líhnou od nich.Vzorky s hrubou skořápkou nebo s trhlinami se odloží stranou.Reference je čisté vejce se skořápkou s jednotnou texturou a barvou.
  2. Poté se provede kontrola ovoscope .Připomíná to kladivo s žárovkou.Toto zařízení určuje umístění vzduchového válce, který dodává embryu kyslík.Tato komora je umístěna v hloupé části vejce a průměr by neměl být větší než 1,5 cm. Pokud je velikost větší, pak bylo vejce položeno na dlouhou dobu, což negativně ovlivní líheň.

    Žloutek musí být ve středu a musí také vymývat obrysy.Jeho malá pohyblivost je povolena.Pokud je centrum přemístěno nebo dva žloutky, vejce jsou odmítnuta.

  3. Po týdnu v inkubátoru se vejce znovu zkontrolují pomocí ovoskopu .Během této doby by se embryo mělo objevit v oběhovém systému a mělo by vykazovat tep.Pokud není přítomno, vejce se vyjme z inkubátoru.

    Při infekci plísní bude detekována opakovaným přenosem.Mimochodem, 11. den je také třetízkontrolovat.V tomto okamžiku by mělo být vytvořeno všechno.

Důležité! Neotírejte a nečistěte vejce z chmýří.Tento superhell film má ochrannou roli a má baktericidní vlastnosti.

Řádné dodržování podmínek pro výběr a skladování násadových vajec umožňuje dosáhnout líhnutí na 100%.Potomci budou nezbytně zdraví.Neměli bychom však zapomenout, že ten nejvhodnější stroj nenahradí péči o člověka.

Čtenář může také potřebovat informace nejen o inkubaci vajec, ale také o , jak dlouho lze syrová vejce uchovávat doma při pokojové teplotě podle SanPiN.

Užitečné video

Další video na toto téma s podrobnými informacemi o pravidlech pro výběr a skladování vajec: