Příprava mrkve na zimu, jak skladovat: umyté nebo špinavé?

Skladování mrkve je odpovědný proces, který vyžaduje zvláštní přípravu.

Doba skladování sklizně závisí na správnosti jejího provádění.

Otázkou zůstává: Je možné umýt mrkev před jejím spuštěním do suterénu?

Takže, jaké druhy mrkve v zimě dobře a jak ji správně připravit ke skladování, se budeme dále zabývat.

Vlastnosti struktury zeleniny

Mrkev - typplodina, která je z hlediska aplikace univerzální.Používá se čerstvý, pro skladování a zpracování. Pro skladování mrkve se pěstují pozdní odrůdy a hybridy , které splňují tyto požadavky:

  • správná forma kořene mrkve;
  • relativně vysoká produktivita;
  • skladovací kapacita.

V důsledku nízké udržovací kvality stolní mrkve během jejího dlouhodobého skladování může být část plodiny úplně ztracena.

Praní nebo ne?

Omyjte nebo neperte sklizeň?Vše záleží na celkovém množství mrkve.Pokud například existuje 10 kbelíků , musíte se rozhodnout, zda je na to čas, síla, voda, místo pro sušení kořenových plodin.Pokud je vše na skladě, můžete začít připravovat kořenové plodiny.

Čistá mrkev bude uložena mnohem déle než neotevřená.V zemi mohou být patogeny různých chorob a hniloby.

Kromě tohojsou všechna poškození, i ta nejmenší, viditelná na čisté kůře : červí díry, malé trhliny, škrábance.Uspořádejte již umyté a tříděné mrkve na pytlovina pod baldachýnem.

Pozor! Není možné sušit na slunci, protože kořenové plodiny ztratí vlhkost.

Další informace o tom, zda lze mrkev před uložením omýt a jak to udělat správně, najdete zde .

​​

Doba skladování

Pokud bude promytá plodina ve sklepě při teplotě od 0 do +3 ° C a relativní vlhkosti ne více než 90%, bude to 6 měsíců.

Další podrobnosti o trvanlivosti mrkve viz tohoto materiálu.

Odrůdy

Mezi zahradníky jsou velmi žádané tyto odrůdy mrkve určené ke skladování:

  • Královna podzimu. Toto je sladká odrůda.Jeho plody nepodléhají praskání.Jejich délka je 25-30 cm. Můžete uložit nejméně rok.
  • Sladká zima. Univerzální rozmanitost charakterizovaná vysokou produktivitou.Umožňuje pěstovat ovoce bohaté chuti, jehož délka je 20 cm.
  • Císař. Je vysoce odolný vůči nemocem.Toleruje dlouhodobé skladování a přepravu.Délka ovoce 25-30 cm.
  • Flacoro. Odrůda produkuje vysoké výnosy a velké kořenové plodiny.Jsou sladké a jejichdélka až 28 cm.
  • Vitamin 6.Ovoce se dokonale skladuje bez ztráty vzhledu a chuti.Plody tupého kuželového tvaru, jejich délka je 15 cm.
  • Vita Long. Tato odrůda je jednou z nejoblíbenějších pro skladování.Plody jsou vysoce odolné vůči různým typům hniloby.Sklizeň je dokonale uložena a toleruje dopravu, můžete ji používat čerstvě a pro zachování.
  • Flaccus. Jedná se o dováženou odrůdu, která vám umožní získat vynikající sklizeň v ruských regionech.Plody jsou velké a dlouhé, mají vynikající chuť.Zvláštností odrůdy je odolnost vůči patogenům, praskání a dlouhodobé skladování.
  • Pravděpodobnost. Odrůda se vyznačuje zvýšenou produktivitou, odolností vůči nachlazení a nemocemi.Dužina ovoce má dobrou šťavnatost a příjemnou chuť.
  • Kaskáda Fl. Plody jsou krátké, maso je šťavnaté jasně oranžové.Odrůda je odolná vůči chorobám, vhodná pro dlouhodobé skladování.Může být použit v čisté formě pro spřádání a přípravu dětské výživy.

O tom, které odrůdy jsou nejvhodnější pro skladování mrkve v zimě, viz v našem článku.

Jak ušetřit kořenovou plodinu na zimu doma?

Čisté

Jak udržet promytou sklizeň na zimu v domácích podmínkách?Aby sklizená kořenová zelenina uchovala svou chuť a vzhled co nejdéle , je třeba dodržovat následující plán:

  1. Chcete-li umýt příliš špinavé kořenové plodiny, položte je pod baldachýn a osušte.Neměli bypřebytečná vlhkost zůstává, protože to negativně ovlivňuje zachování plodiny.
  2. Instalujte krabice do suterénu.Můžete je naplnit pískem nebo pilinami.Dejte tam mrkev.Krabice by měly být umístěny ve výšce 1 m od podlahy.Místo pískoviště můžete použít plastové sáčky.Položte je na dřevěnou podlahu.Sáčky nevazujte pevně, jinak se v nich vytvoří vlhkost.
  3. Optimální teplota vzduchu pro mrkev zůstává při teplotě 90% 0 ... + 5 °.Proudění vzduchu by mělo být zanedbatelné.
  4. Mrkev lze v suterénu skladovat pouze tehdy, není-li zaplavena vodou.
  5. Pokud sklep neexistuje, můžete se bez něj obejít.Chcete-li to provést, budete muset kopat díru do země, izolovat ji a naplnit ji shora.Pomocí této metody lze plodinu uložit až do jara.

Skladování umyté mrkve v zimě:

Špinavé

Proces skladování nemyté mrkve má také své vlastní vlastnosti:

  1. Uspořádejte sklizenou plodinu pod vrchlíkem a důkladně ji osušte.Ujistěte se, že sluneční paprsky nespadají na mrkev.Kromě toho 2 dny před položením ke skladování se plodina ochladí na teplotu 0 stupňů.
  2. Nyní je čas začít připravovat prostory.Měl by být suchý a by teplotní režim měl být v rozmezí 10-12 stupňů tepla.Vlhkost není nižší než 90-95%.Příliš teplá místnost není vhodná, protože z mrkve začne vycházet vlhkost a kořenové plodiny uschnou.Normálně z 1 tuny mrkve během skladování vyjde 16 g vlhkosti.
  3. Dezinfikujte trezor a zásuvky.za použití roztoku síranu měďnatého.
  4. Odstraňte mrkev, která má vady, protože není vhodná ke skladování.
Poznámka. Po dokončení všech přípravných opatření je nezbytné stanovit způsob skladování nemyté mrkve.

Existuje několik z nich:

  • Ve velkém ve sklepě. Tato metoda je jednou z nejúčinnějších.V tomto případě by suterén neměl v zimě zamrznout a být vlhký.Kromě toho položte mrkev na dřevěnou podlahu, která se zvedá nad podlahou ve vzdálenosti 1 m.
  • V písku. Tato metoda je pracná, ale sklizeň je uložena po dlouhou dobu.Připravte si dřevěnou krabici, naplňte ji pískem vrstvou až 3 m. Z vrcholu položte kořenové plodiny tak, aby se nedotýkaly.Nahoře je opět vrstva písku o tloušťce 1,5 cm.
  • V bednách a koších. Obalte kořenové plodiny tenkou vrstvou jílu nebo hašeného vápna.Konzistence roztoku by měla připomínat zakysanou smetanu (na 10 litrů vody, 1 kg vápna nebo jílu).Aby se přebytek roztoku z mrkve mohl stohovat, rozložte jej na pečlivě větrané místo 1-2 dny.Díky výsledné fólii se vytvoří spolehlivá ochrana proti hnilobě a vadnutí.Vložte sušenou kořenovou zeleninu do hluboké velké krabice.
  • V plastových sáčcích. Jejich kapacita by měla být 30–35 kg.Po naplnění sáčku nezavazujte.Právě při dýchání mrkev emituje oxid uhličitý, který je vynikající ochranou proti vývoji nemocí.Do sklepa vložte pytle pevně k sobě.Nejčastěji se však tato možnost používáprůmyslové skladování.
Existuje mnoho dalších způsobů skladování mrkve na zimu, níže uvedené články vám pomohou vybrat ten, který je pro vás ten pravý:

Tipy a upozornění

Aby se mrkev skladovala co nejdéle, musí být splněny následující podmínky:

  • Místnost musí být vybavena dobrým větráním.
  • Poprvé po sklizni jsou mrkve náchylné k intenzivnímu odpařování, v důsledku čehož při nízké vlhkosti začne ztrácet vlhkost a rychle vadnout.Optimální vlhkost je tedy 90%.

Kromě tohomusí být při skladování plodiny oříznuty kořenové plodiny, přičemž musí být dodržena tato doporučení:

  1. Odstraňte vrcholy během sklizně a zanechte malý tubercle.
  2. Po oříznutí „zadku“ mrkve.Řezá se od 1 do 3 cm. Zde záleží na přítomném poškození.
  3. Odřízněte kořen mrkve tam, kde má ocas průměr 5 cm.
  4. Použijte ostrýnůž.Jeho čepel by měla být rovná a hladká.
  5. Po oříznutí by plátky měly důkladně uschnout.

Zde se můžete dozvědět více o tom, jak zastřihovat mrkev pro zimní skladování zde, a další informace o správné přípravě kořenové plodiny ke skladování naleznete zde.

Skladování promyté mrkve je jednoduchá záležitost, ale velmi odpovědná.V této podobě bude sklizeň skladována po delší dobu, přičemž si zachová svůj vzhled a chuť.Zbývá pouze zvolit vhodnou metodu pro uchování kořenových plodin a jasně dodržovat předložená doporučení.

Užitečné video

Nejlepší způsoby skladování mrkve: