Proč je hrozna nemocná s antracenózou a jak s ní zacházet?

Anthracnosa se často vyskytuje v oblastech steplým a vlhkým podnebím : na jihu Ruska, v Moldavsku, na Ukrajině a ve střední Asii.Nedávno se objevil již v Bělorusku a v polovině zeměpisných šířek.

Jedná se o velmi nebezpečné onemocnění, které postihuje hlavně odrůdy révy rezistentní vůči plísním a oidiu a nepodléhající ošetření fungicidy. Anthracnosa postihujevšechny části rostliny: výhonky, listy a bobule.Jak si nechat ujít příznaky nemoci a rozpoznat je v počáteční fázi?

Známky hroznové anthracnosy

Pokud nejsou preventivní opatření přijata včas, pakJe zde každá šance na toto nepříjemné onemocnění.Za prvé, listy jsou ovlivněny antracenózou.Nejprve jsou pokryty malými tmavými tečkami, které se po chvíli promění v malé nahnědlé skvrny s tmavým okrajem.

Díky těmto skvrnám dostala nemoc jiné jméno: Hroznová neštovice nebo Skvrnitá anthracnosa.

O něco později se takovéto skvrny začnou objevovat na výhoncích.Mladé listy a stonky jsou nejvíce náchylné k infekci.

Tyto značky rostou rychle a pokrývají téměř celou plochu listu a získávají výrazný špinavý růžový odstín.Poškozené listy suché a drobivé.Trpí nejen sklizeňnemocná rostlina často umírá.

Infikované výhonkyjsou pokryty dlouhýmihnědými skvrnami , které klíčí dovnitř, expandují a tmavě hnědé.Postižené oblasti začnou praskat.Při dlouhém suchu se výhonky vysychají a odlamují a ve vlhkém počasí se rozkládají.Častěji trpí anthracnosovýmiřapíky, hřebeny a květenství hroznů .

V případě onemocnění klastrů se kulaté hnědé skvrny s fialovým jádrem objevují na bobulích konkávní směrem dovnitř.Kvůli neobvyklému vzoru těchto skvrn se anthracnosa často nazývá ptačí oko.V průběhu času bobule praskají, jsou suché a odpadávají.

Anthracnosa se šíří velmi rychle a může zničit až 80% celkové plodiny.Je velmi obtížné se s tím vypořádat, je lepší nedovolit výskyt nemoci.

Příčiny onemocnění

Antaknóza jeplísňové onemocnění .Jeho patogen může na rostlině žít docela dlouho, asi 5-6 let a v žádném okamžiku se neprojeví.Houba převaluje výhonky a zbytky listů a probouzí se brzy na jaře.Anthracnosa se aktivuje velmi rychle při vysoké vlhkosti at je okolo + 25-35С.

Podnětem k jeho vzhledu jsou také:

  • silné přívalové deště s krupobitím;
  • mechanické poškození výhonků v důsledku nesprávného prořezávání;
  • nedostatek hnojiv fosforečnanu draselného;
  • Velmi kyselá nebo slaná půda.
Když se jedna rostlina nakazí, anthracnosa se okamžitě převede na jinou.Může se šířit větrem,déšť a dokonce i zahradní nářadí.
​​

Foto




Metody kontroly

Jak léčit, pokud se nemoci nedá zabránit?Okamžitě odstraňte a spálte všechny zasažené listy a výhonky a ošetřte rostlinu 3% roztokem směsi Bordeaux.První stříkání by mělo být provedeno, když výhonky dosáhnou délky 7-10 cm, a druhé asi po 2 týdnech, ale s 1% roztokem.

Během zpracování se ujistěte, že přípravek padána spodní stranu archu , ale neklesá dolů.Jemné rozprašovací trysky jsou k tomu dobré.Zpracování se nejlépe provádí brzy ráno nebo večer, aby nedošlo k popálení.

Po dalších 2 týdnech je vhodné postřikovat hrozny síranem měďnatým.

Bohužel,lidová léčivav boji proti tomuto onemocnění nepomáhají, a pokud je nemoc zahájena, budete se muset uchýlit k „těžkému dělostřelectvu“ - systémovým fungicidům.Dokonale se vypořádají s anthracnosou Ridomil, Abiga-Peak, Fundazol, Kartotsid, Ordan, Skor a Acrobat.

V poslední době se široce využívají biologické přípravkyk ošetření antracenových hroznů : Haupsin, Mikosan a Planriz.Zpracování by mělo být prováděno pravidelně, v intervalu 10 až 14 dní, a je nezbytné minimalizovat zalévání rostliny.No, a samozřejmě, nezapomeňte na preventivní opatření.

Prevence

Aby se zabránilo nástupu choroby, je nutné vinici náležitě pečovat.Je zakázáno povolitzahušťování keřů .

Je třeba provádět prořezávání a sevření včas.Nářadí a vybavení musí být ošetřeno silným roztokem manganistanu draselného.Stejné řešení lze zpracovat i hroznové listy.

Na jaře, před začátkem květu, je nutné postřikovat 1% Bordeauxovou kapalinou nebo chloridem měďnatým.Po 2 týdnech se ošetření opakuje.Znečištění vinic sirným práškem hodně pomáhá.

Na podzimprořezáváníjsou všechny odstraněné části rostliny spáleny.Půda je pravidelně důkladněuvolňována , napojena a mulčována.Nezapomeňte používat složitá hnojiva s převahou vápníku a fosforu, kopat uličky a ničit plevele.Po silných deštích s krupobitím jsou okamžitě ošetřeny směsí Bordeaux nebo fungicidy.

Zranitelné odrůdy

Anthracnózou jsou zvláště postiženy zejména takové odrůdy, jako jsou:

  • Lydia;
  • Viorica;
  • Muromety;
  • Isabella;
  • Danko;
  • Karaburnu;
  • Dniester růžová;
  • Husayn;
  • Vierul.

Méně běžně náchylné k infekci jsou odrůdy:

  • Ryzlink rýnský;
  • Chasla bílá;
  • Cabernet Sauvignon;
  • Saperavi.
Je třeba mít na paměti, že odrůdy révy, které nejsou napadeny plísní, šedou hnilobou a oidiem, se mohou dobře nakazit antracenózou.Aby se tomu zabránilo, je nutné pravidelně provádět preventivní opatření a poskytovat vinici důkladnou a odbornou péči.

Anthracnose -Hrozná nemoc , která dokáže zabít celé vinice za několik dní.Pokud z toho dřívev jednotlivých regionech s teplým a vlhkým podnebím se nyní geografické pokrytí rozšiřuje a bez ochranných opatření není možné se obejít.

Užitečné video: