Recepty pro vaření chutné kukuřičné pokrmy v pomalém sporáku.Postupné pokyny s fotografiemi

Kukuřice je rostlina obilovin, která je lidstvu známa již několik tisíc let.V popularitě se umístila na třetím místě v žebříčku obilovin, na druhém místě pouze u rýže a pšenice.Rostlina se používá v lidovém léčitelství pro přípravu infuzí a léčebných poplatků.

V kosmetologii se používá k péči o zánětlivou a problematickou pokožku a posílení vlasů.Ale kukuřice našla nejširší uplatnění ve vaření - vařené cukrové klasy, sladké mléčné kaše, jemná konzervovaná zrna na saláty, zajímavé přílohy a zdravý rostlinný olej.

Užitečné vlastnosti

Rostlina dokáže nejen uspokojit hlad, ale takéslouží jako zdroj mnoha prospěšných látek a vitamínů.

Složení obilovin zahrnuje:

  • vitaminy B- mají pozitivní účinek na tvorbu krve, působí proti stresu a antioxidačnímu účinku, stimulují činnost srdce a svalů;
  • Vitamin E- zabraňuje předčasnému stárnutí a zabraňuje sklerotickým změnám v krevních cévách;
  • vláknina- normalizuje trávení, slouží jako profylaxe onkologických onemocnění gastrointestinálního traktu;
  • komplex minerálů(hořčík, fosfor, zinek, železo a měď) - posiluje kostní tkáň, příznivě ovlivňuje stavkůži
  • karotenoidy- zlepšují vidění, zachovávají funkci oční bulvy.
Nápověda. Energetická hodnota kukuřice závisí na rozmanitosti a způsobu zpracování klasů a může se lišit od 88 do 325 kcal na 100 g produktu.

Maximální počet kalorií je v kukuřičném oleji a mouce.Nejvíce dietní a nízkokalorický produkt je dusený (dozvědět se, jak vařit kukuřici v pomalém hrnci pro pár, stejně jako vidět recepty, viz zde ).

Zrna kukuřice jsou skutečným skladištěm důležitých a nezbytných minerálních látek pro lidské tělo.Chcete-li si však zachovat všechny výhody tohoto produktu, musíte vědět, jak a kolik toho vařit.Doporučujeme přečíst si naše materiály o nuancích vaření této obiloviny v tlakovém hrnci, jakož i u vícekolových strojů známých značek: Panasonic, Polaris a Redmond.

Jaké jsou funkce?

Výhody vařené a vařené kukuřice jsou srovnatelné s kukuřicí na klasu.Obal zrna rostliny se během procesu přípravy nezhoršuje, takže prospěšné složky se neuvolňují a nezničují se.Jedinou výjimkou je konzervovaná kukuřice, ale vitamíny, vláknina, uhlohydráty a stopové prvky v ní jsou stále dost.

Správné zpracování a přípravadoma pomůže minimalizovat ztrátu prospěšných vlastností rostlin.Hosteskám to pomůže pomalým vařičem - všestranným kuchařem, který šetří čas asíla.

Jak výborně vařit kukuřici?Je třeba dodržovat několik pravidel:

  • Kukuřice by se měla vařit na klasu pomocí režimů „luštěniny“, „polévka“, „rýže“, „pohanka“.Omyté listy jsou rozloženy na dně, uši jsou zcela naplněny vodou a pokryty listy shora.
  • Doba výroby kukuřice závisí na zralosti uší - stačí vařit mladé zrna po dobu 30–40 minut a zrající vzorky se vaří asi hodinu a půl.
  • Můžete také vařit kukuřici v páře (režim „Steam“) ve speciální nádobě s otvory - doba mizení mladé obiloviny je asi hodinu.Je nutné zajistit, aby v misce pro více vrstev byla vždy voda a v případě potřeby ji přidejte.
  • Připravenost kukuřice můžete zkontrolovat nožem nebo vidličkou, propíchnout zrna - je-li měkká, je produkt připraven.
  • Kukuřice se nedoporučuje solit před vařením nebo během vaření - je solená již při jídle.
  • Plněním klasů vodou není dovoleno překročit hladinu kapaliny přijatelnou pro vícekomorový stroj.
  • Vaření podléhají pouze zdravé obiloviny - bez poškození, černění a plaku.
Poznámka. Vařenou kukuřici lze podávat nejen se solí, ale také s máslem, roztaveným protahovacím sýrem, oblíbenou omáčkou nebo posypané kořením podle chuti.

Jak vařit - krok za krokem s fotografií

Seznámili jsme se s několika způsoby vaření a usnadnili jsme úkol, poskytli jsme fotografie kroků.

Vynikající příloha s rýží

Mísa z kukuřice-rýže se může stát originální přílohou a nahradit obvyklé těstoviny a brambory.

Složení:

  • jeden a půl šálku rýže;
  • 1 plechovka kukuřice;
  • 1 kořenová plodina mrkve;
  • 1 cibulová hlava;
  • 1 paprika;
  • 2 Čl.lžíce rostlinného oleje;
  • sůl a koření podle chuti.

Postupná příprava:

  1. Rýži se promývá pod tekoucí vodou, dokud není transparentní.
  2. Oloupejte cibuli a mrkev nakrájenou na střední kostky.
  3. Otevřete konzervovanou kukuřici a z ní vylejte tekutinu.
  4. Oloupejte papriku ze semen a nakrájejte na malé proužky.
  5. Zapněte pomalý vařič a nastavte funkci na „Fry“, nalijte olej a zahřejte.
  6. Do mísy přidejte mrkev, cibuli, papriku a kukuřici a smažte, dokud nebude cibule průhledná.
  7. Do zeleniny přidejte rýži, sůl, koření.
  8. Nalijte směs vodou - 1 cm nad rýži.
  9. Nastavte režim „Pilaf“, „Rýže“ nebo „Pohanka“, vařte asi 30 minut.
Pozor! Po půl hodině by měla být rýže jemně ochucena - pokud je jídlo stále těžké, zvyšte čas o 10-15 minut.

Poté, co se připraví, se mísa smísí, sníst za horka.Jako samostatnou misku můžete podávat rýži s kukuřicí - je vhodný pro půst.Nebo použijte jako přílohu pro ryby a maso.

Originální jídlo s přídavkem hrachu

Toto barevné jídlo vypadá nejen chutný, ale také optimistický, s jedním pohledem zvyšujícím náladu u stolu.

Složky:

  • Rýžekrupice - 180 g;
  • voda - 3 více sklenic;
  • cibule a mrkev - každá po 1;
  • slunečnicový olej - 1 lžíce.l.;
  • konzervovaná kukuřice a hrášek - každý po 100 g;
  • podle chuti - sůl, zira, chmel-suneli, paprika nebo jiná koření.

Příprava:

  1. Rýži promývejte, dokud se úplně nezbaví zakaleného povlaku.
  2. Vložte ji do pomalého hrnce, nalijte vodu a nechte ji vařit v režimu „Pilaf“ nebo „Rýže“.
  3. Rostlinný olej nalijte do samostatné vyhřívané pánve, dejte oloupanou a nakrájenou cibuli a smažte je až do průhlednosti.
  4. Přidejte mrkev do cibule, která byla předtím oloupaná a nakrájená na kosti.
  5. Zakryjte pánev a vařte mrkev a cibuli 5 minut při nízkém žáru.
  6. Když je smažení hotové, přidejte jej do vícebarevného zařízení pro rýži, sůl, okořeninu a pokračujte ve vaření ve stejném režimu přibližně 10 minut.
  7. Otevřete plechovky hrachu a kukuřice, vypusťte a přidejte do celkového složení.
  8. Vařte, dokud multikoker nezazní zvukový signál.Celková doba vaření by měla být 1 hodina.
Poznámka. Kaše z kukuřice a hrachu se může jíst jako nezávislé jídlo v kombinaci se zeleninovým salátem.Může být podáván s kuřecím nebo vepřovým gulášem, rybími koláčky nebo kotletkami.

Kukuřičné krupice: jak vařit ovesnou kaši?

Na vodě

Klasický způsob použití kukuřičné krupice v kuchyni.

Složení:

  • kukuřičné krupice - 2více skla;
  • voda - 5 více sklenic;
  • sůl.

Jak vařit:

  1. Nalijte krupice do mísy, opláchněte pod tekoucí vodou.
  2. Umyté cereálie vložte do mísy vícekomorového zařízení, nalijte požadované množství studené vody, přidejte sůl a smíchejte složky.
  3. V pomalém sporáku zapněte funkce „Porridge“ nebo „Pohanka“.Optimální doba vaření je 1 hodina.
  4. Po uplynutí nastavené doby je třeba misku vyzkoušet na měkkost - pokud jsou zrna stále tvrdá, nechte je v režimu „dušené maso“ dalších 20 minut stát.Pokud se voda již odpařila, přidejte kapaliny.

Hotová solená kukuřičná kaše bude skvělým doplňkem rybích a masných pokrmů.Pokud vaříte bez soli, můžete jíst s cukrem, medem, kondenzovaným mlékem, přidat bobule a sušené ovoce.

Důležité! Hotovou kaši byste neměli nechat v režimu vytápění - rychle zhoustne, stane se suchým a ztuhlým.

V mléce

Kukuřičná kaše vařená v mléce je velmi jemná a krémová.Baví ji nejen dospělí, ale i děti.

Složky:

  • kukuřičné krupice - 1 šálek;
  • plnotučné mléko - 2 šálky;
  • čištěná voda - 1 šálek;
  • cukr - 2 lžíce.lžíce;
  • máslo - 50 g.

Kroky přípravy:

  1. Promyté cereálie vložte do pomalého vařiče ve vodě .
  2. Pomalý vařič uveďte do režimu „Hasicí“, přidejte máslo a ztmavte komponenty.po dobu 20 minut se zavřeným víkem.
  3. Přidejte cukr, mléko a vodu.
  4. Změňte režim na „Kaše“, vařte, dokud není signál přibližně 50 minut.

Mléčná kaše se konzumuje horká, bude to ideální snídaně, zejména pokud je ochucena sladkými plody, džemem, jemně nasekaným banánem nebo sušenými meruňkami namočenými ve vodě.

Upozornění! Kukuřičná kaše se může vařit s dýní.Plátky dýně se pokládají v počáteční fázi vaření spolu s obilovinami.

Kukuřice je cenný produkt, který v uších hromadí veškeré bohatství užitečných přírodních látek.Recepty z kukuřice mohou doplnit kulinářskou pokladnici jakékoli domácnosti a diverzifikovat každodenní stravu.Hlavní věcí je použití vysoce kvalitní zralé cereálie a dodržování technologie a jemnosti vaření.